Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ecoTEC VC plus 186/3-5 - dziwne odgłosy podczas pracy

Pdecowski

Recommended Posts

Witam

Kocioł podczas przełączania pomiędzy trybami (rozpoczynanie grzania, wybieg pompy, blokada, brak zapotrzebowania, grzanie c.w.u. itd.) wydaję z siebie różne odgłosy, trzaski, stukanie, czasami potrafi dość głośno stuknąć. Czy powinienem mieć powody do obaw czy to normalne działanie? Rozumiem, że w tym czasie pracują jakieś styki, pompa i inne elementy, ale wydaję się to zbyt głośne.

Druga sprawa, od dwóch dni podczas pracy (oprócz buczenia spowodowanego pracą pompy) z "silnika" (część, w którym jest palnik, fachowo - integralny kondensacyjny wymiennik ciepła) dochodzą nieregularne trzaski. Coś na styl rozszerzającego się metalu pod wpływem temp. Po przejściu w tryb S.0 nadal kocioł wydaje z siebie ten hałas. O 6 rano gdy człowiek jeszcze dosypia jest to naprawdę denerwujące gdy słyszy co chwilę jakiś trzask. Kocioł pracuje od ponad miesiąca, wcześniej nie było to słyszalne.

Macie może jakieś doświadczenia z takimi objawami? Po prostu poczekać aż przejdzie?

Pozdrawiam

kolego miałem ten sam problem z tymi trzaskami zadzwoniłem do serwisanta który instalował mi piec i po przyjeździe poodkręcał - podokręcał śrubki jak piszesz "część, w którym jest palnik, fachowo - integralny kondensacyjny wymiennik ciepła" i jest ok. spowodowane to było dokładnie jak piszesz "Coś na styl rozszerzającego się metalu pod wpływem temp." i nie jest tego w stanie sprawdzić podczas pierwszych instalacji i uruchomieniu tylko dopiero podczas pewnego okresu pracy pieca.

• 5 months później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...
To i ja się dołączę. Czy coś się wyjaśniło w tej kwestii? Wczoraj przy okazji pracy w garażu też zwróciłem uwagę na te trzaski, a w pewnym momencie również na bardzo głośne chwilowe buczenie. Wydawało mi się też, że czułem zapach dymu (spalenizny), aż wdrapałem się do wyłazu dachowego, żeby zobaczyć, czy leci dym, czy coś przytkało komin, ale siwy dymek się unosił, więc nie wiem. Wcześniej nie czułem tego zapachu.