Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie g-k - ściana tynk cem-wap

Recommended Posts

witam nurtuje mnie pytanie jak w końcu najlepiej zrobić łączenie na poddaszu na styku ściana cementowo wapienna a płyta g-k.

2013-01-05_193010.jpg

czytałem wiele porad na ten temat, jedni radzą żeby samy uniflotem innie radzą tak jak na rysunku wywinąc taśmę na ścianę i zaszpachlować (w przypadku gdy ściany szpachlowane to nie ma problemu ale co gdy nie będą szpachlowane??) i jescze inną radę czytałem zęby dojechac papierem tylko do styku ściany miedzy płytą w ściąną zawsze luz kilka mm. proszę o odp i rozsądne wyjaśnienie :) a co z połączeniem ślizgowym?

Przecież sciany GK nie wytynkujesz....

Możesz ją na całości zaszpachlowac gładzią i pobawić sie w zakrycie łączeń i wkrętów

Jednak nie łącz dwóch różnych materiałów i tak pęknie na łączeniu , tym bardziej jesli zrobisz to "na sztywno" uniflotem.

Dojedź płytą GK do ścianki murowanej zos - tawiając kika milimetrów szczeliny którą wypełnisz elastycznym silikonem akrylowym albo samym akrylem i niskim skurczu.

Pomaluj normalnie całość.

no właśnie przydałoby się żeby jakiś doświadczony mistrzu opisał to dokładnie bo ja się oczytałem na necie tyle sposobów że głowa pęka i każdy swój chwali i nigdy nie pęka tylko szkoda że po ludziach słyszy się co innego

potwierdzam, takie połączenie zwane też ślizgowym jest ok

z tym, ze ja akurat robiłem u siebie z masy rigips vario, w nią wklejona taśma TuffTape, wykończone gotową masą finiszową rigipsa, a na ścianie jako "taśma przekładkowa" czy ślizgowa taśma rigipsa, wygląda jak biała pakowa z napisem, tyle, ze w odróżnieniu od pakowych dobzre trzyma się materiałów budowlanych, nawet słabego sypkiego tynku c-w, przed malowaniem delikatnie wykończone którąś z mas akrylowych denbravena (nie pamiętam któą ale nie tą twardą bo ponoć kruszeje szybko i pęka), całe poddasze tak zrobione, drugi pełny sezon i jest ok, fotki może i gdzieś mam, ale kto je teraz odgrzebie...

polaczenie-za-sciana-2.jpg

po zamocowaniu profila UD do ściany, przed przykręcaniem płyt GD do profili, naklejasz na ścianę pod profilem UD taśmę papierową. Następnie przykręcach płyty GD do profili, na płytę przy ścianie wklejasz taśmę, ewentualnie siatkę na VARIO lub uniflot. Obcinasz wystającą część taśmy papierowej. Nakładasz gładź gipsową. Szlifujesz, gruntujesz. Na łączenie ściana/sufit nakładasz akryl, wyrównujesz go np palcem.

malujesz.

tak w skrócie.

sposób jest bardzo dobrze opisany w innym wątku na tym forum.

• 8 years później...