Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w poniedziałek :)

I jak, zaczęliście budowę?

Muszę się pochwalić, że u nas też ruszyło - w sobotę domek został wytyczony, a dziś było kopanie pod fundamenty :) Jak pogoda nie zrobi psikusa, to w środę będą zalewać :) :lol2: zaczęło się dużo szybciej, niż się spodziewaliśmy.

Muszę się pochwalić, że u nas też ruszyło - w sobotę domek został wytyczony, a dziś było kopanie pod fundamenty :) Jak pogoda nie zrobi psikusa, to w środę będą zalewać :) :lol2: zaczęło się dużo szybciej, niż się spodziewaliśmy.

Ale szybko zaczynacie:) A ziemi nie macie za mokrej?

Życzę powodzenia i ładnej pogody:cool:

Po kosztorysie widać że koszt SSO to jakieś 330zł za m2 robocizna całkiem sporo

Ceny w jakich my się obracamy to od 240 do 280 zł za m2 SSO na Podkarpaciu

PS. wliczone ścianki działowe, schody

Poniżej link do kosztorysu dla projektu Dom w rododendronach 6 - czas budowy 2009/2010

http://dl.dropbox.com/u/23581003/Zestawienie%20materia%C5%82%C3%B3w%20last.pdf

Edytowane przez siara712

Ale szybko zaczynacie:) A ziemi nie macie za mokrej?

Życzę powodzenia i ładnej pogody:cool:

Na szczęście nasza ziemia to piaski :) Przyjmuje całą wodę, jaką dostaje. Także pod tym względem jest ok. Przeszkodził nam tylko padający dziś śnieg. Prace są na razie wstrzymane, czekamy znowu na lepszą pogodę.

Mam nadzieję, że to już ostatni atak zimy i niedługo wszyscy będą mogli zacząć :)

Właśnie wracamy z rejsu po hurtowniach, Nie wiem czy śmiać się czy płąkać, mają np. H+H, a w innej Solbet, w innej Prefabet Długi Kąt, każda chwali, że oczywiście to co maja jest najlepsze. Ale jak być szczegółowo że na klej, 400, P+W to vena wychodzi podobnie jak Ytonga, ale oczywiście Ytong be, bo po co?(wg handlujących) A jak się pytam, czy nie warto mieć równej ładnej ściany, albo mi się w trakcie budowy pokruszy i tylko więcej wydam na klej-po prostu czysty marketing, każdy próbuje wlepić to co mu zalega! Chyba będziemy kupować na zasadzie:

- co najbliżej

- co ewntualnie jest na stanie( w razie jak zabraknie)

- co najmniej można zepsuć- a jak to się nazywa, tej czy innej firmy to chyba sprawa dalsza...

Najgorzej, jeśli jest tak z każdą rzeczą, od śrubki po klej, tynk, farbę-wepchną ci co zechcą...

Pójdziemy z tym do Kierbuda-zobaczymy, może on nam uczciwie doradzi co i jak...:(

Kompas Budowy to program firmy Xella, do którego można przystąpić (zazwyczaj poprzez biura architektoniczne) i otrzymać zwrot części kosztów poniesionych na produkty tej firmy (tj Ytong, Silka), zamiast zwrotu można też wybrać "gwarancję opieki ściany" która polega na tym, że ekspert z firmy Xella szkoli wykonawców, prowadzi konsultacje podczas budowy, a także dokonuje odbiorów poszczególnych etapów związanych z wykorzystaniem ich produktów ...

wysokość zwrotu (wynagrodzenia) liczona jest od wartości netto towarów z faktur zakupu Uczestnika Programu, jest uzależniona od rodzaju towarów, jakie zakupi Uczestnik Programu i wynosi odpowiednio:

2% za wszystkie bloczki SILKA, YTONG, MULTIPOR

2% za systemowe stropy YTONG

0,5% za systemową zaprawę

0,5% za pozostałe towary, w tym nadproża, kształtki, elementy docieplenia wieńca, narzędzia i inne

Wysokość wynagrodzenia dla Uczestnika Programu nie może przekroczyć łącznie max. 5% wartości netto zakupionych towarów

Edytowane przez jfilemonowicz

odpuściliśmy ze względu na pogodę, w poniedziałek było w miarę ale od wtorku śnieg sypie. wykonawca nie chciał się zgodzić na przesunięcie terminu i chciał zaczynać, ale kierbud wybił mu to z głowy i wpisał do dziennika budowy, że wstrzymuje rozpoczęcie prac do odwołania. dziś podpisaliśmy umowę kredytową w programie RnS. Nogi mi się uginały i ręce trzęsły jak ten 30-letni kierat podpisywałem :/ o mało co a bym wymiękł i zabrał stamtąd żonę gdzie pieprz rośnie:) bierzemy 250 tys a całkowity koszt na dzień dzisiejszy to 510 tys. zł - zobaczcie jaka przebitka. Z drugiej strony jakbyśmy mieli się budować ze swoich środków to by to pewnie z 10 lat trwało, więc też bez sensu. Teraz byle praca i zdrowie było. Może nasze dzieci będą dzięki temu mieć lepiej.

Nie wiem kiedy zacząć szukanie wykonawców. Ile czasu przed zamierzonym rozpoczęciem budowy szukaliście firmy?

my na poważnie szukaliśmy od października 2012, a wybraliśmy ostatecznie na początku lutego, więc trochę zeszło. Tutaj pośpiech nie jest wskazany - różne rzeczy mogą wyjść, np. już mieliśmy ekipę upatrzoną, dobre referencje i się dowiedziałem przypadkiem, że popijają. Trzeba być więc uważnym. Ini marudzili na zapisy projektu umowy i się wycofywali w chwili, gdy widzieli zapisy - nie wiem czego się bali, chyba tego, że chcę dobrze zabezpieczyć swój interes.

A ja myślałam, że to trzeba rok wcześniej :eek: My dopiero na starcie. Wczytuję się w forum i pewnie bym więcej rozumiała, gdyby nie skróty, których jeszcze nie znam :) Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę...Jestem na etapie załatwiania warunków i pozwoleń przyłączy. Szczerze chciałabym już patrzeć jak się buduje a nie biegać po urzędach :( Życzę szybkiej wiosny i słońca!

Witam

Stan zerowy już jest,(pózna jesien)ale udało sie ;) dalej może wiosna projekt to HELENKA Stan zero to 38k

koszty to;

1 koparka 1200 zl 11 godz

2 stal 1800 zl 44szt fi12 +fi6 ok 100kg+drut wiązałkowy

3 beton z wytwórni 7050 zl 23,5 kubik

4 bloczki betonowe 11400 zl 53 palety

5 styrop 3537 zl ilosc brak danych

6 cement do zaprawy 1272 zl 2,5 tony

7 izolacja pozioma 400 zl 2x120 mb

8 czarne mazidło 1010 zl 480kg

9 klej do styrop 570 zl 0,7 t

10 folia kubełkowa 460 zl 6 rolek x 20 mb

11 materiały drobne ok 250 zl

12 piasek do murowania+zasypanie 7 wywrotek 2450zl

13 rozsypanie ziemi i zasypanie piaskiem 1500 zl (zdzierstwo sąsiad)

14 robocizna 5500 zl

dodam ze pow. zabudowy to 250mkw

Budujemy w okolicy Krasnika , po dalszych robotach poinformuje jezeli takie nastapią ;(

POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJ ACYCH