Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piecyk/ kominek na pellet

piekar25

Recommended Posts

Witam,

Pelet w Pana przypadku (koszyk na pelet w tradycyjnym kominku) prawdopodobnie nie będzie się palić lub nie da dużej mocy. Nie jest to dobry pomysł. Pelet powinien być spalany w urządzeniach do tego zaprojektowanych czyli z wymuszonym przepływem spalin.

I o to mnię chodziło dzięki.:yes:

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 1 month później...

Tak mnie naszło taka myśl a jakby zrobić taki kominek: Bierzemy kocił na pellet i drewno ( może z dwoma paleniskami ) o wysokiej sprawność z podajnikiem, (mocy parunastu KW), wymieniamy drzwiczki na szybkę ( szybki jeśli dwa paleniska ) żeby była ładna wizja ognia. Stawiamy to w salonie ( trzeba rozwiązać problem doprowadzenia powietrza z zewnątrz jak do kominka a nie do kotła ) robimy obudowę jak dla kominka, a zasobnik wraz z podajnikiem umieści za ścianą znajdujacą się za kotłem/kominkiem co by nie hałasował i salonu nie zajmował.\

Z tym że to raczej robota dla firm produkujących kotły na biomasę niż dla normalnego Kowalskiego w garażu : / No chyba że moja wizja to jakieś majaki wtedy już się nie odzywam :p

Kominek tak dzielnie reklamowany w wątku nadal jest zwykłym kominkiem i jego sprawność nigdy nie będzie za duża, ponadto wydaje mi się że przydałby się popielnik poniżej paleniska jak w normalnym kotle.

Nasze zachodnie sąsiad robią coś w tym guście ale nie do końca, z tym że pewnie straszne pieniądze za ten swój wynalazek chcą. : /

• 1 month później...
A ja zapytam czy kominki Iwona Pellet też są hałaśliwe. Mam zamiar kupić taki kominek do domu szkieletowego z DGP. Nie wiem czy wystarczy grawitacja czy nie- tego muszę się dowiedzieć. Nie wiem czy istnieje możliwość programowania dziennego i tygodniowego . Może ktoś mi odpowie. Może być na priv. Kominek jak nie będzie wył jak mikser to będzie ok. inaczej odpada. Dom szkieletowy o powierzchni ok 100 m2. nie wiem tylko co z CWU zrobić a gazu nie chcę. Jaki zbiornik elektryczny dobrać na 3 osoby.

Witam!!

Mieszkam w tzw. klocku czyli domku jednorodzinnym z lat 60. Zajmujemy parter o pow 100m2. Dom na przestrzeni lat został ocieplony (ściany i dach) Wymienione są okna od piwnicy po dach. System centralnego ogrzewania też był modernizowany od zwykłego pieca na koks i węgiel poprzez piec z nadmuchem i sterowaniem na miał, po dzisiejszą instalację w miedzi i piec gazowy kondensacyjny, łącznie z grzejnikami. Do grzania wody mam zasobnikowy (100 litrów) ogrzewacz gazowy. Wszystko co było możliwe do zrobienia w celu oszczędności na ogrzewaniu , zostało zrobione, Ten sezon grzewczy rozpocząłem właśnie z piecem gazowym. Dobowe zużycie gazu (gotowanie , ciepła woda i grzanie) od początku sezonu oscyluje wokół 5 do 6 m3(ciepła zima!!) Temperatury mam ustawione: dzienna 20stopni w godz. od 15 do 22, potem nocna 18stopni. Mam zamiar zmieścić się w przedziale do 1200m3 rocznie , bo po wejściu w następną taryfę drastycznie wzrastają opłaty stałe.

I teraz temat piecyka na pellet!

Od początku chciałem mieć kominek ,ale nie dało rady z powodu braku komina w rejonie ew. jego usadowienia czyli w salonie. Przeglądając oferty piecyków trafiłem na piecyk na pellet włoskiej firmy. Zaletą tych piecyków jest to że można je uruchomić bez dostępu do komina . Wystarczy tylko zewnętrzna ściana przez którą wystawia się rurę spalinową o średnicy 80mm i już!

Zdecydowałem się na kupno. Od początku roku jestem posiadaczem takiego piecyka. Stoi w pokoju o pow. ok 30 m2. Założenie było żeby grzał to pomieszczenie (zamknięte grzejniki), a centralne resztę. Rezultaty są następujące: mam nareszcie żywy ogień w pokoju, zużycie gazu spadło do ok 3 do 4 m3.

Worek dobrego pelletu kosztuje ok 15,20zł za 15kg. Taki worek starcza mi na 5 dni. Temperatura w tym pokoju to 21 do 22 stopni w czasie od godz 16 do 22, potem sobie spada. Następnego dnia temp. w salonie oscyluje wokół 18stopni o godz 16 (powrót z pracy). Po włączeniu temperaturę 21 stopni osiąga się po ok 30 minutach. Na razie pracuje w trybie ręcznym.

Piecyk ma zasobnik na pellet (16kg) i pełną automatykę tygodniową. Sam rozpala i gasi płomień. Pełen automat. Temperatura spalin stosunkowo niska ( można trzymać przy wylocie dłoń) więc sprawność jak podaje producent ok 90% prawdopodobna. Trochę szumi , ale w pomieszczeniu jest czysto, bez kurzu i popiołu jak przy kominku ( po dniu palenie popiołu jest może z pół szklanki).

Jestem z tego zadowolony. Ja polecam tego typu piecyk ( takich piecyków jest sporo więc wypowiadam się tylko o piecykach tej firmy)

Pozdrawiam!!

na stronie producenta pelletów Olimp i Lava jest następujący opis" 1 tony spalonego pelletu zostaje około 4 kg popiołu (z pelletu Lava oraz Olimp – dużo mniej, ok. 2 kg ) " jeżeli zostaje tylko te 2 kg to jest świetny wynik ale moim zdaniem najważniejsza jest bezobsługowość takiego kominka na pellet.

• 2 weeks później...

Piszę gdyż posiadam piecyk na pelet w biurze, kominek na drewno z płaszczem w domu:

porównując jedno i drugie urządzenie (z praktyki) - piecyk na pelet zdecydowanie wygrywa, jest ciepło, jest płomień, mało obsługi. koszty ekspoloatacji porównywalne.

Skoro palę petem w piecyku do tego stworzonym postanowiłem spróbować w kominku - zakupiłem koszyczek, niestetety po pierwszym paleniu stwierdziłem, że to nie będzie działać.

Więc w pracy cieszę się piecykiem, a w domu palę w kominku....

Odnośnie szumienia - prędkość dmuchawy jest regulowana, przy obrotach ok 70% szum ledwie słyszalny. Mam jeszcze funkcję, która w zależności od delty steruje mocą piecyka

pzdr

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...

Witam,

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO !

Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię.

Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno.

Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu.

Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW.

[ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH]

Zapraszamy do komentarzy !

Pozdrawiamy

http://www.iwonapellets.pl

Edytowane przez IWONA PELLETS
nowy link filmu

W naszych kominkach również można spalać drewno czyli spełnia rolę normalnego kominka. Mało tego w standardzie ma automatyczną przepustnicę dolotu powietrza, zamkniętą komorę i automatyczne przejście po wypaleniu drewna na pellet. W trybie drewno kominek ma sprawność 83% więc jak najbardziej konkuruje z zachodnimi produktami.