Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

No to i my się dołączymy - budujemy z183 z pracowni z500, obecnie na etapie załatwiania kredytu, jak dobrze pójdzie to może juz w marcu pod koniec zaczynamy. Mam pytanko - czy wyliczenie stanu zero (fundament tradycyjny) na kwotę około 30tys wraz z robocizną to nie za dużo? czytam i czytam i widze takich co podają 40tys ale i takich co 14-17 i sam juz nie wiem. Mam na oku płytę fundamentową z Izodomu i jej koszt zrobienia kształtuje się w granicach 32tys. Jesli moje wyliczenia sa poprawne to decydowałbym sie na płytę. prosze o krótką opinię

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Mam na oku płytę fundamentową z Izodomu i jej koszt zrobienia kształtuje się w granicach 32tys. Jesli moje wyliczenia sa poprawne to decydowałbym sie na płytę. prosze o krótką opinię

Z tego co się orientowałem to płyta z Izodomu jest bardzo droga,głównie przez drogi styropian i kształtki i byłaby w moim przypadku droższa o ok.15-20tys.zl

Moja płyta 180m2 na EPS200 wyniosła 55tys.zł.

We wtorek 29.01. nasz projektant złożył poprawiony wniosek o PnB w Starostwie Powiatowym .

Dzisiaj byłem u Naczelnika zaczerpnąć wiedzy czy wszystko jest OK i kiedy mogę spodziewać się decyzji.

Do moich uszy dobiegł anielski głos Naczelnika oznajmiając, że decyzja powinna być wydana i do odbioru w czwartek 07.02.2013.

Wielki szacunek dla Pana Naczelnika oraz dla naszego Architekta za taki ekspres w załatwieniu dokumentacji.

Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za taki ekspres.

Od rozpoczęcia formalności

- wydzielenia działki

- darowizna z notariuszem

- mapa do celów projektowych ( to trwało 1,5 miesiąca)

- adaptacja projektu

- warunki przyłączy mediów (woda 3 dni, prąd 7 dni)

- projekty inst. wewnętrznych

do dzisiaj upłynęło 3 miesiące.

Mam już wykonawcę SSO, w poniedziałek dopinam wycenę dachu, w środę ogrzewanie - wybór Pompy Ciepła , oferty na okna pozbierane, w czwartek projekt kuchni do odbioru, łazienki już prawie wybrane (ustalony układ i kolory płytek), zaprojektowany rozkład prądu w domu.

Wykonawca powiedział, że jak tak dalej pójdzie to 4.03.2013 zaczynamy kopać fundament.

Ale ze mnie optymista :)

Ja ok 20 grudnia 2012 zanioslem projekt do projektanta

za tydzien skladam dokumentacje do starostwa

-w tym

warunki z wodciagów + umowa

warunki z enea+umowa

oczywicie zakup dzialki (notariusz zalatwiny w 2 dni)

odrolnieni gruntu

wydaje mi sie ze to też niezly ekspres :D:D:D:D:D

Witam ponownie po długim okresie nieobecności. U nas nastąpiła wielka zmiana, zmiana projektu a nawet projektów, bo miał być początkowo Dandys, potem kupiliśmy inny projekt aż w końcu zdecydowaliśmy się na jeszcze inny. Do 3x sztuka :) Zmieniliśmy też lokalizację budowy- z Niepołomic na Węgrzce Wielkie. Mam nadzieję, że już wszystko pójdzie zgodnie z planem i dołączymy do bocianków 2013 ;)

Gość Gosc321_1
Wczoraj dzwonił do mnie Majster z informacją że w hurtowni stal jest po 2.450/tona. Można kupić i przechowywać w hurtowni. Ktoś z was kupował ostatnio stal? Majster twierdził, ze nawet w porównaniu do jesieni 2012 cena jest bardzo atrakcyjna.

Witam ja tu wtrącę swoje 5 groszy - tak na ochłodzenie planu - niestety i z perspektywy kogoś kto też zaczynał w marcu tylko 2012 - też miałam identyczne plany i rzeczywistość je zweryfikowała - końcem września i początkiem października robiłam tynki i niestety do dnia dzisiejszego nie mam docieplonego do końca poddasza - mąż ułożył wełnę zaczął przykrywać ją folią i z dachu zaczął nam padać deszcz - dosłownie - po wielu telefonach i poradach każdy powiedział jedno - wilgoć technologiczna. Nie ma szans aby nie weszła ponieważ 1 miesiąc czy nawet 2 to za mało aby ściany i wylewki całkowicie wyschły po tynkach maszynowych. Więc aby nie mieć za 5 lat zbutwiałej wełny na poddaszu i zacieków na ścianach - nadal suszymy :) tzn grzejemy i wietrzymy. Rozmawialiśmy z gościem, który wprowadził się jednak do takiego domu na zimę i opowiadał jak po ścianach dosłownie płynęły mu strużki wody. Więc lepiej skonfrontować plany z realiami przed budową. Jednak życzę powodzenia i dużo wytrwałości :) Pozdrawiam

Mamy znajomych, którzy postawili dom na ponad 200 m2 i mieszkają od października ( w marcu/kwietniu zaczęli budowę)- nic się nie dzieje, koleżanka tez wprowadziła się 5 m--cy po rozpoczęciu budowy. Myślę, że sporo zależy od materiałów i wykonawcy. Więc na razie pozwalam sobie na optymizm :)

Witajcie

Bede budował k. Sycowa.

Dom na który się zdecyduję będzie z Pracowni DOMENA z Wrocławia. Jeszcze musze kilka drobiazgów dotrzeć ( zmiany ). Wybieram pomiędzy dwoma projektami - mam nadzieję, ze do połowy lutego dogadam się ze swoim arch. adapt. zmiany.

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was rozważa instalację solarów? Jest program dotacji do kolektorów słoneczynych i zastanawiam się, czy się opłaca. Z tego co się wstępnie orientowałem, bez dotacji inwestycja w kolektory długo się zwraca, ale może z dotacją warto? Ktoś ma jakieś wyliczenia?

http://www.sfera-finansow.pl/wiadomosci/dotacja-na-kolektory-sloneczne-jak-ja-uzyskac/

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was rozważa instalację solarów? Jest program dotacji do kolektorów słoneczynych i zastanawiam się, czy się opłaca. Z tego co się wstępnie orientowałem, bez dotacji inwestycja w kolektory długo się zwraca, ale może z dotacją warto? Ktoś ma jakieś wyliczenia?

http://www.sfera-finansow.pl/wiadomosci/dotacja-na-kolektory-sloneczne-jak-ja-uzyskac/

Pozdrawiam

Żeby dostać dotację na solary musisz na nie wziąć ekstra kredyt w banku i dopłata jest do kredytu, jak sobie koszty kredytu przeliczysz to tą dotację mogą sobie nie powiem gdzie wsadzić:) Oczywiście wszystko zależy od warunków kredytu, ale jak ja się dowiadywałem to mi wyszło w sumie na jedno, a pakować się w dodatkowy kredyt oprócz hipotecznego... podziękowałem.

Witajcie

Bede budował k. Sycowa.

Dom na który się zdecyduję będzie z Pracowni DOMENA z Wrocławia. Jeszcze musze kilka drobiazgów dotrzeć ( zmiany ). Wybieram pomiędzy dwoma projektami - mam nadzieję, ze do połowy lutego dogadam się ze swoim arch. adapt. zmiany.

Pozdrawiam

Pomiędzy którymi projektami wybieracie z Domeny?

Edytowane przez ines2707

Żeby dostać dotację na solary musisz na nie wziąć ekstra kredyt w banku i dopłata jest do kredytu, jak sobie koszty kredytu przeliczysz to tą dotację mogą sobie nie powiem gdzie wsadzić:) Oczywiście wszystko zależy od warunków kredytu, ale jak ja się dowiadywałem to mi wyszło w sumie na jedno, a pakować się w dodatkowy kredyt oprócz hipotecznego... podziękowałem.

Podobno najlepiej wziasc dotacje z NFOŚ z kredytem w banku i kredyt odrazu splacic - dlatego warto zapytac w banku o warunki wczesniejszej splaty. w takim wypadku dotacja wynosi ok 45%

My też mamy instalację solarną, i chyba tak zrobimy, że instalacja tak, natomiast, czy podłączymy-to się zobaczy.

A jeszcze inny temat- czy ktoś w ogóle buduje piwnicę? My robimy parter(poddasze nie wchodzi w grę pod żadnym pozorem, tu jestesmy z mężem zgodni), i piwnicę. Ktoś też tak buduje? Jak fundamenty, izolacje itp.? No i koszty..., mam nadzieję że na fundamentach i piwnicy nie skończymy?:(