wierka 21.06.2013 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Majaczyc co pozmienialiscie w projekcie? My tez robimy tyle zmian, ze wybrany projekt stal się projektem indywidualnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majaczyc 21.06.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Majaczyc co pozmienialiscie w projekcie? My tez robimy tyle zmian, ze wybrany projekt stal się projektem indywidualnym. - poza kosmetycznymi zmianami takimi jak podział wewnętrzny - ale i tam zaszaleliśmy bo słupy konstrukcyjne zamieniliśmy na podciągi itp. - drugie stanowisko, - połączenie z budynkiem sąsiednim - zamiast tarasu (kwietnika) i balkonu tylko balkon - czyli zmiana elewacji - poszerzenie o prawie 3m - wydłużenie aby bryła była równa z budynkiem sąsiadującym, - pousuwaliśmy kilka okien, - zmieniliśmy bieg schodów - kilka okien zostało powiększonych do 2 metrów szerokości (i teraz się zastanawiamy w jaki sposób i jakie tam okna wstawić - bez przegród!). - praktycznie całkowita zmiana rozmieszczenia pokoi na górze - kąt nachylenia dachu teraz jak sobie to wypisuje w sumie nie brzmi to tak źle Ale architekt się za głowę złapał. Głowną zmianą jest fakt, że będziemy budować bliźniaczo z innym projektem - łączenie garażami i wspólnym nad nim tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubiębudować 21.06.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 ciekawe co piszecie, zamowilem indywidualny wlasnie dlatego, ze kazdy gotowiec byl z zalozenia do przerobienia. to nie najlepsze miejsce do oszczednosci, jesli ktos mialby sie tym kierowac. Wystarczy pomyslec, ile m2 moznaby lepiej wykorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 21.06.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 wierka opcja pierwsza dość kosztowna... mam podobnie z tym, że niecałe 100m i wstępnie mam wycenione na 11 tysięcy dla mnie to też masakra finansowa bo do tego 20m gazu i 30m prądu mi ostatecznie ceny wahają się w przedziale 6-9 tys za 120 metrów. A tak poza tym to dawno tu nie zaglądałem, ale powód miałem dobry - budowa szła z kopyta i nie było kiedy:) Stan surowy zamknęliśmy i zaczynamy elektrykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.06.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 mi ostatecznie ceny wahają się w przedziale 6-9 tys za 120 metrów. A tak poza tym to dawno tu nie zaglądałem, ale powód miałem dobry - budowa szła z kopyta i nie było kiedy:) Stan surowy zamknęliśmy i zaczynamy elektrykę Oj, to poważnie z kopyta gratuluje ! Ja właśnie zbroje strop, nigdy więcej nie zrobił bym szalunku, desek, stępli i całego tego gó..na, pracochłonne i w żaden sposób nie opłacalne, żałuje że jednak nie dałem te 4 tysiące więcej i nie zakupiłem stropu Smart, jeśli tylko gdzieś bliżej mnie była by firma, produkujące te stropy, nie wahałbym się ani minuty!jeżeli ktos jeszc jest na tym etapie że nie wie jaki strop wybrać nie polecam monolitycznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 21.06.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 majaczyc - czyli mnóstwo zmian. Gdy pojawiłam się u Pani architekt z rzutami i wypunktowanymi zmianami do wprowadzenia, Pani Ania też złapała się za głowę i powiedziała.. to może ja wam narysuje dom od podstaw?? Po dogadaniu ceny ... i świadomości, że teraz ogranicza mnie tylko wyobraźnia ... i ... hmmm niestety portfel .... zdecydowałam, że zmian do projektu będę miała jeszcze więcej ... domek już narysowałam sama .. 'zmiksowałam' dwa projekty. Wiera i Doskonały. Z zewnątrz bliższy jest doskonałemu, jednak ma trochę elementów z Wiery. A wnętrze to głównie Wiera i własne modyfikacje/wariacje. kajwrocław - pocieszyłeś/aś mnie, że może być trochę taniej. Gratuluję stanu surowego zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 22.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 majaczyc - czyli mnóstwo zmian. Gdy pojawiłam się u Pani architekt z rzutami i wypunktowanymi zmianami do wprowadzenia, Pani Ania też złapała się za głowę i powiedziała.. to może ja wam narysuje dom od podstaw?? Po dogadaniu ceny ... i świadomości, że teraz ogranicza mnie tylko wyobraźnia ... i ... hmmm niestety portfel .... zdecydowałam, że zmian do projektu będę miała jeszcze więcej ... domek już narysowałam sama .. 'zmiksowałam' dwa projekty. Wiera i Doskonały. Z zewnątrz bliższy jest doskonałemu, jednak ma trochę elementów z Wiery. A wnętrze to głównie Wiera i własne modyfikacje/wariacje. kajwrocław - pocieszyłeś/aś mnie, że może być trochę taniej. Gratuluję stanu surowego zamkniętego. zrób tak, popatrz na ceny koparek za godzinę pracy, wylicz sobie materiał, znajdź gościa z uprawnieniami co ci podpisze i zrobi co trzeba (nadzór, itp) i zobaczysz, jak duża jest różnica, mi wyszło jakbym sam się bawił około 4,5 tysięca więc stwierdziłem, że jak za 6 mi zrobią to się sam nie będę męczył. U Ciebie może być naprawdę duża różnica na plus, trochę więcej roboty ale może się opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cartel80 25.06.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 WitamWszystkich budowlańców:welcome:My swoją budowę zaczynamy w sobotę 29, po dwuletniej batalii z papierologią budujemy Rubina 2Gto do dzieła:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaSebastian 25.06.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witamy wszystkich budujących 2013:)))My zaczęliśmy w połowie kwietnia. Projekt E-118 z pracowni e-domy.pl też wymagał ( wg nas oczywiście) kilku zmian ale wersja ostateczna w zupełności nas zadowala:))Link do naszego dziennika ze zdjęciami:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209886-DOM-E-118-z-pracowni-e-domy-budowa-) Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 03.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Oj, to poważnie z kopyta gratuluje ! Ja właśnie zbroje strop, nigdy więcej nie zrobił bym szalunku, desek, stępli i całego tego gó..na, pracochłonne i w żaden sposób nie opłacalne, żałuje że jednak nie dałem te 4 tysiące więcej i nie zakupiłem stropu Smart, jeśli tylko gdzieś bliżej mnie była by firma, produkujące te stropy, nie wahałbym się ani minuty!jeżeli ktos jeszc jest na tym etapie że nie wie jaki strop wybrać nie polecam monolitycznego! Witam, to ile Ci wyszlo razem za strop? Jaka powierzchnia i czemu odradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 04.07.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam, to ile Ci wyszlo razem za strop? Jaka powierzchnia i czemu odradzasz? Strop razem z balkonem ma wymiary 13.6x9m weszło około 14 kubików betonu B25 cena 3220zł, stal na strop około 3200, deski na strop 2400, stemple- 150 stempli po 6 zł 900 zł, transport poszczególnych elementów; to koszt razem 200 zł, to już daje kwotę 9720 zł, a jescze robocizny dwa tygodnie, roboty przy tym co nie miara, stresu czy coś nie walnie przy zalewaniu, czyli liczmy do tego jeszcze robociznę po najtańszych kosztach to 2000zł. Już swojej pracy i mojego taty nie liczę, czyli daje to kwote 12 000 zł, strop Smart z transportem i hdsem wyszedłby w moje okolice około 16 tysięcy, a ułożony by został w jeden dzień i spokój i można dalej pracować. U mnie koszty transportu tego stropu były spore, więc dlatego się nie zdecydowałem, ale teraz bym się nie zastanawiał , przynajmniej bym się nie wku...ał, na chłopków roztropków niby fachowców robiących to szalowanie itd.Na szczęście mam już zalany i teraz go podlewam i pielęgnuje więc znowu robota i dodatkowe godziny na podlewanie, zacieranie i takie tam, szkoda gadać monolity to strata czasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 05.07.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 mi ostatecznie ceny wahają się w przedziale 6-9 tys za 120 metrów. A tak poza tym to dawno tu nie zaglądałem, ale powód miałem dobry - budowa szła z kopyta i nie było kiedy:) Stan surowy zamknęliśmy i zaczynamy elektrykę to zazdroszczę tej kwoty i też bym tak chciała... u mnie dzisiaj wiecha się szykuje choć nie powinna bo dach nie ma okien połaciowych Dogonić Ciebie pewnie nie mam szansy Jak budowa idzie z kopyta to faktycznie czasu brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 05.07.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witajcie. Ja z bocianków ze Śląska. Z takim małym przemyśleniem tu wpadłam, zgadzam się z wypowiedzią mariontg o stropie monolitycznym. Baliśmy się tego robić sami, a teriva odpadała ze względów na brak koniecznych przeliczeń itp, dlatego znaleźliśmy kogoś do monolitu. Za 7000zł, gość robi wszystko, ma też swoje stemple metalowe, my jedynie musimy mu zapewnić deski, których już 3.5kubika użytkujemy na działce. Aha, w tej cenie nam zrobią schody zabiegowe w domu. To wysoka cena, czy nie? A z innej beczki. U mnie w gminie na naszej drodze robić będą kanalizę, którą mają oddać do PWiKu w grudniu 2014r, dopiero więc w 2015r będzie można się ubiegać o przyłączenie do sieci. Czy ktoś wie ile to może trwać? Dodam, że studzienkę mają zrobić sąsiadowi na działce, bo on ma przy drodze, a my tak jakby w drugiej linii zabudowy jesteśmy. No i jakbyśmy się chcieli wprowadzić za rok może na jesień, to musimy mieć szambo, a jak nie, to siedzieć kątem u teściowej (sprzedaż mieszkania=wykończeniówka w domu) aż być może bez opóźnień ta kanalizacja będzie gotowa. Ale mam zagwozdkę. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 05.07.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 mieć szambo, a jak nie, to siedzieć kątem u teściowej ........... Ale mam zagwozdkę. ... Elmagra tego co podkreślone nie polecam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIS 05.07.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Taaaa, to co w tej sytuacji człowiek zostawia w aptece starczyłoby na wynajęcie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 05.07.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witajcie. Ja z bocianków ze Śląska. A z innej beczki. U mnie w gminie na naszej drodze robić będą kanalizę, którą mają oddać do PWiKu w grudniu 2014r, dopiero więc w 2015r będzie można się ubiegać o przyłączenie do sieci. Czy ktoś wie ile to może trwać? Dodam, że studzienkę mają zrobić sąsiadowi na działce, bo on ma przy drodze, a my tak jakby w drugiej linii zabudowy jesteśmy. No i jakbyśmy się chcieli wprowadzić za rok może na jesień, to musimy mieć szambo, a jak nie, to siedzieć kątem u teściowej (sprzedaż mieszkania=wykończeniówka w domu) aż być może bez opóźnień ta kanalizacja będzie gotowa. Ale mam zagwozdkę. ... A co mialas w dokumentach wystepujac o pozwolenie? Mamy podobna sytuacje i trzeba bylo robic projekt na szambo, zeby dostac pozwolenie...bo mimo obietnic, zawsze moze byc obsuwa...Niestety, jezeli chcemy zamieszkac, musimy szambo kopac. Ale dogadalismy sie z kierbudem, ze oko przymknie jak zamiast betonowego 900m3 zrobimy 3x100m3 z pojemnikow plastikowych (mniejsze koszty kopania, a potem zasypania), bo generalnie szambo nam posluzy gora rok....potem juz bedzie kanaliza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 05.07.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 modena, teściowa teraz mieszka klatka obok, nie jest zła kobita, dużo z moimi dzieciakami się bawi, teraz szczególnie na plac zabaw chodzi, ale mieszkanie z nią na stałe to co innego. I ona to wie, i ja to wiem. I tak nas niestety to czeka, ale miałam nadzieję, że tylko na kilka miesięcy na czas wykończeniówki. Ja tam mogę mieszkać bez wszystkich mebli czy o jednej łazience. Wolę to niż mieszkanie z teściową. ewa, my w projekcie też musieliśmy dać szambo, bo rok temu nawet nie było jasnego i konkretnego planu rozbudowy sieci kanalizacyjnej. Zastanawiam się tylko jak małe szambo opłaca się zrobić na max rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 05.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witajcie. Ja z bocianków ze Śląska. Z takim małym przemyśleniem tu wpadłam, zgadzam się z wypowiedzią mariontg o stropie monolitycznym. Baliśmy się tego robić sami, a teriva odpadała ze względów na brak koniecznych przeliczeń itp, dlatego znaleźliśmy kogoś do monolitu. Za 7000zł, gość robi wszystko, ma też swoje stemple metalowe, my jedynie musimy mu zapewnić deski, których już 3.5kubika użytkujemy na działce. Aha, w tej cenie nam zrobią schody zabiegowe w domu. To wysoka cena, czy nie? A z innej beczki. U mnie w gminie na naszej drodze robić będą kanalizę, którą mają oddać do PWiKu w grudniu 2014r, dopiero więc w 2015r będzie można się ubiegać o przyłączenie do sieci. Czy ktoś wie ile to może trwać? Dodam, że studzienkę mają zrobić sąsiadowi na działce, bo on ma przy drodze, a my tak jakby w drugiej linii zabudowy jesteśmy. No i jakbyśmy się chcieli wprowadzić za rok może na jesień, to musimy mieć szambo, a jak nie, to siedzieć kątem u teściowej (sprzedaż mieszkania=wykończeniówka w domu) aż być może bez opóźnień ta kanalizacja będzie gotowa. Ale mam zagwozdkę. ... Moim skromnym zdaniem dość wysoka cena jak za samą robociznę, ale zbrojenie myślę że też robią w tej cenie?! Jeśli chodzi o szambo, to myśleliście o przydomowej oczyszczalni ścieków, jest alternatywa dla szamba i nawet jak przyjdzie kanalizacja to nie macie obowiązku się do niej przyłączać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 05.07.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Po pierwsze - jezeli w projekcie jest szambo, to i tak go trzeba zbudowac (a wlasciwie wykopac ), jezeli inny system to trzeba skladac projekt zamienny (automatyczne wstrzymanie budowy i to nie wiadomo na jak dlugo). Po drugie - jezeli w projekcie jest budowa kanalizacji (nawet za 10 lat), nikt nie wyda pozwolenia na budowe przydomowej oczyszczalni...przerabialismy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 05.07.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Po pierwsze - jezeli w projekcie jest szambo, to i tak go trzeba zbudowac (a wlasciwie wykopac ), jezeli inny system to trzeba skladac projekt zamienny (automatyczne wstrzymanie budowy i to nie wiadomo na jak dlugo). Po drugie - jezeli w projekcie jest budowa kanalizacji (nawet za 10 lat), nikt nie wyda pozwolenia na budowe przydomowej oczyszczalni...przerabialismy temat. No niekoniecznie, wystarczy wybrać aktualne plany działań danej spółki zajmującej się kanalizacją i jeśli nie przewidują w tym roku czyli na ten dzień nie ma planów to droga wolna do innych działań, jeśli tylko w palnie zagospodarowania przestrzennego przewidziano inne opcje(typu oczyszczalnia),Również przerabiamy teraz ten temat, od 4 miesięcy walczymy ze starostwem, a teraz już z wojewodą, ale podobno już wszystko jest na dobrej drodze, jeśli nie odwołamy się do sądu(my również mieliśmy taką sytuację w projekcie szambo, a na kanalizację żadnych szans na razie)Ostatnio gościu wygrał sprawę miał dosłownie tą samą sytuację,miał szambo chciał oczyszczalnie, kazali mu zmieniać pozwolenie czyli wstrzymać inwestycję, odwołał się do Naczelnego Sądu Administracyjnego i wygrał z nie douczonymi urzędasami, którzy na zgłoszenie oczyszczalni poprzez swoją nadinterpretację przepisów karzą zmieniać całe pozwolenie podaje link do strony warto poczytać: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6FBA14DD85 a sedno, jeśli ktoś nie ma ochoty przez prawniczy bełkot: Podkreślono w tym wyroku, iż rację ma wnoszący skargę kasacyjną, iż pozwolenie na budowę obejmuje budowę domu jednorodzinnego, a nie zbiornika bezodpływowego naścieki. W projekcie budowlanym zatwierdzonym decyzją o pozwoleniu na budowę zbiornik taki został wprawdzie ujęty jako urządzenie niezbędne do gromadzenia ścieków, zamiar inwestora budowy przydomowej oczyszczalni ścieków, jako pewna modyfikacja rozwiązania kwestii odprowadzania ścieków, nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Skoro ustawodawca zadecydował o tym, że przedmiotowa inwestycja ze względu na jej charakter nie musi być realizowana na podstawie pozwolenia na budowę, lecz wystarczające jest jej zgłoszenie organowi architektoniczno-budowlanemu, to oczywiste jest, że nie można wymagać od inwestora, aby zamiast dokonać zgłoszenia, wystąpił o zmianę decyzji w sprawie pozwolenia na budowę. Nałożenie na inwestora takiego obowiązku pozostaje w wyraźnej sprzeczności z wolą ustawodawcy. No i tyle w temacie!!!Pozdrawiam walczących o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts