Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piecyk/ kominek na pellet

piekar25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jaki pellet sypiesz?? Jak z jego kalorycznością?? Zapachem?? Popiołem??

pellet ze stelmetu - lava, podobno olimp jest bardziej wydajny i pozostawia mniej popiołu, ja przy swoim niskim zużyciu różnicy nie widziałem więc nie przepłacam i kupuję tańszą o 1zł na worku lave. Z innych testowanych to jakiś "no name" i 2 rodzaje z castoramy - jedno i drugie to dziadostwo było - kopcił się, potrafił przesypywać koszyk - zbyt duża wilgotność i kilka razy miałem pufa aż na krześle poskoczyłem :) Ponoć barlinek się jeszcze nadaje ale wokół nie nie ma dystrybutora i nie miałem możliwości wypróbować.

Kaloryczność.... nie mam urządzeń do pomiaru, ale spala się dobrze, palenisko bez jakiejkolwiek rdzy, zużycie na niskim poziomie, tak zwanych "pufów" (wypaleń nagromadzonych gazów w komorze nie odnotowałem) też nie miałem.

Zapachu brak, chyba że ten w worku wąchasz to zapach przyjemny - nie odpycha :)

Popiół wybieram średnio co 2 tygodnie, ale 1 raz stwierdziłem że do oporu nie wybieram i zanim do wysokości koszka się go nagromadziło to minęły 2 miesiące.

Witam wszystkich,

Przeczytałam cały wątek i już sama nie wiem co z tym pelletem. Znajomy mnie na niego namawia ale czytając ten wątek wychodzi że opinie są skrajne. Choć wg. niego to z ceną pellet i tak wychodzi najlepiej (najstabilniej znaczy się). Wiem wiem, wszystko zależy od tego, czego oczekuję i jaki mam budżet. Fakt, pellet jest mało w Polsce jeszcze popularny (dziwne) ale to się chyba zmienia.

Masz rację Mazi, ale jeszcze kilka lat upłynie. Wiem co się dzieje na osiedlu na którym mieszkałam...blokowisko a wśród nich 5 domów z czego dwa tak smrodzą po południu że nie dość że oddychać nie idzie to jest siwo że hej! Ale policja i straż oczywiście mają ważniejsze rzeczy do roboty niż palenie śmieci.

obok mojego bloku jest kilka bloków gdzie do ogrzewania służy piec kaflowy lub własne "ekologiczne" kotłownie.

Lepiej nie mieć białego auta bo podczas palenia w tych piecach to jest masakra. od razu sadzy pełno.

Pellety chyba podczas spalania nie wydzielają tyle dymu i sadzy czy się myle?

Witam.

Mazi ... bo ludziska w tych piecach palą najtańszym wunglem, plastikeim i resztą śmieci, żeby było taniej ...

Gdyby palili tylko suchym drewnem, lub węglem o dwie stówki droższym, to nawet byś dymku z komina nie smiał zauważyć żadnego ...

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Rozumiem że jest to coś na wzór Pelletmodul Brunner tylko za niższą cenę...

Pomysł super i jeśli by to wszystko było tak -jak w opisie to tylko pogratulowac firmie i nabywcom

Podobnie jak żona autorusa zamysłem jestem zachwycona: już sam zamysł automatycznej rozpałki jest super, czyszczenie odkurzaczem i niezbyt częste opróżnianie popielnika/ale chyba przy częstszym paleniu drewnem ilość popiołu będzie większa/ Ktoś nabył i mógłby coś napisac?

• 3 weeks później...

Autorus. Jeżeli urządzenie ma służyć "dla bajeru", automat do rozpalania to ważny szczegół. ;)

Jeśli natomiast chcesz tym co nieco ogrzać - bez znaczenia, tym bardziej, że w peleciakach to zwykle standard. Ciężko znaleźć ofertę rodzimej produkcji, która choć w części jest tak wydajna jak Pelletmodul Brunner...

• 2 months później...

Witam, czy sądzicie czy taki piecyk - http://kominki-godzic.sklep2.pl/mcz-club-hydro-15-kw-z-pompa-elektroniczna-p-769.html?cPath=68_101_102

mógłby w domu 100m2 pracować jako jedyne źródło grzewcze? czy lepiej zakupić normalny kocioł na pellet a w salonie wstawić zwykły kominek bez płaszcza wodnego. Dom parterowy ocieplony 15 cm styropian strop 15 cm wełna mineralna podłogi ocieplone 12 cm styropianu, ogrzewanie planuje podłogowe na całym domu, lecz jeszcze zastanawiam się nad nadmuchowym ale to jeszcze temat do innego działu.

Edytowane przez Maniek2411

Polecam wkłady naszej produkcji:

http://www.iwonapellets.pl/

Oprócz pelletu można spalać również drewno i brykiet.

Dodatkowo rozszerzyliśmy ofertę o dodatkowe zbiorniki na pellet:

http://www.iwonapellets.pl/kategoria/zbiorniki-na-pellet-pl.html

Przy zastosowaniu zbiornika 400kg, pozwala on na dosypywanie pelletu raz w miesiącu.

zbiornik 200.jpg

Dodatkowo mamy już w sprzedaży systemy pozwalające na zasypanie pelletu 1 raz w roku !

http://www.iwonapellets.pl/kategoria/systemy-podawania-pelletu.html

Edytowane przez IWONA PELLETS
dodane zdjęcie