colorfun 06.12.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Witam,jak w temacie. W tym tygodniu chcę zakupić taki układ.Z mojego rozeznania wynika, że oprócz samych funkcji rozdzielacza/układu mozna je podzielic ze wzgledu na materiał z ktorego jest wykonany. Pytanie który z tych materiałów jest najkorzystniejszy i dlaczego?(ze stali nierdzewnej chyba najdroższe - czy warto dopłacić?pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 06.12.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Wg mnie bez znaczenia jaki (o zwykłych stalowych nie słyszałem). Polecam najtańszy mosiężny z alle... - po co przepłacać.Warto kupić taki z rotametrami i wkładkami termostatycznymi, są niektóre sprzedawane razem z termometrami na zasilaniu i powrocie - jeśli ktoś lubi gadżety to ma jak znalazł.Poza tym warto zwrócić uwagę, czy zawiera złączki (nazywane czasem eurokonusami) do podłączenia pexa w pętlach.Ogólnie jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 materiał niema znaczenia ważne by gwinty i elementy dodatkowe były standardowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 06.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 i aby nie był to chińczyk który jest mosiężny tylko z nazwy. Mogę polecićrozdzielacze Kan-thermu lub Gorgiela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 07.12.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 chińskie nie są wcale złe - cały świat od nich wszystko kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 07.12.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 no może nie cały i nie wszystko ale trochę kupuje - niestety większość elementów - przynajmniej z branży sanitarnej to mega szajs, więc podziwiam desperatów montujących to sobie w domu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 11.07.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam, Materiał nie ma większego znaczenia (nie polecam jednak zwykłej stali) Polecam rozdzielacze ze stali nierdzewnej ze względu na:- większy przekrój belki,- mniejsze skłonności do "zakamieniania" rozdzielacza- estsetyka Pozdrawiam Ps są jeszcze rozdzielacze z tworzywa sztucznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 04.01.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witajcie,moglbym prosić o porade który zestaw wybrać ?Rozdzielacz z pompą,bypass i zawór termostatyczny z kapilarą czy rozdzielacz mieszający,pompa 15/40 + ESBE VTA + BYPASS (podłogówka na parterze ok.55metrów -7 obwodów a na poddaszu grzejniki 7szt.Projekt domu lk518 )Piec na paliwo stałe.Druga pompa byłaby za piecem a na piętrze do grzejników tylko sam rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzielak 27.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Zdecydowana większość rozdzielaczy do podłogóki zrobina jest z mosiądzu. Znalazłem też wykonanie z stali nierdzewnej. Cena jest podobna. Zastanawiam się, czy jest sens uzywać nierdzewki do takiego zastosowania ? Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 13.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Jaki wybrać rozdzielacz podłogówki z mieszaczem? Miałem już jeden upatrzony,.. ale w dokumentacji do niego znalazłem informację "Temperatura wody zasilającej od strony kotła musi być o min 20°C wyższa od temperatury ustawionej na głowicy". Ktoś się orientuje, czy wszystkie te gotowce z mieszaczami mają taki wymóg różnicy temperatur? Nie ma czegoś z różnicą mniejszą niż 20°C ? Edytowane 13 Maja 2013 przez teco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 13.05.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 nie wszystkie rozdzielacze z mieszaczami wymagają wyższej temperatury zasilania wszystkie z zawodem 3D mogą pracować na temperaturze zasilania oto przykład takiego zestawuhttp://allegro.pl/rozdzielacz-5-mieszajacy-do-podlogowki-esbe-afriso-i3219749022.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 13.05.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Można do tego podłączyć jakieś sterowanie pogodowe? Aktualnie w domu jest stary kocioł z regulacją ręczną, ale chciałbym, żeby chociaż podłogówka była sterowana pogodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 01.07.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 A jaka temperatura wychodzi Ci z kotła ? może nie warto wchodzić w mieszacz a wystarczy zwykła pompa obiegowa... Jeżeli masz system łączony grzejniki + podłogówka to zainstalowanie porodówki będzie ciekawym przeżyciem - jak Ci się uda proszę opisz jak to wszystko śmiga Mówię tak ponieważ grzejniki błyskawicznie reagują na + lub - natomiast podłogówka ma sporą bezwładność - dodatkowo musiałbyś mieć osobne nasterowanie dla podłogówki i grzejników i zintegrowane przy pracy kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts