Łukasz12 04.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam ponownie. Tym razem zwracam się z pytaniem dotyczącym C.O. O co mi chodzi... Konkretnie to o rozpalanie... Posiadam UWT SAS 17kw, instalacja wykonana jest całkowicie z miedzi, przy piecu średnica rur wynosi 28, dalej 22, 18 i przy samych grzejnikach 15. Od razu zaznaczam iż nie mam pełnego obiegu grawitacyjnego, więc pompa, w tym przypadku Diamond, musi pracować przez cały czas. Powracając do pytania... W tym roku palę opałem gorszej jakości i wygląda to tak.... Temperaturę pompy mam ustawioną na minimum, czyli 30 stopni... Lecz piec, zaczyna swoją normalną prace przy 40 stopniach.... I przy rozpalaniu, kiedy zaczyna mieszać wodę w obiegu jest mu trudni niekiedy uzyskać te 40 stopni.... Wymyśliłem inny sposób.... Ustawiłem pompkę na 40 stopni, czyli wtedy gdy kończy rozpalanie i może to robić praktycznie bez otrzymywania wody zimnej z obiegu... No i super to działa z jednym małym ale.... I tu proszę o pierwszą poradę... Czy jak mój kocioł jest rozgrzany do tych 40 stopni, to nie zaszkodzi mu ta zimna woda z powrotu? Słyszałem o zaworach 3 i 4 drożnych... Może je warto zastosować? Pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henry-x 14.02.2013 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam ponownie. Tym razem zwracam się z pytaniem dotyczącym C.O. O co mi chodzi... Konkretnie to o rozpalanie... Posiadam UWT SAS 17kw, instalacja wykonana jest całkowicie z miedzi, przy piecu średnica rur wynosi 28, dalej 22, 18 i przy samych grzejnikach 15. Od razu zaznaczam iż nie mam pełnego obiegu grawitacyjnego, więc pompa, w tym przypadku Diamond, musi pracować przez cały czas. Powracając do pytania... W tym roku palę opałem gorszej jakości i wygląda to tak.... Temperaturę pompy mam ustawioną na minimum, czyli 30 stopni... Lecz piec, zaczyna swoją normalną prace przy 40 stopniach.... I przy rozpalaniu, kiedy zaczyna mieszać wodę w obiegu jest mu trudni niekiedy uzyskać te 40 stopni.... Wymyśliłem inny sposób.... Ustawiłem pompkę na 40 stopni, czyli wtedy gdy kończy rozpalanie i może to robić praktycznie bez otrzymywania wody zimnej z obiegu... No i super to działa z jednym małym ale.... I tu proszę o pierwszą poradę... Czy jak mój kocioł jest rozgrzany do tych 40 stopni, to nie zaszkodzi mu ta zimna woda z powrotu? Słyszałem o zaworach 3 i 4 drożnych... Może je warto zastosować? Pozdrawiam..... Witam ! Nie jestem żadnym znawcą ,ale zawór 3d przedłuży żywotność Twojego pieca z uwagi na tzw. temp. rosy bądź punkt rosy poczytaj. Wniosek wysnujesz sam. Wymuszony obieg powietrza jaki SAS stosuje w tych kotłach w standarcie jest ok. szkoda tylko że sterownik nie jest z algorytmem PID zapewniającym płyną pracę kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.05.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ale spec z tego pana Sławomira a jak sobie umie reklamę zrobić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.05.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 słyszeliśmy - aż rzygać się już chce. Pan SJ - Naczelny Instalator RP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz3kus 22.05.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam ponownie. Tym razem zwracam się z pytaniem dotyczącym C.O. O co mi chodzi... Konkretnie to o rozpalanie... Posiadam UWT SAS 17kw, instalacja wykonana jest całkowicie z miedzi, przy piecu średnica rur wynosi 28, dalej 22, 18 i przy samych grzejnikach 15. Od razu zaznaczam iż nie mam pełnego obiegu grawitacyjnego, więc pompa, w tym przypadku Diamond, musi pracować przez cały czas. Powracając do pytania... W tym roku palę opałem gorszej jakości i wygląda to tak.... Temperaturę pompy mam ustawioną na minimum, czyli 30 stopni... Lecz piec, zaczyna swoją normalną prace przy 40 stopniach.... I przy rozpalaniu, kiedy zaczyna mieszać wodę w obiegu jest mu trudni niekiedy uzyskać te 40 stopni.... Wymyśliłem inny sposób.... Ustawiłem pompkę na 40 stopni, czyli wtedy gdy kończy rozpalanie i może to robić praktycznie bez otrzymywania wody zimnej z obiegu... No i super to działa z jednym małym ale.... I tu proszę o pierwszą poradę... Czy jak mój kocioł jest rozgrzany do tych 40 stopni, to nie zaszkodzi mu ta zimna woda z powrotu? Słyszałem o zaworach 3 i 4 drożnych... Może je warto zastosować? Pozdrawiam..... Z opowieści mojego hydraulika wynika że warto zastosować, zakupił ze znajomym w tym samym czasie ten sam piec jego z zaworem gdzie troszkę miesza wodę na powrocie ma 13lat i pracuje nadal, znajomego bez zaworu padł po 7 latach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts