magister12 05.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) czy przy projektowaniu słupa żelbetowego, jego wymiary mogą być większe niż wymiar podciągu (tzn. zakładając że podciąg to żelbetowa, prostokątna belka b x h=0.25x0.75 to czy słup można projektować na wymiary np. b x h= 0.35x0.35 czy koniecznie trzeba zachować wymiar słupa 0.25 i zwiększać drugi z wymiarów słupa żeby dostać np. bxh=0.25x0.5)? Jeżeli można zaprojektować taki kwadratowy słup to jak ewentualnie wyglądałaby sprawa z przekazywaniem obciążeń, czy potrzebne byłoby dodatkowe zbrojenie. Próbowałem coś znaleźć w EC, ale nie natrafiłem tam na żadną pomocną informację (chyba , że coś mi umknęło). Nie wiem czy jasno sformułowałem problem, ale będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez magister12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 05.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 czy przy projektowaniu słupa żelbetowego, jego wymiary mogą być większe niż wymiar podciągu (tzn. zakładając że podciąg to żelbetowa, prostokątna belka b x h=0.25x0.75 to czy słup można projektować na wymiary np. b x h= 0.35x0.35 czy koniecznie trzeba zachować wymiar słupa 0.25 i zwiększać drugi z wymiarów słupa żeby dostać np. bxh=0.25x0.5)? Jeżeli można zaprojektować taki kwadratowy słup to jak ewentualnie wyglądałaby sprawa z przekazywaniem obciążeń, czy potrzebne byłoby dodatkowe zbrojenie. Próbowałem coś znaleźć w EC, ale nie natrafiłem tam na żadną pomocną informację (chyba , że coś mi umknęło). Nie wiem czy jasno sformułowałem problem, ale będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam. Kłania się taki artefakt jak książka i biblioteka. W praktyce jak najbardziej, na studiach zależy od widzimisię wykładowcy/ćwiczeniowca, część z nich wymaga zachowania takiego samego "b" dla słupa i podciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts