hokejgk1 05.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam, mam trochę nietypową sytuację ... Zacznę od początku:- Na dzień dzisiejszy posiadam działkę budowlaną narożnikową- Przy granicy działki mam:> z obu stron działki mam kanalizację sanitarną> naszczęscie z jednej strony mam resztę przyłączy: gaz, wodę, prąd- Projekt budowlany indywidualny [bEZ PROJEKTU INSTALACJI WEW.] - URZĄD NIE WYMAGA U NAS - w opisie jest tylko wspomniane że ogrzewanie na ekogroszek, bydź może bedzie na gaz - nie wiem, nie pisałem że gaz bo wtedy urząd wymaga projektu.- Mam pozwolenie na budowę + dziennik budowy W połowie maja chce zacząć budowę, o instalacjach mam blade pojęcie...MOJE PYTANIA:- w pierwszej kolejności mam poważne zagrychę, czy wystąpić już do poszczególnych gestorów o warunki techniczne w nich będzie pewnie podane do których i z której strony budynku muszę przyłączyć się do danej instalacji a więc bym wiedział z której strony wyjść z budynku z instalacjami.- czy wyciągnięcie tych warunków technicznych wiąże się z tym że wpadam podobno w terminy że zobowiązuje się że za 2 lata zacznę odbierać wodę, prąd gaz itp.- nie mogę się zdecydować czym ogrzewać budynek:>Na pewno podłogówka to kuchnia i łazienki reszta kaloryferki>1 opcja Na początku były plany żeby zrobić kocioł kondensacyjny do grzania i do CWU z zasobnikiem >2 opcja Teraz trochę boimy się rachunków za gaz i zastanawiamy się czy nie przejść na ekogroszek - kocioł z zasobnikiem, ale nie wyobrażam sobie cały czas palić ekogroszkiem żeby mieć ciepłą wodę np. latem>3 opcja To kocioł ekogroszek z zasobnikiem zimą do grzania i CWU + zasobnik, a latem odłanczam kocioł na paliwo stałe i CWU biogę z kotła gazowego jednofunkycjnego z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.01.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Taniej i lepiej będzie robić przyłącza zaraz przy fundamencie ale trzeba je zabezpieczać na zimę. jeśli szybko masz zamiar budować to załatwiaj już a jak to masz ciągnąć przez kilka lat to się zastanów, jakimiś terminami że Ty przeciągniesz bym się nie martwił bo zawsze możesz podać zużycie 0 albo aneks napisać że budowa się przeciągnęła, gorzej jest jak urzędy blokują Ciebie.Jest wiele sposobów ogrzewania mądrzejszych i bardziej ekonomicznych wszystko zależy od projektu, zasada jest prosta czym więcej izolacji tym tańsze ogrzewanie. Gaz przy przemyślanym projekcie można zastąpić prądem który niby jest droższy ale masz tylko jedno przyłącze czyli sporo oszczędzasz i płacisz tylko jedną opłatę stałą, grzałki elektryczne są tańsze i nie wymagają przeglądów jak dorzucisz bufor to okaże się że jakimś piecem podgrzewasz a prądem tylko podtrzymujesz temperaturę. Czy ekogroszek też bym się zastanowił, już są problemy z czystością powietrza jeszcze może kilaka lat i jaki rząd wyda zakaz palenia węglem i co wtedy pieniążki wyrzucone w błoto. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 07.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 możesz wystąpić o warunki techniczne, a jeśli w ciągu 2 lat nie podpiszesz umowy na przyłączenie to te warunki tracą moc i musisz wystąpić o nowe, ale nikt cię nie zmusi do podpisania umowy jeśli nie masz na to ochoty. Na twoim miejscu bym nie zwlekał, bo w mojej wsi ZE warunki techniczne wydaje pół roku, a umowę po 2 latach to minimum żeby podpisać trzeba czekać. Co do ogrzewania domu, to jest jedna z ważniejszych decyzji i chyba nie to forum, raczej o ogrzewaniu. Jeśli masz gaz przy płocie to wybór jest w zasadzie oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venecja 23.01.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja nie rozumiem jakim cudem wogole dostałeś pozwolenie na budowe bez projektu przyłączy .U nas by coś takiego nie przeszlo ,zaraz przy rozpoczęciu współpracy z jakimkolwiek projektantem jest się informowanym o konieczności zlożenia wniosków do gazowni,elektrowni i wodrolu o wydanie warunków technicznych .Tymbardziej przy projekcie indywidualnym,który pewnie słono kosztował, powinieneś mieć wszystko zrobione na sicher. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venecja 23.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 To teraz co? wychodzi na to że instalacje wewn. musisz rozkminić sobie sam czy jak? przecież póżniej musi ci ktoś to odebrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 23.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Napisz gdzie ty dostałeś te pozwolenie na budowę.U nas (Biała Podlaska) jeszcze w zeszłym roku potrzeba było warunków technicznych prądu i wody - chodziło o pewność że twój dom będzie miał możliwość podłączenia tych wydaje mi się koniecznych dobrodziejstw.Obecnie po kontroli z Wawy nie ma pozwolenia bez sieci wewnętrznych (Co) a projektant jeszcze w urzędzie miasta się pyta czy nie są konieczne projekty zewnętrzne sieci (prąd, woda, kanalizacja) urzędnicy jeszcze nie są pewni. Musisz wystąpić o warunki przyłącza o:1. prąd - nie wiem skąd weźmiesz na czas budowy - pamiętaj że zależy gdzie, ale od wystąpienia do nich do pobierania prądu mija od pół roku do dwóch.2. woda-kanalizacja - tu jest szybciej ale i tak projekt przyłącza ktoś Ci będzie musiał zrobić - oczywiście musi mieć uprawnienia, później znaleźć wykonawce i pójdzie z górki,3. gaz to twoja decyzja chcesz mieć to występujesz nie potrzebujesz to nie. Warunki techniczne mają ważność dwa lata - nie kosztują nic, Sieci wewnętrzne w twoim przypadku nie muszą być projektowane obligatoryjnie. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts