Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. 3 dni temu wraz z małżonką staliśmy się właścicielami projektu "Dom w Jonagoldach G2 TERMO" od Archonu i za jakieś 2 miesiące ruszamy z budową. Dołączamy więc do zacnego grona hehe :) Stawia może ktoś taką chatkę ?? Przerabiamy trochę projekt przesuwając ścianę za garażem i wybieramy lustrzane odbicie z racji umiejscowienia na działce...

Witam!! Bociany i rodziny bocianków!

U nas też pozwolenie na budowe leży już od 2 miesiecy w szufladzie i oprócz zgłoszenia budowy jeszcze nic sie na dobre nie

zaczeło na naszej budowie ale jesteśmy dobrej myśli i jak ten metr śniegu zniknie to zaczynamy!!!

Witam wszystkich serdecznie.

Też zaczynamy w tym roku przygodę z budową. Z projektem wozimy się od lipca. A teraz mam do Was ogromną prośbę: dajcie jakieś namiary na projektanta przyłączy wody. Widziałam tu osoby ze Śląska np Świętochłowice gdzie projekt miały dużo tańszy. Mnie zaśpiewano 900zł. Pomóżcie.

Witam!! Bociany i rodziny bocianków!

U nas też pozwolenie na budowe leży już od 2 miesiecy w szufladzie i oprócz zgłoszenia budowy jeszcze nic sie na dobre nie

zaczeło na naszej budowie ale jesteśmy dobrej myśli i jak ten metr śniegu zniknie to zaczynamy!!!

hej Ziom!

a gdzie budujecie?

kajwroclaw szczęściarzu u nas nadal zima i sypie. Coraz bardziej się obawiam o termin rozpoczęcia prac, no ale cóż. Wczoraj znów przełożyliśmy termin przywozu materiału. Do geodety nawet nie idę.

Do alvaroalvaro78 my tez budujemy jonagoldy w odbiciu lustrzanym, zamiast garazu pokój, G2 wolnostojący.Zapraszam na priva:bye:

A nam kierownik zaproponował żeby nie iść do geodety wytyczyc działkę tylko on sam z ekipą(mamy wznowione słupki graniczne no i chyba na tej podstawie).Zgodzić się czy jednak lepiej te 1000 zł geodecie.

U nas śnieg, mokro i co kto chce, chyba dopiero w maju coś wykopiemy:no:Dobrze,że w tym roku duzo nie planujemy,ale w przyszłym roku to będzie stres z taką pogodą,jeśli zachcemy się wprowadzic pod koniec roku...

A nam kierownik zaproponował żeby nie iść do geodety wytyczyc działkę tylko on sam z ekipą(mamy wznowione słupki graniczne no i chyba na tej podstawie).Zgodzić się czy jednak lepiej te 1000 zł geodecie.

A to nie ma takiej potrzeby, że uprawniony geodeta po wytyczeniu budynku coś tam wpisuje w DzB? Może ktoś wie z tych co maja to za sobą. Jak to od strony formalnej wygląda?

Pierwszy wpis w DzB należy do geodety, tak samo jak ostatni.

My sami wytyczaliśmy miejsce pod wykop na piwnice, a wytyczenie ław już w gotowym wykopie, to było zadanie geodety.

Przy budynku niepodpiwniczonym, wytyczenie budynku dla pana koparkowego aby wiedział skąd ściągać humus - może zrobić ktoś łebski, kto się zna na odległościach (np. kierbud).

Wytyczenie ław domu - to już zadanie dla geodety.

Geodeta wytycza ławy i wyznacza poziom 0, ale żeby brał za to 1000zl ?

U mnie 500...

Geodeci liczą za punkt . U mnie też ma być coś około 500zł , prosty budynek - 4 punkty.

My za wytyczenie osi ław fundamentowych i ustalenie wysokości, zapłaciliśmy 900zł netto.

Takiej wielkości dom (rzut parteru) z 14-ma narożnikami:

domek_parter.jpg

Edytowane przez moniss