Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najwyraźniej mieliśmy dużo szczęścia kupując na przełomie roku działkę z projektem i pozwoleniem na budowę.

Projekt prosty w konstrukcji i z dobrym rozkładem pomieszczeń - choć wstępnie wydawał sie być za duży. Na przekór trafił się jeszcze z garażem dwustanowiskowym, którego jeszcze przed poszukiwaniami działki nie planowaliśmy posiadać.

Ruszamy w Szczecinie na wiosnę, z planem na SSZ jeszcze w tym roku.

Powodzenia Wam i sobie.

Mam jeszcze banalne pytanie, ponieważ chcemy garaż zbudować na poczatku budowy(żeby był też magazyhnem, składzikiem itp), jak to ma wyglądać w praktyce?Garaż 6 m od tylnej granicy działki, potem ok.10 m , dom, przód ok. 15 m działki. Fundamenty pod garaż, potem pod dom i dopiero murować garaż? Czy najpierw zrobić cały garaż a potem fundamenty pod dom-z piwnica? Jak to jest w praktyce, czy sprzęt do garażu będzie przeszkadzał fundamentom domu? Ta droga do garażu to będzie 5 m szer. od granicy działki do granicy domu.

Witam wszystkich planujących budowę w tym roku :)

My też mamy nadzieję wystartować na wiosnę, ale jeszcze wiele niewiadomych przed nami (najważniejsze to ciągle zmieniające się reguły jeżeli chodzi o kredyty hipoteczne). Projekt jest w trakcie tworzenia, działka czeka , powoli ruszyliśmy z formalnościami :).

Oby 2013 rok był łaskawy dla nas wszystkich.

Pozdrawiam.

Ja już chyba wybrałam projekt, teraz szukam geodety do mapki d/c projektowych ..

Też niedawno przez to przechodziłem :) Sprawa prosta - udało mi się wszystko załatwić w 15 min i 3 telefony (Wrocław). Koszt 650zł netto.

Gdybyś była zainteresowana 'procedurą' to tutaj są szczegóły:

Mapa do celów projektowych w 15 min

Pozdrawiam

Gość Gosc321_1
Też niedawno przez to przechodziłem :) Sprawa prosta - udało mi się wszystko załatwić w 15 min i 3 telefony (Wrocław). Koszt 650zł netto.

Gdybyś była zainteresowana 'procedurą' to tutaj są szczegóły:

Mapa do celów projektowych w 15 min

Pozdrawiam

Z blogu wynika, że jednak nie 15 min lecz co najmniej 30 dni ... Te 15 minut to po prostu zlecenie. Prostuję, ponieważ "walczę" z postami typu "załatwiłem pozwolenie na budowę w 2 dni". Tak się nie da i informacja taka niczemu nie służy (a już z pewnością nie jest pomocna). Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie.

Z blogu wynika, że jednak nie 15 min lecz co najmniej 30 dni ...

Dziękuję za uwagę :) Idea jaka nam przyświeca to pokazanie, że budowa nie musi być stresująca i czasochłonna - tytuł oczywiście przewrotny, aby zainteresował czytelnika a w tekście już wszystkie dane są zawarte. Ale na dobrą sprawę, mojej pracy było dokładnie 15 min i o to w tym wszystkim chodzi.

Po prostu większość znajomych tylko mówi o tym ile to formalności trzeba załatwić i 'daj Pan spokój' z budową domu - oczywiście żaden z nich nic nigdy sam nie załatwiał. Czas pokazać , że może być inaczej ;)

Pozdrawiam.

Gość Gosc321_1
Dziękuję za uwagę :) Idea jaka nam przyświeca to pokazanie, że budowa nie musi być stresująca i czasochłonna - tytuł oczywiście przewrotny, aby zainteresował czytelnika a w tekście już wszystkie dane są zawarte. Ale na dobrą sprawę, mojej pracy było dokładnie 15 min i o to w tym wszystkim chodzi.

Po prostu większość znajomych tylko mówi o tym ile to formalności trzeba załatwić i 'daj Pan spokój' z budową domu - oczywiście żaden z nich nic nigdy sam nie załatwiał. Czas pokazać , że może być inaczej ;)

Pozdrawiam.

Armadilo, ja to oczywiście rozumiem i zaznaczam, że mój wpis nie wynikał ze złośliwości. Musisz pamiętać, że twój wpis będą czytali inni forumowicze z których duża część dopiero odlegle planuje budowę domu i dla których takie wpisy mogą być mylące. Ja na przykład sam na swojej skórze przerobiłem:

1. Koszty adaptacji projektu, przyłączy i zagospodarowania działki (byli tacy, którzy podobno wykonali wszystko za 2.000 zł !!)

2. Czas w jakim uzyskano PnB (naprawdę pojawiały się wpisy, że w 2 dni !!)

3. Koszt robocizny SSO domu o pow. użytkowej 130 m (niektórzy nawet za 20.000zł)

Tylko jak to się ma do rzeczywistości ? Efekt takich wpisów jest dokładnie taki jak sam opisałeś. Skoro nie załatwiłem PnB w 2 czy 7 dni to wielka tragedia i totalne zniechęcenie.. A nie o to chodzi. Wszystko można załatwić i to w dużej mierze samemu. Potrzeba tylko czasu i cierpliwości.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o papierologię w małym mieście powiatowym, to na razie nie narzekam-ale zależy jak się komuś spieszy. Wstępne papierki z gminy, mapka do celów geod. 700 zł trwało to ok.10 dni. Projekt gotowy z garażem oddzielnie 2500, adaptacja pewnie+3000-4000, pozwolenie na budowę jeszcze nie wiemy ile-w trakcie. Także trochę to czasu pochłania, aczkolwiek na razie zima, składamy do skarbonki, w tym roku tylko fundamenty, piwnica i garaż jak się da, więc na razie jeszcze nie nerwowo:bye:

My też planujemy zacząć budowę w tym roku. Na wiosnę pewnie się nie uda,ale mam nadzieję, że we wrześniu zdążymy zrobić stan zero. Na razie jesteśmy w trakcie załatwiania wszelkiej papierologii. Mam tylko nadzieję, że uda nam się jakoś później znaleźć ekipę do tej roboty, inaczej trzeba będzie kopać samemu;)

Hejka - mój projekt w adaptacji- koszt adaptacji 1700 zł z zmianami-podniesienie dachu nad kotłownią z 25stopni na 30 stopni ( miejscowy plan tak nakazuje), zmiana wizerunku tarasu ( będzie bardziej prostokątny , a ze względu na nierówność terenu posadowiony na 2 słupach żelbet.+ schody po środku tarasu), no i oczywiście płacę dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę - także czekam , czekam i doczekać się nie mogę ....:rolleyes:

Witam,

zakupiłem działkę w listopadzie 2012 :) ROLNĄ ! 0,5 ha :)

US przyczepił mi się do ceny zakupu :) Musiałem dopłacić 1100 zł podatku :) w takim kraju mieszkamy :)

Wystąpiłem o warunki zabudowy (musiałem zmienić stare) 30 dni minęło +14 dni uprawomocnienie i na początku stycznia zaczynalem zbierać dokumenty na pozwolenie na budowę... i 4 lub 5 lutego złoże wniosek o PNB mapki 10 dni 400 zł a za adaptacje projektu i wszystkie formalności związane z PNB zapłacę 1800 zł :) w tym roku planuję zrobić przyłącza wody i prądu oraz oraz postawić fundamenty domu i garażu... nie wiem czy bedzie mnie stać na coś więcej... wypinam się na banki wole budować powoli sam niż płacić krocie tym darmozjadom ! mam gdzie mieszkać i dlatego mam banki w nosie :) Jak będzie trzeba to bedę budował 3 lata

1 rok fundamenty

2 stan surowy zamknięty

3 wykończenia ( jak sprzedam mieszkanie )

Trzymam za was wszystkich kciuki...

wszystko róbcie z rozwagą ... a ceny się nie zmienią .... jeśli nie wierzycie to uwierzcie JEST KRYZYS !!!

Buduję Antka z pracowni horyzont i garaż GC50 z muratora :)

Edytowane przez lisek_79