moris87 05.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 witam nurtuje mnie pytanie jak w końcu najlepiej zrobić łączenie na poddaszu na styku ściana cementowo wapienna a płyta g-k. czytałem wiele porad na ten temat, jedni radzą żeby samy uniflotem innie radzą tak jak na rysunku wywinąc taśmę na ścianę i zaszpachlować (w przypadku gdy ściany szpachlowane to nie ma problemu ale co gdy nie będą szpachlowane??) i jescze inną radę czytałem zęby dojechac papierem tylko do styku ściany miedzy płytą w ściąną zawsze luz kilka mm. proszę o odp i rozsądne wyjaśnienie a co z połączeniem ślizgowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 05.01.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Najlepiej to będzie chyba ściany wyszpachlowac. Zawsze ściana tynkowana będzie sie różnic od gipskartonu.Chyba ze naprawdę nie chcesz to dojedz płyta do ściany zostawiając troszkę luzu i na łączeniu daj akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 06.01.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 spróbuj użyć silikonu akrylowego. produkuje go firma Tytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moris87 06.01.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 a jeżeli ściany wytynkuje to normalnie kłaść taśmę papierową ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.01.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Przecież sciany GK nie wytynkujesz....Możesz ją na całości zaszpachlowac gładzią i pobawić sie w zakrycie łączeń i wkrętówJednak nie łącz dwóch różnych materiałów i tak pęknie na łączeniu , tym bardziej jesli zrobisz to "na sztywno" uniflotem.Dojedź płytą GK do ścianki murowanej zos - tawiając kika milimetrów szczeliny którą wypełnisz elastycznym silikonem akrylowym albo samym akrylem i niskim skurczu.Pomaluj normalnie całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 06.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 połączenie ślizgowe - tylko w taki sposób. każde inne spowoduje pękanie w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 połączenie ślizgowe - tylko w taki sposób. każde inne spowoduje pękanie w tym miejscu. Na vxzym polega połaczenie ślizgowe - możesz przybliżyc temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moris87 08.01.2013 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 no właśnie przydałoby się żeby jakiś doświadczony mistrzu opisał to dokładnie bo ja się oczytałem na necie tyle sposobów że głowa pęka i każdy swój chwali i nigdy nie pęka tylko szkoda że po ludziach słyszy się co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 08.01.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ja również podpinam się z prośbą o szczegółowe wyjaśnienie połączenia ślizgowego i sposobu połączenia płyta GK ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 08.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pierwszy sposób zdecydowanie łatwiejszy:http://www.knaufblog.pl/index.php/2008/04/25/pytanie-do-eksperta-jak-polaczyc-sciane-z-kartongispu-ze-sciana-masywna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 a może ktoś ma zdjecia z realizacji takiego połączneia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pierwszy sposób zdecydowanie łatwiejszy: http://www.knaufblog.pl/index.php/2008/04/25/pytanie-do-eksperta-jak-polaczyc-sciane-z-kartongispu-ze-sciana-masywna/ potwierdzam, takie połączenie zwane też ślizgowym jest ok z tym, ze ja akurat robiłem u siebie z masy rigips vario, w nią wklejona taśma TuffTape, wykończone gotową masą finiszową rigipsa, a na ścianie jako "taśma przekładkowa" czy ślizgowa taśma rigipsa, wygląda jak biała pakowa z napisem, tyle, ze w odróżnieniu od pakowych dobzre trzyma się materiałów budowlanych, nawet słabego sypkiego tynku c-w, przed malowaniem delikatnie wykończone którąś z mas akrylowych denbravena (nie pamiętam któą ale nie tą twardą bo ponoć kruszeje szybko i pęka), całe poddasze tak zrobione, drugi pełny sezon i jest ok, fotki może i gdzieś mam, ale kto je teraz odgrzebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil69 10.01.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ściany te będą pracować inaczej, widziałem już pęknięcia na takich połączeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 15.01.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 po zamocowaniu profila UD do ściany, przed przykręcaniem płyt GD do profili, naklejasz na ścianę pod profilem UD taśmę papierową. Następnie przykręcach płyty GD do profili, na płytę przy ścianie wklejasz taśmę, ewentualnie siatkę na VARIO lub uniflot. Obcinasz wystającą część taśmy papierowej. Nakładasz gładź gipsową. Szlifujesz, gruntujesz. Na łączenie ściana/sufit nakładasz akryl, wyrównujesz go np palcem.malujesz. tak w skrócie. sposób jest bardzo dobrze opisany w innym wątku na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djk_one 18.02.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Witam, czy jest możliwość połączenia płaskiego ściany gk z tynkiem cementowo wapiennym tak żeby nie pękało ale jednocześnie była zachowana ciągłość ściany (bez widocznej dylatacji pomiędzy gk a tynkiem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts