Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oparcie podciągu na słupie

Recommended Posts

czy przy projektowaniu słupa żelbetowego, jego wymiary mogą być większe niż wymiar podciągu (tzn. zakładając że podciąg to żelbetowa, prostokątna belka b x h=0.25x0.75 to czy słup można projektować na wymiary np. b x h= 0.35x0.35 czy koniecznie trzeba zachować wymiar słupa 0.25 i zwiększać drugi z wymiarów słupa żeby dostać np. bxh=0.25x0.5)? Jeżeli można zaprojektować taki kwadratowy słup to jak ewentualnie wyglądałaby sprawa z przekazywaniem obciążeń, czy potrzebne byłoby dodatkowe zbrojenie. Próbowałem coś znaleźć w EC, ale nie natrafiłem tam na żadną pomocną informację (chyba , że coś mi umknęło). Nie wiem czy jasno sformułowałem problem, ale będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane przez magister12

czy przy projektowaniu słupa żelbetowego, jego wymiary mogą być większe niż wymiar podciągu (tzn. zakładając że podciąg to żelbetowa, prostokątna belka b x h=0.25x0.75 to czy słup można projektować na wymiary np. b x h= 0.35x0.35 czy koniecznie trzeba zachować wymiar słupa 0.25 i zwiększać drugi z wymiarów słupa żeby dostać np. bxh=0.25x0.5)? Jeżeli można zaprojektować taki kwadratowy słup to jak ewentualnie wyglądałaby sprawa z przekazywaniem obciążeń, czy potrzebne byłoby dodatkowe zbrojenie. Próbowałem coś znaleźć w EC, ale nie natrafiłem tam na żadną pomocną informację (chyba , że coś mi umknęło). Nie wiem czy jasno sformułowałem problem, ale będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.

Kłania się taki artefakt jak książka i biblioteka.

W praktyce jak najbardziej, na studiach zależy od widzimisię wykładowcy/ćwiczeniowca, część z nich wymaga zachowania takiego samego "b" dla słupa i podciągu