justyska1719510256 25.02.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Na paletach czy luzem? Mi się udało w grudniu za 6,12 brutto na paletach i jeszcze za darmo mi przetrzymują na placu do wiosny. Fakt, że dodatkowo transport 450zł od hds, a muszą być dwa Teraz wygląda że jest jeszcze taniej http://www.cegpol.pl/index.php/dobra-cena . Na palecie. Transport mamy gratis - budujemy się ok 20 km od składu budowlanego, więc może dlatego. Nie chcę opisywać całej procedury na jakiej nabywamy materiały, ale można to w skrócie określić, że też nam "przetrzymują darmo" dopóty, dopóki nie będziemy mieli potrzeby tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 25.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Zyczymy powodzenia powiedz w jakiej części Lublinka budujesz Mówią na tą dzielnicę Lipniak - dla mnie to Węglin - boczna Raszyńskiej. Rozglądałam się za działką również w Wilczopolu (mam tam znajomą), ale zdecydowały względy sentymentalne - zachodni Lublin jest mi bardziej znany od dziecka. Niedaleko rodzina mieszka - już w tej chwili to procentuje, bo miał mi kto chwasty wykosić na działce A Ty na jakim etapie jesteś? SSO jestem na etapie wyboru i zakupu okien, elektryk już działa:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 25.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a u nas jutro wpada ekipa zbrojenie kręcić, znalazłem dziś taniej beton, b20 po 165 zł netto, gdzie w okolicach Wrocławia 195-200 netto. A cena jeszcze do negocjacji jak się będę przez całą budowę zaopatrywał, zobaczymy co da się jeszcze urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo-ska 25.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Zazdroszczę Ci Arek-1. Powiedz - rzeczywiście budowa domu to taka gehenna? Będę mogła podpytać Cię o kilka rzeczy? Masz dobrego kierownika budowy? Bo rozglądam się za jakimś. I nie wiem, gdzie tanio można kupić blaszak -dostałam ofertę za 1530 zł, przyjeżdżają i montują blaszak 3x5, ale trzeba grunt samemu przygotować - jakoś drogo. Koleżanka rok temu ponoć za 1000 zł zakupiła, ale nie mam z nią kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 25.02.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ja biorę ekipę na SSO z materiałem, wiem, że samemu pewnie bym kupił materiał taniej ale jak doliczę czas który poświęcę na to wolę zapłacić komuś za toZamawianie "grubych" materiałów to nie problem, wszystko można przecież zamówić przez sieć, ale w trakcie budowy pojawiają się pierdoły, a to cement się skończy, klej, deski, gwoździe i różne inne. Z roboty się nie zerwę, a ekipa mi powie, że przecież im nie płacę za kupowanie materiałów. Na koniec jeszcze musiałbym zwracać materiały do hurtowni, mam to swoim autem zawieźć? Przerzucić parę ton materiałów ręcznie. To nie dla mnie. Za to przy wykończeniówce będzie trochę więcej czasu i tam zamierzam większość materiałów sam kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czantoria 25.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a u nas jutro wpada ekipa zbrojenie kręcić, znalazłem dziś taniej beton, b20 po 165 zł netto, gdzie w okolicach Wrocławia 195-200 netto. A cena jeszcze do negocjacji jak się będę przez całą budowę zaopatrywał, zobaczymy co da się jeszcze urwać. Kaj a możesz się podzieić co to za betoniarnia? Skąd dokładnie oni są? Możesz podać jakieś namiary? Też buduje się w okolicach Wrocławia i szukam jakiejś dobrej ceny na beton. W przyszłym tygodniu zalewamy łąwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 25.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 BK 25 jakiej odmiany? 600? My płacimy 6,20 brutto za 600, cena po negocjacjach. O ile dobrze pamiętam to 600. Na paletach, przywóz w cenie, zostawiona zaliczka na np. strop. Myślę, że warto stanowczo negocjować ceny, bo towar w hurtowniach raczej zalega. Ostatnio dzwonił pan z innej hurtowni BK za 5,80 tylko z dowozem w terminie dla mnie wygodnym gorzej, bo chcieli "na wczoraj" przywozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 26.02.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Armadilo, ja to oczywiście rozumiem i zaznaczam, że mój wpis nie wynikał ze złośliwości. Musisz pamiętać, że twój wpis będą czytali inni forumowicze z których duża część dopiero odlegle planuje budowę domu i dla których takie wpisy mogą być mylące. Ja na przykład sam na swojej skórze przerobiłem: 1. Koszty adaptacji projektu, przyłączy i zagospodarowania działki (byli tacy, którzy podobno wykonali wszystko za 2.000 zł !!) 2. Czas w jakim uzyskano PnB (naprawdę pojawiały się wpisy, że w 2 dni !!) 3. Koszt robocizny SSO domu o pow. użytkowej 130 m (niektórzy nawet za 20.000zł) Tylko jak to się ma do rzeczywistości ? Efekt takich wpisów jest dokładnie taki jak sam opisałeś. Skoro nie załatwiłem PnB w 2 czy 7 dni to wielka tragedia i totalne zniechęcenie.. A nie o to chodzi. Wszystko można załatwić i to w dużej mierze samemu. Potrzeba tylko czasu i cierpliwości. Pozdrawiam Witaj, zgadzam sie - cuda sie zdarzaja, ale niezbyt czesto. Od kupna projektu 07/2011 do uzsykania PnB w gminie Wroclaw w 10/2012 (dom w/g projektu z202 buduje we Wroclawiu) uplynelo 15 m-cy, kosztowalo to ok. 9-10 tys. i duuuzo stresu przy adaptacji samego projektu, adaptacji projektu do dzialki, uzyskanie wszystkich warunkow przylaczy, mapek geodezyjnych, opinii konserwatora zabytkow, itd. Uwazam, ze i tak bylismy niezli otrzymujac PnB za drugim zlozonym wnioskiem. Ale, cuda sie zdarzaja, wiec zycze szczescia i dobrego humoru "urzedniczego" przy uzyskaniu decyzji o PnB. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 26.02.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witaj,ja rowniez buduje we Wroclawiu jak tylko wiosna sie zacznie, mozesz podac namiary na ten beton za 165 PLN/kubik? Czy maja gruszke z pompa w cenie? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
briar 26.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam wszystkich. My zaczęliśmy naszą przygodę w budowlankę w ubiegłym roku. Kupiliśmy działkę,projekt Prosty 1 z Domy z wizją załatwiliśmy wszelkie formalności i w lutym 2013 skończyliśmy pierwszy etap budowy czyli fundament tj.płytę fundamentową. Budujemy dom prefabrykowany,konstrukcja szkieletowa drewniana. ... o fajnie, my zaczynamy Prosty 3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 26.02.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ja miałem jedną ekipę do SSO,łącznie z kompletnym dachem,dachówką i rynnami za 38tys.zł,dom 118m2. Przed budową miałem oferty od 30 do 80tys.zł. Wg mnie nie opłaca się rozdrabniać i brać różne ekipy na poszczególne etapy budowy. Zgadzam się z tym. Zgadzam sie. Jedna ekipa, jedna umowa i odpowiedzialnosc, a nie "zwalanie winy z jednej na druga ekipe". Owszem, jak ktos ma czas zeby biegac z tasma i mierzyc kazda z ekip z osobna "od metra" + przy tym wysluchiwac komentarzy w stylu "kierowniku, nie dalo sie inaczej bo ci co byli przed nami to spie..rzyli dokumentnie i musielismy poprawiac - dlatego wyszlo wiecej" + stresowac sie, ze mam wyzsze koszty przez poprawki etc. - to nie ma sprawy, kazdy mysli "za siebie". Ja zlecam kompleksowo jednym gosciom za SSO (250m2 powierzchni zabudowy) + zlecam dach do wykonania dekarzowi (250m2 powierzchni biezacej). pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katasza 26.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam sąsiadów, my również budujemy w gminie Tarnowo Podgórne. Zdecydowaliśmy się na samodzielne kupno materiałów (wysłałam ofert do 14 składów budowlanych i wybrałam najkorzystniejszą). Mam nadzieje, że zima szybko minie i będziemy kontynuować stan zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katasza 26.02.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 post w odpowiedzi na tekst radosnej Jutrzenki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 26.02.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Fajnie, że u Was już się tyle dzieje. My na razie czekamy na PnB. I Mam pytanie, moze ktoś musi wykopać studnię na działce. Nam firma wyliczyła 0k 4 tys z robocizna, pompą(jakaś chinska), rurami i hydroforem. Czy też tak robiliście ze wykopana studnia i zostawiona zna zime, bo my bedziemy reszte robić w przyszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 26.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 My kopiemy studnię, jak tylko pogoda się poprawi. Za metr 100, powyżej 30 metrów 80 zł plus pompa 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 26.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Kaj a możesz się podzieić co to za betoniarnia? Skąd dokładnie oni są? Możesz podać jakieś namiary? Też buduje się w okolicach Wrocławia i szukam jakiejś dobrej ceny na beton. W przyszłym tygodniu zalewamy łąwy cemex na borowskiej we wrocławiu. Dzisiaj ekipa u mnie weszła na budowę, mieli plac budowy sobie organizować a ściągnęli humus i zbrojenie zdążyli poskręcać, rwie ich do roboty po tej przerwie zimowej, że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 26.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Zazdroszczę Ci Arek-1. Powiedz - rzeczywiście budowa domu to taka gehenna? Będę mogła podpytać Cię o kilka rzeczy? Masz dobrego kierownika budowy? Bo rozglądam się za jakimś. I nie wiem, gdzie tanio można kupić blaszak -dostałam ofertę za 1530 zł, przyjeżdżają i montują blaszak 3x5, ale trzeba grunt samemu przygotować - jakoś drogo. Koleżanka rok temu ponoć za 1000 zł zakupiła, ale nie mam z nią kontaktu Witaj Jeśli chodzi o murowanie to porażka - jeden szef a 5 ekip w ciągu całej budowy - porażka. Natomiast dacharz godny polecenia .Kier Bud był na budowie dwa razy ale ponoć wszystkie papiery załatwia/ musieliśmy w trakcie budowy robić plany na rozebranie starych budynków - poszło sprawnie.Jeśli chodzi o blaszak to proponuję anonse może używany ? Śmiało pytaj jak będę mógł to pomogę . Mam stemple do odstąpienia jak byś potrzebowała to zapraszam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slojkowa 26.02.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam serdecznie zaczynających, podobnie jak my, budowę w tym roku - czekamy na PnB, a prace powinniśmy rozpocząć w drugiej połowie marca - lokalizacja - okolice Szczecina. A tak przy okazji - może gości tu jakiś przyszły bliższy lub dalszy sąsiad...) Całkowicie zgadzam się,że o wiele wygodniej i wcale nie dużo drożej jest zlecić SSO jako komplet - robocizna wraz z materiałami - nie wyobrażam sobie chodzić po budowie i liczyć przysłowiowe worki cementu albo paznokcie z mężem zgryzać zastanawiając się czy ekipa nie wywiozła aby przypadkiem naszego towaru na równoległą budowę... Wiem z doświadczenia ,że jest gro inwestorów mających stres z tego powodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megiska 27.02.2013 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam wszystkie Bocianki 2013 Szczególnie pozdrawiam budujących w Poznaniu i w okolicach Poznania My budujemy tuż za Poznaniem w gminie Suchy Las. Działkę kupiliśmy prawie 3 lata temu, w zeszłym roku, w wakacje kupiliśmy projekt gotowy pracowni Z500 ZX10L został znacząco pozmieniany, jesienią go adaptowaliśmy, pozałatwiałam wszystkie media, a w styczniu dostaliśmy pozwolenie na budowę. Teraz czekamy na kosztorys i szukamy ekipy, murarza, kierownika budowy itd...itp... potem bank i startujemy. Nie mam jeszcze orientacji w cenach ani w materiałach, muszę pogrzebać, żeby rozszyfrować Wasze skróty Fajnie było by pogadać z osobami budującymi w najbliższym sąsiedztwie i powymieniać się informacjami o promocjach, wyprzedażach czy o Fachowcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 27.02.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 U nas wczoraj zostały pogłębione wykopy, ułożone przygotowane wcześniej zbrojenie. Dziś kierownik budowy miał odebrać ten etap i jeżeli będzie ok, to dziś zalewamy Super. Nasza działka jest na terenach, które bardzo dobrze chłoną wodę, więc nie ma problemu z wodą "pośniegową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts