santoszwp.pl 03.02.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No to i my się dołączymy - budujemy z183 z pracowni z500, obecnie na etapie załatwiania kredytu, jak dobrze pójdzie to może juz w marcu pod koniec zaczynamy. Mam pytanko - czy wyliczenie stanu zero (fundament tradycyjny) na kwotę około 30tys wraz z robocizną to nie za dużo? czytam i czytam i widze takich co podają 40tys ale i takich co 14-17 i sam juz nie wiem. Mam na oku płytę fundamentową z Izodomu i jej koszt zrobienia kształtuje się w granicach 32tys. Jesli moje wyliczenia sa poprawne to decydowałbym sie na płytę. prosze o krótką opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Mam na oku płytę fundamentową z Izodomu i jej koszt zrobienia kształtuje się w granicach 32tys. Jesli moje wyliczenia sa poprawne to decydowałbym sie na płytę. prosze o krótką opinię Z tego co się orientowałem to płyta z Izodomu jest bardzo droga,głównie przez drogi styropian i kształtki i byłaby w moim przypadku droższa o ok.15-20tys.zl Moja płyta 180m2 na EPS200 wyniosła 55tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 03.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 We wtorek 29.01. nasz projektant złożył poprawiony wniosek o PnB w Starostwie Powiatowym . Dzisiaj byłem u Naczelnika zaczerpnąć wiedzy czy wszystko jest OK i kiedy mogę spodziewać się decyzji. Do moich uszy dobiegł anielski głos Naczelnika oznajmiając, że decyzja powinna być wydana i do odbioru w czwartek 07.02.2013. Wielki szacunek dla Pana Naczelnika oraz dla naszego Architekta za taki ekspres w załatwieniu dokumentacji. Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za taki ekspres. Od rozpoczęcia formalności - wydzielenia działki - darowizna z notariuszem - mapa do celów projektowych ( to trwało 1,5 miesiąca) - adaptacja projektu - warunki przyłączy mediów (woda 3 dni, prąd 7 dni) - projekty inst. wewnętrznych do dzisiaj upłynęło 3 miesiące. Mam już wykonawcę SSO, w poniedziałek dopinam wycenę dachu, w środę ogrzewanie - wybór Pompy Ciepła , oferty na okna pozbierane, w czwartek projekt kuchni do odbioru, łazienki już prawie wybrane (ustalony układ i kolory płytek), zaprojektowany rozkład prądu w domu. Wykonawca powiedział, że jak tak dalej pójdzie to 4.03.2013 zaczynamy kopać fundament. Ale ze mnie optymista Ja ok 20 grudnia 2012 zanioslem projekt do projektanta za tydzien skladam dokumentacje do starostwa -w tym warunki z wodciagów + umowa warunki z enea+umowa oczywicie zakup dzialki (notariusz zalatwiny w 2 dni) odrolnieni gruntu wydaje mi sie ze to też niezly ekspres :D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 03.02.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 domu jeszcze nie widać, a w piątek już prąd podłączyli trochę siatkę w płocie zdemolowali przy montażu skrzynki, ale wybaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 03.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) to jeszcze u nas działa ze można mieć coś przez zasiedzenie w państwie demokratycznym przecież to relikt komuny. całkowicie się z tym zgadzam!!! Edytowane 4 Lutego 2013 przez skrabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 03.02.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam ponownie po długim okresie nieobecności. U nas nastąpiła wielka zmiana, zmiana projektu a nawet projektów, bo miał być początkowo Dandys, potem kupiliśmy inny projekt aż w końcu zdecydowaliśmy się na jeszcze inny. Do 3x sztuka Zmieniliśmy też lokalizację budowy- z Niepołomic na Węgrzce Wielkie. Mam nadzieję, że już wszystko pójdzie zgodnie z planem i dołączymy do bocianków 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 03.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jaki wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 03.02.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jaki wybraliście? Projekt Nazaria z pracowni Domena Projekt http://www.domenaprojekt.pl/produkty/170/nazaria.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 04.02.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wczoraj dzwonił do mnie Majster z informacją że w hurtowni stal jest po 2.450/tona. Można kupić i przechowywać w hurtowni. Ktoś z was kupował ostatnio stal? Majster twierdził, ze nawet w porównaniu do jesieni 2012 cena jest bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 04.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam ja tu wtrącę swoje 5 groszy - tak na ochłodzenie planu - niestety i z perspektywy kogoś kto też zaczynał w marcu tylko 2012 - też miałam identyczne plany i rzeczywistość je zweryfikowała - końcem września i początkiem października robiłam tynki i niestety do dnia dzisiejszego nie mam docieplonego do końca poddasza - mąż ułożył wełnę zaczął przykrywać ją folią i z dachu zaczął nam padać deszcz - dosłownie - po wielu telefonach i poradach każdy powiedział jedno - wilgoć technologiczna. Nie ma szans aby nie weszła ponieważ 1 miesiąc czy nawet 2 to za mało aby ściany i wylewki całkowicie wyschły po tynkach maszynowych. Więc aby nie mieć za 5 lat zbutwiałej wełny na poddaszu i zacieków na ścianach - nadal suszymy tzn grzejemy i wietrzymy. Rozmawialiśmy z gościem, który wprowadził się jednak do takiego domu na zimę i opowiadał jak po ścianach dosłownie płynęły mu strużki wody. Więc lepiej skonfrontować plany z realiami przed budową. Jednak życzę powodzenia i dużo wytrwałości Pozdrawiam Mamy znajomych, którzy postawili dom na ponad 200 m2 i mieszkają od października ( w marcu/kwietniu zaczęli budowę)- nic się nie dzieje, koleżanka tez wprowadziła się 5 m--cy po rozpoczęciu budowy. Myślę, że sporo zależy od materiałów i wykonawcy. Więc na razie pozwalam sobie na optymizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeken 04.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 WitajcieBede budował k. Sycowa.Dom na który się zdecyduję będzie z Pracowni DOMENA z Wrocławia. Jeszcze musze kilka drobiazgów dotrzeć ( zmiany ). Wybieram pomiędzy dwoma projektami - mam nadzieję, ze do połowy lutego dogadam się ze swoim arch. adapt. zmiany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 04.02.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Czy ktoś z Was rozważa instalację solarów? Jest program dotacji do kolektorów słoneczynych i zastanawiam się, czy się opłaca. Z tego co się wstępnie orientowałem, bez dotacji inwestycja w kolektory długo się zwraca, ale może z dotacją warto? Ktoś ma jakieś wyliczenia? http://www.sfera-finansow.pl/wiadomosci/dotacja-na-kolektory-sloneczne-jak-ja-uzyskac/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 04.02.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Czy ktoś z Was rozważa instalację solarów? Jest program dotacji do kolektorów słoneczynych i zastanawiam się, czy się opłaca. Z tego co się wstępnie orientowałem, bez dotacji inwestycja w kolektory długo się zwraca, ale może z dotacją warto? Ktoś ma jakieś wyliczenia? http://www.sfera-finansow.pl/wiadomosci/dotacja-na-kolektory-sloneczne-jak-ja-uzyskac/ Pozdrawiam Żeby dostać dotację na solary musisz na nie wziąć ekstra kredyt w banku i dopłata jest do kredytu, jak sobie koszty kredytu przeliczysz to tą dotację mogą sobie nie powiem gdzie wsadzić Oczywiście wszystko zależy od warunków kredytu, ale jak ja się dowiadywałem to mi wyszło w sumie na jedno, a pakować się w dodatkowy kredyt oprócz hipotecznego... podziękowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 04.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Witajcie Bede budował k. Sycowa. Dom na który się zdecyduję będzie z Pracowni DOMENA z Wrocławia. Jeszcze musze kilka drobiazgów dotrzeć ( zmiany ). Wybieram pomiędzy dwoma projektami - mam nadzieję, ze do połowy lutego dogadam się ze swoim arch. adapt. zmiany. Pozdrawiam Pomiędzy którymi projektami wybieracie z Domeny? Edytowane 4 Lutego 2013 przez ines2707 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 04.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Czy ktoś z Was rozważa instalację solarów? Pozdrawiam liczylem i w moim przypadku na dzien dzisiejszy odrzuciłem tą inwestycję ze względu na długi okres zwrotu, ale w razie czego domontowanie w przyszłości będzie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 04.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Żeby dostać dotację na solary musisz na nie wziąć ekstra kredyt w banku i dopłata jest do kredytu, jak sobie koszty kredytu przeliczysz to tą dotację mogą sobie nie powiem gdzie wsadzić Oczywiście wszystko zależy od warunków kredytu, ale jak ja się dowiadywałem to mi wyszło w sumie na jedno, a pakować się w dodatkowy kredyt oprócz hipotecznego... podziękowałem. Podobno najlepiej wziasc dotacje z NFOŚ z kredytem w banku i kredyt odrazu splacic - dlatego warto zapytac w banku o warunki wczesniejszej splaty. w takim wypadku dotacja wynosi ok 45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 04.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 My też mamy instalację solarną, i chyba tak zrobimy, że instalacja tak, natomiast, czy podłączymy-to się zobaczy. A jeszcze inny temat- czy ktoś w ogóle buduje piwnicę? My robimy parter(poddasze nie wchodzi w grę pod żadnym pozorem, tu jestesmy z mężem zgodni), i piwnicę. Ktoś też tak buduje? Jak fundamenty, izolacje itp.? No i koszty..., mam nadzieję że na fundamentach i piwnicy nie skończymy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 04.02.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 My będziemy budować piwnicę, parter i poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 05.02.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 My będziemy budować piwnicę, parter i poddasze identycznie jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 05.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja tez się zastanawiam nad piwnicą , ale wiem , że koszty budowy wzrastają. Ja chcę dom na paliwo stałe i myślę, że kotłownia na parterze wystarczy, Też chcę dom parterowy bez poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts