Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proszę bardzo, dorzucam też zdjęcia kominów i z bliska struktury tynku.

[ATTACH=CONFIG]188409[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188410[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188411[/ATTACH]

Dzięki,my robimy słupy wylewane w szalunkach, ale te Twoje też ciekawe. :yes:

Witaj!

Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Nie mając przed sobą choćby rzutów i przekrojów budynku.

Generalnie , tak z "palca: wydaje się, że to masz tanią wycenę tych robót. Same ceny robót zależą bardzo od regionu w którym się buduje.

Rozpiętości robocizny są dość duże.

Pozdrawiam!

Wiem, że nie jest łatwa, ale dziękuję za wyrażenie zdania. W międzyczasie dostałem 2-gą wycenę i różnica wychodzi konkretna tylko w zakresie dachu. Ta 2-ga firma wyceniła go bowiem na 23 tys. Ciekaw jestem skąd aż taka rozbieżność, narazie usiłuję dowiedzieć się na ile obie firmy oszacowały jego powierzchnię, bo coś czuję, że to z tego może wynikać. No cóż pożyjemy ,zobaczymy

Pzdr

Mario gdzie Ty budujesz? Jakoś mało Ci liczą ;)

To żart, nie?;-) A tak na poważnie to nie wydaje mi się, żeby to była niska wycena. Wszędzie, gdzie czytam to SSO wychodzi przeważnie poniżej 50tys. Buduję na Śląsku Cieszyńskim

Mario430, znajomi w tamtym roku się wbudowali w okolicach Pszczyny i ekipie płacili:

12 tys. fundamenty (nie wiem czy drenaż też w to wchodził czy nie)

12 tys. parter

12 tys. strop drewniany/dach płaski

Dom parterowy ok. 200m2

Edytowane przez moniss
Mario430, znajomi w tamtym roku się wbudowali w okolicach Pszczyny i ekipie płacili:

12 tys. fundamenty (nie wiem czy drenaż też w to wchodził czy nie)

12 tys. parter

12 tys. strop drewniany/dach płaski

Dom parterowy ok. 200m2

No to wycenę mamy bardzo zbliżoną, moja chałupa ma ok. 190m2 netto. A może mi powiedzieć ile ich wyszedł dach?

Mario po pierwsze to nie żart, po drugie wcale nie uważam, że to aż tak mało!

TYlko u nas (woj. to samo;) ) wstępne wyceny na SSO domku (ok 100m parterowego) były na 60-70tys. :bash:, kolejne ok 50, a jak się zeszło do ok 40-45 to nieniektózy skomlą, że po kosztach będą robić :mad:

Zaczalem w marcu, potem przerwa, ale obecnie dekarze juz klada dachowke, za chwile bedzie SSO!

Podobnie jak u nas :) zaczęliśmy na koniec lutego, a teraz zbliżamy się do blachodachówki. Cały dach zadeskowany, część zafoliowana.

Jednocześnie my i tynkarz czekamy na montaż okien.

Witam serdecznie,

Rozpoczynam budowę na początku czerwca w Borowinie, gmina Konstancin-jeziorna, południowe okolice wwy.

Mam ekipę murarską, kierownika budowy, pozwolenie na budowę :) i niewiele więcej. Media w warunkach technicznych, realnie za rok-półtora, więc szukam wykonawcy studni i czekam na warunki techniczne przyłączenia prądu na cele budowy. Jestem przed pierwszymi zakupami materiałów.

Dom wg projektu indywidualnego, wymarzony od lat :) z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, 215m z garażem. Bryła prosta, ale nie za prosta, funkcjonalna, dostosowana do naszych potrzeb i warunków na działce.

W tym roku planuje stan surowy, jak się uda z dachówka i stolarką, w wersji minimum bez. Byłoby miło uporządkować też działkę pod kątem przyszłego ogrodu.

pozdrawiam wszystkich Budujących :)

Witam serdecznie :)

Więc i u mnie się zaczęło :) dzisiaj koparka ruszyła do dzieła :) Jak już wspominałam budujemy w/g projektu archonu miniaturkę n odbicie lustrzane . W sobotę geodeta " łapie" poziom fundamentów i do dzieła. W tym roku planujemy postawienie postawienie pierwszego poziomu wraz ze stropem no chyba że wydarzy się cud ...może jakaś wygrana w totolotka ...to będziemy wspinali się w górę :) no ale na to nie liczę bo żeby wygrać trzeba grać :) Budujemy w okolicach Zielonej Góry może jest na forum jakiś sąsiad :)

Pozdrawiam

Dorota

lustrzana po ile drewno zamawilaiście?

dorota7602 - u nas podobnie, jak w totka wygramy pniemy się odrazu w górę ;)

lubiębudować - nick masz powalający ;), całkiem fajne plany macie... powodzenia! :)

czy zbroicie płytę wylaną na gruncie? jakie u Was są ceny stali? 6 i 12?

jak tu sie kurde pogrubia tekst? :/

Witam serdecznie,

Rozpoczynam budowę na początku czerwca w Borowinie, gmina Konstancin-jeziorna, południowe okolice wwy.

Witaj,

My też będziemy budować na południe od Warszawy. Gmina Prażmów, niedaleko Ciebie. :)

Czy u Was też tak mokro?

Pozdrawiam.

mam tą działke od niemal 5 lat, i w tym roku było rekordowo mokro (w skali owych 5 lat) - woda na początku kwietnia była blisko powierzchni. Teraz do 1,20 nie ma, głębiej nie widzę. Geolog w raporcie napisał, że warunki średnie... szkoda, że nie wspomniał, ze w październiku są zawsze lepsze niż wiosną :eek:

w każdym razie, na wszelki wypadek zrobie drenaż opaskowy

U nas woda jeszcze wyżej :(

I też na jesieni dużo lepiej niż na wiosnę. Ja się boję drenażu opaskowego, żeby mi w nim woda nie stała :(

A z fundamentami uciekamy w górę.