Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grodzenie, kostka i rownanie terenu ?

Recommended Posts

Mozecie doradzic co i jak oraz w jakiej kolejnosci robic aby uniknac problemow ? Musze podrownac teren pozniej zrobic podbudowe pod kostke, ulozenie kostki, zrobic frontowe ogrodzenie z brama i furtka. Co do nawozu ziemi i jej rownania to da sie to zrobic samemu czy lepiej wziac firme co zrobi to naprawde rowno nie tak jak ja grabiami itp ?

Zaczalem sie zastanawiac czy najpier robic kostke a pozniej brame z ogrodzeniem czy najpierw ogrodzenie a do tego kostke.

Nastepna kwestia doboru kostki patrzac na jej cene i funkcjonalnosc oraz wyglad i dopasowanie do bialo szarej elewacji- jakies typy ? To samo odnosnie ogrodzenia i bramy ma to byc cos lekkiej konstrukcji, raczej nie klinkierowy masywny plot, brama raczej duskrzydlowa elektryczna bo przesuwna nie wejdzie bo mam tylko 4m do granicy dzialki a wjazd powinnem miec z minimum 3,5m wiec z przeciwwaga ponoc sie nie zmieszcze ?

Pogladowe foto w zalaczniku.

kostka.JPG

Czołem.

robiłem tak

-elewacja i wszystko dookoła domu

- tarasy , sciezki koło domu, drenaz

- sianie trawy i troszke drzewek

czyli otoczenie domu

jak to miałem wykonane zrobiłem ogrodzenie ale

pierw 4 lata temu miałęm fundament pod ogrodzenie bo ziemi jest w ciul i cos z nia trzeba zrobic

wiec jak juz masz fundament i otoczenie to robisz płot

dlaczego tak zrobiłem ?

bo płot mam z klinkieru i jak murarz muruje to syf leci jak jasny gwint.

są oczywiscie folie i tak dalej ale brudu jest sporo

na sam koniec idzie podjazd na gotowo

i masz finito

to moja opinia tak ja robilem

narazie nic mi nikt nie zniszczyl

ogrodnik zrobił mała dziurkę w elewcji to nie problem.

pamietaj o spadkach od domu

pozdrawiam

Edytowane przez f.5

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Proponuje byś nie robił sam podbudowy, niech zrobią Ci to brukarze, cała kostka opiera sie na podbudowie i to jak podbudowa siada to robią sie koleiny, brukarze nie uwzględnia Ci reklamacji przy Twojej podbudowie jeśli by sie coś dzialo

My jak dzialamy to pierwsze jest ogrodzenie robione, bo poźniej jest latwo powyprowadzac spadki i wysokośći kostki, kostka nie jest niszczona podczas prac z ogrodzeniem.

Ogólnie uznajemy taka kolejność: ogrodzenie bokow i tylu dzialki oraz prowizorka na froncie, budowa domu, elewacja, ogrodzenie frontowe, polozenie kostki, rownanie terenu

Pozdrawiam

Polakowski Kamil