Pyxis 10.01.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Co to jest grzenijk dekoracyjny? To samo pytanie padlo wczesniej. IMO to jedynie taka "figura stylistyczna", oksymoron (cos jak żywy trup), ale jak widac trafiaj sie ludzie, ktorzy biora to doslownie i "dekoruja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 10.01.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Co to jest grzenijk dekoracyjny? to grzejnik którego cena zależy od wyglądu w 90% a w 10% od technologii, najlepiej z dużym napisem JAGA. Miałem mieć 2 grzejniki w salonie, miejsca przy oknie tarasowym mało więc pionowe, kobieta mówiła, że skoro salon to muszą wyglądnę być. Zobaczyłem cenę i w tej cenie opier... 60% domu w ściennym (cena za 2 średnie ścienne Purmo lub 1 luksusowy z Jagi). A co do kolektorów słonecznych to inwestycja ze zwrotem w 10-15 lat jest ... chyba słaba, a wogóle w Co i CWU jestem zdania, żeby wybrać 1 system a nie kolektory, kominki i co tak jeszcze jest ...gaz, prąd, PC PW. Wszystko bez sensu ekonomicznego, 1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek. Po kilku latach palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana,..... ....pewnie bys zmiekl i uznal, ze solary na lato to fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek. Takie podejście nie ma nic wspólnego z dywersyfikacją systemu, której jestem zwolennikiem, zauważ że kocioł na ekogroch ma niewielką sprawność tylko do cwu, dlatego czasem lepiej poza sezonem grzewczym włączyć grzałkę w tańszej taryfie. W swoim domu do gazu, kominka z pw i solarów ostatnio dodałem tanie 2 klimatyzatory (pc pp), koszt całego systemu ogrzewania nie przekroczył 28k zł. Dostęp do kilku nośników energii pozwala na jej korzystny podział i optymalizację kosztu eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 no macie rację z doswiadczenia mogę powiedzieć że latem ekogroch to minimalne zajęcie raz w miesiącu zasyp i to właściwie tyle.aczkolwiek w starym piecu mamy dodatkowy piec i palimy latem kartonami ze sklepu- bez ograniczeń kosztowych. czyszczenie zimą to też raz na miesiąc.gaz , ekogroch, pompa [grunt] każdą z nich brałbym pod uwagę.prąd to poniżej 30kwhm2rok też spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 mając na działce brałbym gaz nawet większym kosztemśrednio izolowany dom to kalkulacja między gruntową apodajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 10.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Takie podejście nie ma nic wspólnego z dywersyfikacją systemu, której jestem zwolennikiem, zauważ że kocioł na ekogroch ma niewielką sprawność tylko do cwu, dlatego czasem lepiej poza sezonem grzewczym włączyć grzałkę w tańszej taryfie. W swoim domu do gazu, kominka z pw i solarów ostatnio dodałem tanie 2 klimatyzatory (pc pp), koszt całego systemu ogrzewania nie przekroczył 28k zł. Dostęp do kilku nośników energii pozwala na jej korzystny podział i optymalizację kosztu eksploatacji. To dla mnie Twoje podejście to może jest dobre ale zupełnie nieekonomiczne i bez sensu, po co Ci solary jak i tak w czasie ich grzania CWU w lato nie możesz zrezygnować z abonamentu za gaz, kominek to jeden wielki bubel - kotlownia w salonie. No można uznać ze grzejesz w nim od czasu do czasu, jest dla dekoracji ale po co wtedy PW do niego, a już " ładny kominek" w salonie to gruba kasa. Bo i co z tego ze wydałes 28k, jak pisałes ze masz solary za 5 k sprzed nastu czyn10 lat. Dziś ten cały system by cię kosztował z 40 k. I co polecasz teraz ludziom z gazem co na niego wydali kompletnie 15 k, żeby sobie na lato założyli solary z dotacji za 10, 12 k bo zaoszczędzi przez 6 msc po 40 zł za zużycie gazu na CWU/msc? i do tego kominek z PW żeby oszczedzili w zimie na gazie 400 zł, a ładny kominek i dobre PW to sporo kasy od 10 k wzwyż, jak dla mnie 15 k wzwyż. p.s. Gaz i solary dziś .... , no comment! Ja dziś twidze ylko 1 grupę co kupuje solary, tych od ekogrochu dla spokoju w lato, ale akurat etat palacza w lato jest znosny jak zasyp duzy. Nawet koleś z NArod. Agencji Poszan. Energii solary w Naszym klimacie olewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 I co polecasz teraz ludziom z gazem co na niego wydali kompletnie 15 k, żeby sobie na lato założyli solary z dotacji za 10, 12 k bo zaoszczędzi przez 6 msc po 40 zł za zużycie gazu na CWU/msc? i do tego kominek z PW żeby oszczedzili w zimie na gazie 400 zł, a ładny kominek i dobre PW to sporo kasy od 10 k wzwyż, jak dla mnie 15 k wzwyż. Znajdź mi chociaż 1 mój post, że komukolwiek polecałem soalary lub kominek z pw za 15k zł - nie handluję tym - jeśli się wypowiadam na ten temat to tylko jako wieloletni użytkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 10.01.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Znajdź mi chociaż 1 mój post, że komukolwiek polecałem soalary lub kominek z pw za 15k zł - nie handluję tym - jeśli się wypowiadam na ten temat to tylko jako wieloletni użytkownik. Dziś 21.09 piszesz ze jesteś zwolennikiem dywersyfikacji i dla przykładu z cenami sprzed dekady (częściowo) podajesz swój dom z gazem, kominkiem z PW, solarem i PC pp pod klime. A jak ci nie pisze ze tym handlujesz tylko to ze twoje ceny są nieadekwatne do dnia dzisiejszego więc nie wprowadzają niezamierzenie forumowiczow w blad a najgorsze ze twoje rozwiazanie jest bublem ekonomicznym na dzień dzisiejszy. Dziś przecież byś nikomu do nowego domu tyle nie zaproponował w imię "dywersyfikacji" i nie chce Cię urazić z tym bublem bo domyślam sie iż to przez lata powstawalo a wątek jest o inwestycji dziś gaz vs pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianna_ 19.12.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Bardzo modne jest ostatnio pojęcie domów pasywnych. Interesują mnie rozwiązania, które wpisują się w tę ideę. Czy montaż pompy ciepła jest opłacalny ekonomicznie? Jakie ekologiczne rozwiązania możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.12.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Bardzo modne jest ostatnio pojęcie domów pasywnych. Interesują mnie rozwiązania, które wpisują się w tę ideę. Czy montaż pompy ciepła jest opłacalny ekonomicznie? Jakie ekologiczne rozwiązania możecie polecić? Dom Pasywny nie potrzebuje ogrzewania . PC jest w takim wypadku nieuzasadniona. W brew pozorom im większe straty budynku tym bardziej się opłaca. PC o dwa razy większej mocy są droższe o 30 % .A skoro służą do oszczędzania ciepła , to im większe zapotrzebowanie to tym większa kwota oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 PC o dwa razy większej mocy są droższe o 30 % . Odwierty też liczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts