Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie wszystkich wytrwałych :)

my jak większość z wpisujących się powyżej rozpoczynamy budowę - a właściwie adaptację budynku gospodarczego o parametrach zbliżonych do domu - na prawdziwy dom :) co prawda ze sporym poślizgiem (dwa odwołania od PNB u wojewody - dzięki sąsiadom) ale na szczęście zapał i motywacja nadal są na wysokim poziomie, więc: DO DZIEŁA

budowlańcy już są umówieni, elektryk też, instalator najlepszy (mąż :)))

okna wybrane, dach też

martwimy się o przyłącza a głownie prąd.....

No właśnie, ktoś się pyta ile za H+H pióro wpust na klej , 24, 6,20/szt., ale dopiero jak poczytałam, to są białe i szare, no więc dalej nie wiem jaki. I tak jest ze wszystkim, pytam o Solbet, podobnie tylko na koniec szczegół-a P+W to będzie ale nie za taką cenę tylko 11/szt. ^,20 z transportem na działkę i rozładunkiem, ale już w nic nie wierzę, wszędzie jakieś dodatkowe koszty:bash:

Czym grodzicie budowę, znaleźliśmy siatkę leśną(srebrna, ocynkowana) 1,80 wys, 100m-ok.350zł, pale 3,5 m ok 35 sztuk 5 zł każdy, +robocizna.

dziś podpisaliśmy umowę kredytową w programie RnS. Nogi mi się uginały i ręce trzęsły jak ten 30-letni kierat podpisywałem :/ o mało co a bym wymiękł i zabrał stamtąd żonę gdzie pieprz rośnie:) bierzemy 250 tys a całkowity koszt na dzień dzisiejszy to 510 tys. zł - zobaczcie jaka przebitka. Z drugiej strony jakbyśmy mieli się budować ze swoich środków to by to pewnie z 10 lat trwało, więc też bez sensu. Teraz byle praca i zdrowie było. Może nasze dzieci będą dzięki temu mieć lepiej.

Dokładnie, jak mielibyśmy odkładać na budowy i nie wspierać się kredytem to trochę by to potrwało...

Jestem na etapie załatwiania warunków i pozwoleń przyłączy. Szczerze chciałabym już patrzeć jak się buduje a nie biegać po urzędach :( Życzę szybkiej wiosny i słońca!

A my życzymy wytrwałości w przeprawach urzędowych; powoli do przodu; na pewno wszystko się uda :)

14 robocizna 5500 zl

dodam ze pow. zabudowy to 250mkw

:jawdrop: robocizna 5.500 za 250mkw??

Lucjus - to mamy podobną cenę; te same parametry, które podałeś i brutto wychodzi nam 6,23.

dziś podpisaliśmy umowę kredytową w programie RnS. Nogi mi się uginały i ręce trzęsły jak ten 30-letni kierat podpisywałem :/ o mało co a bym wymiękł i zabrał stamtąd żonę gdzie pieprz rośnie:) bierzemy 250 tys a całkowity koszt na dzień dzisiejszy to 510 tys. zł - zobaczcie jaka przebitka. Z drugiej strony jakbyśmy mieli się budować ze swoich środków to by to pewnie z 10 lat trwało, więc też bez sensu. Teraz byle praca i zdrowie było. Może nasze dzieci będą dzięki temu mieć lepiej.

To i tak trzeba być zadowolonym że macie z RnS nie wszyscy mogą z tego skorzystać, to jest właśnie PL na zachodzie (Niemcy,Holandia) kredyty są oprocentowane na 4% dlatego wszystko się tam ładnie kręci, znajomy z NL mówi ze my musimy być strasznie bogaci biorąc kredyty na 8% :)

Witam wszystkie Bocianki, z mężem również mamy zamiar na wiosnę kontynuować budowę (mamy wylane ławy i wymurowane fundamenty z bloczków).

Budowa okolice Poznania, materiał BK solbet odmiana 600. Budować będziemy systemem gospodarczym, obecnie przeprowadzamy casting na wykonawcę dachu :D

Katasza, jestem na takim samym etapie jak Wy. Ruszam z murowaniem na wiosnę, ale już szukam dachówki. Ja będę celował pomiędzy Roben Piemont i Monza Plus. Wizualnie bardzo zbliżone, jednak Piemont jest mniejsza, więc ciekawiej według mnie wygląda na mniejszych połaciach i ma mniejsze wypusty. Mocowania ponoć też solidniejsze :)

Witam wszystkie Bocianki. I my z żoną dołączymy do tego zacnego grona. Już tej wiosny rozpoczniemy budowę naszego wymarzonego acz skromnego domku http://projekty.muratordom.pl/projekt_noc-ksiezycowa,1260,0,0.htm?=Prze%C5%9Blij+zapytanie&sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=noc+ksi%C4%99%C5%BCycowa&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=. W związku z tym życzę wszystkim rozpoczynającym budowe oraz tym co juz kończą w tym roku dużo radości z pracy, zero stresów i samych najleprzych ekip.

Witam wszystkie Bocianki. I my z żoną dołączymy do tego zacnego grona. Już tej wiosny rozpoczniemy budowę naszego wymarzonego acz skromnego domku http://projekty.muratordom.pl/projekt_noc-ksiezycowa,1260,0,0.htm?=Prze%C5%9Blij+zapytanie&sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=noc+ksi%C4%99%C5%BCycowa&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=. W związku z tym życzę wszystkim rozpoczynającym budowe oraz tym co juz kończą w tym roku dużo radości z pracy, zero stresów i samych najleprzych ekip.

Bardzo fajny projekt - gratuluje.

Witam wszystkich.

My zaczęliśmy naszą przygodę w budowlankę w ubiegłym roku. Kupiliśmy działkę,projekt Prosty 1 z Domy z wizją załatwiliśmy wszelkie formalności i w lutym 2013 skończyliśmy pierwszy etap budowy czyli fundament tj.płytę fundamentową. Budujemy dom prefabrykowany,konstrukcja szkieletowa drewniana.

Na ten moment wszystko idzie zgodnie z planem. Ściany sa gotowe i tylko czekaja na lepszą pogodę.

Mam nadzieje ze dalej bedzie szlo wszystko zgodnie z planem.

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w budowie.

WITAMY

Dolaczamy do grona Dzialka kupiona wiosna PZB dostalismy w pazdzierniku Budowa raczej za swoje ale zawsze moze byc ale kiedy start trudno powiedziec projekt z35studia z500 wtecnologi szkieletowej

Witajcie,

kolejna ciekawa propozycja z500 :-) Gratulacje!

My juz zakupilismy jeden super projekt z202 tej pracowni 07/2011, dostalismy pozwolenie 09/2012 i zaczynamy budowe na wiosne 2013.

Budujemy dom niskoenegrochlonny i jestem ciekaw jak mozna uzyskac doplaty za dom budowany w takiej technologii (podobno program rusza w 07/2013).

pozdrawiam,

ilosc pracy , dokumentow oraz odbiorow przez osoby powoduje ze oplacalnosc inwestycji (nakladow do zwrotu z programu) jest watpliwa

lepiej zrobic to samo tylko bez odbiorow i nie zawsze komercyjnie niz kombinowac i na sile uszczesliwiac sie jakims projektem MOŚ