Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W tym roku zabieram się za remont starego domu , polegający na zdjęciu dachu oraz wyburzeniu wszystkich ścian na strychu wraz z kominami . Problem polega na tym iż mam komin murowany z cegły ceramicznej 14x27 a zastosowany piec to miałowiec . i na strychu wychodziły plamy . Chciałbym teraz na strychu zbudować komin z wkładem ceramicznym ocieplony wełną oraz obmurowany cegłą . Jeśli mogę kogoś prosić o poradę gdzie mógłbym kupić wkład o zbliżonych wymiarach lub jak wykonać dobrze ten komin . Dodam jeszcze że na strychu ma powstać poddasze mieszkalne ale nie wiem kiedy to nastąpi , raczej na razie zostanie stan surowy .

Dziękuje za odpowiedz

Wkłady są np firma effe2 domus tylko nie na Polskę można zobaczyć na oryginalnej stronie .http://www.effe2.com/articolo.phtml?cat=11 tylko nie wiem czy warto w to inwestować bo dziś dzwoniłem do głównego przedstawiciela na Polskę i podał mi przybliżoną cenę ok 70zł za netto za 17x27x50. proszę o radę czy taki wkład + ocieplenie + cegła będzie sprawował się dobrze czy raczej murować z cegły 100 letniej i się nie przejmować .

Do miałowa pewniejsza jest ceramika. Ale jak się niema co się lubi....Może zamiast porządnego komina od połowy, a w dól i tak stara bida, lepiej zaryzykować stal szlachetną. Piec miałowy musiałby pracować na sucho. Da się ustawić, szczególnie nowsze. Wówczas ta operacja będzie miała sens, a rura posłuży długo.

Jeszcze o średnicach. Rura ceramiczna fi 200 w środku, to dobry zamiennik dla 14 x 27.

Pamiętaj, że teraz to co Ci wyciekało na górze, skumuluje się na dole, ściekając po gładkich rurach.

Nie mam za bardzo możliwości wykonania całego komina od podstaw bo poniżej są pomieszczenia mieszkalne a w piwnicy komin ma uskok , jest wymurowany przy ścianie i następnie wchodzi w ścianę .Tak to kiedyś robiono i nikt się nie przejmował . dom ma ponad 100 lat i jeszcze na dodatek konserwatora ,same problemy .

Komin nie powinien posiadać zmiany przekroju, na całej długości powinien być taki sam. Jak masz już ceglany, górę rób z cegły, częsty błąd: komin od połowy w dół murowany, nadbudowa nowa niewsiąkliwa, na połączeniu dwóch plama jak cholera murowana.

Problem się rozwiązał komin będzie rozwalany do samego dołu bo dziś się sadze zapaliły i komin popękał .

Czyli wyszło na wkład tylko czy można dostać kolano np 45 stopni do takiego wkładu bo u mnie w piwnicy komin jest dostawiony do ściany a następnie na parterze idzie już ścianą ?