Gość Arturo72 12.02.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zabawne są rankingi "kto taniej kupił" albo "kto ma tańszą ekipę". Może jest ktoś, komu to ekipa płaci za możliwość budowy? Wydać na budowę domu 300tys.zł a 500tys.zł to różnica,przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.02.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zabawne są rankingi "kto taniej kupił" albo "kto ma tańszą ekipę". Może jest ktoś, komu to ekipa płaci za możliwość budowy? Zabawne to jest to jaj ktoś bierze ekipę do średniego domu za kupę kasy i jeszcze zleca im organizowanie towaru na budowę.Jak czytam kto ile płaci za poszczególne etapy to mi włosy stają dęba. Mam stan zero i jak pogoda pozwoli ruszam z murami, jestem ,,dogadany'' z majstrami na robociznę z cieślą też i w życiu takich kwot nie osiągnę jakie na różnych forach padają. Polska jest to dziwny kraj gdzie zarabia się gówniano i trzeba używać szarych komórek a nie tylko jednej którą ma się w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Wydać na budowę domu 300tys.zł a 500tys.zł to różnica,przynajmniej dla mnie Dla każdego to jest różnica i każdy rozsądny porównuje ceny ekip, materiałów, analizuje, wycenia... i jak się okazuje ceny wychodzą bardzo podobnie. Przykład ze stanu zero - średnia cena 8000 - 9000 zl za robociznę. Z humusem i kopaniem. I jakoś nie uwierzę, że ktoś zrobi stan zero za 5 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zabawne to jest to jaj ktoś bierze ekipę do średniego domu za kupę kasy i jeszcze zleca im organizowanie towaru na budowę.Jak czytam kto ile płaci za poszczególne etapy to mi włosy stają dęba. Mam stan zero i jak pogoda pozwoli ruszam z murami, jestem ,,dogadany'' z majstrami na robociznę z cieślą też i w życiu takich kwot nie osiągnę jakie na różnych forach padają. Jak ktoś ma kasę i nie ma czasu, to owszem, może zlecić ekipie kupowanie materiałów. Ekipy chwalą się upustami - jasne, ale zyski z upustów zostawiają dla siebie. Jak porównywałem wyceny od ekip "ze wszystkim" i ceny materiałów w hurtowni bez specjalnych rabatów, to "ekipy ze wszystkim" wychodziły znacznie drożej. W rezultacie zdecydowałem się sam kupować materiały. W dzisiejszych czasach internet + telefon wystarczy. Odnoszę wrażenie, że takie ekipy szukają majętnych ludzi, którym nie zależy na tanim budowaniu. Jak proponowałem, że to ja będę kupował materiały, to nie były zainteresowane - wynika z tego, że mają jednak klientów, którzy płacą i nic ich nie interesuje. Natomiast uważam, że koszty robocizny kolejnych etapów są bardzo podobne, owszem zależą od wielkości i bryły, ale nie uwierzę, że np. robocizna typowego stanu zero może kosztować 5 tysięcy? Może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Przykład ze stanu zero - średnia cena 8000 - 9000 zl za robociznę. Z humusem i kopaniem. I jakoś nie uwierzę, że ktoś zrobi stan zero za 5 000 zł. Ja miałem jedną ekipę do SSO,łącznie z kompletnym dachem,dachówką i rynnami za 38tys.zł,dom 118m2. Przed budową miałem oferty od 30 do 80tys.zł. Wg mnie nie opłaca się rozdrabniać i brać różne ekipy na poszczególne etapy budowy. Jak ktoś ma kasę i nie ma czasu, to owszem, może zlecić ekipie kupowanie materiałów. Ekipy chwalą się upustami - jasne, ale zyski z upustów zostawiają dla siebie.? Zgadzam się z tym. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dla każdego to jest różnica i każdy rozsądny porównuje ceny ekip, materiałów, analizuje, wycenia... i jak się okazuje ceny wychodzą bardzo podobnie. Przykład ze stanu zero - średnia cena 8000 - 9000 zl za robociznę. Z humusem i kopaniem. I jakoś nie uwierzę, że ktoś zrobi stan zero za 5 000 zł. Robocizna mojego stanu zero kosztowała mnie 1.900zł tyle zapłaciłem murarzom za murowanie z bloczków plus 90zł za godzinę pracy koparki-kilka godzin w sumie pracowała. Resztę robiłem z ojcem i teściem sam od szalowania ław, zrobienie zbrojenia, izolację,styropian, kanalize, wodę. 9.000zł to bym w życiu ekipie nie zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
briar 12.02.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam się i ja Wraz z mężem planujemy ruszyć z budową z początkiem kwietnia. PnB już mamy, czeka na odbiór po uprawomocnieniu. Projekt: PROSTY 3A (z okapem) z pracowni Projekty z Wizją z lekką modyfikacją. Właśnie jesteśmy na etapie szukania ekipy budowlanej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 12.02.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 dostałem kilka ofert na SSO i w większości robocizna oscyluje koło 50.000to dobra cena czy trochę dużo przy domu o tak prostym kształcie jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 12.02.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Jak porównywałem wyceny od ekip "ze wszystkim" i ceny materiałów w hurtowni bez specjalnych rabatów, to "ekipy ze wszystkim" wychodziły znacznie drożej. W rezultacie zdecydowałem się sam kupować materiały. W dzisiejszych czasach internet + telefon wystarczy. Popieram, w naszym przypadku różnica w cenie pomiędzy ekipą "ze wszystkim" a dostarczaniem materiałów przez nas sięgała 20% za SSo. To dużo. Murarz, który miał budować ze swoimi materiałami podał nam cudowną cenę pustaka, tylko dla niego, bo bierze hurtowo od lat i ma dobre rabaty. Potem okazało się, że taką samą cenę dostaliśmy my; bez żadnych negocjacji. dostałem kilka ofert na SSO i w większości robocizna oscyluje koło 50.000 to dobra cena czy trochę dużo przy domu o tak prostym kształcie jak mój? Hmm... Ceny na pewno zależą od regionu, więc nie chcę oceniać. Ja jestem z mazowieckiego, 28 tys. za SSO, domek 131 m2 PU. Edytowane 12 Lutego 2013 przez justyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 12.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 dostałem kilka ofert na SSO i w większości robocizna oscyluje koło 50.000 to dobra cena czy trochę dużo przy domu o tak prostym kształcie jak mój? poszukaj jeszcze, też buduję pod Wrocławiem, znalazłem ekipę, co mój też prosty projekt zrobi za 31 tys (w cenie koparka i stemple pod strop) bez dachu, znajomy cieśla z Sieradza dach zrobi za 9 tys i w sumie wychodzi 40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 12.02.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ja mowię o cenie za kompletne SSO czyli:- fundament (u mnie płyta)- ściany- strop- więźba- pokrycie dachu mam jak na razie jedną tańszą ofertę, ale też nie chcę ryzykować z marną ekipą, ekipy które mam za 50 tysi są z poleceniaile zazwyczaj udaje się utargować z pierwszej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana_7 12.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam, My również planujemy w tym roku ruszyć z budową. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów do podziału działki, więc jeszcze sporo przed nami... Popieram, w naszym przypadku różnica w cenie pomiędzy ekipą "ze wszystkim" a dostarczaniem materiałów przez nas sięgała 20% za SSo. To dużo. Murarz, który miał budować ze swoimi materiałami podał nam cudowną cenę pustaka, tylko dla niego, bo bierze hurtowo od lat i ma dobre rabaty. Potem okazało się, że taką samą cenę dostaliśmy my; bez żadnych negocjacji. Hmm... Ceny na pewno zależą od regionu, więc nie chcę oceniać. Ja jestem z mazowieckiego, 28 tys. za SSO, domek 131 m2 PU. W jakiej okolicy budujesz? My też jesteśmy z mazowieckiego, będziemy budować pod Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.wojski 12.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Hej, ja zaczynam budowę domu i oto jego projekt http://projekty-domow-maserbud.pl/projekt-247 ) Moim zdaniem jest konkretny, a wy co o nim myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.02.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Robocizna mojego stanu zero kosztowała mnie 1.900zł tyle zapłaciłem murarzom za murowanie z bloczków plus 90zł za godzinę pracy koparki-kilka godzin w sumie pracowała. Resztę robiłem z ojcem i teściem sam od szalowania ław, zrobienie zbrojenia, izolację,styropian, kanalize, wodę. 9.000zł to bym w życiu ekipie nie zapłacił. Takiego porównania nie można zestawiać! Nie można porównywać pracy własnej z ofertami ekip budowlanych ?! Na pewno kilkoro miłośników budownictwa, mających wolny czas i teścia budowlańca może sobie majsterkować przy budowie domu. Pozostali korzystają z usług ekip budowlanych. I tak ma być, niech każdy robi to co najlepiej potrafi robić i niech za to dostaje zapłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.02.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 poszukaj jeszcze, też buduję pod Wrocławiem, znalazłem ekipę, co mój też prosty projekt zrobi za 31 tys (w cenie koparka i stemple pod strop) bez dachu, znajomy cieśla z Sieradza dach zrobi za 9 tys i w sumie wychodzi 40 tys. Najrozsądniej jest przeliczać na metr powierzchni użytkowej domu lub na metr dachu i dopiero porównywać. Druga kwestia - czy w cenie są wszystkie narzędzia i operacje? Trzecia - do zapłaty netto czy brutto? Czwarta - czy uwzględniono wszystkie prace jak np. schody wejściowe, taras, a może jeszcze schody wewnętrzne lane. Piąta - jaka konstrukcja dachu, prosta czy złożona, ile lukarn, a może pełne deskowanie? Moje oferty SSO "ekip ze wszystkim" życzyły sobie 1200-1300 zl/m2, dach dwuspadowy, dwie lukarny, ale pełne deskowanie. Moje oferty SSO "ekip z robocizną" życzyły sobie 240 - 250 zl/m2, ale też i 320 zł. I kolejne moje spostrzeżenie - ekipom wieloosobowym zależy na szybkiej budowie, uzasadniają, że przerwy technologiczne nie są potrzebne, jedna wręcz wprost powiedziała, że ludziom musi płacić i stać nie będą. Tak więc leją beton w piątek a w poniedziałek stawiają ścianki. Mniejsze ekipy idą na inną budowę i zostawiają wylany stan zero na miesiąc. I teraz na czym komu zależy. Ja zdecydowanie oczekuję przerw technologicznych a na budowę sso przeznaczam cały rok 2013. Kolejna rzecz - w malej ekipie każdy wie co ma robić, najlepiej jeszcze jak pracuje właściciel. W dużej ekipie zawsze znajdą się osoby, którym mniej lub bardziej zależy na pracy. Dlatego ja preferuję małe grupy robocze (na fundamenty i ściany wystarczą nawet dwie dobrze zorganizowane osoby), oraz odrzucam najtańsze oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 13.02.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mam zamówionego murarza i trzech pomocników, w moim regionie (podkarpacie) mało kto decyduje się na firmę budowlaną, są znacznie drożsi od murarza. Mój murarz wycenił pracę od fundamentów po dach na 20 tys. (dodam, że zażyczył sobie tylko kawę podczas prac). Porównując, mój brat, który zamówił ekipę w tamtym roku (metraż ma porównywalny do mojego 120 m) zapłacił 38 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 13.02.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ja też się przymierzam do budowy w tym roku... (po czterech przeprowadzkach w końcu czas na kawałek własnego ogródka) natomiast dopiero powstaje koncepcja, tak więc spodziewam się że pnb możemy mieć gdzieś w połowie roku... jak zima nie zaskoczy wyjątkowo szybko, to pewnie sso uda się w 2013 zrobić ... a życie zweryfikuje słysząc wasze opinie... materiały zamawiać będziemy na pewno sami (oczywiście nie wszystkie bo to można oszaleć wożąc co rusz kilo gwoździ ) ekipy jeszcze nie mamy ... dopiero rozpytujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 13.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Najrozsądniej jest przeliczać na metr powierzchni użytkowej domu lub na metr dachu i dopiero porównywać. Druga kwestia - czy w cenie są wszystkie narzędzia i operacje? Trzecia - do zapłaty netto czy brutto? Czwarta - czy uwzględniono wszystkie prace jak np. schody wejściowe, taras, a może jeszcze schody wewnętrzne lane. Piąta - jaka konstrukcja dachu, prosta czy złożona, ile lukarn, a może pełne deskowanie? Moje oferty SSO "ekip ze wszystkim" życzyły sobie 1200-1300 zl/m2, dach dwuspadowy, dwie lukarny, ale pełne deskowanie. Moje oferty SSO "ekip z robocizną" życzyły sobie 240 - 250 zl/m2, ale też i 320 zł. I kolejne moje spostrzeżenie - ekipom wieloosobowym zależy na szybkiej budowie, uzasadniają, że przerwy technologiczne nie są potrzebne, jedna wręcz wprost powiedziała, że ludziom musi płacić i stać nie będą. Tak więc leją beton w piątek a w poniedziałek stawiają ścianki. Mniejsze ekipy idą na inną budowę i zostawiają wylany stan zero na miesiąc. I teraz na czym komu zależy. Ja zdecydowanie oczekuję przerw technologicznych a na budowę sso przeznaczam cały rok 2013. Kolejna rzecz - w malej ekipie każdy wie co ma robić, najlepiej jeszcze jak pracuje właściciel. W dużej ekipie zawsze znajdą się osoby, którym mniej lub bardziej zależy na pracy. Dlatego ja preferuję małe grupy robocze (na fundamenty i ściany wystarczą nawet dwie dobrze zorganizowane osoby), oraz odrzucam najtańsze oferty. U mnie w cenie są schody zewnętrzne, żelbetowe wewnętrzne, wszystkie narzędzia i operacje (oprócz pompy do betonu), dach bez deskowania. Tarasu w cenie nie ma, bo sam z tego zrezygnowałem. Zgadzam się z odrzucaniem najtańszych ofert, najlepiej brać te uśrednione jak ktoś nie ma ekip z polecenia, bo najwyższa cena nie jest równoznaczna z jakością. Ja mam ekipę pięć osób - ojciec (właściciel), dwaj jego synowie i dwóch pomocników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czantoria 13.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 No to i my się dołączymy - budujemy z183 z pracowni z500, obecnie na etapie załatwiania kredytu, jak dobrze pójdzie to może juz w marcu pod koniec zaczynamy. Mam pytanko - czy wyliczenie stanu zero (fundament tradycyjny) na kwotę około 30tys wraz z robocizną to nie za dużo? czytam i czytam i widze takich co podają 40tys ale i takich co 14-17 i sam juz nie wiem. Mam na oku płytę fundamentową z Izodomu i jej koszt zrobienia kształtuje się w granicach 32tys. Jesli moje wyliczenia sa poprawne to decydowałbym sie na płytę. prosze o krótką opinię Witam, to i my się ujawnimy Ruszamy z budową w okolicach marca. Cały czas z utęsknieniem czekamy na wiosnę Tak jak santosz budujemy Z183. Kredyt juz jest, ekipia też ale pogody brak A co do dyskusji na temat materiałów to tak naprawdę wchodzą w grę dwa ceramika lub silikaty, najprawdopodobniej Goździkowice bo budujemy się w okolicach Wrocławia Ps. Santosz fajnie że też budujesz zetkę Liczę na wymianę zdań podczas budowy, bo w końcu trzeba sobie pomagać hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 14.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Witam, W jakiej okolicy budujesz? My też jesteśmy z mazowieckiego, będziemy budować pod Warszawą. My jesteśmy na północ od Warszawy A wróćmy do zadanego wcześniej pytania o termin rozpoczęcia Waszych budów. Kiedy ruszacie? Czekacie na zupełnie dodatnie temperatury? Edytowane 14 Lutego 2013 przez justyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts