Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

U nas piwnica ok 50m2, kotłownia 21, małe pomieszczenie 8i zostaje na fitness? ok.18. Będą ławy schodkowe, bo to częściowe podpiwniczenie, reszta z bloczków fund, styrodur, folie do izolacji, klinkier na zewn., 2 okna z koszami. Z jakich materiałów robicie piwnice, jaka wys.( u nas 2,20), jak głęboko wkopana-u nas będą 4 schodki do domu, na co najbardziej zwrócić uwagę przy piwnicy? Jakieś pomysły na tańsze sposoby wykończenia piwnicy? Postaram się na bieżąco wrzucać co ile kosztowało.Pozdr.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również mamy dom z piwnicą i z poddaszem. Owszem koszt fundamentów znacząco większy ale moim zdaniem warto. Sama mieszkałam kiedyś w domu podpiwniczonym a teraz w bloku i brakuje mi pomieszczeń, gdzie można przechowywać różne rzeczy i przy okazji nie zagracać mieszkania. Poza tym w naszym projekcie w piwnicy zaplanowana jest pralnia i tak też zamierzam zrobić. Koleżanka ma pralnię w piwnicy i mówi, że to najlepsza rzecz jaką mogła mieć w domu. A co do materiałów to też piwnicę będziemy robić z bloczków fundamentowych plus styrodur. Wysokość 2,20m. Ustaliliśmy już orientacyjny termin rozpoczęcia z naszą ekipą i czekamy z niecierpliwością na koniec maja.:D

Mam nadzieję w najbliższym czasie zrobić ''rejs'' z cenami po hurtowniach, rotrzeba się zmierzyć z kosztami. Mamy ogólny kosztorys z Archonu, ogólnie z wykonawcą, zobaczymy jak wyjdą materiały. My też zcekamy z początkiem do czerwca bo w maju Komunia św.córci :stirthepot:.

Trochę się obawiam czerwcowych deszczów i burz, trzeba będzie uruchomić spr. prognozy pogody.Może jakiś dodatkowy wątek dla budujących np. prognoza pogody na najbliższy tydzień?;)

Gość Arturo72
Witam, forumowicze a kto z Was próbuje budowac dom pasywny lub co najmniej energooszczedny ? jakies porpozycje mneij lub bardziej rpzydatne macie w słoich głowkach ? ?

ja własnie taki domek buduje, ustyuowanie wzgl stron swiata, izolacje, rekuperacje, solary, itp moze jeszcze jakies pomysły

Pierwszą rzeczą jaką trzeba wykonać jeszcze przed budową to OZC z planowaną właśnie w główce izolacją,wtedy można sobie korygować in plus,bo in minus nie sądzę ;)

Jeśli już OZC wykaże zapotrzebowanie jakie chcemy osiągnąć,dalej przed budową wybieramy źródło ciepła jakie będzie nam pokrywało straty ciepła przez dom,ma to na celu oszczędności na etapie adaptacji typu rezygnację z kominów,zamiana materiałów konstrukcyjnych,grubość ściany,zamiana fundamentów na płytę,projekt WM z reku itp.

Na etapie budowy ważną rzeczą jest dokładność wykonania strategicznych elementów typu ocieplenie,osadzenie okien.

Kolejną rzeczą pozwalającą oszczędzić nam trochę kasy to przygotowanie przepustów przez strop dla wentylacji mechanicznej dla parteru.

Wtedy obalamy mit drogiego domu energooszczędnego :)

W moim przypadku zejście z zapotrzebowania na ciepło jakie było w projekcie gotowym czyli 86kWh/m2/rok do 40kWh/m2/rok kosztowało 17tys.zł.

Solary to pomyłka wg mnie,GWC a w szczególności GGWC nie jest niezbędną rzeczą a wręcz nie uzasadnioną ekonomicznie.

Ja też chciałabym rozpocząć budowę w tym roku, ale nie wiem czy mi się uda.. Szukam odpowiedniego projektu domu parterowego dla 4 osób ;) I jestem w trakcie przepisywania dla mnie działki , więc jest nadzieja..

Witaj :) Ja również szukalam domu parterowego dla 4 osób, jednak mnie interesuje z dodatkowym pokojem "na w razie co". Sprawdz sobie projekt anatol http://www.mgprojekt.com.pl/anatol. Nie wiem jaka powierzchnia cie interesuje? Mnie jeszcze bardzo podoba się jeszcze projekt signum: http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-036-signum

W końcu zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny i jestesmy teraz na etapie klejenia koncepcji :yes:

Powodzenia w poszukiwaniach

M

Trochę się obawiam czerwcowych deszczów i burz, trzeba będzie uruchomić spr. prognozy pogody.Może jakiś dodatkowy wątek dla budujących np. prognoza pogody na najbliższy tydzień?;)

Co do prognozy pogody to polecam serwis: http://meteo.icm.edu.pl/index2.php

Są tam prezentowane bardzo szczegółowe meteogramy dla poszczególnych miejscowości. Serwis służy mi od lat w codziennym życiu. Ostatnio wiem np. czy wieczorem zakrywać szyby w samochodzie materiałem, żeby uniknąć porannego skrobania

:)

Jeżeli chodzi o obserwację zbliżających się opadów - choć tylko w wyprzedzeniu kilku godzinnym to polecam radary:

czeski dla południowo-zachodniej Polski - http://radar.bourky.cz/

niemiecki dla zachodniej Polski - http://www.mojapogoda.com/radar/niemcy.html

polski radar, niestety prezentuje dane raz, że beznadziejnie, dwa z duzym opóźnieniem, ja z niego nie korzystam - http://pogodynka.pl/polska/radary

Hm... czasami taka wiedza może się przydać.

No i mnie dopadły rozterki jaki materiał na ściany wybrać:

1. BK H+H http://www.hplush.pl

za: lepiej trzymają ciepło 0,16, łatwiej się stawia, ogólnie cena podobna porównując ceramikę a można zaoszczędzić na cemencie, wodzie, prądzie i piasku gdyż na całe mury koszt kleju to 300-400zł wyliczyłem, że oszczędność jest około 2000-2500zł

przeciw: duża nasiąkliwość - boję się, że będą piły wodą z fundamentów wiem, że trzeba zastosować izolację poziomą ale dalej mam wątpliwości. Wykonawca twierdzi, że powinno się od razu po SSZ ocieplić przed zimą. Z drugiej strony szybciej schnie. Kruchość - niby cieplejsza jest odmiana 400 ale zastanawiam się na 600.

2. Ceramika Porotherm 25 P+W Wienerberger

Za: zbudowałem z tego 1 dom nie było problemów, twarda, mało nasiąkliwa - coś tam pękało :)

przeciw: kruchy, wieje z gniazdek :), zimna 0,313, dużo cementu i piasku

Ogólnie na chwilę obecną bardziej jestem przekonany do BK - może ktoś jeszcze ma do powiedzenia coś w tym temacie.

Na forum ktoś pisał, że wybiera ceramikę bo to tradycja ale może warto iść w nowsze rozwiązania BK, silka. Niektórzy planuje reku, solary, pompy a dalej tkwią przy "starych" murach

Na 4 ekipy jedna preferuje ceramikę reszta BK, silka. Wiem, że dla nich argumentem jest przede wszystkim czas i łatwość stawiania murów ale jeden wykonawca to przyszły sąsiad i sam sobie wybudował dom z BK H+H i bardzo sobie chwali. Kiero budowy też bardzie skłania się za BK sam ma silkę

Start budowy kwiecień/maj 2013

Wykonawca twierdzi, że powinno się od razu po SSZ ocieplić przed zimą.

Sporo osób, które mają budową ze sobą uważa, że mury powinny stać i osiadać przed ociepleniem i tynkowaniem jak najdłużej i że najlepszym stanem w jakim można zostawić dom na zimę jest stan surowy otwarty. Domyślam się, że współczesnym ekipom zależy na tym, żeby wybudować jak najwięcej, jak najszybciej i iść na następną budowę.

2. Ceramika Porotherm 25 P+W Wienerberger

Za: zbudowałem z tego 1 dom nie było problemów, twarda, mało nasiąkliwa - coś tam pękało :)

przeciw: kruchy, wieje z gniazdek :), zimna 0,313, dużo cementu i piasku

Z tego co ja obserwuję, to praktycznie wszyscy inwestorzy indywidualni budują z materiałów ceramicznych. Natomiast deweloperzy budują z silikatów. Inwestor indywidualny liczy swoje pieniądze i buduje dla siebie. Deweloper buduje na sprzedaż. Warto o tym pamiętać. Ja buduje z Porothermu.

Sporo osób, które mają budową ze sobą uważa, że mury powinny stać i osiadać przed ociepleniem i tynkowaniem jak najdłużej i że najlepszym stanem w jakim można zostawić dom na zimę jest stan surowy otwarty. Domyślam się, że współczesnym ekipom zależy na tym, żeby wybudować jak najwięcej, jak najszybciej i iść na następną budowę.

.

Tak jest może lepiej ale na ogół wszyscy na drugi rok chcą się wprowadzać więc przed zimą powinny być już instalacje, tynki i jak wystarczy czasu to posadzka. Wtedy na wiosnę startujesz z ociepleniem dachu, elewacja, wykończeniówka, zagospodarowanie terenu - lipiec/sierpień przeprowadzka.

Poza tym w naszym projekcie w piwnicy zaplanowana jest pralnia i tak też zamierzam zrobić. Koleżanka ma pralnię w piwnicy i mówi, że to najlepsza rzecz jaką mogła mieć w domu.

Ja się nie mogę zgodzić, że to taki dobry pomysł... Pranie owszem, fajnie i szybko spada w dół przez zsyp do prania, ale potem trzeba te wszystkie ubrania wnieść na poddasze..... i tak w kółko. Pralnia w piwnicy tylko, gdy już naprawdę nie ma miejsca wyżej...

Ja mam zaplanowaną pralnię tam gdzie mam sypialnie, garderoby... żeby jak najmniej się nabiegać. I była to decyzja przemyślana.

Ja nie przewiduje zsypu na ubrania tylko kosz na brudną bieliznę. Myślę, że jak się przejdę 3 razy w tygodniu z koszem prania do piwnicy to mi nic nie będzie, a poza tym multum osób mających domy wiesza ubrania na zewnątrz i też je musi przynosić później do domu czyż nie? :) Jak już wspomniałam mieszkam w bloku i w zimie muszę wieszać ubrania na sznurkach w niewielkiej łazience. Trochę to drażniące jak się głową obijamy o mokre ubrania, zwłaszcza mąż bo ja do większości nie sięgam :) a co najbardziej wkurzające brzydko wygląda, gdy ktoś do nas przychodzi.

Z tego co ja obserwuję, to praktycznie wszyscy inwestorzy indywidualni budują z materiałów ceramicznych. Natomiast deweloperzy budują z silikatów. Inwestor indywidualny liczy swoje pieniądze i buduje dla siebie. Deweloper buduje na sprzedaż. Warto o tym pamiętać. Ja buduje z Porothermu.

co do tych inwestorow co buduja z porothermu to sie osobiscie nie zgodze. sam bede budowal z silikatu. duzo osob na tym forum buduja z silikatu i uwazaja ze to najlepsze rozwiazanie ale to juz jest kazdego indywidualna sprawa. wszyscy murarze polecali mi porotherm i sie nie dalem zlamac. wazne to wiedziec czego sie chce :)

silikary mają już grubo ponad 100 lat historii i są sprawdzonym materiałem

ceramika poryzowana jest trochę młodszym materiałem, ale też jest sprawdzona

na pewno jednak nie można porównywać trwałości porothermu z trwałością litej cegłą jak to niektórzy robią

co oczywiście nie oznacza, że jeden czy drugi materiał jest lepszy lub gorszy, po prostu mają inne cechy i każdy musi sam wybrać co mu bardziej odpowiada

Gość Arturo72
. duzo osob na tym forum buduja z silikatu i uwazaja ze to najlepsze rozwiazanie

Powiem więcej,u mnie ceramika poryzowana jest na ostatnim miejscu wśród materiałów konstrukcyjnych,nie ma zalet po prostu ;)