Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jak w temacie. W tym tygodniu chcę zakupić taki układ.

Z mojego rozeznania wynika, że oprócz samych funkcji rozdzielacza/układu mozna je podzielic ze wzgledu na materiał z ktorego jest wykonany. Pytanie który z tych materiałów jest najkorzystniejszy i dlaczego?

(ze stali nierdzewnej chyba najdroższe - czy warto dopłacić?

pozdrawiam!

Wg mnie bez znaczenia jaki (o zwykłych stalowych nie słyszałem). Polecam najtańszy mosiężny z alle... - po co przepłacać.

Warto kupić taki z rotametrami i wkładkami termostatycznymi, są niektóre sprzedawane razem z termometrami na zasilaniu i powrocie - jeśli ktoś lubi gadżety to ma jak znalazł.

Poza tym warto zwrócić uwagę, czy zawiera złączki (nazywane czasem eurokonusami) do podłączenia pexa w pętlach.

Ogólnie jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań.

• 7 months później...

Witam,

Materiał nie ma większego znaczenia (nie polecam jednak zwykłej stali)

Polecam rozdzielacze ze stali nierdzewnej ze względu na:

- większy przekrój belki,

- mniejsze skłonności do "zakamieniania" rozdzielacza

- estsetyka

Pozdrawiam

Ps są jeszcze rozdzielacze z tworzywa sztucznego

• 5 months później...
Witajcie,moglbym prosić o porade który zestaw wybrać ?Rozdzielacz z pompą,bypass i zawór termostatyczny z kapilarą czy rozdzielacz mieszający,pompa 15/40 + ESBE VTA + BYPASS (podłogówka na parterze ok.55metrów -7 obwodów a na poddaszu grzejniki 7szt.Projekt domu lk518 )Piec na paliwo stałe.Druga pompa byłaby za piecem a na piętrze do grzejników tylko sam rozdzielacz.

• 2 months później...
  • 1 month później...

Jaki wybrać rozdzielacz podłogówki z mieszaczem?

Miałem już jeden upatrzony,.. ale w dokumentacji do niego znalazłem informację "Temperatura wody zasilającej od strony kotła musi być o min 20°C wyższa od temperatury ustawionej na głowicy".

Ktoś się orientuje, czy wszystkie te gotowce z mieszaczami mają taki wymóg różnicy temperatur? Nie ma czegoś z różnicą mniejszą niż 20°C ?

Edytowane przez teco

• 1 month później...

A jaka temperatura wychodzi Ci z kotła ? może nie warto wchodzić w mieszacz a wystarczy zwykła pompa obiegowa...

Jeżeli masz system łączony grzejniki + podłogówka to zainstalowanie porodówki będzie ciekawym przeżyciem - jak Ci się uda proszę opisz jak to wszystko śmiga :) Mówię tak ponieważ grzejniki błyskawicznie reagują na + lub - natomiast podłogówka ma sporą bezwładność - dodatkowo musiałbyś mieć osobne nasterowanie dla podłogówki i grzejników i zintegrowane przy pracy kotła...