BCS 01.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zajmuje się wykonaniem takich tynków zawodowo. Tynki tego typu są technologicznie przystosowane do położenia na nie gładzi. Same z siebie powinny mieć lekko chropowatą strukturę co pozwala im lepiej oddychać. Wielu deweloperów ze względu na oszczędność każe tynkarzom zamykać tynk na gładko ze względu na teoretyczną oszczędność pieniędzy, ale nie jest to dobry pomysł. Zgadzam się z kolegą, lekko porowate tynki szybciej schną, i po związaniu wody w procesach chemicznych pozwalają jej odparować, takie wygłaskane schną za długo, niszcząc wytrzymałość tynku. Od siebie dodam, że wykonanie nawet najpłastrzej powierzchni na murze o różnej strukturze (cegły, fugi, nadproża betony) mimo stosowania właściwych gruntów, plus dodatkowo przeciągi i zmienne warunki panujące na budowie, pokrzywią (różnie odbiorą wodę, co spowoduje różnice czasów schnięcia) nawet najpłaściej wykonanych tynków . Murarz muruje z dokładnością centymetrów, tynkarz tynkuje z dokładnością mm, a szpachlarz równa ścianę na "0". Tynk powinien być płaski, a nie gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 01.03.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Bo zapomniałem: U Ciebie temat nie jest jeszcze zamknięty? Wykonawca robi coś w tym kierunku? Ja walczyłem jak lew ale, chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle Pozdrawiam Nie u mnie temat nie zamkniety gips z sufitów jak się sufitu nie trzymał to bach na ściany a że dużo się nie trzymało to i całę ściany w gipsie Szprycu nie robił bo stwirdził że teraz tak się nie robi - ojciec starej daty pytał się o szpryc ale tak jak wyrzej i przecież jest gwarancja na 36 miesięcy po 30 dniach tynk odpdał i tak już cały czas niedługo gwaranjcja się skończy Wykonawca nie porusza się do odpowiedzialności atlas ma to w doppie bo ja tynku nie kupowałe i nie mam jak reklamować zreszta - nie została zachowana technologia wykoania - i to ja rozumiem no bo kuźwa nie została zastosowana znacie mozę tynk baumit ratio power ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ebuxxxo: nie ma sprawy - mam gdzieś zdjęcia z jego robotą. Naprawdę majster w swoim fachu... Głównie siedzi w cegle ale innych tynków się nie boi.Artur: Różne grubości tynków spełniają bardzo różne funkcje. Poza tym każdy wykonawca - taki naprawdę dobry powinien wiedzieć co dodać do betonu (chemia) z tego co ma pod ręką by uzyskać efekt o jaki chodzi. Jeżeli jakiś materiał niechętnie chłonie wodę, sprawa jest dość prosta; jeżeli na odwrót - wystarczy dodać środki zmieniające napięcie powierzchniowe - zaprawa zachowuje się inaczej i to ona nie chce być "wchłaniana". Niby nic a wiedza to skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 03.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A jak rozwiążesz przykład takiej ściany, popularny gazobeton, murowany na grubą cementową spoinę, a w środku słup żelbetowy dość mocno wciągnięty, tynk z gipsu, obstawiam duże piwo, że po pierwszej warstwie będzie korekta (na tynku odbije się i słup i fuga ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Artur: ja bym to zagruntował - nie siedzę w gipsowych tynkach - ale coś powinno być. Lub skuł gips, dał szpryc, grunt i dopiero coś o tym myślał. Jeżeli masz podkłady o rożnej chłonności, zaciapane czymś dla niepoznaki to podstawowym zaleceniem - wyrównanie chłonności, jakaś bariera która będzie stanowiłą naprawdę wyraźną przeszkodę dla nierównomiernego wchłaniania wody / wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 07.03.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dobra to ja mam takie pytanie mur - poroterm na to trochę tyknu gipsowego i tynku c-w bez sprzycu po jakimś czasie skute - w sumie samo odpadło ale nie wszedzie gips trzyma jak cho... czym takie coś zagrunrować pod tynki gipsowe - betokontakt czy gypsum primer ??? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 09.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Betokontakt tylko do betonu, żółty knaufa ładnie wzmacnia podłoże, można gdzie dużo wchłonie, dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 12.03.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Chciałbym w swoim domu własnoręcznie zrobić tynki w miarę tradycyjne cementowo-wapienne ale z worka. Mógłbym rozrabiać samemu ale zależy mi na tym by tynk za każdym razem po rozrobieniu był taki sam.Ściana jest z MAXa, tynk zamierzam zrobić jednowarstwowy gr. 0,8-1,2cm - wyjdzie w praniu. Wypoziomuję sobie listwy na ścianach po których będę ściągał ale je i tak potem wyciągnę. Na tynk pójdzie farba, żadnych gładzi, ew. może gdzieś tynk ozdobny.Pytanie: Czy znacie może godne polecenia tynki z worka ?Pytanie2: Czy gruntować ?bo różne szkoły słyszałem, przekonywano mnie ostatnio żeby oczyścić i wyrównać ściany zlać wodą i do pracy.. Edytowane 12 Marca 2013 przez pniowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Chciałbym w swoim domu własnoręcznie zrobić tynki w miarę tradycyjne cementowo-wapienne ale z worka. Mógłbym rozrabiać samemu ale zależy mi na tym by tynk za każdym razem po rozrobieniu był taki sam.Ściana jest z MAXa, tynk zamierzam zrobić jednowarstwowy gr. 0,8-1,2cm - wyjdzie w praniu. Wypoziomuję sobie listwy na ścianach po których będę ściągał ale je i tak potem wyciągnę. Na tynk pójdzie farba, żadnych gładzi, ew. może gdzieś tynk ozdobny. Pytanie: Czy znacie może godne polecenia tynki z worka ? Pytanie2: Czy gruntować ? bo różne szkoły słyszałem, przekonywano mnie ostatnio żeby oczyścić i wyrównać ściany zlać wodą i do pracy.. Jak nie robiłeś tynków to się nie bierz, bo za sk....... pod malowanie nie zrobisz Pod gładź - owszem, jeszcze dasz radę. Ale jak już chcesz sam zacząć to: ścianę zlać wodą, obrzutka, tynk właściwy. Oczywiście przerwa technologiczna między obrzutką a tynkiem (24 h powiedzmy Tynk z wora? Weber TP 572 (dawny maxit ip 18 ml) ewentualnie nida superlekka, ale to już trochę gorszy - słabszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 13.03.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Odpowiedź konkretna.. hehe Mam okna, mam posadzkę .. na którą nic tylko panel kłaść więc nie wpuszczę jołopów co mi obsrają wszystko do okoła.. Nie przeszkadza mi struktura tynku na ścianie po 3 malowaniach nie będzie jej już widać.. Pozatym chcę zaoszczędzić i zrobić to samodzielnie. Jeśli miałbym się martwić to jedynie o sufity. Pod tynk z worka rozumiem że dawać obrzutkę z worka ? weber TP541 Tynk weber 600zł /tone Baumit stówę tańszy - sprzedawca wsponiał. Pomału powoli i się zrobi.. boję się tylko że będę chciał za bardzo wygłaskać. Edytowane 13 Marca 2013 przez pniowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 "Pomału powoli i się zrobi.. boję się tylko że będę chciał za bardzo wygłaskać" Obawiam się, że będziesz miał duży problem z dużymi powierzchniami - ale widzę, że jesteś pełen dobrych chęci, a więc atakuj co do malowania: jak słabo wyjdzie to i na 3 razy nie przykryjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 tak, obrzutka z worka. A że Baumit tańszy? Ale większe zużycie, więc na jeden pieron wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 13.03.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Chęci więcej jak pieniędzy.. Jak mi poszło pochwalę się napewno. Dzwoniłem dzisiaj do firmy X za wypożyczeniem agregatu tynkarskiego ale nie mają Zastanawiam się czy wokół okna nie dać profili styropianowych by nie narzucać 3-4 cm tynku a i może wspomagało by to izolację. Glify może będzie łatwiej obrobić a okno automatycznie będzie się rozszerzać. Powinno ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isildur12 27.10.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Odpowiedź konkretna.. heheMam okna, mam posadzkę .. na którą nic tylko panel kłaść więc nie wpuszczę jołopów co mi obsrają wszystko do okoła.. Gdybyś wiedział tępoto, to posadzkę wykonuje się po tynkach. Nie raz miałem za klientów takich idiotów, co to najpierw wylali posadzki, a dopiero potem chcieli tynkowac i jeszcze się później burzyli, że mają posadzki brudne. No ale cóż, poczyta taki trochę, pogada na muratorze z innymi "znawcami", a później gra specjalistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 28.10.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Odpowiedź konkretna.. hehe Mam okna, mam posadzkę .. na którą nic tylko panel kłaść więc nie wpuszczę jołopów co mi obsrają wszystko do okoła.. Gdybyś wiedział tępoto, to posadzkę wykonuje się po tynkach. Nie raz miałem za klientów takich idiotów, co to najpierw wylali posadzki, a dopiero potem chcieli tynkowac i jeszcze się później burzyli, że mają posadzki brudne. No ale cóż, poczyta taki trochę, pogada na muratorze z innymi "znawcami", a później gra specjalistę. Mogę się jedynie domyslać, że isildur12 ma dużo kompleksów.. pozostawię więc tak niedorzeczny post bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isildur12 28.10.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) haha, tu nie chodzi o kompleksy, tylko twój idiotyzm. Nie mogłem przejść obok twojego posta obojętnie i jeśli dzięki mojemu komentarzowi, chociaż 1 osoba zdecyduje się robić tak jak się robić powinno, to będzie sukces! I jeszcze ten tekst " nie obchodzi mnie struktura tynku, po 3 malowaniu nie będzie jej widać.... No nie mówiłem, że ekspert czółko człowieku z 2 prawymi rękoma. Edytowane 28 Października 2013 przez isildur12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 28.10.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 haha, tu nie chodzi o kompleksy, tylko twój idiotyzm. Nie mogłem przejść obok twojego posta obojętnie i jeśli dzięki mojemu komentarzowi, chociaż 1 osoba zdecyduje się robić tak jak się robić powinno, to będzie sukces! I jeszcze ten tekst " nie obchodzi mnie struktura tynku, po 3 malowaniu nie będzie jej widać.... No nie mówiłem, że ekspert czółko człowieku z 2 prawymi rękoma. Na imię ci "supermen", więc uratujesz świat ! A może "świstak".. więc zawijaj dalej w te sreberka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isildur12 28.10.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Po pierwsze Superman a nie Supermen, widać że wraz z brakiem inteligencji, w parze idzie brak oczytania.Po drugie, sam napisał, sam się uśmiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 28.10.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Panowie, to jest wątek o tynkach wewnętrznych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts