Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

czy styropian 15cm (jedna bryła) ma takie same właściwości izolacyjne co styropiany złączone 12cm i 3cm?

Pytam bo zauważyłem że deweloper w trakcie budowy na prośbę pisemną mieszkańców poszerza budynek (szeregowiec) z 12cm na 15cm. Z tym że zamiast kupić jedną bryłę o grubości 15cm to bawi się w łączenie tego co ma (czyli 12cm) z wąskim kawałkiem.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/175005-styropian-15cm-jednobry%C5%82owy-a-dwu-cz%C4%99%C5%9Bciowy/

• 2 weeks później...

Hej.

Czytałem - nie odpowiedziałem - po prostu nie wiem - wydaje mi się (tak na chłopski rozum:) że taki połączony nie ma takich samych właściwości, ze wzgl. na przerwę na klej (pianke) który posłużył do połączenia.

Ale oczywiście mogę się mylić i może ktoś mądrzejszy pomoże.

W przypadku płyt XPS ciekawostka - dwie cienkie płyty dają lepszy efekt niż jedna gruba - lambda cienkich jest niższa niż grubych. W przypadku styro na elewację ta zasada chyba nie istnieje. Jak są robione z przesunięciem (a pewnie tak są), to unikasz nieszczelności w szczelinach. Wiem, że ktoś tutaj na forum kleił w ten sposób styro na swój dom, ale nie pamiętam kto...
  • 1 month później...

łączenie tego to debilizm ! koszty raz.

Dwa że "ekipa" nie połączy tego dokładnie i będzie gorzej !

Tylko świadome robienie takiego czegoś ma sens, a znając kombinatorykę dewelopera z tego nic.

Dlaczego może być to dobre ?

Np kołki mogą być zakryte przez tą warstwę 3cm , a ją dobrze skleić do tych 12 cm

ale dobrze skleić to czas i koszty ... :p

pomijajac ze jest to razacy blad wykonawczy w systemach docieplen budynkow metoda lekka mokra to w ten sposob polaczony styropian ma laczny opor cieplny rowny takiej samej warstwie w jednej grubosci minus straty spowodowane bledami wykonawczymi plus zysk cieplny z eliminacji mostkow