Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Elektryczna Schemat

Recommended Posts

....

Wracając do schematu. Mam rozumieć, że schemat jest do przyjęcia.

Może jeszcze przeniosę Ochronnik BCD i Lampkę Sygnalizacyjną za wyłącznik B32 3F i wtedy usunę Rozłącznik Główny.

Osobiście nie połączyłbym na jednej różnicówce oświetlenia i gniazd, co prawda strzelające żarówki, powoli przechodzą do lamusa, ale nie ma pewności jakie cyrki będą robić inne źródła światła, przy bardzo niesprzyjającym układzie, żona pogoni za rozmrożoną lodówkę ;)

Z tym powielonym zabezpieczeniem na wejściu rozdzielni nie ma 100% pewności, że będzie funkcjonować tak jakbyśmy sobie tego życzyli.

Pzdr

Jeżeli usuniesz IS-a, zrób tak jak opisujesz, "S" nie zastępuje rozłącznika izolacyjnego, osobiście zawsze je zakładam, ale nie będzie to wielki grzech jak zastąpisz go nadprądowym.

Zaskoczony jestem tym ochronnikiem BCD - 3 w jednym - ile to kosztuje ?

Edytowane przez kasprzyk

Myślałem o podłączeniu oświetlenia na jedną fazę z jedną różnicówką i jedną nadpradówką, ale jednak tak nie zrobiłem, bo gdyby był akurat zanik tej fazy na której jest oświetlenie to w całym domu ciemno ;-/. Z takim przypadkiem już się spotkałem u siebie w domu. Z innej strony dawać oddzielną różnicówkę na samo oświetlenie też mi się nie uśmiecha. Na chwilę obecną zostawię tak jak jest.

Ochronnik BCD kosztował mnie 280zł. Wydatek spory, ale mam nadzieje, że uchroni mnie przed wyładowaniami, które mogłyby uszkodzić sprzęt elektroniczny.

Myślałem o podłączeniu oświetlenia na jedną fazę z jedną różnicówką i jedną nadpradówką, ale jednak tak nie zrobiłem, bo gdyby był akurat zanik tej fazy na której jest oświetlenie to w całym domu ciemno ;-/.

Witam

To nie jest najważniejszy argument, ponieważ nie będziesz miał kontroli na tym, która faza wysiądzie czy akurat trafi na piwnicę z konfiturami czy salon z gośćmi ;) Ważne, że będziesz miał możliwość w razie "draki" wpięcia się do czynnego gniazda 230V z lampą, przedłużaczem itd. Dodatkowo dłuższy zanik 1 fazy to sporadyczna sytuacja, oczywiście awaryjność sieci energetycznej wszędzie nie jest równa.

Ochronnik BCD kosztował mnie 280zł. Wydatek spory, ale mam nadzieje, że uchroni mnie przed wyładowaniami, które mogłyby uszkodzić sprzęt elektroniczny.

Dobrej marki ochronniki B+C 4-ro polowe, to pieniądze rzędu 500,600zł, jednopolowe "D" (na szynę DIN w rozdzielni) to min 100zł - Twoja cena wydaje się podejrzanie niska.

Popatrz na osprzęt OBO, MOELLER( EATON) , LEGRAND, DEHN

Pzdr

aha, już kupiłeś

A może ktoś z Was posiada w swojej instalacji Ogranicznik przepięć LCTEC-BCD 20-4-440 CT01 i może się wypowiedzieć jak się sprawdza.

Myślałem nad kupnem ogranicznika Moellera, ponieważ całą instalację zrobiłem z Nadprądówek i Różnicówek tejże marki, ale niestety cena ok 600zł mnie przybiła.

LC to CHINY w czystej postaci.

Podobnie jak BEMKO, APAR, CHINT, FOTTON.....

Niestety jakość kosztuje, szukaj okazji na Allegro. Kup coś lepszego w rozsądnej cenie.

Raczej nie ma pośpiechu, ochronnik możesz zainstalować jako ostatni tuż przed instalacją elektroniki w domu.

Zostaw miejsce w rozdzielnicy i odwiedzaj Allegro.