Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ vs PC - prośba o obliczenia, opinie

ENDO

Recommended Posts

No za pewne, a ponieważ nie prowadziłeś dziennika nie wiem jak sprawy wyglądały w twoim przypadku :) Od razu wiedziałeś ze pompa?

Nie od razu, ale odkad postanowilem sie zajakc tematem domu "na powaznie" i doszlo do mnie, ze jak sam glowa nie rusze i zdam sie tylko na projekt i ekipe budowlana, to pozniej bede ruszal lapami. Za weglem wtedy przemawiala tylko i wylacznie cena, a nad upierdliwoscia tego zrodla ciepla bolalem zawsze. Efektem ubocznym moich "rozterek" jest na szczescie tylko dodatkowy kanal kominowy w kotlowni :-)

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W grę wchodzą dwa: gaz i pompa ciepła. Chodzi o dom jednorodzinny (150m po podłodze) z użytkowym poddaszem, bez garażu oraz bez piwnic. Gaz jest blisko.

Proponuję gaz i tanią pc, może być zarówno pc pw jak i pc pp. "Łaskawy" sezon grzewczy pozwoli nawet w ponad 80% skorzystać z przyzwoitego cop taniej pc, w ciepłym domu pozwoli to zmieścić się nawet w tar W-1.1. Przy gazie możemy bardzo dobrze wykorzystać tanią taryfę en el do pc.

WoW jestem pozyttywnie zaskoczony tak duży odzewem:):):) Masa przydatnych opinii - dzięki! Chciałbym doprecyzować moją sytuację:

1. Projekt indywidualny (on going), celuję w dotację NFOŚiGW standard NF40 – EUco ≤ 40 kWh/(m2*rok)

2. GAZ blisko

3. Działka mała

PYTANIA:

• Czy robić GAZ? Jeżeli tak to czy można ominąć komin, jeżeli nie mam w środku kominka (jest na patio)? Kuchnia na prąd.
  • Czy warto to zrobić bez podłogówki? A jeżeli nie to dlaczego? Słyszałem sporo negatywnych opinii (stawy, awaryjność, kurze) - czy to aby nie mity?
  • A może 100% prąd?

Mam dobrego architekta, który też pewnie doradzi (sam jestem laikiem), ale widzę tu sporo merytorycznie piszących użytkowników, stąd prośba o opinię:bye:

ps. GAZ ziemny ma tanieć, dywersyfikacja źródeł pozyskiwania robi swoje.

[*]Czy robić GAZ? Jeżeli tak to czy można ominąć komin, jeżeli nie mam w środku kominka (jest na patio)? Kuchnia na prąd.

[*]Czy warto to zrobić bez podłogówki? A jeżeli nie to dlaczego? Słyszałem sporo negatywnych opinii (stawy, awaryjność, kurze) - czy to aby nie mity?

[*]A może 100% prąd?

ps. GAZ ziemny ma tanieć, dywersyfikacja źródeł pozyskiwania robi swoje.

Komin nie jest potrzebny .wystawia się rurę z ścianę i już (tak zwane turbo)

Podłogówka jest ok Rury ukryte pod 5 cm betonu są bezpieczne ,Temperatura podłogi jest niska bo dom ciepły ,około 2 stopnie wyższa od temp powietrza.

Kurz - a jakim cudem przecież żeby kurz sie podniósł to razem z powietrzem .A tu powietrze właściwie sie nie rusza .Bo wyobraź sobie jak.

skoro się podniesie to ci zostanie pod spodem.Ten ruch w porównaniu z grzejnikiem jest minimalny

Edytowane przez hydraulik_

Przy odpowiednio wcześnie zaplanowanym montażu PC koszty mogą być rozsądne. Głównie chodzi tu o rezygnację z kominów i przyłącza gazowego - zwłaszcza, jeżeli ma ono kosztować jakieś konkretne pieniądze. By jednak tanio zainstalować PC gruntową trzeba się sporo "nakombinować" i zaangażować samemu co wymaga też wiedzy. Kocioł gazowy zainstaluje "byle hydraulik" (nie obrażając nikogo) a naprawi serwisant, których nie brakuje. Z PC nie jest tak łatwo. Przy podejściu: gazówka zlecona firmie kontra PC zlecona firmie zawsze gaz wyjdzie taniej i to nawet o połowę. Największy wpływ na wybór powinien mieć koszt przyłącza gazowego i w ogóle dostępność gazu ziemnego. Próbując to wszytstko przeliczyć na pieniądze nie zapominajmy też, że większość domów buduje się z kredytu i jego zwiększone koszty przez x-lat też nie są bez znaczenia.

[/quote

Pozwolę się nię nie zgodzić

z prostą pc ,tak prostą jak moja z serwisem nie ma najmniejszych problemów , pomijając to że nie ptrzbuje go wcale, A i koszt zakupu pozwole sobie stwierdzić niższy niż kotła kondensacyjnego!!!Zainstalowac to pc też może byle hydraulik (patrz miki121), a naprawić prostą gruntową pc (jeśli oczywiście zepsuje się , osobiści na swoim przykładzie stwierdzam że rzecz mało prawdopodobna) też może byle chłodnik.( patrz miki 121 może0

Podlogowka - w 100% warto.

:-)

Wszyscy piszą, że ogrzewanie podłogowe jest OK, ale w moim otoczeniu to rozwiązanie nie ma zbyt wielu fanów. Jakie są największe zalety oraz wady tego rozwiązania vs. grzejniki? Co w przypadku awarii? I jak się obrazują straty energii podłogówka vs grzejnik?

Wszyscy piszą, że ogrzewanie podłogowe jest OK, ale w moim otoczeniu to rozwiązanie nie ma zbyt wielu fanów. Jakie są największe zalety oraz wady tego rozwiązania vs. grzejniki? Co w przypadku awarii? I jak się obrazują straty energii podłogówka vs grzejnik?

Nie wiem w jakim otoczeniu żyjesz, ale w moim żaden instalator czy użytkownik nie powie złego słowa o podłogówce - oczywiście poprawnie wykonanej, no może znajdzie się jakiś Pan Kaziu z PRL-u, możesz takiego posłuchać - Twój wybór ;)

Przy kotłach kondensacyjnych, pompach ciepła, celowo dobiera się instalację podłogową, żeby osiągnąć niski parametr zasilania C.O. , procentuje to niższymi kosztami użytkowania, lepszą sprawnością urządzeń.

Na Twoim miejscu przeanalizowałbym odpowiedź kolegi lukasza. Jeżeli masz możliwość przyłączenia gazu - nie zastanawiałbym się nad innym wyborem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z dwóch mediów, posiadałbyś dwa niezależne źródła zasilania, ale to w sytuacji, kiedy nie brakuje gotówki ;)

Pzdr

Moze maja doswiadczenia z podlogowka, gdzie w podloge leci woda z kotla weglowego o temperaturze 50*C. Tylko ze to nie jest podlogowka tylko "sucha sauna".

Roznica jest ogromna w komforcie uzytkowania. Mniejsze wahania tempearatury, bardziej przyjazny jej rozklad (cieplej jest na dole)., rownomierne grzanie. Jest to grzejnik niskotemperaturowy, co pozwala na spore oszczednosci przy zastosowaniu dedykowanych do takowego "zrodel" ciepla.

Nie wiem o jaka awarie chodzi. Jak Co pod posdzka peknie rura do grzejnika to tez bedzie problem. To samo z podlogowka.

Straty ciepla nie ronia sie znaczaco przy obu rodzajach ogrzewania.

Nie bez znaczenie przy podlogowce jest fakt eliminacji "grzejnikow dekoracyjnych" (;)) z pomieszczen mieszkalnych. Nie oszpecasz sobie scian po prostu.

z prostą pc ,tak prostą jak moja z serwisem nie ma najmniejszych problemów , pomijając to że nie ptrzbuje go wcale, A i koszt zakupu pozwole sobie stwierdzić niższy niż kotła kondensacyjnego!!!Zainstalowac to pc też może byle hydraulik (patrz miki121), a naprawić prostą gruntową pc (jeśli oczywiście zepsuje się , osobiści na swoim przykładzie stwierdzam że rzecz mało prawdopodobna) też może byle chłodnik.( patrz miki 121 może0

Witam

Ale koledze opinie wystawiłeś ;)

Słusznie twierdzisz, że mało prawdopodobne jest uszkodzenie P.C. - na swoim przykładzie . Niestety rzeczywistość poza Twoim otoczeniem jest inna i wszystko jest, albo może być piękne, do czasu aż się nie popsuje ;) P.C. w Polsce to jeszcze stosunkowo raczkujący temat, za 5, 10 lat będziemy mogli wszyscy wystawić rzetelną opinie czy są one "cacy" czy "be".

Pzdr

Przy odpowiednio wcześnie zaplanowanym montażu PC koszty mogą być rozsądne. Głównie chodzi tu o rezygnację z kominów i przyłącza gazowego - zwłaszcza, jeżeli ma ono kosztować jakieś konkretne pieniądze. By jednak tanio zainstalować PC gruntową trzeba się sporo "nakombinować" i zaangażować samemu co wymaga też wiedzy. Kocioł gazowy zainstaluje "byle hydraulik" (nie obrażając nikogo) a naprawi serwisant, których nie brakuje. Z PC nie jest tak łatwo. Przy podejściu: gazówka zlecona firmie kontra PC zlecona firmie zawsze gaz wyjdzie taniej i to nawet o połowę. Największy wpływ na wybór powinien mieć koszt przyłącza gazowego i w ogóle dostępność gazu ziemnego. Próbując to wszytstko przeliczyć na pieniądze nie zapominajmy też, że większość domów buduje się z kredytu i jego zwiększone koszty przez x-lat też nie są bez znaczenia.

[/quote

Pozostawiam to bez komentarza :)

Bo do twojego poziomu zniżać mi się nie chce znawco pomp ciepła :)

Edytowane przez miki121

Dla mnie podłogówka ma same zalety - przyjemnie ciepła podłoga, akumulacja ciepła - nie potrzeba bufora, wcale kurz nie krąży w powietrzu. W tej chwili mam w większości domu podłogówkę (ponad 100 mkw podłogówka ze 175 mkw w sumie), tylko w sypialniach mocno przewymiarowane kaloryfery, ale teraz myślę, że spokojnie można zrobić podłogówkę na 100% domu.

Jedyna zaleta kaloryferów to szybsze działanie, jeśli ktoś faktycznie potrzebuje zmian temperatury.

Skoro piszesz z płatnego profilu , a nie jako arturo , to raczej traktuje to jako doradztwo , dosć wybiórcze doradztwo skoro ,,zapominasz" o cwu , było nie było dość istotna sprawa w domu bardzo dobrze ocieplonym.

Nie wiem czy było, ale nie ma już prywatnego konta,

Pozostał tylko ArturWi

Edytowane przez klaudiusz_x