KosGos 04.01.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Mozecie doradzic co i jak oraz w jakiej kolejnosci robic aby uniknac problemow ? Musze podrownac teren pozniej zrobic podbudowe pod kostke, ulozenie kostki, zrobic frontowe ogrodzenie z brama i furtka. Co do nawozu ziemi i jej rownania to da sie to zrobic samemu czy lepiej wziac firme co zrobi to naprawde rowno nie tak jak ja grabiami itp ? Zaczalem sie zastanawiac czy najpier robic kostke a pozniej brame z ogrodzeniem czy najpierw ogrodzenie a do tego kostke. Nastepna kwestia doboru kostki patrzac na jej cene i funkcjonalnosc oraz wyglad i dopasowanie do bialo szarej elewacji- jakies typy ? To samo odnosnie ogrodzenia i bramy ma to byc cos lekkiej konstrukcji, raczej nie klinkierowy masywny plot, brama raczej duskrzydlowa elektryczna bo przesuwna nie wejdzie bo mam tylko 4m do granicy dzialki a wjazd powinnem miec z minimum 3,5m wiec z przeciwwaga ponoc sie nie zmieszcze ? Pogladowe foto w zalaczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 04.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Czołem.robiłem tak-elewacja i wszystko dookoła domu- tarasy , sciezki koło domu, drenaz - sianie trawy i troszke drzewek czyli otoczenie domujak to miałem wykonane zrobiłem ogrodzenie ale pierw 4 lata temu miałęm fundament pod ogrodzenie bo ziemi jest w ciul i cos z nia trzeba zrobic wiec jak juz masz fundament i otoczenie to robisz płotdlaczego tak zrobiłem ?bo płot mam z klinkieru i jak murarz muruje to syf leci jak jasny gwint.są oczywiscie folie i tak dalej ale brudu jest sporo na sam koniec idzie podjazd na gotowo i masz finito to moja opinia tak ja robilemnarazie nic mi nikt nie zniszczyl ogrodnik zrobił mała dziurkę w elewcji to nie problem. pamietaj o spadkach od domupozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 17.01.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Najpierw płot potem plac a na końcu nawożenie ziemi, inaczej nawiezioną ziemię wywiozą brukarze przy korytowaniu i zapłacisz 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 29.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dokładnie. Nie równaj terenu, dopóki nie przygotujesz porządnie podbudowy pod nawierzchnię. Cokolwiek tam zechcesz ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 30.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam Proponuje byś nie robił sam podbudowy, niech zrobią Ci to brukarze, cała kostka opiera sie na podbudowie i to jak podbudowa siada to robią sie koleiny, brukarze nie uwzględnia Ci reklamacji przy Twojej podbudowie jeśli by sie coś dzialo My jak dzialamy to pierwsze jest ogrodzenie robione, bo poźniej jest latwo powyprowadzac spadki i wysokośći kostki, kostka nie jest niszczona podczas prac z ogrodzeniem.Ogólnie uznajemy taka kolejność: ogrodzenie bokow i tylu dzialki oraz prowizorka na froncie, budowa domu, elewacja, ogrodzenie frontowe, polozenie kostki, rownanie terenu PozdrawiamPolakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts