piotrek0m 08.02.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 silikary mają już grubo ponad 100 lat historii i są sprawdzonym materiałem ceramika poryzowana jest trochę młodszym materiałem, ale też jest sprawdzona na pewno jednak nie można porównywać trwałości porothermu z trwałością litej cegłą jak to niektórzy robią co oczywiście nie oznacza, że jeden czy drugi materiał jest lepszy lub gorszy, po prostu mają inne cechy i każdy musi sam wybrać co mu bardziej odpowiada I dlatego myślę, że rozpoczynanie kolejnej dyskusji nad wyższością jednego czy drugiego nie ma sensu. Buło już prowadzone wielokrotnie na forum muratora. Prawda jest taka, że dom wybudowany i z ceramiki i z silikatów przeżyje nas i nasze dzieci. Dla mnie ważniejszą kwestią jest poprawność wykonania prac budowlanych i dobra izolacja termiczna budynku. O budowie po 5 latach się zapomina a za ogrzewanie płaci się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.02.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 dobrze podsumowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.02.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja się nie mogę zgodzić, że to taki dobry pomysł... Pranie owszem, fajnie i szybko spada w dół przez zsyp do prania, ale potem trzeba te wszystkie ubrania wnieść na poddasze..... i tak w kółko. Pralnia w piwnicy tylko, gdy już naprawdę nie ma miejsca wyżej... Ja mam zaplanowaną pralnię tam gdzie mam sypialnie, garderoby... żeby jak najmniej się nabiegać. I była to decyzja przemyślana. U mnie również celowo wybrany był projekt w którym na piętrze znajdują się sypialnie, duża łazienka, z łazienki jest przejście bezpośrednio do suszarni, a do suszarni przylega garderoba. Generalnie duża garderoba, w której można składować odzież i inne rzeczy, wydaje się być bardzo praktycznym rozwiązaniem. Przypuszczam, że dzięki niej można znacznie ograniczyć ilość mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieta 08.02.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 My też własnie szukaliśmy projektu, w którym przy sypialni byłaby garderoba. To znacznie ogranicza ilość mebli, co mnie osobiście bardzo cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 08.02.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja również cieszę się z pralni na poziomie parteru, łazienek. Naszym założeniem było, żeby po żadnych schodach nie biegać , no do domku będą 4 , ale może coś podsypiemy, jeszcze zniwelujemy... Dlaczego? Pamiętam dramat z wózkiem mieszkając na poddaszu. a nawet te 3-4 schodki z domu to przeszkoda, potem małe dzieci, które zawsze się mogły potknąć, no i starsi rodzice-to już naprawdę bariera. Niech żuje parter! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 08.02.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Niech żyje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 08.02.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.02.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 co kto lubi. Dobrze jest wiele spraw przemyśleć wcześniej. Tylko że ktoś, kto np. nie ma jeszcze dzieci nie wie jakie ograniczenia one wymuszą, podobnie np. ze starszymi rodzicami. Choćby wykonanie kontaktów na niższej wysokości pozwoli mniejszym dzieciom samodzielnie zapalać światła, zamontowanie wysoko sprawi, że co chwilę będziemy słyszeć "tata/mama zapal mi światło" W piętrowym domku życie toczy się raczej na dole, kuchnia - salon - taras. Na piętro wchodzi się spać. Z kolei życie nastoletnich dzieci pewno toczy się na górze, a na dół schodzą jeść. Czasami z czegoś się rezygnuje, bo teraz nie wydaje się potrzebne a za kilak lat tego czegoś brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 dziękuję - znam wszystkie za i przeciw. każdy buduje dla siebie - Ty buduj parterówkę, ja będę budowała z poddaszem. tak mi odpowiada a Ciebie broń Boże nie namawiam. nie lubię dyskusji typu "moje jest najlepsze, Twoje jest be". dlatego napisałam "co kto lubi". Ty masz być szczęśliwy w swoim domu a nie "inni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terapiapoznan 08.02.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja myślę póki co nad wybudowaniem domu. Mam nadzieję, że niedługo przestanę myśleć a wezmę się za robotę. http://www.terapiapoznan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 08.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 A my dostaliśmy dziś decyzję pozytywną do kredytu i zabieramy się na poważnie. Jutro spotkanie z wykonawcą w celu omówienia materiałów na fundamenty No i naklejki z Muratora przysłali to sobie na tablicę informacyjną klepnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 08.02.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 kajwroclaw gratulacje!Kiedy planujecie wystartować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 08.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Witam My również startujemy z budową naszego wymarzonego domku w tym roku http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-werbenach-g2p/m4642e17e8665c Póki co od jesieni stoi piwnica i czeka na wiosnę Obecnie myślimy intensywniie z czego budować Porotherm czy Ytong?Hmmmmmmmmm? Edytowane 8 Marca 2013 przez asica25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 08.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja załatwiłem sobie teraz porotherm 25 p+w z dostawa na budowę za 4,8 brutto wiec cena wydaje mi się świetna. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 08.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 ASICA25 widzę że mamy ten sam dylemat, a ku czemu się bardziej przychylasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 09.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ja raczej jestem za porothermem , tak zresztą mamy przyjęte w projekcie, mąż się jednak zastanawia:) Siostra ma dom z porothermu i nie narzeka:)Zobaczymy jeszcze jak wyjdzie wszystko cenowo gdy pojeździmy po hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TERESA1510 09.02.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam wszystkich! Buduje może ktoś z Was dom w żurawkach? Rozpoczynam budowę i chętnie wymieniłbym się spostrzeżeniami. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 09.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 kajwroclaw gratulacje! Kiedy planujecie wystartować? Dzisiaj był wykonawca, omówiliśmy materiały i mówi, że jak będzie pogoda to może w przyszłym tygodniu wjedzie koparką humus zdjąć. Ostatni tydzień w naszym regionie temperatura nawet w nocy była powyżej zera, ziemia rozmarzła (nawet szpadlem dziurę wykopałem) więc można by zaczynać, ale zapowiadają powrót mrozów. Póki co, cierpliwie czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 10.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja załatwiłem sobie teraz porotherm 25 p+w z dostawa na budowę za 4,8 brutto wiec cena wydaje mi się świetna. Co o tym sądzicie ? A ja załatwiłem po 3,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts