Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry!

I my mamy nadzieję dołączyć do Bocianków 2013:).

Co mamy?

Działkę prawie 12a.

Jak na razie złożone papiery na PnB-uzupełniane chyba już trzeci raz, mam nadzieję, ze ostateczny!

Projekt Bartek II Horyzonu z przeróbkami.

Projekt mamy w technologii tradycyjnej, ale cały czas wahamy się czy jednak nie szkielet - zależy nam na czasie.

Nie mamy kosztorysu, ani ekipy - powoli zaczynamy się za tym rozglądać.

No i bedziemy się starać o kredyt - cały czas mamy obawy, ze to również nas przytrzyma.

Pozdrowienia:)

Gość Arturo72

Się uparliście na tą ceramikę ;)

Materiał konstrukcyjny nie ma praktycznie żadnego znaczenia,im taniej tym lepiej,bo każdy materiał spełnia założenia co do wytrzymałości.

Najważniejsza dla domu jest izolacja tegoż materiału i względy praktyczne dla "środka" domu.

Ceramika poryzowana pod żadnym względem nie jest praktyczna dla domu pod żadnym względem,czy to będzie Jopek czy Porotherm.

No chyba,że pełna cegła ceramiczna ale ona z Porothermem czy Jopkiem nie ma nic wpólnego :)

Kolejny mit,podobny do tego,że ogrzewanie ekogroszkiem jest tańsze od grzania prądem,czy oddychające ściany i dlatego wełna ;)

Edytowane przez Arturo72

Witam Was, Bocianki 2013 i z przyjemnością dołączam do Waszego grona:-)

Formalności zaczęliśmy w lipcu 2011, na początku grudnia 2012 złożyliśmy wniosek o kredyt RNS i lada dzień podpisujemy umowę z bankiem.

Działaka ponad 18 a, projekt Z40 L GL z pracowni Z500 z kilkoma małymi zmianami.

Wykonawca do SSO wybrany z polecenia - robocizna 50 tys brutto.

Budować będziemy z Ytonga odmiana 600, ściana dwuwarstwowa 24 + 15 styro, ściany działowe również Ytong 600, 11,5 cm

Z tego co ja obserwuję, to praktycznie wszyscy inwestorzy indywidualni budują z materiałów ceramicznych. Natomiast deweloperzy budują z silikatów. Inwestor indywidualny liczy swoje pieniądze i buduje dla siebie. Deweloper buduje na sprzedaż. Warto o tym pamiętać. Ja buduje z Porothermu.

Deweloperzy z silikatów ?? Po co, po to, by sobie zycie utrudnić na etapie instalacji ?

Z tego, co widze, to deweloperzy buduja z najtańszych betonów komórkowych, bo tym muruje sie najszybciej.

Ja buduję dla siebie. I dlaczego niby miałbym "dla siebie" budować z ceramiki, a nie z silikatów ?

Deweloperzy z silikatów ?? Po co, po to, by sobie zycie utrudnić na etapie instalacji ?

Z tego, co widze, to deweloperzy buduja z najtańszych betonów komórkowych, bo tym muruje sie najszybciej.

W mojej okolicy (Wrocław-Ołtaszyn) developerzy głownie lecą silikatami z godzikowic.

Nie żebym namawiał, ale palety stoją pod chmurką nieogrodzone :D

Nie ściemniaj kolego, wyjścia są trzy:

1. albo to nie jest Pototherm tylko jakiś Jopek, Leier albo coś podobnego (też ceramika).

2. albo towar kradziony a ty jesteś paserem.

3. albo cena netto to jeszcze może być.

Oczywiście że cena netto vat cały u mnie w kieszeni, dogadałem się z hurtownią że bez faktury.

A co Wy się tak bocianki przekomarzacie jaki materiał na ściany lepszy? Każdy ma swoje wady i zalety i zawsze w tym wypadku dobrym będzie ten, który wybraliście - bo rozumiem, że właściwości akurat tego materiału Wam pasowały. Jednemu pasuje bk, drugiemu silka, innemu ceramika i jak dla mnie wszystkie wybory są dobre jeśli dany inwestor jest świadomy co bierze i co się z tym wiąże, byle chałupa stała i się z wiatrem nie zawaliła:) Amen:D

witam,

Mam od 2 dni PnB:)

Szukam solidnej ekipy do SSO - budowa w gminie Kobierzyce/k/ Wrocławia, domek 150 m.kw z garażem 2st.. Od wiosny do późnej jesieni planuję SSO/ ew. zamknięty? Może znacie linki do tabeli/zestawień rzeczywistych kosztów budowy podobnego domku. Rozrzuty są dosyć spore - zaczynając od kosztów podawanych na stronie projektu pracowni projektowej, przez tabele kosztów od pracowni projektowej (+80tys.), wycenę prac SSO + ścianki działowe (+ dodatkowe 40tys. do tych 80).

Jeśli ktoś ma namiary to proszę o info na prv ([email protected]. Dziekuję.