Agiszon 27.04.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 WitajcieI my w tym roku zaczynamy budowę. Pozwolenie na budowe mamy juz od prawie 3 lat, właśnie otworzylismy dziennik budowy, czekaja nas zmiany w projekcie - zmiejszenie powierzchni nadbudowy. mamy stary domek 50 m i bedziemy ciagnąc pięterko - teraz jest strych nieużytkowy. Niestety czeka nas wymiana stropu i wyburzenie wszystkich wewnętrznych scian. Szukamy ekipy budowlanej. Będziemy tez zmieniac miejsce wejścia do piwnicy, dach będzie jednospadowy pokryty papą. Jedna z firm wyceniła nam robocizne na 38 tys, a z materiałami na 108 tyś. Cos drogo mi sie wydaje jak na taka prosta nadbudowe piętra. Co o tym myslicie? dodam, ze budujemy sie w Sosnowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 28.04.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 No, pech straszny przejęli by Wam działkę w imię wyższych celów! Nawet ostatnio o tym myślałem jak kopaliśmy, tata mówi: może jakieś monety złote odkryjemy, a ja mu na to broń Boże, bo byśmy się już nigdy nie wybudowali! Racja. Tez mialem takie mysli i od razu wpadlem na PLAN "B". Polecam - zawsze dobrze miec plan "B". Swoja droga tez czekalem 2-3 tyg na zgode muzeum z Wro, zeby przyjeli wykopany sprzet. Co za biurokracja. Moj Plan "B" byl taki: 1. Robie ogrodzenie terenu 2. Reklame w prasie 3. Otwieram kase biletowa ("Osada rzymska II n.e.: Czyli jak to drzewiej bywalo...") 4. Sprzedaz T-shirtow z wizerunkiem rzymian / gadzetow dla dzieci / etc. 5 Organizacja zlotow dla Bractw Rycerzy Kapturowych ok. V w n.e. i co? nie zwrociloby sie za jakies 3-5 lat? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 28.04.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Prawda. Przeczytalem raz na forum: Polska to kraj w ktorym ludzie nie pytaja Cie jaki masz projekt domu, tylko czy masz juz pozwolenie na budowe. Glowa do gory i mysl pozytywnie. Jestesmy z Toba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 28.04.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Hej water-sprite,ile czasu zajelo Ci od momentu wbicia szpadla w ziemie do wylania chudziaka (stan zero)? pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TERESA1510 28.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 WitamOKNASYSTEM FEN92,SZYBA 4/14/4/14/4,KOLOR BIAŁO-ZŁOTY DĄBKRISPOL -25787,16 Z MONTAŻEMSYSTEM FEN 76 7R SZYBA 4/12/4/12/4,KOLOR BIAŁO-ZŁOTY DĄBKRISPOL 21854,88 ZŁ Z MONTAŻEMSYSTEM TYTANOWO TERMO KOLOR,BIAŁO-ZŁOTY DĄB PAKIET 3-SZYBYM&S 21317,04 ZŁ Z MONTAŻEMSYSTEM DPQ-82 ,KOLOR ZŁOTY DĄB X2DAKO 22183,2 Z MONTAŻEM CIEPŁE MONTAŻEKTÓRE WYBRAĆINNE PROPOZYCJE PROJEKT ZOFIA PORTYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 28.04.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witajcie I my w tym roku zaczynamy budowę. Pozwolenie na budowe mamy juz od prawie 3 lat, właśnie otworzylismy dziennik budowy, czekaja nas zmiany w projekcie - zmiejszenie powierzchni nadbudowy. mamy stary domek 50 m i bedziemy ciagnąc pięterko - teraz jest strych nieużytkowy. Niestety czeka nas wymiana stropu i wyburzenie wszystkich wewnętrznych scian. Szukamy ekipy budowlanej. Będziemy tez zmieniac miejsce wejścia do piwnicy, dach będzie jednospadowy pokryty papą. Jedna z firm wyceniła nam robocizne na 38 tys, a z materiałami na 108 tyś. Cos drogo mi sie wydaje jak na taka prosta nadbudowe piętra. Co o tym myslicie? dodam, ze budujemy sie w Sosnowcu. Zdecydowanie za dużo. Proponuję wystawić zlecenie w oferia.pl w dziale zleceń budowlanych i poczekać na oferty: http://oferia.pl/zlecenia/budowa-remont/budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 28.04.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Racja. Tez mialem takie mysli i od razu wpadlem na PLAN "B". Polecam - zawsze dobrze miec plan "B". Swoja droga tez czekalem 2-3 tyg na zgode muzeum z Wro, zeby przyjeli wykopany sprzet. Co za biurokracja. Moj Plan "B" byl taki: 1. Robie ogrodzenie terenu 2. Reklame w prasie 3. Otwieram kase biletowa ("Osada rzymska II n.e.: Czyli jak to drzewiej bywalo...") 4. Sprzedaz T-shirtow z wizerunkiem rzymian / gadzetow dla dzieci / etc. 5 Organizacja zlotow dla Bractw Rycerzy Kapturowych ok. V w n.e. i co? nie zwrociloby sie za jakies 3-5 lat? pozdro heheh, spoko plan, ale musisz pamiętac że mieszkamy w Polsce, a tu trzeba Zusy zapłacić założyć działalność, inną na t shirty, inną na muzeum, dwa podatki, co ty nawet za 10 lat się nie zwróci hahah, a nie daj Bóg nie zapłacisz Zusu to Cię z torbami puszczą i do więzienia wsadzą!!Polska to piękny kraj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 28.04.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Budujemy zofie portyk strop zalany kto buduje zośke My budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelle 28.04.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 zaczęłam rozumieć brata,kt.budując się jako stronę startową ustawił meteo,mamy m-ąc w plecy bo poziom wód gruntowych wysoki,a jak trochę zeszło to teraz popadało i znów stoimy...a dla tych co już są po fundamentach:muszę zgłębić temat systemowych przepustów wodno-kanalizacyjnych w fundamencie,napiszcie czy warto je stosować,jakie wybierać, etc.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiszon 28.04.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Zdecydowanie za dużo. Proponuję wystawić zlecenie w oferia.pl w dziale zleceń budowlanych i poczekać na oferty: http://oferia.pl/zlecenia/budowa-remont/budowa. Ta konkretną firmę znaleźlismy na szukajfachowca.pl. Jedna firma zrobiła nam kosztorys na 21 tyś bez materiałów, ale jak sie okazało maja zawieszoną działalnośc i boimy się z nimi cos robic. Natomiast jeden fachowiec wycenił na 15 tyś, ale do niego nie napisalismy bo robił bardzo dużo błędów ortograficznych i to mnie bardzo zniechęciło. Zaczęłam watpic w jego umiejetności budowlane przez te błedy. Niestety większe firmy które złozyły oferty i wysłalismy ich zeskanowany projekt nie odezwały sie do nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 29.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Robimy więźbę i ostatnie ścianki działowe Szukamy ekipy do tynków i posadzek. Okna zamówiliśmy z profilami Veka (niektóre 2-szybowe, niektóre 3-szybowe - w zależności od powierzchni okien), grafit na zewnątrz, białe wewnątrz, tarasowe z ruchomym słupkiem. Mamy problem z wodą... Nasza gmina nie ma środków w budżecie 2013 na przyłączenie nas i innych 3 budujących się domków. Ale jeszcze walczymy. [/quote Witam. Też jesteśmy zdecydowani na Venecję. Myślę,że cena po negocjacjach ok. W poniedz. zamawiam. A jaki bierzecie kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 29.04.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Robimy więźbę i ostatnie ścianki działowe Szukamy ekipy do tynków i posadzek. Okna zamówiliśmy z profilami Veka (niektóre 2-szybowe, niektóre 3-szybowe - w zależności od powierzchni okien), grafit na zewnątrz, białe wewnątrz, tarasowe z ruchomym słupkiem. Mamy problem z wodą... Nasza gmina nie ma środków w budżecie 2013 na przyłączenie nas i innych 3 budujących się domków. Ale jeszcze walczymy. A jaki bierzecie kolor? My także zdecydowaliśmy się na okna na profilach veka, wszystkie dwuszybowe, kolor złoty dąb - oklepany wprawdzie ale ten mi się najbardziej podoba od zawsze:) Kolor ten sam zarówno od wewnątrz jak i od zewątrz. U nas ciągną scianę kolankową nad częścią mieszkalną oraz robią taras. Jak dobrze pójdzie to może w przyszłym tygodniu zaczną kłaść więźbę dachową, tylko dachówka jeszcze nie zamówiona. Najprawdopodobniej będzie Roben - tobago glazurowana tylko jeszcze się zastanawiamy, która jest lepsza do czterospadowego dachu czy monza plus czy fleming? Może ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia81 29.04.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 . Ta konkretną firmę znaleźlismy na szukajfachowca.pl. Jedna firma zrobiła nam kosztorys na 21 tyś bez materiałów, ale jak sie okazało maja zawieszoną działalnośc i boimy się z nimi cos robic. Natomiast jeden fachowiec wycenił na 15 tyś, ale do niego nie napisalismy bo robił bardzo dużo błędów ortograficznych i to mnie bardzo zniechęciło. Zaczęłam watpic w jego umiejetności budowlane przez te błedy. Niestety większe firmy które złozyły oferty i wysłalismy ich zeskanowany projekt nie odezwały sie do nas. Zniechęciło Cię do firmy budowlanej, bo Pan pisał z bykami Dobre. Dawno się tak nie óśmiałam. Czy jego błędy ortograficzne, przeszkadzają mó w postawienió prosto ścian????? Nie wiedziałam, że trzeba być polonistą, aby być mórażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 30.04.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Nic do tej pory nie okazało się się tak czasochłonne, jak wybór dachówki. Układ pomieszczeń, technologia wykonaia, sposób ogrzewania - to nic w porównaniu z przeglądaniem internetu, jeżdżeniem po pobliskich miejscowościach i oglądaniem dachów Haha no coś w tym jest U nas też była w tym temacie grubsza rozkmina... Też braliśmy pod uwagę dachówkę reńską Wienerbergera, która moim zdaniem na gotowym dachu wygląda przekozacko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
77tigra 30.04.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witammam pytanie - mam dach obliczony na 150 m2. Za robociznę panowie policzyli 10K - więźba,łaty, dachówki kominy - całość.Czy to dużo czy nie?Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 30.04.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dolaczam sie do pytania, moj dach ma 250m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.04.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dolaczam sie do pytania, moj dach ma 250m2 Za dach 230m2 płaciłem za wszystko 14tys.zł. Wszystko czyli więźba,dachówka,rynny,obrobienie komina. Z tym,że miałem umowę na cały SSO z jedną ekipą czyli płyta 10,ściany 14,strop+dach 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 01.05.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 U mnie 230 m2 dachu wyszło tak: więźba w cenie wybudowania, więc nie mam orientacji, deskowanie (robocizna+materiał) 14 tys, robocizna za pokrycie dachu blachodachówką to 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiszon 01.05.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Zniechęciło Cię do firmy budowlanej, bo Pan pisał z bykami Dobre. Dawno się tak nie óśmiałam. Czy jego błędy ortograficzne, przeszkadzają mó w postawienió prosto ścian????? Nie wiedziałam, że trzeba być polonistą, aby być mórażem On jest właścicielem firmy a nie murarzem. Miałam nadzieję, że budowlańcy swojego fachu tez uczą się w szkołach a tam oprócz przedmiotów zawodowych są tez przedmioty ogólne. Myślę, że osoby robiące błędy są mniej oczytane a co za tym idzie mogą mieć mniejszą wiedzę, gdyż uczymy się wielu rzeczy poprzez czytanie. Błędy to nie będzie główne kryterium mojego wybory, gdyż kolejny właściciel firmy który wydał mi się kompetentny też przy kosztorysie zrobił błędy w prostych wyrazach i to zapewne nie były literówki. A może czepiam się dlatego, że zwracam uwagę na błędy ortograficzne, drażni mnie jak ktoś nie zna ojczystego języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 01.05.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Mnie też denerwuje jak ktoś robi podstawowe literówki. Zwłaszcza, że w dobie komputerów sprawdzenie pisowni nie jest problemem.Gdy wybierałem wykonawcę, mógł on dostać plusa za porządnie przygotowaną ofertę, jednak nie było to kryterium decydujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts