mimi31 15.04.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam wszystkich.Ja muszę działkę podwyższyć o około 80 cm. Planuję to zrobić na jesieni, a w połowie przyszłego roku rozpocząć budowę. Czy w związku z tym tez przed podwyższeniem wypadałoby zdjąć humus, czy może okres ok.8 miesięcy starczy aby wszystko pod spodem zgniło?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 15.04.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Również mam podobny problem. Zastanawiam się czy najpierw powinno się wykopać fundamenty a poźniej podwyższyć działkę czy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 15.04.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Nie podwyższaj działki przed budową!!! Chyba, że tam gdzie nie będzie domu, ale czy to ma wtedy sens.Ja mam ten sam problem. Najpierw robię fundamenty, wyciągam je w górę i obsypuję. Jeśli najpierw zasypiesz, to budynek będzie ci nierówno siadał i popękają ci całe ściany. W ciągu roku nie ma szansy, żeby grunt się "ubił". Fundamenty zawsze stawia się na nienaruszonym gruncie rodzimym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 15.04.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Nie podwyższaj działki przed budową!!! Chyba, że tam gdzie nie będzie domu, ale czy to ma wtedy sens. Ja mam ten sam problem. Najpierw robię fundamenty, wyciągam je w górę i obsypuję. Jeśli najpierw zasypiesz, to budynek będzie ci nierówno siadał i popękają ci całe ściany. W ciągu roku nie ma szansy, żeby grunt się "ubił". Fundamenty zawsze stawia się na nienaruszonym gruncie rodzimym, Przeczytaj ostatnie zdanie. Czy zasypiesz przed czy po zawsze na nienaruszonym gruncie rodzimym i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 15.04.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Też mam podobny problem i stwierdziłem, że najpierw wykop, potem fundamenty, potem zasypujemy, ściany i dach i wtedy podnosimy działkę widząc stojący na niej dom. Inaczej może wyjść coś nie tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.04.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 My również mamy spadek na działce (ok 0,9m na szerokości domu 11m).Najpierw zamierzamy wykopać fundamenty i wymurować stan surowy, a potem obsypać dom z najniższej strony. Ziemię z fundamentów od razu będziemy przeżucać n aniższą część działki, jednak poza obrys domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.04.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Ja mam podobny problem, wysoki poziom wód gruntowych, podnoszę działkę o ok. 50 cm. Najpierw jednak zdejmę pod dom a potem obsypię wcześniej spychając chumus z działki w jedno miejsce. Potem nawiązę ok. 20-30 cm piaszczystej ziemi (tańsza), przepchnę chumus "rodzimy" i dowiozę dobrej ziemi ile będzie trzeba. Nie dosypuję przed i w trakcie budowy bo maszyny i samochody będą się "topiły" w świeżej ziemi (nie ubiję tak żeby było OK).Niestety do nawiezienia mam ok. 600 m3 - będzie tego z 70 Kamazów (ok. 9 m3 jeden) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inżynier1719499461 15.04.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam wszystkich. Ja muszę działkę podwyższyć o około 80 cm. Planuję to zrobić na jesieni, a w połowie przyszłego roku rozpocząć budowę. Czy w związku z tym tez przed podwyższeniem wypadałoby zdjąć humus, czy może okres ok.8 miesięcy starczy aby wszystko pod spodem zgniło? Mirek Uważaj żeby nie naruszyć naturalnych warunków gruntowo-wodnych bo wpakujesz się w "pozwolenie wodnoprawne" i zakończysz budowę jeszcze przed rozpoczęciem.Podaj więcej informacji to Ci pomogę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.04.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Miałam tak samo. Różnica poziomów ok 70 cm. Właśnie zrobiłam fundamenty a później je obsypię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 16.04.2004 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Do Inżyniera. Mam działkę 1000 m. Z jednej-niższej strony stary dom, który jest ciągle remontowany i zalewany przez małe nawet deszcze. Za ten dom kopalnia Polska - Wirek chce mi wypłacić odszkodowanie. Myślę sobie że można by było wziąć pieniądze i wybudować z wyższej strony działki. Moj działka jest najniżej w okolicy i zawsze są problemy z zalewaniem wodami deszczowymi. # lata temu woda przez stropy w piwnicy przedostała mi się do pokojów na parterze-wysokim dość parterze. Nie wiem czy przybliżyłem Ci choć trochę skalę problemu "wodnego". Dlatego chciałbym -jeśli będę budował- podwyższyć jeszcze bardziej tę wyższą część działki. Zrównać jej wysokość z wysokością drogi. Gdyby nie to, że przez ostatnich 25 lat wspólnie z ojcem nawieźliśmy na ten teren kilkaset ton ziemi, to dziś pewnie mógłbym mówić górnikom Szczęść BOże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 16.04.2004 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 I jeszcze jedno: woda gruntowa jest bardzo wysoko, więc gdybym chciał wpierw kopać fundamenty, to musiałbym je robić w wodzie. Mój stary dom był właśnie w ten sposób budowany, z tego co wiem z opowiadań ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inżynier1719499461 18.04.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 I jeszcze jedno: woda gruntowa jest bardzo wysoko, więc gdybym chciał wpierw kopać fundamenty, to musiałbym je robić w wodzie. Mój stary dom był właśnie w ten sposób budowany, z tego co wiem z opowiadań ojca. Witam. Z Twojego opisu wynika, że występują dwa problemy: wody gruntowe i powierzchniowe. Osobiście uważam, że korzystniejszym wariantem byłaby budowa domu w wyższej części działki z zachowaniem zasady: nie naruszaj gruntu rodzimego, oczywiście po uprzednim zdjęciu warstwy humusu w obrysie ścian zewnętrznych.[ Tak jak doradzają poprzednicy] O ile to możliwe zrezygnuj z piwnicy w nowym domu i zastosuj na fundamenty tzw.izolację ciężką oraz wokół nich drenaż opaskowy[ na poziomie ław fundamentowych]. Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to konieczny będzie również drenaż na działce a to niestety "pachnie" pozwoleniem wodno-prawnym. Spróbuj opisać co i w jakiej odległości znajduje się wokół Twojej działki [droga,rowy,zabudowania], ale boję się że bez wizji lokalnej niewiele doradzę. Podaj szerokość, długość i rzędne swojej działki, może coś wymyślimy.Głowa do góry.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 19.04.2004 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Do Inżyniera. Serdeczne dzięki za dobre chęci ale nie chcę nikomu robić kłopotu swoimi problemami. Tym bardziej, że mój nowy dom to na razie tylko marzenia.Ale od czegoś trzeba zacząć. Jak już będę na etapie załatwiania (może na jesieni) to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 19.04.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Mam /a dokładniej miałem/ 70 cm różnicy wysokości terenu na długości domu. Najpierw fundamenty a potem razem z ich zasypywaniem pierwsze równanie terenu. Jak skończę stan surowy, dokonam równania finalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts