Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po raz kolejny :) szukam osób budujących Miniaturkę N archonu :) /archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-n/m4e2426dcaa0e8

jak do tej pory nie znalazłam kogoś kto by budował taki mały domek :)

Jak wy ja również czekam na sprzyjającą pogodę......niech ta zima się już zakończy bo człowiek chciałby pokopać w ziemi a tu nic z tego :(

Pozdrawiam Dorota

Do alvaroalvaro78 my tez budujemy jonagoldy w odbiciu lustrzanym, zamiast garazu pokój, G2 wolnostojący.Zapraszam na priva:bye:

A nam kierownik zaproponował żeby nie iść do geodety wytyczyc działkę tylko on sam z ekipą(mamy wznowione słupki graniczne no i chyba na tej podstawie).Zgodzić się czy jednak lepiej te 1000 zł geodecie.

U nas śnieg, mokro i co kto chce, chyba dopiero w maju coś wykopiemy:no:Dobrze,że w tym roku duzo nie planujemy,ale w przyszłym roku to będzie stres z taką pogodą,jeśli zachcemy się wprowadzic pod koniec roku...

Więc budujemy podobny domek (my tą wersję z G2 zespoloną z domem) - Rozeznawaliście już ekipy ? Ile wam powiedzieli ? Ja dziś będę jechał do drugiej z ekip i zostawię im projekt do kosztorysu. Pierwsi krzyknęli mi 43k od początku do dachu z papą... Dużo ?? Wypowiedzcie się. Domek po przesunięciu ściany ~175m2 parterówka. Oto projekt:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-jonagoldach-g2-termo/m1001f9617859d

Chyba nie dużo, my na razie za murowanie garaż G2oddzielny, piwnica i fundamenty ok.15, drugie tyle w przyszłym roku.Ale dach to juz inna ekipa i co innego.Wg kosztorysu dach kryty dachówką ceramiczną ok 60 tys!!!Nie wiem jak to udźwigniemy, ale to dopiero w przyszłym roku, jak doczekamy:)

Malbork, bylismy :) nie ma to jak zamek...

Moje wieści z placu boju:)

W końcu dzisiaj zaczęło się u nas wielkie murowanie:)Chłopaki z ekipy wypoczęci po długiej zimie wymurowali wszystkie bloczki, prysnęło dziś aż 10 palet:)Jutro cd:)Aż miło popatrzeć jak nad piwnicą coś się pnie do góry:)

Gratulacje ! ;-) ilu chłopa robi, e tak prą do przodu?

Dzisiaj i wczoraj było ich sześciu, robią naprawdę szybko. Garaż dwustanowiskoowy już jest wymurowany i prawie połowa parteru. Jutro będą stawiać najprawdopodobniej komin od kominka i kończyć parter:)Kurczę nie umiem tutaj wstawić dziennika budowy i zdjęć ale pracę posuwają się naprawdę bardzo szybko do przodu..... w końcu:)Dodam, że budują z ytonga a ten materiał stawia się podobno błyskawicznie.

43k zł z deskowaniem i papą , położenie dachówki i rynien dodatkowa kasa...

Witam!

mam pytanie odnośnie cen - budujemy domek 8 na 10 m. 131 m.2 prostokąt (dach dwuspadowy) z porotermu gładzonego. Budujemy w Opolu. Nasz kierownik budowy umówił nas z firmą, która za stan surowy otwarty policzyła nam 41 000, z tym, że u nas dźwig nie wiedzie na działkę więc cegły muszą sami przenosić. I tu moje pytanie, czy to jednak trochę nie za dużo. Interesuje mnie w szczególności, ile płacicie za 1m.2 ściany nośnej a ile za działówkę, i czy wasi wykonawcy liczyli koszt postawienia ściany na piętrze drożej niż na parterze?

u nas np. koszt wykonania ściany nośnej 25 cm policzyli na parterze 50 zł./metr a na piętrze 55/metr,

za ścianę działową 12cm 45 zł. parter 47 - piętro,

za wykonanie komina prefabrykowanego z czapą liczą 1300, za schody zewnętrzne 1500,

za 1m2 stropu teriva z podciągami i wieńcami 90 zł./metr, wykonanie słupów i wieńców w ściankach kolankowych 72 zł./metr, wykonanie ścian fundamentowych 60 zł/metr, zasypka stan 0 -63zł.m3

napiszcie proszę, czy to dobre ceny, bo chcę z nimi negocjować

Mogę podać Ci ceny dla orientacji jakie były w opolskim w 2010 r.(było bardzo drogo w porównaniu do innych województw),ale z tego co się orientuję to robocizna trochę staniała.

Dom po zewn. 882x882 i tak SSO 25500zł(-wykop i zasypanie koparką -1500zł.,stan 0;wymurowanie ścian ,izolacja docieplenie , rozłożenie rur ,oraz zalanie płyty-6000zł,parter ;ściany zewn., wewn.i komin-6000zł.,strop winerberger i schody żelbetowe 6500zł.,poddasze; szczyty ,ś.działowe,komin i wieniec 5500zł.),za wymurowanie komina z klinkieru już na zewnątrz ok.3zł/1 szt.,dach cieśla 7tyś.i dekarz 7 tyś.. i schody zewn. do budynku 1500zł.

Dzisiaj i wczoraj było ich sześciu, robią naprawdę szybko. Garaż dwustanowiskoowy już jest wymurowany i prawie połowa parteru. Jutro będą stawiać najprawdopodobniej komin od kominka i kończyć parter:)Kurczę nie umiem tutaj wstawić dziennika budowy i zdjęć ale pracę posuwają się naprawdę bardzo szybko do przodu..... w końcu:)Dodam, że budują z ytonga a ten materiał stawia się podobno błyskawicznie.

Z takim tempem, w czerwcu sie wprowadzisz ;-). U mnie ruszło 3 dni i majster się rozchorował...;-(

Moje wieści z placu boju:)

W końcu dzisiaj zaczęło się u nas wielkie murowanie:)Chłopaki z ekipy wypoczęci po długiej zimie wymurowali wszystkie bloczki, prysnęło dziś aż 10 palet:)Jutro cd:)Aż miło popatrzeć jak nad piwnicą coś się pnie do góry:)

Jak miło słyszeć, że ktoś już zaczął. Może pójdzie za Wami reszta bocianków :) Zawsze ktoś musi być pierwszy, a potem to już poleci :D

Mój murarz mówi, że za kilka dni może zaczynać. Już nie mogę się doczekać.

Dziś odebrałem mapę do celów projektowych - cena 700 zł brutto - wypowiedzcie się ?? Pytałem się już o tyczenie pod fundamenty to powiedział mi 400 zł ceny wydają się być OK co ??

Też za mapę płaciłam 700 tyle, ze w zeszłym roku. O wytyczanie zapytałam i u mnie tak jak we wcześniejszych postach liczą od wytyczanego narożnika (czy tam słupka jak mi geodeta powiedział ) i za każdy 100zł. U nas 7 rogów :(

Z tym prądem to jest loteria , ale bardzo rzadko chyba się zdarza ja bynajmniej nie słyszałem żeby od razu mieć prąd na zwykłej taryfie, energetyka musi nas trochę podoić z kasy. Jakby to człowiek ważniejszych wydatków nie miał

wczoraj był mąż w energetyce w zielonej górze i nie ma szans na normalną taryfę ...trzeba wykupić prąd budowlany i postawić dodatkową szafkę.

A u mnie "robi się" płyta. W dwa dni ekipa wymieniła i zagęścila grunt pod płytą, ułożyła kanalizację, zalała wzystko warstwą chudziaka. Sąsiedzi są pod wrażeniem ;)

Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to wręcz wzorcowa punktualnośc ekipy i wszystkich dostawców.

Oby tak dalej.