Quindy 06.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Kupiłem mieszkanie w stanie surowym, jednak w łazience podłączenie wody miałem do wanny, a chcę mieć prysznic. Nie za bardzo jednak mam pojęcie na temat rur z tworzywa i ich połączeń. Ktoś podpowiedział mi że rury te się zgrzewa i nawet pożyczył mi zgrzewarkę. Połączenie jest już wykonane i nic nie cieknie, jednak dopadły mnie pewne wątpliwości. Otóż rury które kupiłem i jestem pewny że są przeznaczone do zgrzewania różnią się nieco od tych które miałem w ścianie. Miałem wrażenie że rurki które były w ścianie były twardsze - bardziej plastikowe, a zgrzewanie szło ciężej, bo dłużej trzeba było trzymać w zgrzewarce żeby doprowadzić do plastyczności. No i ich zewnętrzna średnica było nieco większa od tych kupionych. Czy na pewno trzeba było zgrzewać, czy może łączy się je jakoś inaczej? Wrzucam zdjęcia i prosiłbym kogoś o ewentualne skomentowanie tematu. W razie czego dam też linki do zdjęć w wysokiej rozdzielczości gdyby ktoś chciał dokładniej powiększyć. http://quindy.dl.interia.pl/03012013110.jpg http://quindy.dl.interia.pl/03012013111.jpg http://quindy.dl.interia.pl/03012013112.jpg Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Quindy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.01.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zerwij te izolacje z tych starych rurach i albo sam przeczytaj symbol rury albo zrób fotkę i wklej!!! wygląda na to że popełniłeś POWAŻNY błąd zgrzałeś PE (polietylen) z PP (polipropylenem) że tak się da nawet bym nie przypuścił żadnej gwarancji szczelności i wytrzymałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 07.01.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tu masz sposoby łączenia Twoich rurhttp://www.mpj.pl/System_pex_al_pex,pl,site,620,0,607.htmlA swoją drogą, czego to ludzie nie wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quindy 09.01.2013 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tu masz sposoby łączenia Twoich rur http://www.mpj.pl/System_pex_al_pex,pl,site,620,0,607.html Według tego poradnika wywnioskowałem, że mogę wykonać to połączenie samodzielnie, metodą skręcania? I nie potrzebuję do tego żadnych narzędzi typu zaciskarka / ręczna prasa? No i jeszcze jedno pytanie. W artykule jest napisane: "kalibratorem należy powiększyć średnicę rury tak, by przygotowana końcówka podczas osadzania na kształtce nie uszkodziła oringów". Nie mam takiego kalibratora i czy w związku z tym mogę wykonać poszerzenie rury w inny sposób? Jeżeli nie to jaki mniej więcej jest koszt takiego kalibratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.01.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Po obejrzeniu zdjęć humor mam zapewniony na cały dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 09.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Nalepsze łączenia, to zaciskane. Jeżeli masz możliwość wypożyczenia zaciskarki , to polecam tą metodę.Kalibrator znajdziesz w kuchni. Może to być ostry nóż, albo obieraczka do ziemniaków. Chodzi o sfazowanie brzegów rury po jej ucięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Nalepsze łączenia, to zaciskane. Jeżeli masz możliwość wypożyczenia zaciskarki , to polecam tą metodę. Kalibrator znajdziesz w kuchni. Może to być ostry nóż, albo obieraczka do ziemniaków. Chodzi o sfazowanie brzegów rury po jej ucięciu. Chyba jednak nie o to chodzi w kalibratorze aby sfazować brzegi. Kolega dośc wyraźnie zacytował: kalibratorem należy powiększyć średnicę rury tak, by przygotowana końcówka podczas osadzania na kształtce nie uszkodziła oringów Nie znam się na tych systemach zaciskanych, ale do systemu PEX kalibrator wygląda tak: http://allegro.pl/kalibrator-do-rur-pex-alu-pex-kurier-i2917877872.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 09.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Nie zapomnij o nałożeniu odpowiedniej izolacji na rurki, po coś ona chyba jest.. sprawdzić instalację, przez zatkanie wylotu i napuszczenie do niej wody.Jeśli chodzi o zgrzewanie, to można zgrzać za bardzo, i wtedy w środku może się zatkać rurka, wtedy albo występuje słabe ciśnienie wody, lub woda w ogóle nie cieknie. Ja bym powiedział, że te zgrzewane rurki są najlepsze. ale każdy ma swoje widzimisię.. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quindy 09.01.2013 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, no może oprócz jar.os, bo w sumie nie wniósł nic do tematu oprócz wyszydzenia 20-latka który nigdy nie przerabiał żadnej instalacji, a jest zmuszony uczyć się na własnych błędach. Zresztą nie ważne Piszę po kolejną porcję wiedzy - uzupełniającą i podsumowującą wszystkie odpowiedzi. 1. Rozumiem, że najlepszym połączeniem byłoby zaciskane, jednak nie mam skąd pożyczyć zaciskarki, więc pozostają mi złącza skręcane. Z tego co widziałem na stronie pex.pl złączki te nie są drogie, bo kosztują około 5 złotych. Czy w marketach budowlanych też można je kupić w tak niskich cenach czy lepiej zamówić w internecie? 2. Jeżeli kalibrator to koszt około 10 złotych to nie ma co dalej kontynuować tematu czym można go zastąpić. Za takie pieniądze można kupić coś co użyje się tylko raz i wyrzuci do piwnicy na kilka ładnych lat 3. Nie bardzo zrozumiałem odpowiedź m4rsh4ll - nie wiem o co chodzi z nałożeniem izolacji (jakiej izolacji?) na rurki i sprawdzaniem zatykając wylot. 4. Jeżeli chodzi o zgrzewanie to nie miałem z tym problemów, bo jak widać na zdjęciach na końcu pozakładałem kraniki, żeby sprawdzić połączenie. Nic nie było zapchane, po odkręceniu woda normalnie leci, nic nie przecieka (ale oczywiście wiem że całość jest do poprawki) 5. Żeby przerobić obecną instalację na wykonaną POPRAWNIE, chciałbym się jeszcze skonsultować co do wykonania. Mam 3 pomysły i nie wiem który zastosować. Oczywiście cały czas mówimy o złączkach skręcanych: a) na rury pierwotne nakręcić złączkę gwintowaną; na rury wykonane przeze mnie zgrzać kształtki z gwintem; obie części skręcić ze sobą; tym sposobem nie zgrzewam rur PE z PP tylko obie instalacje zakończone są gwintami które łączę b) wyrzucić wszystkie rury PP i nie montować żadnych zgrzewanych elementów; wszystko poprowadzić od nowa wyłącznie z rurami PE (chociaż tak naprawdę nie wiem jakie są złączki do tych elementów i nie wiem czy znajdę takie które odegną instalacje pod kątem 45 stopni tak jak potrzebuję - widać na zdjęciach); wada jest taka że to rozwiązanie jest droższe od poprzedniego c) tak naprawdę nie wiem czy jest prawdziwe, bo usłyszałem (nie mam pewności że tak coś takiego istnieje), że są "przejściówki" PE -> PP 6. W celu uzupełnienia i potwierdzenia na 100% że są to rury PE, mam jeszcze jedno zdjęcie - oryginalnej instalacji. Oczywiście w razie czego niżej link do większej rozdzielczości. I nie pytajcie co się z nią stało - odpowiedź jest prosta - została uszkodzona przez nieostrożność i musiałem ją odciąć. Wiem że mając ją nie miałbym tych problemów. http://quindy.dl.interia.pl/20122012088.jpg Pozdrawiam, Quindy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.01.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Nie przejmuj się jar.os'em. Dałeś mu dużą dawkę humoru (powinien być Ci wdzięczny:-)). Jeżeli udało Ci się zgrzać te rury i nic nie cieknie, to może tak zostaw. Możesz ewentualnie łączenie rur zszorstkować papierem ściernym i zabezpieczyć poxyliną albo np. Ceresitem CX 5. Jest to oczywiście prowizorka, ale może wytrzyma kilkadziesiąt lat. Dla pewności przyklej skoczem do rur kabel (będziesz mógł je zlokalizować zwykłym wykrywaczem do metali). Edytowane 10 Stycznia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 10.01.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Sorki za mój wpis , nic nie kombinuj ze zgrzewarkami czy prasowaniem , kup trochę rurki alupexa dwie wylewki do zaworów najlepiej z listwą łączącą , dwa nyple alupex , odetnij to co tam zmontowałeś , alupexem wyjdziesz sobie gdzie chcesz i pod jakim kątem chcesz , jest dość giętki , abyś tylko nie przełamał . Po montażu załóż peszele , taka izolacja na rurki , sprawdź szczeelnośc puszczając wodę i gitara , jeszcze raz sorki ale nie mogłem się powstrzymać , i ...............dzięki za dawkę humoru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 10.01.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 A co do kalibratora to nie jest Ci potrzebny , wystarczy nożykiem delikatnie ściąć wewnętrzną krawędź rurki , sfazować , ściąć sam kancik , i złączki wejdą elegancko , tylko sie postaraj nie zostawić w rurce paprochów po tej operacji , powodzenia i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 A co do kalibratora to nie jest Ci potrzebny , wystarczy nożykiem delikatnie ściąć wewnętrzną krawędź rurki , sfazować , ściąć sam kancik , i złączki wejdą elegancko , tylko sie postaraj nie zostawić w rurce paprochów po tej operacji , powodzenia i pozdrawiam . Odradzam scinanie nozykiem. Lepiej za te 10PLN kupic ten kalibrator. Powod? Tnac nozykiem mozna zostawic jakies paprochy czy zadziory, ktore moga uszkodzic uszczelke. Jakby ten kalibrator kosztowal majatek to rozumiem. Ale jak kolega tu pisal, kosztuje grosze. Lepiej wydac te 10PLN niz potem kuc plytki w lazience jak zacznie cieknac. IMHO. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quindy 10.01.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 alupexem wyjdziesz sobie gdzie chcesz i pod jakim kątem chcesz , jest dość giętki , abyś tylko nie przełamał Generalnie pomysł bardzo mi się podoba, pod warunkiem że ta rura rzeczywiście jest bardzo elastyczna. Bo chyba nie może być żadnych napięć przy nyplach które mi połączą te rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 10.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nałożysz ww peszele i tyle luzu co w nich znajdzie rurka w zupełności starczy , a jeżeli do żądanego miejsca dojdziesz lekkim łukiem to już będzie szczyt rozkoszy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quindy 10.01.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Chodzi mi o to, że jeżeli będzie jakieś napięcie na nyplu, to tym sposobem zmniejszę trwałość całego połączenia. Na pewno mi nie pęknie nic po jakimś czasie? Zresztą najpierw przejdę się do sklepu i zobaczę jak giętkie są te rury Chwilowo muszę to odłożyć na dalszy plan, ale myślę że do końca tygodnia będę miał to zrobione Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 11.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Hej Quindy , poradziłeś jakoś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quindy 13.01.2013 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Chciałem wczoraj napisać, ale już nie miałem siły. Pierwszy sklep - OBI - gościu w ogóle nie miał bladego pojęcia na temat takiej rurki. Drugi sklep - Leroy Merlin - tutaj dużo lepiej, bo zobaczył kawałek rurki to powiedział że nie dostanę tej rurki w supermarketach budowlanych. Powiedział gdzie ewentualnie mogę się zapytać. Dodał że pewnie jakieś nowe budownictwo, że deweloper zostawił mnie z gównem. W sumie racja Na koniec jednak czar prysł, bo powiedział że do ciepłej wody to się nie nadaje, a ja mam tą samą rurkę i do ciepłej i do zimnej. Trzeci sklep - Castorama - tutaj zostałem pozytywnie zaskoczony - jak doradca tylko zobaczył rurkę, bez żadnego porównywania powiedział że to 18mm i że już nie prowadzą sprzedaży takiego wymiaru. Na rurze znalazłem że producentem jest Kan-Therm. Tu jest odnośnik od razu do systemów instalacyjnych: http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems.html Wydaje mi się, że w ścianach mam system Kan-Therm Push PE-Xc. Rurka jest jednolitej konsystencji no i jest dosyć żółtawa. Martwi mnie tylko, że na stronie producenta w technice łączenia nie ma słowa o metodzie skręcanej - jest tylko zaciskowa ;/ Rury nawet jak nie znajdę w Gdańsku, to zamówię przez internet. Widzę, że jest na allegro: http://allegro.pl/kan-rura-18-x-2-5-pe-xc-push-kan-therm-pex-i2879528059.html Po pierwsze: Co oznacza, że rura jest 18x2 lub 18x2,5? 18 to średnica. A 2 lub 2,5? Czy jest to grubość ścianki? No i po drugie: Na allegro są złączki skręcane do wyżej podanej rury, również z allegro, o takie: http://allegro.pl/srubunek-przylaczny-18-x-2-5-x-3-4-pex-kan-therm-i2879371399.html http://allegro.pl/zlaczka-skrecana-18-x-2-5-x-1-2-gz-pex-kan-therm-i2879328213.html Mi osobiście wydaje się, że powinienem kupić śrubunek, a nie złączkę. Mam rację? No i w związku z tym że nie mogę znaleźć żadnych kolanek, to nie zrobię reszty instalacji tym systemem tylko połączę z rurami do zgrzewania. Chyba że jeszcze coś wykombinuję. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Quindy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 13.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/diamond-pex-mufa-fi-16x16.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 13.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wszedzie gdzie mają złączki do alupexa mają i rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts