Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODWY?SZENIE DZIA?KI A HUMUS

mimi31

Recommended Posts

Nie podwyższaj działki przed budową!!! Chyba, że tam gdzie nie będzie domu, ale czy to ma wtedy sens.

Ja mam ten sam problem. Najpierw robię fundamenty, wyciągam je w górę i obsypuję.

Jeśli najpierw zasypiesz, to budynek będzie ci nierówno siadał i popękają ci całe ściany. W ciągu roku nie ma szansy, żeby grunt się "ubił". Fundamenty zawsze stawia się na nienaruszonym gruncie rodzimym,

Nie podwyższaj działki przed budową!!! Chyba, że tam gdzie nie będzie domu, ale czy to ma wtedy sens.

Ja mam ten sam problem. Najpierw robię fundamenty, wyciągam je w górę i obsypuję.

Jeśli najpierw zasypiesz, to budynek będzie ci nierówno siadał i popękają ci całe ściany. W ciągu roku nie ma szansy, żeby grunt się "ubił". Fundamenty zawsze stawia się na nienaruszonym gruncie rodzimym,

Przeczytaj ostatnie zdanie. Czy zasypiesz przed czy po zawsze na nienaruszonym gruncie rodzimym i tyle.

Ja mam podobny problem, wysoki poziom wód gruntowych, podnoszę działkę o ok. 50 cm. Najpierw jednak zdejmę pod dom a potem obsypię wcześniej spychając chumus z działki w jedno miejsce. Potem nawiązę ok. 20-30 cm piaszczystej ziemi (tańsza), przepchnę chumus "rodzimy" i dowiozę dobrej ziemi ile będzie trzeba. Nie dosypuję przed i w trakcie budowy bo maszyny i samochody będą się "topiły" w świeżej ziemi (nie ubiję tak żeby było OK).

Niestety do nawiezienia mam ok. 600 m3 - będzie tego z 70 Kamazów (ok. 9 m3 jeden)

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Ja muszę działkę podwyższyć o około 80 cm. Planuję to zrobić na jesieni, a w połowie przyszłego roku rozpocząć budowę. Czy w związku z tym tez przed podwyższeniem wypadałoby zdjąć humus, czy może okres ok.8 miesięcy starczy aby wszystko pod spodem zgniło?

Mirek

:o :o

Uważaj żeby nie naruszyć naturalnych warunków gruntowo-wodnych bo wpakujesz się w "pozwolenie wodnoprawne" i zakończysz budowę jeszcze przed rozpoczęciem.Podaj więcej informacji to Ci pomogę.Pozdrawiam.

Do Inżyniera.

Mam działkę 1000 m. Z jednej-niższej strony stary dom, który jest ciągle remontowany i zalewany przez małe nawet deszcze. Za ten dom kopalnia Polska - Wirek chce mi wypłacić odszkodowanie. Myślę sobie że można by było wziąć pieniądze i wybudować z wyższej strony działki. Moj działka jest najniżej w okolicy i zawsze są problemy z zalewaniem wodami deszczowymi. # lata temu woda przez stropy w piwnicy przedostała mi się do pokojów na parterze-wysokim dość parterze. Nie wiem czy przybliżyłem Ci choć trochę skalę problemu "wodnego". Dlatego chciałbym -jeśli będę budował- podwyższyć jeszcze bardziej tę wyższą część działki. Zrównać jej wysokość z wysokością drogi. Gdyby nie to, że przez ostatnich 25 lat wspólnie z ojcem nawieźliśmy na ten teren kilkaset ton ziemi, to dziś pewnie mógłbym mówić górnikom Szczęść BOże.

I jeszcze jedno: woda gruntowa jest bardzo wysoko, więc gdybym chciał wpierw kopać fundamenty, to musiałbym je robić w wodzie. Mój stary dom był właśnie w ten sposób budowany, z tego co wiem z opowiadań ojca.

:lol: :lol:

Witam.

Z Twojego opisu wynika, że występują dwa problemy: wody gruntowe i powierzchniowe.

Osobiście uważam, że korzystniejszym wariantem byłaby budowa domu w wyższej części działki z zachowaniem zasady: nie naruszaj gruntu rodzimego, oczywiście po uprzednim zdjęciu warstwy humusu w obrysie ścian zewnętrznych.[ Tak jak doradzają poprzednicy]

O ile to możliwe zrezygnuj z piwnicy w nowym domu i zastosuj na fundamenty tzw.izolację ciężką oraz wokół nich drenaż opaskowy[ na poziomie ław fundamentowych].

Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to konieczny będzie również drenaż na działce a to niestety "pachnie" pozwoleniem wodno-prawnym.

Spróbuj opisać co i w jakiej odległości znajduje się wokół Twojej działki [droga,rowy,zabudowania], ale boję się że bez wizji lokalnej niewiele

doradzę.

Podaj szerokość, długość i rzędne swojej działki, może coś wymyślimy.Głowa do góry.Pozdrawiam