asica25 27.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 My niestety nadal stoimy z budową, śnieg leży i d....:)Póki co namierzyliśmy ytong w dość korzystnej wydaje mi ię cenie więc krok do przodu malutki jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkasta 27.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam, my też zaczynamy budowę na wiosnę. Mamy nadzieję,że w przeciągu najbliższych 2 tygodni zacznie się już coś dziać.Zgłoszenie robót już jest w urzędzie i teroretycznie 6.03 możemy zacząć. .... Plany planami a jeszcze ekipy nie mamy. Generalnie sporo ich jest ,ale jakość nie dokońca jest super (wszystkie z polecenia...) ceny za SSO od 30 do 60 tys. Projekt Zimorodek z kolekcji Muratora powiększony do 105 m użytkowych , podwyższyliśmy ściankę kolankową i kąt dachu teraz jest 35 st.. Wnętrze pozostało prawie bez zmian(tylko kotłownia została przeniesiona i obecnie jest przy wiatrołapie). Bloczki BK odm. 500 już zamówione (przed podwyżkami). Reszta będzie zamówiona. Pozdrawiamy wszystkich "Bobów Budowniczych" roku 2013... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 27.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam serdecznie zaczynających, podobnie jak my, budowę w tym roku - czekamy na PnB, a prace powinniśmy rozpocząć w drugiej połowie marca - lokalizacja - okolice Szczecina. A tak przy okazji - może gości tu jakiś przyszły bliższy lub dalszy sąsiad...) Całkowicie zgadzam się,że o wiele wygodniej i wcale nie dużo drożej jest zlecić SSO jako komplet - robocizna wraz z materiałami - nie wyobrażam sobie chodzić po budowie i liczyć przysłowiowe worki cementu albo paznokcie z mężem zgryzać zastanawiając się czy ekipa nie wywiozła aby przypadkiem naszego towaru na równoległą budowę... Wiem z doświadczenia ,że jest gro inwestorów mających stres z tego powodu... Witaj sąsiadko przyszła. Ja planuję zacząć w tym roku i stan zero wyciągnąć minimum. Jak daleko zajadę to się okaże - mam niespodziewane problemy z kredytem, więc muszę czekać na spieniężenie naszych nieruchomości z dalszymi etapami prac. Jest jeszcze ewentualność że z pożyczki z firmy postawię mury i wyleję strop. Liczę się że murowanie zrobię sobie powolutku sam, czas jest, siły są, z kasą trochę krucho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosna Jutrzenka 27.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam sąsiadów, my również budujemy w gminie Tarnowo Podgórne. Zdecydowaliśmy się na samodzielne kupno materiałów (wysłałam ofert do 14 składów budowlanych i wybrałam najkorzystniejszą). Mam nadzieje, że zima szybko minie i będziemy kontynuować stan zero. Witam sąsiadów Życzymy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytcia 27.02.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam ten rok ma być TYM przełomowym rokiem Budujemy w projekt Jaworzynka Nowa z kilkoma - głównie - zewnętrznymi zmianami. W zeszłym roku załatwiliśmy PnB - a raczej się załatwiło. Działka 25x55m ze spadkiem. Na chwilę obecną mamy ławy fundamentowe przykryte folią na zimę. Budujemy sami - z pomocą jednego majstra murarza. Mam nadzieję, że damy radę. Cel na ten rok..? Ciche marzenie o SSO. Trzymam kciuki za wszystkich zaczynających! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 27.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam wszystkich i my ruszamy z budową tego roku, dom 150m2, 118m2 powierzchni użytkowej, chciałem budować ścianę jednowarstwowa ale w mojej okolicy wykonawcy to jakaś porażka nikt nie umie ale Panie ale po co zrób se pan z Maxa, i tak to wyglądało więc żeby jakos ustrzec się fuszery będziemy robic ściany 2 warstwowe 24 beton komórkowy i izolacja termiczna 18 wełna rocckwoola, czekamy na wiosnę żeby ruszyć ale śniegu u nas jeszcze masa! A co do betonu komórkowego to z H+H w naszej okolicy 24 klasa 600 9.70 zł szok normalny jak chcą zdzierać! Firma budowlana SSO 35 tysi chciała, znaleźliśmy majstra za 10 tysi tyko będę pomagał ale to i tak lepiej bo przynajmniej będę przy budowie swojego własnego domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 28.02.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) A u nas troszkę niemiło się zrobiło. Działka na zimę była w całości równana, łącznie z drogą i jeśli jej nie utwardzimy to raczej nie dojedziemy z niczym ciężkim. Jednym słowem lipa. Pod budowę jest elegancka twarda ziemia(prawie 1,5 m zebrane) można byłoby już kopać a na drodze ziemia świeża przynajmniej miejscami, więc czekamy. Mam pytanie gdyz zielona w tym temacie jestem, mianowicie jak dodać swój dziennik budowy w podpisie próbowałam i nie wychodzi:confused: Edytowane 28 Lutego 2013 przez aLilith literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_olo 28.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam, My też zaczynamy w tym roku. Wszystkie formalności już załatwione, ekipa do prac murowych wybrana, do dachu wybiera się, zaczynam kupować materiał. Ściany będą z BK H+H TLMA klasy 600 24 cm (już kupione po 6,9 + dostawa) + 20 cm styro, strop monolit, WM + reku, dach prawdopodobnie dachówka. Całość chcemy zakończyć do końca przyszłego roku. Życzę wszystkim Bociankom powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.02.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A u nas troszkę niemiło się zrobiło. Działka na zimę była w całości równana, łącznie z drogą i jeśli jej nie utwardzimy to raczej nie dojedziemy z niczym ciężkim. Jednym słowem lipa. Pod budowę jest elegancka twarda ziemia(prawie 1,5 m zebrane) można byłoby już kopać a na drodze ziemia świeża przynajmniej miejscami, więc czekamy. Mam pytanie gdyz zielona w tym temacie jestem, mianowicie jak dodać swój dziennik budowy w podpisie próbowałam i nie wychodzi:confused: Nie poddawaj się - wejdź na stronę swojego dziennika i skopiuj adres strony do niego - wejdź na stronę ustawień murator i na niej z lewej strony znajdziesz takie menu - edytuj sygnaturę - wklejasz skopiowany link do swojego dziennika, zapisujesz, potwierdzasz i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 28.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Hej Witam wszystkich budowniczych . Czekamy na PnB. Projekt indywidualny ale bardzo podobny do Czarującego Nikodema Studia Atrium. Dodaliśmy piwnice w której jest kotłownia. Budujemy z ceramiki-Lewkowo. Dom wyszedł 250 m2, a dodaliśmy do pierwotnego projektu tylko piwnicę i garaż dwustanowiskowy. W tym roku budujemy stan zero czyli piwnica zalana chudziakiem. Za na wiosnę idziemy z cegłami w górę . Mamy już budowlańca ugadanego. Czy ktoś jest jeszcze z podlaskiego? Bo u większości nie ma miejscowości w profilu, buuu....... Pozdrawiam Gosia Edytowane 28 Lutego 2013 przez gosiakmala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 28.02.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam i ja budujących w tym roku. My z Rybnika, woj. śląskie. Niby możemy już budować, bo PnB już od jesieni w domciu, ale jakoś tak nie potrafimy się sprężyć... bo w sumie, po co się spieszyć.... Murarz jest, dach wstępnie omówiony i zamówiony, teraz trzeba kupić materiały. Aha, budujemy tzw systemem gospodarczym i bez kredytu. Mój optymistyczny plan zakłada, że 10 rocznicę ślubu spędzamy u siebie, a to jest 24 lipca 2014, ambitnie, co? Hahaha. Wszystko się okaże jak nam pójdzie sprzedaż mieszkania na jesień/zimę i w związku z tym kasa na wykańczanie domku. A za oknem wiosna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek87 28.02.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam mam pytanko. Chcem zaizolować fundamenty wymurowane z bloczka od wewnątrz aby móc zasypać i zagęścić piach i wylewać płyte fundamentową. Proszę o pomoc czy wystarczy jak posmaruje 2 razy dysperbitem ?? Doradźcie koledzy którzy już tą robote wykonali A może jakąś inną masą posmarować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 28.02.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) chudziak wylany, zbrojenie gotowe czeka na ułożenie, w poniedziałek lejemy ławy a potem murowanie z bloczka, szybko robota idzie muszę dziennik budowy na forum w weekend uzupełnić bo nie nadążam za pracami Edytowane 28 Lutego 2013 przez kajwroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 28.02.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam i ja budujących w tym roku. My z Rybnika, woj. śląskie. Niby możemy już budować, bo PnB już od jesieni w domciu, ale jakoś tak nie potrafimy się sprężyć... bo w sumie, po co się spieszyć.... Murarz jest, dach wstępnie omówiony i zamówiony, teraz trzeba kupić materiały. Aha, budujemy tzw systemem gospodarczym i bez kredytu. Mój optymistyczny plan zakłada, że 10 rocznicę ślubu spędzamy u siebie, a to jest 24 lipca 2014, ambitnie, co? Hahaha. Wszystko się okaże jak nam pójdzie sprzedaż mieszkania na jesień/zimę i w związku z tym kasa na wykańczanie domku. A za oknem wiosna.... elmagra u nas jest podobnie. budujemy tzw systemem gospodarczym i bez kredytu. sprzedaż mieszkania lato-jesień i w związku z tym kasa na wykańczanie domku. A gdzie bedziecie mieszkać w tym czasie? bo my u mojej mamy... cóż jakoś to będzie , oby mieszkanie sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 28.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 elmagra u nas jest podobnie. budujemy tzw systemem gospodarczym i bez kredytu. sprzedaż mieszkania lato-jesień i w związku z tym kasa na wykańczanie domku. A gdzie bedziecie mieszkać w tym czasie? bo my u mojej mamy... cóż jakoś to będzie , oby mieszkanie sprzedać szczęśliwcy bez kredytu powodzenia życzę, u nas niestety bez tego garba się nie obeszło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 28.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 kaj nie to że my bez kredytu...na działce mamy kredyt.... ale już go pokochaliśmy i zaakceptowaliśmy jego co miesieczną obecność :/. Jeszcze 7 lat i zrobimy mu papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 28.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam mam pytanko. Chcem zaizolować fundamenty wymurowane z bloczka od wewnątrz aby móc zasypać i zagęścić piach i wylewać płyte fundamentową. Proszę o pomoc czy wystarczy jak posmaruje 2 razy dysperbitem ?? Doradźcie koledzy którzy już tą robote wykonali A może jakąś inną masą posmarować ?? Jestem co prawda bociankiem 2012 ale sie wtrace w wasz watek:rolleyes: Po pierwsze bedziesz wylewal tylko chudziak a nie plyte fundamentowa (plyta to alternatywne rozwiazanie bez law). Po drugie - czesc ludzi smaruje od srodka dysberbitem badz inna masa bitumiczna z domieszkiem zywic. Inni uwaza to za zbytek gdyz chronimy sie przed wilgoscia od zewnatrz. Ja dolaczylem do tej drugiej. Ale jak ci sie chce smarowac to kto bogatemu zabroni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 28.02.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie poddawaj się - wejdź na stronę swojego dziennika i skopiuj adres strony do niego - wejdź na stronę ustawień murator i na niej z lewej strony znajdziesz takie menu - edytuj sygnaturę - wklejasz skopiowany link do swojego dziennika, zapisujesz, potwierdzasz i gotowe. Dzięki, będę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 28.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ja smarowałem od środka na pewno nie zaszkodzi a koszt tego nie duży. Wykonałem to sam wiec kosztował mnie tylko materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Wg prognoz, w połowie marca, na południu Polski temperatury mają spaść do -7 stopni. To też nie zachęca do startu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts