Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My jesteśmy na północ od Warszawy :)

A wróćmy do zadanego wcześniej pytania o termin rozpoczęcia Waszych budów. Kiedy ruszacie? Czekacie na zupełnie dodatnie temperatury?

w poniedziałek :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie:) Przeczytałam całe Bocianki i nie znalazłam nikogo kto rozpoczyna budowę w Wawrze, a może przeoczyłam? Ja dopiero rozpoczynam walkę z urzędami. Otrzymanie warunków zajęło nam 5 lat, mam nadzieję, że pozwolenie będzie szybciej. Niestety urząd w Wawrze należy chyba do najgorszych w Warszawie. Będziemy budować Diego z Archipelagu. W poniedziałek składam podania o przyłącza. Chcemy w tym roku zrobić przynajmniej piwnice :D ale jak tak śledzę forum i dzienniki budowy to strach mnie ogarania, że nie podołam...
witam w poniedziałek odbieram warunki więc ruszamy temat zmian w projekcie przemyślany pl budujemy w Lulkowowie 7 km od Torunia aktualnie czytam forum dotyczące budowy tego projektu na forum kuratora dołącza do "banków 2013" ......... i powodzenia nam zycze
A ja rozmawiałam z urzędem i 5.03 PnB nam się uprawomacnia.

Jeszcze ostateczna decyja odnośnie technologii, kosztorys i droga przez banki...;))

Super !

PS. jeśli będziecie się decydowali na Ytonga albo Silkę... daj znać to załatwię wam dodatkowy rabat (niezwiązany z tym ile wynegocjujecie w hurtowni)

PS. jeśli będziecie się decydowali na Ytonga albo Silkę... daj znać to załatwię wam dodatkowy rabat (niezwiązany z tym ile wynegocjujecie w hurtowni)

Jeśli mogę zapytać to jaka cena tego Ytonga? i w jakiej okolicy?

My dopiero wczoraj złożyliśmy dokumenty o wydzielenie działki i warunki zabudowy, więc nie wiem czy w tym roku ruszymy z budową...chyba uda się tylko fundamenty wylać.

Super !

O to bardzo ciekawe :) W środku ściany działowe ma właśnie z silki :) I jest tego trochę.

Kompas budowy a to ciekawe.

Witam all czytam czytam i czytam.

Powodzenia dla tych co startują na wiosnę.

Ja nie wiem czy dam radę w tym roku. Teraz załatwiam podział na działki

Dalej pozwolenia na budowę na 3 działki.

Weselisko sierpień :)

I co będzie dalej nie wiem chciałem w 2014 wiosną ale przeraziło mnie to że zniknie ulga na materiały budowlane.

Nie wiem co zrobię planujemy projekt Dom w żurawkach Woj Opolskie

Ale boję się że ten rząd doprowadzi do tego że kupię mieszkanie w bloku czego bym nie chciał bardzo , tym bardziej że będę miał działkę fajnią bez kosztów.

Przewidywany budżet to ok 280 000 tys już prowadzę rozmowy z 2 firmami celem negocjacji cen.

Jeśli chodzi o materiał to ściany ytong 36,5

W mojej okolicy wszyscy budują z (porotherm) a zapytam :

Wieszał ktoś meble na tym hehe :D nie jeden stukał się w głowę :D

Nie ważnie każdy wybiera materiał do jakiego przekonuje go ekipa i to co wyczyta.

Wiekszości z nas to młodzi ludzie i nigdy nas nie interesowało budownictwo.

Nie raz decyzje podejmujemy po jednej opini.

A szkoda ja cały czas czytam i myślę i oglądam co dla mnie będzie naj.

Witam się i ja :)

Z mężem planujemy budowę wymarzonego domu na wiosnę. Pozwolenie na budowę dostaliśmy w październiku 2012 i myśleliśmy, że uda nam się załapać na Rodzinę na Swoim, jednak prace geodezyjne związane z podziałem działki baaaardzo się przedłużyły i niestety z kredytem nie wyszło.

Ekipę mamy wybraną, pozostał bank i ruszamy.

Powodzenia dla innych Boacianków!

Nie rób tego błędu,chodzi o ścianę 1W,ściana 2W wyjdzie taniej i cieplej.

Jeśli BK to odmiana 600,400 jest miękka jak...

Myślałem o odmianie 350 klasa gęstości.

Nie wiem co robić nikt mi dobrze nie może tego uzasadnić dla czego nie ytong i zdania sią bardzo podzielone.

Mam pytanko

dostałem oferte na mat. do budowy swojego Z7

silka 24/24 kl. 15 - cena netto 2,62/szt

silka 12/24 kl 15 - cena netto 1,62/szt.

oraz suporex odmiana 700

590/240/240 cena netto - 6,78

590/240/120 cena netto - 3,39

czy to dobra oferta cenowa- cena dla woj. zach-pom.

Myślałem o odmianie 350 klasa gęstości.

Nie wiem co robić nikt mi dobrze nie może tego uzasadnić dla czego nie ytong i zdania sią bardzo podzielone.

Mi doradzono na ściny zewnętrzne i wewnetrzne odmianę 600 Ytonga, wg kier-buda i wykonawcy 400 jest cieplejsza, ale też bardziej "miękka".

Słyszałam podobną opinię na temat ytonga 24 400 i 600 (no i kolejny dylemat czy lepiej ten twardszy czy cieplejszy?) U nas hurtownie cenią sobie ytonga 24 (600) po 8,3 brutto z dowozem.
Witam. My zaczynamy na wiosnę. Własnymi siłami co tylko się da. Projekt indywidualny zlecony. Bardzo podobny do projektu C109 z tym że podpiwniczony z wielkim jedno pomieszczeniowym poddaszem . Etap to projektowanie i PnB. Wszystko załatwia projektant. Za swoje ile się da w tym roku. Plan to SSZamknięty dechami dach odeskowany i pokryty papą.
W zeszłym roku kupowałem N24,N18,N12,ściany zewnętrzne nośne z N18,wewnętrzne nośne z N24,działowe N12:

N24-2,36zł brutto

N18-2,11zł brutto

N12-1,42zł brutto

Kupowane na allegro z dowozem.

Arturo ale to miałeś ceny bez transportu.:yes::D

Mam zapisane:cool: że miałeś trzy transporty z HDS po 700zł :D

Pisałeś że ceny z transportem to: N24-2.98 zł , N 18 -2.51 zł , N12 -1.65zł:D

Czy to było w zeszłym czy w 2011 roku?

:D

Akurat jestem na tym etapie:)

Super !

Ktoś może napisać co to jest za program Kompas Budowy