magdziorka24 07.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 WITAM,Kto rozpoczyna nie długo budowe , zastanawiamy sie z meżem czy ceny beda tansze teraz na wiosne czy też latem - w końcu to ma być naprawde rok kryzysowy.Budujemy Z128 z firmy Z500 koło Lublina.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 07.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 07.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ceny będą podobne a nawet takie same zależy wszytko jak umiesz negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.01.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam, Ale ceny czego - materiałów czy usług? Jeżeli chodzi o ceny usług to rozbieżność jest spora, waha się od 30 do 80 tys za ten sam dom. Odrzucając najniższe oferty, zostaje przedział od 50 do 70 niby za to samo i niby z osprzętem. Skąd się biorą różnice ? Ciekawiej sprawa wygląda przy budowie z zakupem materiałów. Ekipy twierdzą, że mają rabaty w hurtowniach, ale podejrzewam, że rabaty zostawiają sobie. Przykład - wyceniam np. fundamenty - ekipa z materiałami bierze za etap 50 tyś + 8 % vat = 54 tyś, druga ekipa za robociznę bierze 10 tyś, a hurtownia wycenia grube materiały (beton, stal, bloczki, zaprawa) na 12 tyś. Taniej o 32 tyś. Oczywiście że dojdą drobne materiały typu izolacja, piasek, ale czy to aż taki koszt? Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markip 08.01.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam, też się zastanawiam czy nie kupić materiałów już teraz. Hurtownie bez problemu składują takie zakupy a wszyscy handlowcy zgodnie twierdzą że teraz jest najtaniej.Co do ekip to najczęściej mają rabaty nieosiągalne dla normalnego kupca i większość rabatu zostawiają dla siebie (występuję tu w charakterze klasycznego dealera) dlatego warto samemu spróbować negocjować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.01.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam, Kilka lat temu w dobie rosnących cen i boomu budowniczego byłem na targach budowlanych interesując się tematyką. Hurtownicy zachęcali mnie do zakupu materiałów budowlanych już w tej chwili, co byłoby gwarancją cen, bo ceny miały oczywiście wzrosnąć. Oczywiście musiałbym zapłacić za całość z góry... Tymczasem po kilku miesiącach ceny spadły, firmy importowały materiały z Niemiec i Czech. Co więcej znam osoby, które zakupiły materiały, zastawiły place swoich budów na grube tygodnie przed danym etapem budowy. A nie dość, że materiały potaniały, to jeszcze im z czasem niszczały. W zakupach i w wydawaniu własnych pieniędzy polecam spokój i brak emocji. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.01.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam sie i ja Mam nadzieję, że tej wiosny rozpoczniemy budowę. Wszystkim zaczynającym życzę powodzenia i zero problemów ( oby ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota7602 10.01.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam cieplutko Na więc i ja postanowiłam w dołączyć do Bocianków z 2013 W dniu dzisiejszym właśnie dokonaliśmy z mężem zakupu projektu Miniaturki N Teraz czekamy na pozwolenie i myślę że na wiosnę zaczniemy zabawę w Boba Budowniczego http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-n/m4e2426dcaa0e8 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 11.01.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To i ja sie przywitam z wszystkimi Witajcie! Jeszcze do niedawna tylko sobie czy talem przeglądałem fora, katalogi strony. Myślałem, ze tylko pomarzyć o własnym kacie. Wydawało mi się, ze już wszystko przeczytałem i wszystko wiem o materiałach i technologiach, a teraz co się kogoś spytam to inna opinia A to ci radzą poroterm vs suporeks, a to pompa ciepła vs ekogroszek , a to podłogówkę vs zwyczajne kaloryfery itd. Tak wiec życzę wszystkim trafnych wyborów i jak najmniej niemiłych niespodzianek w trakcie budowy!!! Ja zaczynam w tym roku, teraz jestem na etapie adaptacji projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 11.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja również witam.Mamy pozwolenie. Teraz staramy się o kredyt. Chcielibyśmy zacząć na wiosnę.Majster też już jest.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam, A jakie wrażenia z rozmów z ekipami budowlanymi? Bierzecie ekipę z materiałami w cenie, czy też sami bawicie się w logistykę i zaopatrywanie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 zazwyczaj ekipa za logistyke dolicza sobie ok 10% do tego nie masz pewnosci za ile i co kupią - tj moga np jeszcze zyc z rabatu takiego rozwiazania raczej nie polecam - chyba ze ktos naprawde nie ma czasu i ma kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 12.01.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Nam majster powiedział 12 tys. bez dachu - Dom w morelach. Zaopatrywanie sami. Myślę, że nie jest to duża cena.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdziorka24 12.01.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Poddlasianka77 to wy placicie bardzo mało my budujemy Z128 z firmy Z500 i nasz majster zakosi od nas 25tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 12.01.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Pytaliśmy w firmach budowlanych i mówili 35 tys.,a to jest właściwie firma dwuosobowa, więc może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luki007 13.01.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam wszystkich, mamy już pozwolenie, teraz załatwiamy kredyt i szukamy ekipy.Projekt Jabłoń 2 > http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-jablon_2.php Jak umawiacie się z ekipami jeżeli jeszcze nie wiadomo czy dostaniecie kredyt? Robią z tego powodu jakież problemy? Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 13.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam,Do ja też dołączę.Jeśli tylko warunki gruntowe na działce pozwolą to zaczynamy budowę w maju.Budujemy w okolicach Warszawy.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek87 13.01.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Wszystkich Życze wszystkim szybkiego budowania swoich wymarzonych domków My z żoną zaczeliśmy na jesień 2012 roku Mamy zalane ławy oraz wymurowane z bloczka fundamenty Budujemy dom z pracowni archon "dom w lucernie 3 " Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 13.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 To widzę ze jesteśmy na podobny stanie robot pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delta9 13.01.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Jeśli chodzi o rozbieżność cen, to warto dokładnie przeanalizować zakres prac. Przykładowo, wiele ekip z którymi rozmawiałem w SSO nie wliczyło ściągnięcia humusu, zasypania fundamentów, wybudowania ścianek działowych oraz tarasów/schodów i już się robi ładne kilka tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts