lucjus 29.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 CODI: my też mamy Marysię no i Michałka, jak już naprawdę dokazuje,mówimy do niej MARIO! i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 29.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 u nas też wieje i pada . Ale udało nam sie kupić stemple budowlane . choć jedna dobra wiadomość bo krew zalewa przez tych urzędasów. Postanowienie o uzupełnieniu projektu dostaliśmy. Brednie jakieś wypisują . Ale projektantka juz działa i po świętach złożymy uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam, witam. Postanowiłam się wreszcie ujawnić i pozostawić za sobą miano Anonimowego Inwestora Na razie mamy dziurę w ziemi głęboką na 2-4m (działka ze spadkiem) oraz ławy fundamentowe z pięknie wystającymi prętami starterowymi na ściany piwnicy. Wkurza już nas ta pogoda, raz zima, dwa dni później wiosna i tak w koło, a nam w dziurze basen się robi i to prawie długości olimpijskiej. Postanowienia na ten rok: - stan surowy otwarty (co najmniej) - wiercona studnia Chyba uśmiechnę się do Ciebie po namiary na studniarzy Jakiej głębokości masz studnię? To zależy od projektu oraz potrzeb. My mamy do piwnicy wejście z ogrodu. Znajomi, którzy w piwnicy mają mieć kocioł na paliwo stałe nie mieli wejścia z zewnatrz, więc je już w trakcie murowania ścian dosztukowali (po zabiegowych schodach trochę ciężko z wnoszeniem opału o samym piecu nie wspominając.) Witam! BB to Bielsko? jak tak to masz na miejscu ekipę u mnie dali radę fachowo i przede wszystkim szybko i dokładnie! http://www.studnie-bielsko.pl/ http://www.aquadrill.pl/ to ta sama firma mimo ze dwie strony maja z inną nazwą, trochę mnie to zaniepokoiło na początku ale okazało się ok, ja wziąłem opcję z rura osłonowa w cenie za 250 zł, rury osłonowej mam chyba 12m, ogólnie byłem do przodu mimo wszystko 300 zł, na 24 metrach miałem już gejzer, ale dowiercili się do 30 bo dają gwarancję na wodę, mogłem się upierać, że dotąd i koniec ale wtedy bez gwarancji dwu letniej na złoże, polecają pompy grundfosa za 3000 zł, ja mimo wszystko zainwestowałem w polską za 1000zł, ogólnie polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Również witam na tym forum. Budujemy dom w rododendronach 6 g2. Zaczęliśmy w lutym i lawirując w tej dziwnej pogodzie od wtorku mamy już ściany parteru. W przyszłym tygodniu będzie robiony strop Co do studni głębinowej, to w startostwie Kartuzy niestety nawet na studnię do 30m i na użytek własny trzeba mieć projekt i sprawozdanie z robót geologicznych - same papierki 3700! (w tym badania wody w sanepidzie). Pod koniec maja - jak pogoda pozwoli - będzie SSO, a że okna już wybrane (Vetrex V70 Optimal Black) to teraz czas wybrać dachówkę - jednym słowem dylematy te same co u innych budujących mC Nie maja prawa, to raz, badanie i tak musisz zrobić dla własnego bezpieczeństw, ale to jak ci się złoży przeczyści, jakie sprawozdanie?pierwsze słysze to jest uregulowane prawnie więc jak MPZP cie puszcza to nie maja nic do gadania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klos1010 29.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 To i ja się przywitam. Na forum jestem od 2004 roku bo miał być dom, w końcu było przejściowo mieszkanie (dzieciaki w drodze itp). Ale zaczynamy na dniach cel to stan surowy otwarty ew w zamknięty jak fundusze pozwolą do końca roku. Lokalizacja - Wrocław, działka ma 730 mkw, pozwolenie na budowę od 2012 roku mamy, są wszystkie media zostają przyłącza.. Dom prostokąt, dach dwuspadowy z 1 lukarną, 140mkw po fundamentach, około 150 mkw powierzchnii użytkowej + 35mkw garażu w bryle. Materiały ceramika 25cm + 20 ocieplenia na ścianach i podłodze, ceramika na dachu. Piec gazowy, reku z gwc.. No to jesteśmy na podobnym etapie z budową, z podobnym domem jeżeli chodzi o pow. użytkową / całkowitą i z garażem w bryle Plan do końca roku to SSZ a na zimę instalacje wew. Budynek mamy już wytyczony przez geodetę a na wtorek mamy zaplanowaną ekipę budowlaną, koparkę na fundamenty i stal na zbrojenie. Od jutra naiwnie liczę na poprawę pogody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 29.03.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jak każdy z nas. WIOSNO gdzie jesteś. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jak każdy z nas. WIOSNO gdzie jesteś. : Wiosna albo umarła, albo jest w śpiączce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 29.03.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 iwo-ska jeżeli moge zapytać ile płaciłaś za projekt indywidualny? pytam dlatego, że obecnie własną koncepcję przedstawiłam projektantowi i (prosta bryła, parterowy bez uzyt. poddasza, 2 spadowy dach) czekam na jego wycenę i potrzebuję argumentów gdyby mi wyjechał z jakaś kosmiczną wyceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 mariontg Tak, Bielsko Ale ta firma, właśnie dziś się dowiedziałam od kolegi, to: jedna firma należy do wuja a druga do siostrzeńca/bratanka; siedziba (a przynajmniej właściciele) z Międzybrodzia tupttus Też mam projekt indywidualny. Gdy wstępnie podpytywałam o ceny za projekt domu ok. 150m2 użytkowej to oscylowały w granicach 5-15tys. (pierwsza cena bez instalacji, sama architektura). Gdy przyszło co do czego, to słyszałam ceny od 9tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 mariontg Tak, Bielsko Ale ta firma, właśnie dziś się dowiedziałam od kolegi, to: jedna firma należy do wuja a druga do siostrzeńca/bratanka; siedziba (a przynajmniej właściciele) z Międzybrodzia tupttus Też mam projekt indywidualny. Gdy wstępnie podpytywałam o ceny za projekt domu ok. 150m2 użytkowej to oscylowały w granicach 5-15tys. (pierwsza cena bez instalacji, sama architektura). Gdy przyszło co do czego, to słyszałam ceny od 9tys. W rodzinie siła!hhehe, ale poważnie solidnie i fachowo i z tego co pytałem i dzwoniłem ceny maja konkurencyjne!(studnia) Do projektanta mojego dałbym ci namiar ale nie jestem zadowolony, wiele rzeczy obiecał, a wyszło inaczej skasował wraz z pozyskaniem pozwolenia ponad 6 tysi, pracuje na szymlach i może stąd taka cena(projekt bez instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 29.03.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witajcie! Od jakiegos czasu przegladam forum i postanowilam sie ujawnic... Jestesmy wlasnie na etapie kupowania dzialki, czesc "papierkologii' mamy juz za soba. Za blizej nieokreslona chwile bedziemy zmagac sie z projektem (ostatecznie: indywidualnym). Ostro negocjujemy jego cene Chcielibysmy w tym roku postawic SSZ, ale... to optymistyczna wersja zdarzen. Pozdrawiam wszystkich rozpoczynajacych w tym roku budowe - niech marzenia sie spelniaja! Pieknych Swiat Wielkiej Nocy! P.S. Przepraszam za posty bez polskich znakow, ten zwierzak z klawiatura zupelnie mnie nie slucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Do projektanta mojego dałbym ci namiar ale nie jestem zadowolony, wiele rzeczy obiecał, a wyszło inaczej skasował wraz z pozyskaniem pozwolenia ponad 6 tysi, pracuje na szymlach i może stąd taka cena(projekt bez instalacji) Ja swojego też nie polecam Nikt ze znajomych zlecających zrobienie projektu indywidualnego (a było ich całkiem sporo), od Czechowic aż po Żywiec, nie polecał swoich architektów. To chyba o czymś świadczy. Tak się zaczęłam zastanawiać, czy na Podbeskidziu nie ma porządnych architektów, o których się tyle czyta w pismach budowlanych a nawet tutaj na forum? My też chcieliśmy projekt bez instalacji (koszt 9tys.) ale później sie okazało że w Urzędzie kierownik szaleje i instalacje muszą byc w projekcie. Zostały więc zrobione na odczepnego (wod-kan i ogrzewanie), bo i tak wszystko będzie całkiem inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 30.03.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 ja byłem z mojego zadowolony ale mi akurat żona robiła projekt instalacje i konstrukcje musieliśmy zlecić, za konstrukcje zapłacilismy 1700 a za wodę, co, kanlizę i WM 1500, prąd mieliśmy po znajomości za friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.03.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) ja byłem z mojego zadowolony ale mi akurat żona robiła projekt instalacje i konstrukcje musieliśmy zlecić, za konstrukcje zapłacilismy 1700 a za wodę, co, kanlizę i WM 1500, prąd mieliśmy po znajomości za friko Ach, szczęściarz! Dom przemyślany pod względem funkcjonalnych i ekonomicznym w trakcie budowy i użytkowania. Będę zaglądać do Twojego dziennika Podoba mi się w Twoim projekcie brak okien połaciowych. U nas w założeniach do projektu mieliśmy punkt o ich braku lub minimalnej ilości (np 1 szt. w łązience), a wyszło, że będziemy ich mieli aż 4 Co do instalacji do projektu, to też płaciliśmy po 500zł każdemu fachowcowi. Projekt WM zrobimy dopiero w tym roku, a będzie niestandardowy, bo rurami WM mają być kanały w stropach kanałowych. Edytowane 30 Marca 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 30.03.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Mamy wreszcie PnB :lol2:, trwało ok4tyg, może byłoby mniej ale musieliśmy odrolnić teren pod garaż. Nam budowa studni, pompka ,hydrofor itp.podali cenę 4500,ale moze jeszcze dopytam? Trzeba będzie dowieźć sporo ziemi, wywrotka ziemi 80 zł-to cena ok, czy ktoś kupował taniej? A jeszcze pytanie dla tych co buduja piwnicę, murarz chce dobudować wejście z zewnątrz-ale architekt i konstruktor,odradza,no i mi się to nie podoba, a od tej strony byłby tez przejazd do garazu Te 4500 to jakoś mało, ja za pompę, hydrofor i hydraulik zapłaciłem 3500 zł. - studnię mam wykopaną przed wojną 28 m w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 30.03.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Wesołych Świat wszystkim i byle do wiosny hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 01.04.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 pół metra śniegu po dniu dziejszym.....i to nie prima aprilis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beerboobs 02.04.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, my również zaczelismy budowę 01-03-2013 w Skrzeszewie. Budujemy dom z archonu Dom w winogronach G z kilkoma zmianami. Ławy już wylane, czekamy na pogodę albo zmieniamy projekt na iglo. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 02.04.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 oj, a my dziś mieliśmy mieć wytyczanie domku z geodetą... już drugi raz przenosiliśmy termin. Mam nadzieję, że w poniedziałek już się uda, bo ileż można czekać na tę wiosnę... A potem boję się, że nam jesień/zima pokrzyżuje plany i nie zrobimy tego, co byśmy chcieli (no tak po prawdzie, to albo zima albo pusty portfel nam te plany pokrzyżować może... oby żadne z nich ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andja_z99 02.04.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 u nas jutro miał być geodeta, przełożony na poniedziałek, oby się już udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts