lucjus 23.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 W poniedziałek wielki dzień, składamy do starostwa dokumenty do PNB, zobaczymy ile im to zajmie. Czyli projekt 2500, adaptacja wszystkich instalacji, projektu itp. 3800. Pewnie mozna za mniej, ale dla nas ważne, że niemusielismy biegać z papierami, wszystko uzgodnione bez naszego wielkiego udziału-a to bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 23.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam budujemy zofie gratuluje wyboru:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 23.02.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 U nas powoli zaczyna sie gromadzenie materiału. Pierwsze zakupy za nami. 18000 poszło na bloczki fundamentowe (550szt), BK 25(1500szt - 6zł/szt dużo czy mało nie wiem?), BK12 (450szt ), stal (prawdopodobnie starczy na całość) 5 palet cementu(przywóz w terminie dogodnym dla nas) i jakieś drobnostki. Nie wiem co zrobić z kominami, ten w kotłowni myślałam z gotowców zrobić a do kominka zwykły ceglany, tylko czy tak się jeszcze robi? Być może kiedyś kominek będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexandrapp 24.02.2013 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam serdecznie. Mamy pozwolenie na budowę, majstra kierownika budowy. Zaczynamy przygotówkę w tym tygodniu. garaż już stoi we wtorek przyjedzie ogrodzenie i słupki. Potem zbicie wychodka i 1 marca zgłoszenie rozpoczęcia robót. 8 marca w dzień kobiet planujemy geodetę. koparka 11 marca. Zaczynamy zamówienia materiałów. Korzystamy z systemu gospodarczego, dużą część inwestycji wykonujemy ze środków własnych, reszta z kredytu - w grudniu udało nam się załatwić kredyt w RnS. Budujemy się w Lędzinach - śląskie. Projekt - http://www.tanie-projekty-domow.pl/projekty/632/ - Bluszcz 2 basic - ale po kilku zmianach. Przede wszystkim podpiwniczony, kilka zmian w ścianach (brak garderoby na poczet powiększenia pokoji na piętrze, usunięcie ścianki działowej w salonie i powiększenie kuchni... końcem kwietnia powiększa nam się rodzina, więc w związku z tym że będzie nas czworo na 37 metrach kwadratowych chcielibyśmy się wybudować jak najprędzej, ale bez jakiegoś mocnego przymusu. Tzn jak pójdzie szybko i sprawnie to super - sami niczego nie opóźniamy napewno. A jak będzie się okaże. Więc jeszcze raz witamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korgi3 24.02.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam, i my w tym roku planujemy budowe, projekt wlasny, pow.uz. 150M2, nam ekipa powiedziala 55tys z dachem, chyba nie malo ale polecani i zachwalani, ale i tak jak to zazwyczaj bywa czas pokaze....pozdrawiam i zycze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 24.02.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam wszystkich. My zaczęliśmy naszą przygodę w budowlankę w ubiegłym roku. Kupiliśmy działkę,projekt Prosty 1 z Domy z wizją załatwiliśmy wszelkie formalności i w lutym 2013 skończyliśmy pierwszy etap budowy czyli fundament tj.płytę fundamentową. Super, że już wam się udało U nas powoli zaczyna sie gromadzenie materiału. Pierwsze zakupy za nami. 18000 poszło na bloczki fundamentowe (550szt), BK 25(1500szt - 6zł/szt dużo czy mało nie wiem?), BK12 (450szt ), stal (prawdopodobnie starczy na całość) 5 palet cementu(przywóz w terminie dogodnym dla nas) i jakieś drobnostki. BK 25 jakiej odmiany? 600? My płacimy 6,20 brutto za 600, cena po negocjacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 24.02.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Życzę wszystkim, oby jak najszybciej przyszła dogodna pogoda. U mnie póki co nic się nie ruszyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo-ska 24.02.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam wszystkich - rozpoczynających w tym roku, tych będących w trakcie budowy i tych przymierzających się... Działkę kupiłam w ub. roku. W 2012 r. załatwiłam też przyłącze energetyczne i projekt (indywidualny, bo jakoś nie umiałam się zdecydować na żaden gotowy - za dużo trzeba było zmieniać). Umówiłam ekipę na początek maja i wydawało mi się, że na spokojnie zdążę do wiosny, ale jak to kobieta... odmieniło mi się zanim jeszcze złożyłam papiery na pozwolenie na budowę. Zrezygnowałam ze studni własnej i postanowiłam - za zgodą sąsiadów - podłączyć się do sieci miejskiej. Przy okazji zmieniłam sytuowanie przyłącza gazowego. A to się wiąże ze zmianami w projekcie, wszystkimi uzgodnieniami na nowo itp - więc projekt z powrotem trafił do P. Architekt. Jakoś jej nie spieszno. Nie mam jeszcze tego projektu i zaczynam się bać, czy zdążę - mam nadzieję, że nie czekają u nas - w UM w Lublinie - te 65 dni na wydanie pozwolenia! Jeśli nie uda mi się tego wszystkiego załatwić na połowę kwietnia, to plany mi się posypią. Jestem dobrej myśli - na terenie, na którym znajduje się działka jest plan zagospodarowania, więc jeśli architekt nie "odwalił jakiejś kichy" i nie trzeba będzie czegoś korygować, to będzie dobrze! Póki co rozglądam się za jakimś kontenerem (blaszak) na czas budowy, robię rozeznanie w cenach wynajmu toalet, podpytuję o porządnego kierownika budowy. Geodeta też musi zrobić swoje, ale to nie problem - mapę dla celów projektowych zrobił szybko i sprawnie. Do tej pory nie narzekałam - papierkowe sprawy to "pikuś" - część załatwiałam ja, część architekt. Być może ludzie tak ciężko wspominają ten pierwszy etap załatwiania formalności, bo spieszą się, a niestety w urzędach, jak to w urzędach, sprawy muszą nabrać tzw. mocy Bardziej przerażają mnie sprawy już typowo techniczne, nie znam się na tym, będę budować praktycznie sama! Ale jestem dobrej myśli - grunt to odpowiednie nastawienie psychiczne i dobrzy, pomocni ludzie! Nawet nie próbuję rozgryźć większości zagadnień budowlanych - nie jestem inżynierem, choćbym nie wiem ile się oczytała i przygotowywała teoretycznie, to i tak zanim przyjdzie co do czego, zapomnę. Znając siebie, będę rozgryzać problemy na bieżąco. A ile ludzi, tyle teorii na dany temat, więc zdaję sobie sprawę, że i tak na cokolwiek się zdecyduję, będzie miało wady i zalety. Najważniejsze, żeby zachować zasadę należytej ostrożności w słuchaniu tego, co ludziska radzą i kierować się rozsądkiem, skoro wiedzy fachowej brakuje. Zdaję sobie sprawę, że nie raz popełnię błąd, ale na szczęście nie lubię rozpamiętywać czegoś na zasadzie " co by było, gdyby...". Będzie tak, jak sama zdecyduję i niestety (albo "stety") na nikogo nie będę mogła przerzucić odpowiedzialności. Biorę sprawy w swoje ręce i do dzieła! Życzę powodzenia sobie i wszystkim startującym w tym roku. Aaaa - szukam kogoś, kto zaczyna budowę w moich okolicach, czyli Lublin. Zaglądałam na fora związane z Lubelszczyzną, ale są jakieś mało popularne. Dobrze byłoby wymienić się doświadczeniami z własnego podwórka. Postaram się aktywnie uczestniczyć w życiu tutejszej społeczności. Póki co nie mam zbyt wiele rad, ale z biegiem czasu pewnie nabiorę doświadczeń i chętnie się nimi podzielę. Informacja pewna dla wszystkich - potwierdzam to, o czym pisano wyżej - zwrot różnicy w VAT (między 8 i 23%) dla rozpoczynających w tym roku będzie możliwy przez kolejne 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 24.02.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witaj iwo-ska Zyczymy powodzenia powiedz w jakiej części Lublinka budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 24.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Super, że już wam się udało BK 25 jakiej odmiany? 600? My płacimy 6,20 brutto za 600, cena po negocjacjach. Na paletach czy luzem? Mi się udało w grudniu za 6,12 brutto na paletach i jeszcze za darmo mi przetrzymują na placu do wiosny. Fakt, że dodatkowo transport 450zł od hds, a muszą być dwa Teraz wygląda że jest jeszcze taniej http://www.cegpol.pl/index.php/dobra-cena . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 24.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 witam wszystkich widzę że jesteśmy zdecydowanie najmniej zaawansowani w ten weekend pojawiła się nowa koncepcja domu... mam nadzieję że ostatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 24.02.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 witam wszystkich widzę że jesteśmy zdecydowanie najmniej zaawansowani w ten weekend pojawiła się nowa koncepcja domu... mam nadzieję że ostatnia My także myśleliśmy, że projekt domu mamy zatwierdzony, ale po dokładnej analizie i zaciekłej dyskusji zdecydowaliśmy się na większy dom i to aż o 20m2. Nasz architekt to ma z nami przeboje. Mam nadzieję, że to już ostatnia nasza "wizja". Ale skoro ma to być nasz wymarzony dom, to chcielibyśmy aby był jak najlepiej funkcjonalny i wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo-ska 24.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zyczymy powodzenia powiedz w jakiej części Lublinka budujesz Mówią na tą dzielnicę Lipniak - dla mnie to Węglin - boczna Raszyńskiej. Rozglądałam się za działką również w Wilczopolu (mam tam znajomą), ale zdecydowały względy sentymentalne - zachodni Lublin jest mi bardziej znany od dziecka. Niedaleko rodzina mieszka - już w tej chwili to procentuje, bo miał mi kto chwasty wykosić na działce A Ty na jakim etapie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 25.02.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A my właśnie zamówiliśmy geodetę do wyznaczenia domku na działce. Na razie zaspy, ale mamy nadzieję, że szybko skończy się zima i będzie można zacząć. No i czekamy na decyzję kredytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 25.02.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 piszecie ze stawiacie garaże ( wiadomo -"pomieszczenia gospodarcze" blaszaki - bo na garaż to pnb trzeba mieć ) - zgłaszacie je? jeśli tak to jako tymczasowe/ stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korgi3 25.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 - zgłaszacie je? ? ja zgłaszałem, i z tego co pamiętam to musiałem jakiś szkic zrobić w którym miejscu na działce stoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosna Jutrzenka 25.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 I my powoli idziemy do przodu. Mamy już kilka ofert wykonawców. Widać jakby byli trochę głodni pracy - nawet można ponegocjować. Ciekawi mnie jak wy budujecie - czy kupujecie materiały sami czy może sprzedajecie wszystko w komplecie - materiały + robocizna? Sama robocizna wychodzi dość drogo (inny vat niż na robociznę z materiałami?) Szacuje, że z końcem marca budowa ruszy pełną parą - choć na razie wody i prądu brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexandrapp 25.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 czy kupujecie materiały sami czy może sprzedajecie wszystko w komplecie - materiały + robocizna? Niestety wielu wykonawców nie dzieli się rabatami z inwestorem.... Ja sama wyszukuje materiały, z gory zaznaczam zawsze ze szukam oferty najtanszej. Rozbieżność np pomiedzy ceną stali to nawet 500 zł za tone! Podobnie z innymi materiałami. Okna o tych samych właściwościach z montazem mam wycenione na 8800 w jednej firmie a w drugiej firmie 13000. więc jeśli macie czas to polecam troche podzwonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 25.02.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 piszecie ze stawiacie garaże ( wiadomo -"pomieszczenia gospodarcze" blaszaki - bo na garaż to pnb trzeba mieć ) - zgłaszacie je? jeśli tak to jako tymczasowe/ stałe? przyłącze się do pytania oraz dodam coś od siebie może polecicie jakaś firmę sprzedające garaże (blaszaki) w necie jest sporo a rozpiętość cenowa tez spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexandrapp 25.02.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 http://allegro.pl/garaze-garaz-blaszak-3x5-w-igat-cala-polska-raty-i3001098289.html zamawialismy u nich jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts