niktspecjalny 26.02.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam, Pelet w Pana przypadku (koszyk na pelet w tradycyjnym kominku) prawdopodobnie nie będzie się palić lub nie da dużej mocy. Nie jest to dobry pomysł. Pelet powinien być spalany w urządzeniach do tego zaprojektowanych czyli z wymuszonym przepływem spalin. I o to mnię chodziło dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.08.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 To takie cóś, co spaliny wywala tam gdzie siedzisz??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.10.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 a czytałem że w kominku można palić pelletem tylko trzeba mieć jakiś kosz. Jak taki kosz wygląda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 28.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tak mnie naszło taka myśl a jakby zrobić taki kominek: Bierzemy kocił na pellet i drewno ( może z dwoma paleniskami ) o wysokiej sprawność z podajnikiem, (mocy parunastu KW), wymieniamy drzwiczki na szybkę ( szybki jeśli dwa paleniska ) żeby była ładna wizja ognia. Stawiamy to w salonie ( trzeba rozwiązać problem doprowadzenia powietrza z zewnątrz jak do kominka a nie do kotła ) robimy obudowę jak dla kominka, a zasobnik wraz z podajnikiem umieści za ścianą znajdujacą się za kotłem/kominkiem co by nie hałasował i salonu nie zajmował.\ Z tym że to raczej robota dla firm produkujących kotły na biomasę niż dla normalnego Kowalskiego w garażu : / No chyba że moja wizja to jakieś majaki wtedy już się nie odzywam Kominek tak dzielnie reklamowany w wątku nadal jest zwykłym kominkiem i jego sprawność nigdy nie będzie za duża, ponadto wydaje mi się że przydałby się popielnik poniżej paleniska jak w normalnym kotle. Nasze zachodnie sąsiad robią coś w tym guście ale nie do końca, z tym że pewnie straszne pieniądze za ten swój wynalazek chcą. : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 08.01.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 A ja zapytam czy kominki Iwona Pellet też są hałaśliwe. Mam zamiar kupić taki kominek do domu szkieletowego z DGP. Nie wiem czy wystarczy grawitacja czy nie- tego muszę się dowiedzieć. Nie wiem czy istnieje możliwość programowania dziennego i tygodniowego . Może ktoś mi odpowie. Może być na priv. Kominek jak nie będzie wył jak mikser to będzie ok. inaczej odpada. Dom szkieletowy o powierzchni ok 100 m2. nie wiem tylko co z CWU zrobić a gazu nie chcę. Jaki zbiornik elektryczny dobrać na 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 10.01.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 w porównaniu z klasycznymi kominkami to przy kominkach na pellet nie brudzi się w mieszkaniu no i alternatywa dla pieca Co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1259 12.01.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam!! Mieszkam w tzw. klocku czyli domku jednorodzinnym z lat 60. Zajmujemy parter o pow 100m2. Dom na przestrzeni lat został ocieplony (ściany i dach) Wymienione są okna od piwnicy po dach. System centralnego ogrzewania też był modernizowany od zwykłego pieca na koks i węgiel poprzez piec z nadmuchem i sterowaniem na miał, po dzisiejszą instalację w miedzi i piec gazowy kondensacyjny, łącznie z grzejnikami. Do grzania wody mam zasobnikowy (100 litrów) ogrzewacz gazowy. Wszystko co było możliwe do zrobienia w celu oszczędności na ogrzewaniu , zostało zrobione, Ten sezon grzewczy rozpocząłem właśnie z piecem gazowym. Dobowe zużycie gazu (gotowanie , ciepła woda i grzanie) od początku sezonu oscyluje wokół 5 do 6 m3(ciepła zima!!) Temperatury mam ustawione: dzienna 20stopni w godz. od 15 do 22, potem nocna 18stopni. Mam zamiar zmieścić się w przedziale do 1200m3 rocznie , bo po wejściu w następną taryfę drastycznie wzrastają opłaty stałe.I teraz temat piecyka na pellet!Od początku chciałem mieć kominek ,ale nie dało rady z powodu braku komina w rejonie ew. jego usadowienia czyli w salonie. Przeglądając oferty piecyków trafiłem na piecyk na pellet włoskiej firmy. Zaletą tych piecyków jest to że można je uruchomić bez dostępu do komina . Wystarczy tylko zewnętrzna ściana przez którą wystawia się rurę spalinową o średnicy 80mm i już!Zdecydowałem się na kupno. Od początku roku jestem posiadaczem takiego piecyka. Stoi w pokoju o pow. ok 30 m2. Założenie było żeby grzał to pomieszczenie (zamknięte grzejniki), a centralne resztę. Rezultaty są następujące: mam nareszcie żywy ogień w pokoju, zużycie gazu spadło do ok 3 do 4 m3.Worek dobrego pelletu kosztuje ok 15,20zł za 15kg. Taki worek starcza mi na 5 dni. Temperatura w tym pokoju to 21 do 22 stopni w czasie od godz 16 do 22, potem sobie spada. Następnego dnia temp. w salonie oscyluje wokół 18stopni o godz 16 (powrót z pracy). Po włączeniu temperaturę 21 stopni osiąga się po ok 30 minutach. Na razie pracuje w trybie ręcznym. Piecyk ma zasobnik na pellet (16kg) i pełną automatykę tygodniową. Sam rozpala i gasi płomień. Pełen automat. Temperatura spalin stosunkowo niska ( można trzymać przy wylocie dłoń) więc sprawność jak podaje producent ok 90% prawdopodobna. Trochę szumi , ale w pomieszczeniu jest czysto, bez kurzu i popiołu jak przy kominku ( po dniu palenie popiołu jest może z pół szklanki).Jestem z tego zadowolony. Ja polecam tego typu piecyk ( takich piecyków jest sporo więc wypowiadam się tylko o piecykach tej firmy) Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 18.01.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 na stronie producenta pelletów Olimp i Lava jest następujący opis" 1 tony spalonego pelletu zostaje około 4 kg popiołu (z pelletu Lava oraz Olimp – dużo mniej, ok. 2 kg ) " jeżeli zostaje tylko te 2 kg to jest świetny wynik ale moim zdaniem najważniejsza jest bezobsługowość takiego kominka na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duke690 28.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Piszę gdyż posiadam piecyk na pelet w biurze, kominek na drewno z płaszczem w domu:porównując jedno i drugie urządzenie (z praktyki) - piecyk na pelet zdecydowanie wygrywa, jest ciepło, jest płomień, mało obsługi. koszty ekspoloatacji porównywalne.Skoro palę petem w piecyku do tego stworzonym postanowiłem spróbować w kominku - zakupiłem koszyczek, niestetety po pierwszym paleniu stwierdziłem, że to nie będzie działać. Więc w pracy cieszę się piecykiem, a w domu palę w kominku.... Odnośnie szumienia - prędkość dmuchawy jest regulowana, przy obrotach ok 70% szum ledwie słyszalny. Mam jeszcze funkcję, która w zależności od delty steruje mocą piecyka pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 09.02.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Znalazłem taką ciekawostkę - wydaje się bardzo ciekawa ale.... ta cena, czy można gdzieś dostać coś takiego tylko że taniej ? http://sanitsystem.pl/id,2023/prod,piecokuchnia-na-pellets-klover-smart-120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Popytaj o tańsze wersje. To sklep forumowicza Pulawiaka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 09.02.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 a w takim zwykłym kominku można palić też pelletem?? A drugie pytanie. jakiego pelletu używacie?? jaka jakość i zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 10.02.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 a w takim zwykłym kominku można palić też pelletem?? a po co? przecież to to samo co brykiet tylko mniejszy rozmiar, a kosztuje podobnie albo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 10.02.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 a jaki zapach wydziela podczas spalania?? czuć troszkę to drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 11.02.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 jak się ma szczelny kominek to zapachu nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 20.02.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 a na dworze jaki zapach podczas spalania. Bo wiadomo jak sąsiad pali czym popadnie np śmieciami albo innymi takimi to zapach jest straszny dla nosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 28.02.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO ! Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię. Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno. Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu. Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW. [ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH] Zapraszamy do komentarzy ! Pozdrawiamy http://www.iwonapellets.pl Edytowane 28 Lutego 2015 przez IWONA PELLETS nowy link filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 hm, dla czego w "normalnych" kominkach nikt nie pomyślał nad automatycznym rozpalaniem? A może pomyślał a ja po prostu tego nie znalazłem. Za taki bajer chętnie bym dopłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 04.03.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W naszych kominkach również można spalać drewno czyli spełnia rolę normalnego kominka. Mało tego w standardzie ma automatyczną przepustnicę dolotu powietrza, zamkniętą komorę i automatyczne przejście po wypaleniu drewna na pellet. W trybie drewno kominek ma sprawność 83% więc jak najbardziej konkuruje z zachodnimi produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Na jakiej zasadzie działa automatyczne rozpalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts