Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze czekamy na PnB, ale żona dzwoniła do starostwa i się dowiedziała, że nie mają żadnych uwag do projektu :)

czekamy tylko na decyzję od konserwatora, a ta ma być wg terminu w przyszłym tygodniu :)

jak dobrze pójdzie to do końca marca będziemy mieli prawomocne PnB a działka kupiona w listopadzie, więc jak ktoś chce i się postara to można załatwić sprawę szybko, i to bez znajomości

Witaj sąsiadko przyszła. Ja planuję zacząć w tym roku i stan zero wyciągnąć minimum.

Jak daleko zajadę to się okaże - mam niespodziewane problemy z kredytem, więc muszę czekać na spieniężenie naszych nieruchomości z dalszymi etapami prac. Jest jeszcze ewentualność że z pożyczki z firmy postawię mury i wyleję strop. Liczę się że murowanie zrobię sobie powolutku sam, czas jest, siły są, z kasą trochę krucho...

My Mierzyn - a mogę spytać u Ciebie jaka okolica...?

Oooo, czyżby pierwsza sąsiadka? My też startujemy z budową w gminie onegdaj polecanej przez Krzysztofa Krawczyka ;)

Super!! Ale fajnie!! W kupie raźniej ;-)

My prawie budujemy na osiedlu "Jelonek" :wiggle:

A Wy gdzie się budujecie??

Jakie papiury załatwiacie teraz?? Co Wam jeszcze zostało?? Może będę mogła coś podpowiedzieć??

My już prawie mamy wszystkie... czekam tylko na podłączenie kurka do wody i na licznik od enei, jeszcze pewnie z miesiąc...

:hug:

ps. o co chodzi z tym Krawczykiem?? ;)

Edytowane przez Megiska

U nas robota idzie pełną parą :) Wiosna na Mazowszu. Nie straszne nam przymrozki w niektóre noce ;)

Mamy zrobione ławy fundamentowe, ściany fundamentowe są w trakcie.

DO tego mamy zaliczkowanego hydraulika na całą instalację wodno-kanalizacyjno-grzewczą.

I tym samym pobieramy drugą transzę kredytu.

Nie jestem ekspertem, ale ktoś z majstrów mi mówił, że zasadniczo jak beton komórkowy to styropian, natomiast ceramikę np. Porotherm ociepla się welną i to drożej wychodzi. Nie wiem, czy to prawda, ale można spr. połączenie beton kom.-wełna.

Podlaskie to blisko lubelskiego jakby co, to my budujemy ok. Zamościa:bye:

jeszcze czekamy na PnB, ale żona dzwoniła do starostwa i się dowiedziała, że nie mają żadnych uwag do projektu :)

czekamy tylko na decyzję od konserwatora, a ta ma być wg terminu w przyszłym tygodniu :)

jak dobrze pójdzie to do końca marca będziemy mieli prawomocne PnB a działka kupiona w listopadzie, więc jak ktoś chce i się postara to można załatwić sprawę szybko, i to bez znajomości

Można szybko, można, co wcale nie znaczy, że trzeba i inaczej to jest be. My kupiliśmy działkę bodaj 7 sierpnia 2012r a PnB mieliśmy wydane 5 listopada 2012r. czyli około 3 miesiące. Szkoda tylko, że w tają porę roku nie bardzo budowlaną. Nadal nic nie zrobiliśmy poza ogrodzeniem i blaszakiem i zebraniem desek itp... :)

Wczoraj jak wracałam do domu, to pogoda aż krzyczała, żeby zacząć budować, to sobie wyrzucałam, że my jeszcze nie gotowi do boju, a za to dziś śnieżek mi popadał na szybkę w samochodzie, to aż się odechciewa budowy. W każdym razie będę się trzymać mojej wersji "...nam się nie śpieszy... :)"

hehe, mam nadzieje że nie, że do starości to juz go spłacę myśmy z żonką wzieli na 20 lat ponieważ jak zobaczyliśmy kredyt rozpisany z odsetkami na 30 lat to zwątpiliśmy po prostu, a na 20 lat to jeszcze nie tak źle;) no ale cóz jak juz pisałem bez kredytu nie ma szans na własny domek!

Ja należę do tego małego grona naiwnych i upartych, którzy wierzą, że jednak BEZ kredytu się da. Obym tylko się nie przeliczyła, ale mogę spać na materacu i jeść na stole zbitym z desek "poszalunkowych". hehehe. Czytam sobie to tu to tam dzienniki samobudowlańców i mam nadzieję, że i nam się uda co nieco przyoszczędzić - mam pracowitego i wprawionego w wykończeniówce męża informatyko-sprzedawcę. :) Choć oczywiście wiem, że wiele osób bierze kredyt, mam 2 pary znajomych z nowymi domami i kredytami do emerytury. :/

Witam i ja budujących w tym roku. My z Rybnika, woj. śląskie. Niby możemy już budować, bo PnB już od jesieni w domciu, ale jakoś tak nie potrafimy się sprężyć... bo w sumie, po co się spieszyć.... Murarz jest, dach wstępnie omówiony i zamówiony, teraz trzeba kupić materiały. Aha, budujemy tzw systemem gospodarczym i bez kredytu. Mój optymistyczny plan zakłada, że 10 rocznicę ślubu spędzamy u siebie, a to jest 24 lipca 2014, ambitnie, co? Hahaha. Wszystko się okaże jak nam pójdzie sprzedaż mieszkania na jesień/zimę i w związku z tym kasa na wykańczanie domku.

A za oknem wiosna....

Witaj w jakiej dzielnicy budujesz? Masz murarza i od dachu kogoś poleconego. My wstepnie mamy od dachu ale nad murarzem sie zastanawiamy.

Plan bardzo ambitny życze powodzenia my do 10 też raczej sie wprowadzimy ale mamy jeszcze 6lat:D

Ja należę do tego małego grona naiwnych i upartych, którzy wierzą, że jednak BEZ kredytu się da. Obym tylko się nie przeliczyła, ale mogę spać na materacu i jeść na stole zbitym z desek "poszalunkowych". hehehe. Czytam sobie to tu to tam dzienniki samobudowlańców i mam nadzieję, że i nam się uda co nieco przyoszczędzić - mam pracowitego i wprawionego w wykończeniówce męża informatyko-sprzedawcę. :) Choć oczywiście wiem, że wiele osób bierze kredyt, mam 2 pary znajomych z nowymi domami i kredytami do emerytury. :/

No wiesz, ale ile lat zamierzasz budować wymarzony domek, jak przeliczyłem możliwości finansowe mimo, że praktycznie sam chce wybudowac cały domek to faktycznie moge sobie go budowac jakieś 12 lat, ale nie o to chyba chodzi, mam nadzieje, że nic sie nie sypie i zamiast w sanatorium z garbami finansowymi to nie spotkamy sie w pierdlu za nie spłacanie kredytów hehehe, tego bysmy nie chcieli, ale wybudować dom z oszczędności podziwiam, mój znajomy budował dom 10 lat wprowadził się właśnie w tamtym roku spoko dał rade bez kredytu, ale ja jestem jednak w gorącej wodzie kąpany, trzeba zrobić od razu i sie wprowadzić mieszkać i cieszyć sie nie budowaniem ale pięknym ogrodem i własnym domkiem!ogólnie tak czy inaczej wszystkim kredytowiczom jak i oszczędziakom życzę 100% powodzenia i zadowolenia!