cypis1975 04.01.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam W tym roku zabieram się za remont starego domu , polegający na zdjęciu dachu oraz wyburzeniu wszystkich ścian na strychu wraz z kominami . Problem polega na tym iż mam komin murowany z cegły ceramicznej 14x27 a zastosowany piec to miałowiec . i na strychu wychodziły plamy . Chciałbym teraz na strychu zbudować komin z wkładem ceramicznym ocieplony wełną oraz obmurowany cegłą . Jeśli mogę kogoś prosić o poradę gdzie mógłbym kupić wkład o zbliżonych wymiarach lub jak wykonać dobrze ten komin . Dodam jeszcze że na strychu ma powstać poddasze mieszkalne ale nie wiem kiedy to nastąpi , raczej na razie zostanie stan surowy . Dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie ma wkładów owalnych z ceramiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Można włożyć owalną rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Pewnie ,że można. Na jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypis1975 04.01.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Wkłady są np firma effe2 domus tylko nie na Polskę można zobaczyć na oryginalnej stronie .http://www.effe2.com/articolo.phtml?cat=11 tylko nie wiem czy warto w to inwestować bo dziś dzwoniłem do głównego przedstawiciela na Polskę i podał mi przybliżoną cenę ok 70zł za netto za 17x27x50. proszę o radę czy taki wkład + ocieplenie + cegła będzie sprawował się dobrze czy raczej murować z cegły 100 letniej i się nie przejmować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Effe to najgorsze co może Ci się trafić w ceramice kominowej...Nie możesz zbudować normalnego komina systemowego z przyzwoitej ceramiki? Schiedel, Presto, Plewa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypis1975 05.01.2013 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie mogę rozwalić go do piwnicy , tylko na strychu będzie zburzony . Jeśli możesz to doradź mi jakąś kształtkę z innej firmy ,taką która nie będzie zwężała komina może kwadrat 20x20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Do miałowa pewniejsza jest ceramika. Ale jak się niema co się lubi....Może zamiast porządnego komina od połowy, a w dól i tak stara bida, lepiej zaryzykować stal szlachetną. Piec miałowy musiałby pracować na sucho. Da się ustawić, szczególnie nowsze. Wówczas ta operacja będzie miała sens, a rura posłuży długo. Jeszcze o średnicach. Rura ceramiczna fi 200 w środku, to dobry zamiennik dla 14 x 27. Pamiętaj, że teraz to co Ci wyciekało na górze, skumuluje się na dole, ściekając po gładkich rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypis1975 05.01.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie mam za bardzo możliwości wykonania całego komina od podstaw bo poniżej są pomieszczenia mieszkalne a w piwnicy komin ma uskok , jest wymurowany przy ścianie i następnie wchodzi w ścianę .Tak to kiedyś robiono i nikt się nie przejmował . dom ma ponad 100 lat i jeszcze na dodatek konserwatora ,same problemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Komin nie powinien posiadać zmiany przekroju, na całej długości powinien być taki sam. Jak masz już ceglany, górę rób z cegły, częsty błąd: komin od połowy w dół murowany, nadbudowa nowa niewsiąkliwa, na połączeniu dwóch plama jak cholera murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypis1975 09.01.2013 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Problem się rozwiązał komin będzie rozwalany do samego dołu bo dziś się sadze zapaliły i komin popękał . Czyli wyszło na wkład tylko czy można dostać kolano np 45 stopni do takiego wkładu bo u mnie w piwnicy komin jest dostawiony do ściany a następnie na parterze idzie już ścianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts