Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ale ceny czego - materiałów czy usług? Jeżeli chodzi o ceny usług to rozbieżność jest spora, waha się od 30 do 80 tys za ten sam dom. Odrzucając najniższe oferty, zostaje przedział od 50 do 70 niby za to samo i niby z osprzętem. Skąd się biorą różnice ? Ciekawiej sprawa wygląda przy budowie z zakupem materiałów. Ekipy twierdzą, że mają rabaty w hurtowniach, ale podejrzewam, że rabaty zostawiają sobie. Przykład - wyceniam np. fundamenty - ekipa z materiałami bierze za etap 50 tyś + 8 % vat = 54 tyś, druga ekipa za robociznę bierze 10 tyś, a hurtownia wycenia grube materiały (beton, stal, bloczki, zaprawa) na 12 tyś. Taniej o 32 tyś. Oczywiście że dojdą drobne materiały typu izolacja, piasek, ale czy to aż taki koszt?

Pozdrawiam....

Witam,

też się zastanawiam czy nie kupić materiałów już teraz. Hurtownie bez problemu składują takie zakupy a wszyscy handlowcy zgodnie twierdzą że teraz jest najtaniej.

Co do ekip to najczęściej mają rabaty nieosiągalne dla normalnego kupca i większość rabatu zostawiają dla siebie (występuję tu w charakterze klasycznego dealera) dlatego warto samemu spróbować negocjować.

pozdrawiam

Witam,

Kilka lat temu w dobie rosnących cen i boomu budowniczego byłem na targach budowlanych interesując się tematyką. Hurtownicy zachęcali mnie do zakupu materiałów budowlanych już w tej chwili, co byłoby gwarancją cen, bo ceny miały oczywiście wzrosnąć. Oczywiście musiałbym zapłacić za całość z góry... Tymczasem po kilku miesiącach ceny spadły, firmy importowały materiały z Niemiec i Czech. Co więcej znam osoby, które zakupiły materiały, zastawiły place swoich budów na grube tygodnie przed danym etapem budowy. A nie dość, że materiały potaniały, to jeszcze im z czasem niszczały. W zakupach i w wydawaniu własnych pieniędzy polecam spokój i brak emocji.

Pozdrawiam...

Witam cieplutko

Na więc i ja postanowiłam w dołączyć do Bocianków z 2013 :) W dniu dzisiejszym właśnie dokonaliśmy z mężem zakupu projektu Miniaturki N :)

Teraz czekamy na pozwolenie i myślę że na wiosnę zaczniemy zabawę w Boba Budowniczego :)

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-n/m4e2426dcaa0e8

Pozdrawiam :D

To i ja sie przywitam z wszystkimi :)

Witajcie!

Jeszcze do niedawna tylko sobie czy talem przeglądałem fora, katalogi strony. Myślałem, ze tylko pomarzyć o własnym kacie.

Wydawało mi się, ze już wszystko przeczytałem i wszystko wiem o materiałach i technologiach, a teraz co się kogoś spytam to inna opinia :)

A to ci radzą poroterm vs suporeks, a to pompa ciepła vs ekogroszek :), a to podłogówkę vs zwyczajne kaloryfery itd.

Tak wiec życzę wszystkim trafnych wyborów i jak najmniej niemiłych niespodzianek w trakcie budowy!!!

Ja zaczynam w tym roku, teraz jestem na etapie adaptacji projektu.

Pozdrawiam