fotohobby 05.01.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Buduję dom, wg takiego rzutu:http://c.wrzuta.pl/wi3234/6734d6920004ffc44ff9f278/rzut_parteru Jedyny komin, jaki zaplanowałem, to ten od kominka, pozostałe będa zlikwidowane (wentylacyjne z uwagi na WM, spalinowy w kotłowni z uwagi na planowaną pompę ciepła)Jednak noszę się z zamiarem rezygnacji z pompy na rzecz kociołka gazowego Immergas Victrix 12kW.Kociołek będzie oczywiście umieszczony w pomieszczeniu 1.8 Moje pytanie - czy postawić tam klasyczny komin ponad kalenicę, czy może zaplanować wyrzut spalin przez ścianę ??Jakie warunki musi spełniać taki wyrzut ?W normie wspominają o odległości od otworów i minimalnej wysokości nad gruntem. Czy jest coś jeszcze ? Edytowane 5 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 05.01.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Maksymalna moc kotła to 21 kW - Ty się mieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2013 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 No tak, 21kW, minimum 2.5m nad ziemią i minimum 0.5m od okna.Teraz pytanie - czy (mając jeszcze wybór) postawić komin, czy wypuścić wyrzut spalin przez ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 No tak, 21kW, minimum 2.5m nad ziemią i minimum 0.5m od okna. Teraz pytanie - czy (mając jeszcze wybór) postawić komin, czy wypuścić wyrzut spalin przez ścianę ? Jeśli cię stać to wybuduj komin. Jeśli nie - weź wyrzut przez ścianę z PVC (nie ze stali nierdzewnej - odradzam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A jaka jest różnica pomiędy stalą, a PVC ?Bo z kolei w jakimś artukule czytałem ,żeby absolutnie nie stosować tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chinchilla 06.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ja mam komin poziomy kupiony razem z kotłem, dokładnie ten jaki zaleca i oferuje w komplecie producent kotła i każdemu też tak radzę zrobić-w razie problemów nie przyczepią sie chociaż do "obcego" komina no i wszystko idealnie pasuje.Cenowo nie było własciwie różnicy,niz jakbym kombinowała z jakimiś zamiennikami niby to tańszymi,bo akurat dorzucali cały zestaw kominowy "gratis" i wiem że dalej tak można upolować,przynajmniej w tej firmie na V.co ja mam.Komin jest wprawdzie stalowy pokryty jakas farbą ,nie pamietam tylko,czy ta mniejsza rura w środku jest też stalowa czy z tworzywa,ale póki co to nic sie nie dzieje-wszystko śmiga super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Dzięki za opinię. Długo go użytkujesz ?Słyszałem o mżliwości wykraplania się pary i zamarzania skroplin na wylocie, co w ekstremalnej sytuacji może go zablokować. Zauważyłaś to ? Czy zauważyłaś niekorzystny wpływ spalin (skroplin) na elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Niekorzystny wpływ na elewacji: owszem są małe zacieki, ale z czerpni i wyrzutni od WM mam większe. Zamarzanie skroplin owszem zauważyłem: pod poziomą rurą zrobił mi się swego czasu lodowy sopel, no ale ja mam piec z zamkniętą komorą, więc temperatury nieco wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chinchilla 06.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ja wprawdzie użytkuję kocioł dopiero od maja,ale zaliczyłam już dobre kilkanaście dni z temperaturami ok.-18 oC i póki co żadne sople nie wystąpiły-rura zewnętrzna jest z takim jakby daszkiem od góry i tam mozna zauważyć cos jak krople rosy-to pewnie okresowo zamarza,ale na wylocie (zabezpieczone to jest kratką) rury wewnętrznej nic sie nie skrapla i na razie żadne sople nie zwisały-oby tak dalej:rolleyes:.Na elewacji też póki co nic nie ma,z oknem powyzej wylotu tez nic sie nie dzieje,chociaz kłęby pary przy duzym mrozie bywają spore,szczególnie przy grzaniu cwu.Rura wystaje z muru gdzies na 25-30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts