turalyon 03.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam. Mój elektryk odradza mi robienie instalacji przeciwprzepieciowej. Mówi że za te 4 bezpieczniki zapłace minimum 800zł, a te w tej cenie,najtansze, są nic nie warte wiec jak nie chce dawać pożądnych po kilka tysięcy to mogę sobie równie dobrze je darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A w jakim układzie masz instalację?Pewnie TN-C.Czy masz zrobiony solidny uziom?Zmierzony? Zabezpieczenie działa w całym układzie/instalacji.Same SPD nic nie pomogą ( no może w 1% technicznie i 99% psychologicznie, no i do czasu ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 03.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ale chyba jest to obecnie obowiązek - rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki... "W instalacjach elektrycznych należy stosować urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej." U mnie niedaleko domu uderzył piorun. Wszystko to co było podłączone poza odgromnikami, czyli domofon i telefon wyparowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Przepisy... Można włożyć kawałek drutu w ziemię i podłączyć do tego SPD. "ktoś" to podpisze i odbiór jest. Jeśli robić ochronę w tym zakresie to tak, aby zadziałała, a to już nie jest takie proste do wykonania. Oprócz nowoczesnych biurowców, to ja nie widziałem naprawdę dobrze wykonanych instalacji zabezpieczających instalację, no ale elektrykiem nie jestem, więc mało widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 04.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam. Ale dlaczego odradza, przecież dla niego to dodatkowa kasa.Nie zapomnij tylko żeby zamontować ochronniki klasy I , II i III (dawne B, C i D).A elektroniki w domu coraz więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.01.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Odradza bo to fajny elektryk z polecenia, przyjaciel znajomego i nie naciąga mnie na niepotrzebne koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.01.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W pewnym sensie masz szczęście, bo nie naciąga Cię. Aczkolwiek pod odbiorem podpisuje się elektryk i on bierze na siebie niezgodności z prawem ( nie znam się na tym i nie wiem, czy SPD jest wymogiem, czy zaleceniem ). Z drugiej strony zostawia Cię z odroczonym wyrokiem.Za przepięcie w domu niezabezpieczonym ( starym ) zapłaciłem kilka tys. zł ( sprzęt ) i tylko dlatego kilka, bo byłem ubezpieczony.Ubezpieczyciel zwrócił, po duuużej awanturze nieco mniej niż połowa wartości sprzętu, choć warunki ubezpieczenia mówią inaczej, ale już interpretacja wartości sprzętu należy do ubezpieczyciela. ekh,... życie .... A nie możesz zrobić uziomu, wywiercić jedne otwór w ścianie, przeprowadzić przewód i podpiąć SPD*? Tutaj kilka rozwiązań;tak jak elektryk wspomniała baaardzo drogie B+C ( I+II ), bądź rozdzielić stopnie, ale to już osobny wykład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 05.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam. Mój elektryk odradza mi robienie instalacji przeciwprzepieciowej. Mówi że za te 4 bezpieczniki zapłace minimum 800zł, a te w tej cenie,najtansze, są nic nie warte wiec jak nie chce dawać pożądnych po kilka tysięcy to mogę sobie równie dobrze je darować. Witam Co "kolegi" elektryk rozumuje pod pojęciem "instalacji przeciwprzepięciowej" i czy możesz go poprosić żeby podał model tych SPD za kilka tysięcy złotych, które montuje się w rozdzielniach elektrycznych obsługujących instalację elektryczną np. typowego domu jednorodzinnego ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam. Mój elektryk odradza mi robienie instalacji przeciwprzepieciowej. ..... Zmień elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Zmień elektryka. Właśnie do tego zmierzam, ale być może coś nowego się dowiemy od tego "Pana elektryka". Kolego turalyon, pomijając kwestie ochrony przeciwprzepięciowej, prawdopodobnie będziesz ubezpieczał mieszkanie, z podpisaniem umowy i płaceniem składek nie będziesz miał problemu, z wyegzekwowaniem odszkodowania (w sytuacji nieszczęśliwego zdarzenia związanego z tematem tego postu) będzie duży kłopot, brak ochronników przepięć może przekreślić jakiekolwiek Twoje szanse. Wracając do "instalacji przeciwprzepięciowej" o którą pytałem - czy w pozwoleniu na budowę jest także projekt instalacji odgromowej ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Mój elektryk odradza mi robienie instalacji przeciwprzepieciowej. Mówi że za te 4 bezpieczniki zapłace minimum 800zł, a te w tej cenie,najtansze, są nic nie warte wiec jak nie chce dawać pożądnych po kilka tysięcy to mogę sobie równie dobrze je darować. Na alleg*o można ochronnik B+C MOELLER'a od około 500zł kupić. Pomijam kwestę skuteczności ochronników B+C czyli 2w jednym. Najlepiej byłoby w skrzynce licznikowej w granicy działki zainstalować B a w domu C. Niestety np. Tauron nie pozwala montować ochronników w swoich skrzynkach! sick Edytowane 6 Stycznia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 07.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Róbcie przepięciówke ale jak coś to tylko DEHN albo Siemens reszty bym nie brał raczej do swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.01.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Róbcie przepięciówke ale jak coś to tylko DEHN albo Siemens reszty bym nie brał raczej do swojego domu. Potwierdzam DEHN ma b.d. ochronniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 07.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Swego czau było na różnych forach elektrycznych ile potrafi dehn wytrzymać prądu udarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 09.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam. Mój elektryk odradza mi robienie instalacji przeciwprzepieciowej. Mówi że za te 4 bezpieczniki zapłace minimum 800zł, a te w tej cenie,najtansze, są nic nie warte wiec jak nie chce dawać pożądnych po kilka tysięcy to mogę sobie równie dobrze je darować. Ochronniki pomagają i głupio by było ich nie pozakładać. Ale to trzeba zrobić kompleksowo. Trzeba pierwszy już zamontować w skrzynce przed posesją, drugi w rozdzielni u siebie, dalej listwy dobrej marki... Trzeba zobaczyć jak dochodza kable do budynku czy napowietrznie czy ziemią. Jak na słupach to mało co pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Podłączam się do pytania, będę miał domek za miastem w dodatku na wzniesieniu i w okolicy brak naturalnych odgromników.I teraz pytanie jakie rodzaje ochronników najlepiej zastosować, B+C w rozdzielni? co z A? czy coś dawać w ogrodzenie czy jak?Jaki osprzęt najlepiej i czy B+C jako jeden moduł czy lepiej kupić osobno B i osobno C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Najlepiej osobno B i C i D. Ochronnik "B" w skrzynce licznikowej w granicy działki (tylko że np. Tauron nie pozwala montować ochronników w swoich szafkach). "C" w rozdzielce w domu, "D" w gniazdach. To jest kompleksowa ochrona. "B" nie koniecznie zawsze należy montować, jeżeli nie ma instalacji odgromowej, a zasilanie idzie ziemią to można nie dawać. Ale to wszystko trzeba dostosować do konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 No dobra czyli jak mi Tauron zakaże montować cokolwiek w skrzynce to lepiej kupić do skrzynki bezpiecznikowej B+C? A przez D rozumiesz specjalne listwy ochronne czy są jeszcze inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.01.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jak masz za dużo kasy załóż B+C. A jak nie to samo C.Przy bezpośrednim pier... trafieniu i tak nic nie da. Najlepszy sposób powyciągać wtyczki z gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.01.2013 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Niestety, wyciągnięcie wtyczek z gniazdka nie zabezpieczy domu/instalacji/urządzeń w 100%.Przy bezpośrednim trafieniu najczęściej padają hasła.... "dobrze, że tylko tyle" lub "mogłem jednak zrobić piorunochron". Ochronnik B+C w rozdzielnicy, producent i trwałość wg zamożności i przezorności inwestora.Ochronniki D przy newralgicznych urządzeniach. Alternatywnie zasilacze UPS (komputer, piec CO), UPS mają wbudowane te same zabezpieczenia co listwy. Wszystkiego nie zabezpieczysz, przykładem jest płyta indukcyjna, domofon, brama wjazdowa, alarm, itd....Z wiejskich opowieści znam przypadki, gdzie w/w urządzenia padały po uderzeniu pioruna w glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts