lucjus 29.01.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dzięki za odp., a jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe, grzejniki kanałowe, brodzik w łazience-to murarz też musi juz to wszystko wiedzieć? A jakie haczyki jeszcze jeśli chodzi o podłogi, posadzkę itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 29.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witajcie mam nadzieję również zacząć na wiosnę. Ekipa wybrana, część materiałów już kupiona z dużymi rabatami na zimę i czas zacząć przygodę życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRIAPOS 29.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Najwyraźniej mieliśmy dużo szczęścia kupując na przełomie roku działkę z projektem i pozwoleniem na budowę.Projekt prosty w konstrukcji i z dobrym rozkładem pomieszczeń - choć wstępnie wydawał sie być za duży. Na przekór trafił się jeszcze z garażem dwustanowiskowym, którego jeszcze przed poszukiwaniami działki nie planowaliśmy posiadać.Ruszamy w Szczecinie na wiosnę, z planem na SSZ jeszcze w tym roku. Powodzenia Wam i sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 29.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Mam jeszcze banalne pytanie, ponieważ chcemy garaż zbudować na poczatku budowy(żeby był też magazyhnem, składzikiem itp), jak to ma wyglądać w praktyce?Garaż 6 m od tylnej granicy działki, potem ok.10 m , dom, przód ok. 15 m działki. Fundamenty pod garaż, potem pod dom i dopiero murować garaż? Czy najpierw zrobić cały garaż a potem fundamenty pod dom-z piwnica? Jak to jest w praktyce, czy sprzęt do garażu będzie przeszkadzał fundamentom domu? Ta droga do garażu to będzie 5 m szer. od granicy działki do granicy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 29.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam wszystkich planujących budowę w tym roku My też mamy nadzieję wystartować na wiosnę, ale jeszcze wiele niewiadomych przed nami (najważniejsze to ciągle zmieniające się reguły jeżeli chodzi o kredyty hipoteczne). Projekt jest w trakcie tworzenia, działka czeka , powoli ruszyliśmy z formalnościami . Oby 2013 rok był łaskawy dla nas wszystkich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 29.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ja już chyba wybrałam projekt, teraz szukam geodety do mapki d/c projektowych .. Też niedawno przez to przechodziłem Sprawa prosta - udało mi się wszystko załatwić w 15 min i 3 telefony (Wrocław). Koszt 650zł netto. Gdybyś była zainteresowana 'procedurą' to tutaj są szczegóły: Mapa do celów projektowych w 15 min Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 30.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Też niedawno przez to przechodziłem Sprawa prosta - udało mi się wszystko załatwić w 15 min i 3 telefony (Wrocław). Koszt 650zł netto. Gdybyś była zainteresowana 'procedurą' to tutaj są szczegóły: Mapa do celów projektowych w 15 min Pozdrawiam Z blogu wynika, że jednak nie 15 min lecz co najmniej 30 dni ... Te 15 minut to po prostu zlecenie. Prostuję, ponieważ "walczę" z postami typu "załatwiłem pozwolenie na budowę w 2 dni". Tak się nie da i informacja taka niczemu nie służy (a już z pewnością nie jest pomocna). Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 30.01.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 widzę że jest nas coraz więcej to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 30.01.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Z blogu wynika, że jednak nie 15 min lecz co najmniej 30 dni ... Dziękuję za uwagę Idea jaka nam przyświeca to pokazanie, że budowa nie musi być stresująca i czasochłonna - tytuł oczywiście przewrotny, aby zainteresował czytelnika a w tekście już wszystkie dane są zawarte. Ale na dobrą sprawę, mojej pracy było dokładnie 15 min i o to w tym wszystkim chodzi. Po prostu większość znajomych tylko mówi o tym ile to formalności trzeba załatwić i 'daj Pan spokój' z budową domu - oczywiście żaden z nich nic nigdy sam nie załatwiał. Czas pokazać , że może być inaczej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 30.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dziękuję za uwagę Idea jaka nam przyświeca to pokazanie, że budowa nie musi być stresująca i czasochłonna - tytuł oczywiście przewrotny, aby zainteresował czytelnika a w tekście już wszystkie dane są zawarte. Ale na dobrą sprawę, mojej pracy było dokładnie 15 min i o to w tym wszystkim chodzi. Po prostu większość znajomych tylko mówi o tym ile to formalności trzeba załatwić i 'daj Pan spokój' z budową domu - oczywiście żaden z nich nic nigdy sam nie załatwiał. Czas pokazać , że może być inaczej Pozdrawiam. Armadilo, ja to oczywiście rozumiem i zaznaczam, że mój wpis nie wynikał ze złośliwości. Musisz pamiętać, że twój wpis będą czytali inni forumowicze z których duża część dopiero odlegle planuje budowę domu i dla których takie wpisy mogą być mylące. Ja na przykład sam na swojej skórze przerobiłem: 1. Koszty adaptacji projektu, przyłączy i zagospodarowania działki (byli tacy, którzy podobno wykonali wszystko za 2.000 zł !!) 2. Czas w jakim uzyskano PnB (naprawdę pojawiały się wpisy, że w 2 dni !!) 3. Koszt robocizny SSO domu o pow. użytkowej 130 m (niektórzy nawet za 20.000zł) Tylko jak to się ma do rzeczywistości ? Efekt takich wpisów jest dokładnie taki jak sam opisałeś. Skoro nie załatwiłem PnB w 2 czy 7 dni to wielka tragedia i totalne zniechęcenie.. A nie o to chodzi. Wszystko można załatwić i to w dużej mierze samemu. Potrzeba tylko czasu i cierpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 30.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jeśli chodzi o papierologię w małym mieście powiatowym, to na razie nie narzekam-ale zależy jak się komuś spieszy. Wstępne papierki z gminy, mapka do celów geod. 700 zł trwało to ok.10 dni. Projekt gotowy z garażem oddzielnie 2500, adaptacja pewnie+3000-4000, pozwolenie na budowę jeszcze nie wiemy ile-w trakcie. Także trochę to czasu pochłania, aczkolwiek na razie zima, składamy do skarbonki, w tym roku tylko fundamenty, piwnica i garaż jak się da, więc na razie jeszcze nie nerwowo:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 30.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 witam, wszystkich budujacych w 2013 r. jak myslicie kiedy ktos ruszy budowac ? ja dodam ze fundamenty mam juz rok temu wykonałem i stoją i czekaja domek Tymek DPS, sciany z porothermu juz sie nie moge doczekac wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 30.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To i ja się przywitam My zrobiliśmy stan zero jesienią 2012, więc ta prawdziwa budowa zacznie się wiosną. Budujemy Z8. Wyzwanie to dla nas nie lada, bo nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie budowlanej, ale do odważnych świat należny, czyż nie? Byle do wiosny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 30.01.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witajcie Bocianki, ja również czuję się bociankiem2013 choć budowa zaczęła się w ubiegłym roku. Teraz czekamy do wiosny, żeby ruszyć dalej.Oby przyszła jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 30.01.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 My też planujemy zacząć budowę w tym roku. Na wiosnę pewnie się nie uda,ale mam nadzieję, że we wrześniu zdążymy zrobić stan zero. Na razie jesteśmy w trakcie załatwiania wszelkiej papierologii. Mam tylko nadzieję, że uda nam się jakoś później znaleźć ekipę do tej roboty, inaczej trzeba będzie kopać samemu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 30.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Hejka - mój projekt w adaptacji- koszt adaptacji 1700 zł z zmianami-podniesienie dachu nad kotłownią z 25stopni na 30 stopni ( miejscowy plan tak nakazuje), zmiana wizerunku tarasu ( będzie bardziej prostokątny , a ze względu na nierówność terenu posadowiony na 2 słupach żelbet.+ schody po środku tarasu), no i oczywiście płacę dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę - także czekam , czekam i doczekać się nie mogę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 30.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, zakupiłem działkę w listopadzie 2012 ROLNĄ ! 0,5 ha US przyczepił mi się do ceny zakupu Musiałem dopłacić 1100 zł podatku w takim kraju mieszkamy Wystąpiłem o warunki zabudowy (musiałem zmienić stare) 30 dni minęło +14 dni uprawomocnienie i na początku stycznia zaczynalem zbierać dokumenty na pozwolenie na budowę... i 4 lub 5 lutego złoże wniosek o PNB mapki 10 dni 400 zł a za adaptacje projektu i wszystkie formalności związane z PNB zapłacę 1800 zł w tym roku planuję zrobić przyłącza wody i prądu oraz oraz postawić fundamenty domu i garażu... nie wiem czy bedzie mnie stać na coś więcej... wypinam się na banki wole budować powoli sam niż płacić krocie tym darmozjadom ! mam gdzie mieszkać i dlatego mam banki w nosie Jak będzie trzeba to bedę budował 3 lata 1 rok fundamenty 2 stan surowy zamknięty 3 wykończenia ( jak sprzedam mieszkanie ) Trzymam za was wszystkich kciuki... wszystko róbcie z rozwagą ... a ceny się nie zmienią .... jeśli nie wierzycie to uwierzcie JEST KRYZYS !!! Buduję Antka z pracowni horyzont i garaż GC50 z muratora Edytowane 30 Stycznia 2013 przez lisek_79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 wypinam się na banki wole budować powoli sam niż płacić krocie tym darmozjadom ! mam gdzie mieszkać i dlatego mam banki w nosie Przy jakich dochodach takie plany? Pytam, bo sama zastanawiam się, czy da się budować bez kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 30.01.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Przy jakich dochodach to po pierwsze, a po drugie jest mieszkanie, więc jest co sprzedać. łatwo tak mówić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 30.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 NO właśnie .. Wiadomo, że się przepłaci za kredyt, ale w naszym kraju większości ludziom nie da się wybudować bez kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts