Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrzut spalin przez ściane przy kotle z zamknięt komorą spalania.

fotohobby

Recommended Posts

Buduję dom, wg takiego rzutu:

http://c.wrzuta.pl/wi3234/6734d6920004ffc44ff9f278/rzut_parteru

Jedyny komin, jaki zaplanowałem, to ten od kominka, pozostałe będa zlikwidowane (wentylacyjne z uwagi na WM,

spalinowy w kotłowni z uwagi na planowaną pompę ciepła)

Jednak noszę się z zamiarem rezygnacji z pompy na rzecz kociołka gazowego Immergas Victrix 12kW.

Kociołek będzie oczywiście umieszczony w pomieszczeniu 1.8

Moje pytanie - czy postawić tam klasyczny komin ponad kalenicę, czy może zaplanować wyrzut spalin przez ścianę ??

Jakie warunki musi spełniać taki wyrzut ?

W normie wspominają o odległości od otworów i minimalnej wysokości nad gruntem. Czy jest coś jeszcze ?

Edytowane przez fotohobby

No tak, 21kW, minimum 2.5m nad ziemią i minimum 0.5m od okna.

Teraz pytanie - czy (mając jeszcze wybór) postawić komin, czy wypuścić wyrzut spalin przez ścianę ?

Jeśli cię stać to wybuduj komin. Jeśli nie - weź wyrzut przez ścianę z PVC (nie ze stali nierdzewnej - odradzam).

Ja mam komin poziomy kupiony razem z kotłem, dokładnie ten jaki zaleca i oferuje w komplecie producent kotła i każdemu też tak radzę zrobić-w razie problemów nie przyczepią sie chociaż do "obcego" komina no i wszystko idealnie pasuje.Cenowo nie było własciwie różnicy,niz jakbym kombinowała z jakimiś zamiennikami niby to tańszymi,bo akurat dorzucali cały zestaw kominowy "gratis" i wiem że dalej tak można upolować,przynajmniej w tej firmie na V.co ja mam.Komin jest wprawdzie stalowy pokryty jakas farbą ,nie pamietam tylko,czy ta mniejsza rura w środku jest też stalowa czy z tworzywa,ale póki co to nic sie nie dzieje-wszystko śmiga super.

Dzięki za opinię.

Długo go użytkujesz ?

Słyszałem o mżliwości wykraplania się pary i zamarzania skroplin na wylocie, co w ekstremalnej sytuacji może go zablokować.

Zauważyłaś to ?

Czy zauważyłaś niekorzystny wpływ spalin (skroplin) na elewacji ?

Ja wprawdzie użytkuję kocioł dopiero od maja,ale zaliczyłam już dobre kilkanaście dni z temperaturami ok.-18 oC i póki co żadne sople nie wystąpiły-rura zewnętrzna jest z takim jakby daszkiem od góry i tam mozna zauważyć cos jak krople rosy-to pewnie okresowo zamarza,ale na wylocie (zabezpieczone to jest kratką) rury wewnętrznej nic sie nie skrapla i na razie żadne sople nie zwisały-oby tak dalej:rolleyes:.Na elewacji też póki co nic nie ma,z oknem powyzej wylotu tez nic sie nie dzieje,chociaz kłęby pary przy duzym mrozie bywają spore,szczególnie przy grzaniu cwu.Rura wystaje z muru gdzies na 25-30 cm.