Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam, ja tez w tym roku staje do boju. pytanie mam odnosnie zwrotu roznicy VATu za materialy budowlane w tym roku. kiedys czytalem ze nasz wspanialy rzad chce zablokowac to. czy w przyszlym roku bedziemy mogli liczyc na zwrot za materialy kupione w tym roku??

trochę szperałam w tym temacie i gdzieś wyczytałam że jeśli w tym roku ktoś zacznie swój limit 5 letni to będzie mógł go wykorzystać w następnych latach - ale nie jest to informacja potwierdzona. Ja na tyle nie ufam naszym urzędnikom że materiały stanu 0 który postawiliśmy na jesień rozliczyłam w grudniu i jeszcze w grudniu złożyłam do US :D bo kto tak naprawdę nadąży za naszym kochanym parlamentem :)

http://podatki.wieszjak.pl/vat/312766,Likwidacja-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-20132014.html

Edytowane przez likamb

Jeżeli zacznie się budowę w 2013 roku, to rozpoczyna się swój 5 letni limit na odliczenia. Rząd chce wygasić caly program z rokiem 2018. Więc trzeba się zabrać do roboty i zaczynać budowę. Przy okazji witam rozpoczynających budowę w 2013r. Ja swoją zaczynam z pierwszymi oznakami wiosny. PnB już od wczoraj prawomocne, projekt Arnika pracowni MTM Styl, ze zmianami - brak lukarny, likwidacja okien dachowych, zmiana przeznaczenia garażu na pomieszczenie gospodarcze.

Witam, my również z mężem zaczynamy w tym roku budowę domu w rododendronach 6 z podpiwniczeniem (archon). Mieliśmy zacząć w zeszłym roku na jesień, ale pogoda zaczęła się robić nieciekawa więc przenieśliśmy nasze plany na wiosnę. Mamy już wyremontowaną drogę dojazdową do naszej działki więc czekamy teraz tylko na pogodę :)

Nam majster powiedział 12 tys. bez dachu - Dom w morelach. Zaopatrywanie sami. Myślę, że nie jest to duża cena.

Pozdrawiam.

Niezła cena, powiem nawet ewelacyjna! Rozpoczynam w tym roku w Szczecinie budowę podobnego domu i ceny za SSO wachają się w okolicach 50-80tys.

Sugerowałbym dokładną analizę tej oferty bo cosik za tanio.

Pozdrawiam

Niezła cena, powiem nawet ewelacyjna! Rozpoczynam w tym roku w Szczecinie budowę podobnego domu i ceny za SSO wachają się w okolicach 50-80tys.

Sugerowałbym dokładną analizę tej oferty bo cosik za tanio.

Pozdrawiam

Nie bardzo mam co analizować, bo jest to znajomy, stawia domy od dawna i tylko z synem.Mój mąż chce pomagać, bo ma trochę wolnego.

Nam na podkarpaciu zaproponowali 10 tysięcy za fundamenty (piwnica) z naszą pomocą a druga firma 12 tysięcy bez naszego zaangażowania. Jeszcze zobaczymy na którą się zdecydujemy. Weźmiemy pewnie tą która pociągnie nam cały dom bo jak weźmiemy jedną ekipę to już pasuje, żeby budowała cały dom.

Z radością dołączam do bocianków, planujemy ok. czerwca(czekamy jeszcze na PNB) ruszyć fundamenty, podpiwniczenie i garaż oddzielnie-i tyle w tym roku. Podobnie jak kilka osób wybraliśmy z ARCHON-u po niewielkich modyfikacjach DOM W JONAGOLDACH, myślę, że domek optymalny, nie za duży, trochę nas piwnica będzie kosztować, ale trudno. Dom bez piwnicy jest jak bez dachu-to cytat mojego małż. Mam nadzieję, że przez tą budowę nie osiwieję...:rolleyes:

No to i ja się dopiszę.

Własnie złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego IVO B. - Horyzont

Istnieje mała szansa że dostane pozwolenie jeszcze w tym miesiącu. Od końca marca mam plan zacząć budowę (pierwsza łycha w grunt)

Wykonawca prawie wybrany. Oferty na dach, okna już są. Pompa ciepła prawie wybrana. Kilku wykończeniowców bije się o pracę.

Plan jest prosty.

marzec /kwiecień - fundamenty

maj - ściany

koniec czerwca - dach

lipiec - okna i pompa ciepła na zewnątrz

sierpień - instalacje wewnętrzne plus pompa w domu (podłogówka)

wrzesień - posadzki i tynki ocieplenie dachu, podłączenie się do mediów (woda, kanalizacja, prąd)

koniec października - malowanie ścian,

Listopad - wewnątrz płytki, panele, kuchnia, Zewnątrz - ocieplenie i może podjazd.

grudzień 15 (na urodziny żony) - plan wprowadzenia się

Pozdrawiam i życzę wszystkim BOCIANKOM 2013 oraz już budującym takiego optymizmu jak mój.

Rava