Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ vs PC - prośba o obliczenia, opinie

ENDO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co to jest grzenijk dekoracyjny?

to grzejnik którego cena zależy od wyglądu w 90% a w 10% od technologii, najlepiej z dużym napisem JAGA.

Miałem mieć 2 grzejniki w salonie, miejsca przy oknie tarasowym mało więc pionowe, kobieta mówiła, że skoro salon to muszą wyglądnę być. Zobaczyłem cenę i w tej cenie opier... 60% domu w ściennym (cena za 2 średnie ścienne Purmo lub 1 luksusowy z Jagi).

A co do kolektorów słonecznych to inwestycja ze zwrotem w 10-15 lat jest ... chyba słaba, a wogóle w Co i CWU jestem zdania, żeby wybrać 1 system a nie kolektory, kominki i co tak jeszcze jest ...gaz, prąd, PC PW. Wszystko bez sensu ekonomicznego, 1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek.

1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek.

Po kilku latach palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana, palenia-czyszczenia-ustawiana,.....

....pewnie bys zmiekl i uznal, ze solary na lato to fajna sprawa ;)

1 system, raz a dobrze nawet jeśli ma to być ekogroszek.

Takie podejście nie ma nic wspólnego z dywersyfikacją systemu, której jestem zwolennikiem, zauważ że kocioł na ekogroch ma niewielką sprawność tylko do cwu, dlatego czasem lepiej poza sezonem grzewczym włączyć grzałkę w tańszej taryfie. W swoim domu do gazu, kominka z pw i solarów ostatnio dodałem tanie 2 klimatyzatory (pc pp), koszt całego systemu ogrzewania nie przekroczył 28k zł. Dostęp do kilku nośników energii pozwala na jej korzystny podział i optymalizację kosztu eksploatacji.

no macie rację

z doswiadczenia mogę powiedzieć że latem ekogroch to minimalne zajęcie raz w miesiącu zasyp i to właściwie tyle.

aczkolwiek w starym piecu mamy dodatkowy piec i palimy latem kartonami ze sklepu- bez ograniczeń kosztowych.

czyszczenie zimą to też raz na miesiąc.

gaz , ekogroch, pompa [grunt] każdą z nich brałbym pod uwagę.

prąd to poniżej 30kwhm2rok też spoko

Takie podejście nie ma nic wspólnego z dywersyfikacją systemu, której jestem zwolennikiem, zauważ że kocioł na ekogroch ma niewielką sprawność tylko do cwu, dlatego czasem lepiej poza sezonem grzewczym włączyć grzałkę w tańszej taryfie. W swoim domu do gazu, kominka z pw i solarów ostatnio dodałem tanie 2 klimatyzatory (pc pp), koszt całego systemu ogrzewania nie przekroczył 28k zł. Dostęp do kilku nośników energii pozwala na jej korzystny podział i optymalizację kosztu eksploatacji.

To dla mnie Twoje podejście to może jest dobre ale zupełnie nieekonomiczne i bez sensu, po co Ci solary jak i tak w czasie ich grzania CWU w lato nie możesz zrezygnować z abonamentu za gaz, kominek to jeden wielki bubel - kotlownia w salonie. No można uznać ze grzejesz w nim od czasu do czasu, jest dla dekoracji ale po co wtedy PW do niego, a już " ładny kominek" w salonie to gruba kasa.

Bo i co z tego ze wydałes 28k, jak pisałes ze masz solary za 5 k sprzed nastu czyn10 lat. Dziś ten cały system by cię kosztował z 40 k. I co polecasz teraz ludziom z gazem co na niego wydali kompletnie 15 k, żeby sobie na lato założyli solary z dotacji za 10, 12 k bo zaoszczędzi przez 6 msc po 40 zł za zużycie gazu na CWU/msc? i do tego kominek z PW żeby oszczedzili w zimie na gazie 400 zł, a ładny kominek i dobre PW to sporo kasy od 10 k wzwyż, jak dla mnie 15 k wzwyż.

p.s. Gaz i solary dziś .... , no comment! Ja dziś twidze ylko 1 grupę co kupuje solary, tych od ekogrochu dla spokoju w lato, ale akurat etat palacza w lato jest znosny jak zasyp duzy. Nawet koleś z NArod. Agencji Poszan. Energii solary w Naszym klimacie olewa.

I co polecasz teraz ludziom z gazem co na niego wydali kompletnie 15 k, żeby sobie na lato założyli solary z dotacji za 10, 12 k bo zaoszczędzi przez 6 msc po 40 zł za zużycie gazu na CWU/msc? i do tego kominek z PW żeby oszczedzili w zimie na gazie 400 zł, a ładny kominek i dobre PW to sporo kasy od 10 k wzwyż, jak dla mnie 15 k wzwyż.

Znajdź mi chociaż 1 mój post, że komukolwiek polecałem soalary lub kominek z pw za 15k zł - nie handluję tym - jeśli się wypowiadam na ten temat to tylko jako wieloletni użytkownik.

Znajdź mi chociaż 1 mój post, że komukolwiek polecałem soalary lub kominek z pw za 15k zł - nie handluję tym - jeśli się wypowiadam na ten temat to tylko jako wieloletni użytkownik.

Dziś 21.09 piszesz ze jesteś zwolennikiem dywersyfikacji i dla przykładu z cenami sprzed dekady (częściowo) podajesz swój dom z gazem, kominkiem z PW, solarem i PC pp pod klime. A jak ci nie pisze ze tym handlujesz tylko to ze twoje ceny są nieadekwatne do dnia dzisiejszego więc nie wprowadzają niezamierzenie forumowiczow w blad a najgorsze ze twoje rozwiazanie jest bublem ekonomicznym na dzień dzisiejszy. Dziś przecież byś nikomu do nowego domu tyle nie zaproponował w imię "dywersyfikacji" i nie chce Cię urazić z tym bublem bo domyślam sie iż to przez lata powstawalo a wątek jest o inwestycji dziś gaz vs pc.

• 11 months później...
Bardzo modne jest ostatnio pojęcie domów pasywnych. Interesują mnie rozwiązania, które wpisują się w tę ideę. Czy montaż pompy ciepła jest opłacalny ekonomicznie? Jakie ekologiczne rozwiązania możecie polecić?

Dom Pasywny nie potrzebuje ogrzewania .

PC jest w takim wypadku nieuzasadniona.

W brew pozorom im większe straty budynku tym bardziej się opłaca.

PC o dwa razy większej mocy są droższe o 30 % .A skoro służą do oszczędzania ciepła , to im większe zapotrzebowanie to tym większa kwota oszczędności