andrzej_f 05.01.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witajcie, Mam dylemat.Przegladając fora są odp na moje pytanie ale pochodzące z późnych lat jak jeszcze maluch był jedynym środkiem komunikacji w przeciętnej Kowalskiej rodzinie.Postanowiłem wiec odświeżyć temat. Planuję budowę domu 135m2 + 35m2 garaż ale też ogrzewany w jakimś stopniu. W okolicy nie ma gazu ziemnego i chyba długo nie bedzie. Zagłebiając sie w temat postanowiłem wydzierżawić zbiornik w jakiej firmie i mieć w swoim gniazdku gaz ale pozniej stwierdzilem, ze chyba sie to nie oplaca i lepiej jest kupic zbiornik na gaz, postawić go kolo domu i samemu zamawiać propan. Czy takie rozwiązanie jest tańsze? moze ktos ma jakies doświadczenia w takiej sytuacji to by dradzil. Zastanawiąc sie nad gazem nie odrzucam tez pomysłu wstawienia kotła olejowego. Mogłby ktoś doradzić co bedzie tańsze w eksploatacji jak tez w montażu? Przeglądając różne fora jestem juz skołowany i chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zamieszkać w jaskini i palić ognisko icon_smile.gif Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 PC PW też poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.01.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Zajrzyj tutaj link poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 06.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 1. gaz nie wymaga osobnej kotłowni2. nie musisz mieć dodatkowego pomieszczenia na ON3. kotły gazowe mają większą sprawność (kondensacyjne) lub są tańsze (olejowe też są kondensacyjne, tylko za jakie pieniądze)4. czysta kWh taniej wychodziła z LPG (nie liczę kosztów instalacji). - liczyłem dla cen z lata5. butla gazowa jest droższa niż zbiornik na ON i do ozdób ogrodu nie należy, podziemna jest fajna ale jeszcze droższa6. butla gazowa wymaga przeglądów (co 2 lata UDT, co 6 lat zawór bezpieczeństwa, co 10 lat próba ciśnieniowa). Duże koszty może nie są, ale zawsze. z tego wszystkiego ja wybrałem LPG, zbiornik własny cena brutto 1l na początku lipca 2012: 1,89zł/ litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Przeglądając różne fora jestem juz skołowany i chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zamieszkać w jaskini i palić ognisko Zbierz wyceny od lokalnych instalatorów, dowiedz się o ceny paliw od paru dystrybutorów, zderz to z zapotrzebowaniem swojego budynku na ciepło i zobaczysz, co Ci wyjdzie taniej. Ja bym raczej szedł w stronę gazu, bo i kuchenkę tym opalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts