Pyxis 07.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 widok z sat Z tej odleglosci wygladaja niezle Jesli 5600,- to u mnie zabraklo by im przynajmniej roku do amortyzacji (wychodzi 11 lat), przy zalozeniu, ze TYLKO one grzeja CWU i przez CALY ROK kazdego dnia. Napisz kilka slow jak to u siebie policzyles, ze sa juz zamortyzowane, bo cos mi sie wierzyc nie chce (nawet przy gazie). Tak z ciekawosci: Po cenie wnioskuje, ze nie jest to konstrukcja z puszek po naprawde drogim piwie. Jak po tych 10 latach oceniasz ta inwestycje. Trafione to bylo, czy teraz bys z nich raczej zrezygnowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.01.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Trafione to bylo, czy teraz bys z nich raczej zrezygnowal? Decyzja o zakupie padła - z nadmiaru gotówki w tym czasie - w komplecie był programator do którego dodatkowo podłączyłem pompkę z pw kominka, kupa rurek, złączek, zbiornik wyrównawczy, zbiornik cwu z wężownicą (w promocji musiał być w komplecie dlatego wybrałem mały 120l, większy 300l zakupiłem wcześniej), pompka do napełnienia instalacji i 30l płynu. Teraz pewnie bym zrezygnował (ceny są wyższe). Początkowo zużywałem sporo cwu (4 osoby), w okresach przejściowych zasila podłogówkę, latem nadmiar gorącej cwu spuszczam do basenu. Napraw nie było, płyn nie wymieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 1. Projekt indywidualny (on going), celuję w dotację NFOŚiGW standard NF40 – EUco ≤ 40 kWh/(m2*rok) 2. GAZ blisko 3. Działka mała Jak masz małą działkę i blisko gaz, to wybrałbym gaz. Do tego 100% podłogówki + drabinki w łazience i podłączenie kondensata bezpośrednio do rozdzielacza - bez mieszacza. Drabinki w łazience jako kolejne pętle podłogówki. Jak nie chcesz komina, to spaliny przez ścianę, bo będziesz miał kocioł mniejszy niż 21kW, a wtedy tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 08.01.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 . Teraz pewnie bym zrezygnował (ceny są wyższe). Początkowo zużywałem sporo cwu (4 osoby), w okresach przejściowych zasila podłogówkę, latem nadmiar gorącej cwu spuszczam do basenu. Napraw nie było, płyn nie wymieniany. Teraz 2 panele po wszystkich promocjach dopłatach kosztują około 6000 tysięcy. Zastanawia mnie sprawność układu i czas jego amortyzacji. Przy cenie 6 k za 2 panele - CWU zapwnione jest dla 4 osób w okresie lata (czerwiec lipiec sierpień) , dla 3 maj wrzesień - zależy ile słońca - w kwietniu październiku 1-2 osoby. Pozostałe miesiace sa bez znaczenia gdyż temperatura nieznacznie jest podnoszona. Zasielanie Co - w zasadzie w tym czasie nie istnieje. Nie liczyłem tego dla 4 paneli - no i nie wiem co to za panele. Przy opisanym przeze mnie układzie - czas amortyzacji solarów to przeciętnie około 20 lat - w zależności do czego porównujemy. Uwzględniamy w tej amortyzacji między innym wizyty serwisowe oraz przede wszystkim wymiane glikolu - którą ponoc powinno sie robic co jakis czas - jedni piszą co rok inni troche dłuższy okres. Ciekawi mnie zatem jak ten glikol w Twoim układzie się sprawuje...... Wracajac do opłacalności ja mam podejści bardzo proste..... inwestycja na której zwrot muszę czekać tak długi okres........ to g......no nie inwestycja tylko frajerstwo. No chyba że ma się nadmiar kasy - jak w Twoim przypadku..... można pobawić sie w zakupy gadżetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Wracajac do opłacalności ja mam podejści bardzo proste..... inwestycja na której zwrot muszę czekać tak długi okres........ to g......no nie inwestycja tylko frajerstwo. No chyba że ma się nadmiar kasy - jak w Twoim przypadku..... można pobawić sie w zakupy gadżetów Zauwaz, ze nie kazdy traktuje to jako prawidziwa inwestycje (w sensie nie oczekuje od niej zwrotu i zysku). Jak mial bys jakis kociolek na wegiel, to taki "letni urlop" w etacie palacza jest pewnie fajna sprawa. Slono kosztuje, ale jest gdzies tam z tylu glowy mysl "Sloneczko za darmo grzeje mi wode". O tych tysiacach wydanych na solary szybko sie zapomina i nie burzy to dobrego samopoczucia. W takiej sytuacji to zakup taki sam, jak "inwestycja" np. w ogromy telewizor czy laptopa za 7 tys do przegladania neta. Tylko trzeba nazywac rzecz po imieniu. To zadna inwestycja nie jest. Po prostu, jak napisales slusznie, kolejny dosyc drogi gadzet. Kogo stac - kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 09.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tylko trzeba nazywac rzecz po imieniu. To zadna inwestycja nie jest. Po prostu, jak napisales slusznie, kolejny dosyc drogi gadzet. Kogo stac - kupuje. Tak - to jest własnie gadżet , tu się zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 . Slono kosztuje, ale jest gdzies tam z tylu glowy mysl "Sloneczko za darmo grzeje mi wode". To można powiedzić o powietrznych pompach ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 To można powiedzić o powietrznych pompach ciepła. Jak sie licznik "zmostkuje" - owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jak sie licznik "zmostkuje" - owszem Zmostkuj sobie półkule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Zmostkuj sobie półkule. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 ? No Komon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No Komon? Podkrec jasnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Podkrec jasnosc. w czarno-białym czy w koloirze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Zmostkuj sobie półkule. No Komon? w czarno-białym czy w koloirze? Pytam, bo nie wiem czy mialo byc smiesznie, czy tylko glupio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pytam, bo nie wiem czy mialo byc smiesznie, czy tylko glupio? Spytaj siebie. To wszystko do Ciebie się odnosi. Trolujesz-odbierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Spytaj siebie. To wszystko do Ciebie się odnosi. Trolujesz-odbierasz. Hm... troluje powiadasz. A ta smetna gadka chcesz mnie na ten swoj dziecieco-naiwny sposob "ukarac"? Soczek z burakow dzisiaj piles czy "cus"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 10.01.2013 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Hm... troluje powiadasz. A ta smetna gadka chcesz mnie na ten swoj dziecieco-naiwny sposob "ukarac"? Soczek z burakow dzisiaj piles czy "cus"...? Babrz się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Babrz się sam. Aaaaa..... Juz chyba sobie przypominam czemu tak uparcie starasz sie mnie "kasac". Po stopce Cie poznalem. Ty jestes ten od "dekorowania domu grzejnikami" i podejscia na tenze w sypialni "na wszelki wypadek". Ale naprawde czyms Cie "dotknalem", ze wyloniles sie tak nagle z zabkami z otchlani niebytu na forum? Napisalem przeciez wyraznie: "Twoj cyrk, Twoje malpy". Wyluzuj, bo sie spocisz przed snem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Co to jest grzenijk dekoracyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 10.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Co to jest grzenijk dekoracyjny? Nie zaogniaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts