Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

A nam firma wyceniła SSO na 55 tyś w ubiegłym roku (dodam tylko, że dom ma 130 m kw oraz jest całkowicie podpiwniczony z garażem dwustanowiskowym i czterospadowym dachem z 2 lukarnami), materiały sami zamawiamy. Ogólnie za piwnicę zapłaciliśmy już 15 tyś, zostało jeszcze 40 tyś:( Pocieszam się tym, że inne firmy wołały ok 72 tyś. Wydaję mi się, że każdy z nas będzie miał trochę inne ceny za robociznę, które są zależne od regionu w jakim się mieszka oraz od samego domu, metrażu i innych bajerów.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich i my ruszamy z budową tego roku, dom 150m2, 118m2 powierzchni użytkowej, chciałem budować ścianę jednowarstwowa ale w mojej okolicy wykonawcy to jakaś porażka nikt nie umie ale Panie ale po co zrób se pan z Maxa, i tak to wyglądało więc żeby jakos ustrzec się fuszery będziemy robic ściany 2 warstwowe 24 beton komórkowy i izolacja termiczna 18 wełna rocckwoola, czekamy na wiosnę żeby ruszyć ale śniegu u nas jeszcze masa!

A co do betonu komórkowego to z H+H w naszej okolicy 24 klasa 600 9.70 zł szok normalny jak chcą zdzierać!

Firma budowlana SSO 35 tysi chciała, znaleźliśmy majstra za 10 tysi tyko będę pomagał ale to i tak lepiej bo przynajmniej będę przy budowie swojego własnego domu!:D

Zobacz tutaj, maja troche lepsze ceny :-)

http://www.prefabet.com.pl/cennik.html

No wiesz, ale ile lat zamierzasz budować wymarzony domek, jak przeliczyłem możliwości finansowe mimo, że praktycznie sam chce wybudowac cały domek to faktycznie moge sobie go budowac jakieś 12 lat, ale nie o to chyba chodzi, mam nadzieje, że nic sie nie sypie i zamiast w sanatorium z garbami finansowymi to nie spotkamy sie w pierdlu za nie spłacanie kredytów hehehe, tego bysmy nie chcieli, ale wybudować dom z oszczędności podziwiam, mój znajomy budował dom 10 lat wprowadził się właśnie w tamtym roku spoko dał rade bez kredytu, ale ja jestem jednak w gorącej wodzie kąpany, trzeba zrobić od razu i sie wprowadzić mieszkać i cieszyć sie nie budowaniem ale pięknym ogrodem i własnym domkiem!ogólnie tak czy inaczej wszystkim kredytowiczom jak i oszczędziakom życzę 100% powodzenia i zadowolenia!

Zamierzam w przyszłym roku się wprowadzić, a przynajmniej przed końcem wakacji być w stanie przenieść wszystkie nasze graty do domu. Doskonale wiem co masz na myśli mówiąc o budowaniu przez 12 lat. 9 lat temu jak wychodziłam za mąż i zamierzaliśmy z mężem kupić mieszkanie (wtedy to było jeszcze za dość małe pieniądze) to mój tata sugerował kupienie działki (w tej samej cenie pewnie) i budowanie domu. Nie zgodziliśmy się, bo oznaczałoby to dla nas budowanie przez te właśnie 10 lat i mieszkanie z teściową (bo nie chcieliśmy kredytu). Kupiliśmy mieszkanie. Dziś, po 8 latach mamy sporo gotówki utopionej w mieszkaniu, które jest przeznaczone na sprzedaż i wykończenie domu do stanu "da się mieszkać bez wanny z hydromasażem i baterii za 1000zł...", nawet za cenę posiadania tylko wykończonej kuchni i jednej łazienki i podłóg w pozostałej części domu. Meble, z których korzystamy dziś spełnią swoje zadanie nawet w nowym domu - nie uważam, że nowy dom to nowe meble za milijony... SSZ mamy zamiar postawić za tzw "oszczędności" z tych prawie 9 lat małżeństwa i na bieżąco odkładanych pieniążków. :) Marzę o tym, żeby się udało :) Bo trzeba mieć marzenia.

Aha, my znaleźliśmy murarza za ok 11tys za całość i robociznę dachu za tyle samo. :)

Witam.

Również ja postanowiłem dołączyć do grona Bocianków 2013 :)

Pod koniec marca planujemy rozpocząć budowę.

Ekipa od stanu surowego i ekipa od dachu zarezerwowana w zeszłym roku.

Materiały i ich ceny zaklepane w styczniu 2013r.

Pozostaje nam wytyczenie, wykopanie i jazda do przodu :)

Życzę wszystkim i sobie powodzenia i w trakcie budowy jak najmniej problemów.

No to tylko pozazdrościć takich cen za robociznę. Nasza piwnica jest dość spora bo jest pod częścią mieszkalną i pod garazem 2 -stanowiskowym ma ok.90 m kw, do tego dochodzi jak pisałam dom o pow.130m kw i garaz 40 m kw i się trochę nazbierało razem. Znajomi za podobny dom jak nasz tylko bez piwnicy i o pow.165m kw płacili za sso 65 tyś.

Zamierzam w przyszłym roku się wprowadzić, a przynajmniej przed końcem wakacji być w stanie przenieść wszystkie nasze graty do domu. Doskonale wiem co masz na myśli mówiąc o budowaniu przez 12 lat. 9 lat temu jak wychodziłam za mąż i zamierzaliśmy z mężem kupić mieszkanie (wtedy to było jeszcze za dość małe pieniądze) to mój tata sugerował kupienie działki (w tej samej cenie pewnie) i budowanie domu. Nie zgodziliśmy się, bo oznaczałoby to dla nas budowanie przez te właśnie 10 lat i mieszkanie z teściową (bo nie chcieliśmy kredytu). Kupiliśmy mieszkanie. Dziś, po 8 latach mamy sporo gotówki utopionej w mieszkaniu, które jest przeznaczone na sprzedaż i wykończenie domu do stanu "da się mieszkać bez wanny z hydromasażem i baterii za 1000zł...", nawet za cenę posiadania tylko wykończonej kuchni i jednej łazienki i podłóg w pozostałej części domu. Meble, z których korzystamy dziś spełnią swoje zadanie nawet w nowym domu - nie uważam, że nowy dom to nowe meble za milijony... SSZ mamy zamiar postawić za tzw "oszczędności" z tych prawie 9 lat małżeństwa i na bieżąco odkładanych pieniążków. :) Marzę o tym, żeby się udało :) Bo trzeba mieć marzenia.

Aha, my znaleźliśmy murarza za ok 11tys za całość i robociznę dachu za tyle samo. :)

No jasne że tak się da my tez z mieszkania przeprowadzamy się z meblami i jak nie starczy na wannę z hydromasażem czy jakiś inny zbytek to trudno woleliśmy mniejszy kredyt niż się utopić w odsetkach i kredycie do śmierci!

No to tylko pozazdrościć takich cen za robociznę. Nasza piwnica jest dość spora bo jest pod częścią mieszkalną i pod garazem 2 -stanowiskowym ma ok.90 m kw, do tego dochodzi jak pisałam dom o pow.130m kw i garaz 40 m kw i się trochę nazbierało razem. Znajomi za podobny dom jak nasz tylko bez piwnicy i o pow.165m kw płacili za sso 65 tyś.

65 tys. za sama robocizne?

mariontg firma 3 osobowa.

65 tys. za sama robocizne?

mariontg firma 3 osobowa.

Jak za taką chatę, ekipa 3 osobowa, to poważnie tanio strasznie, a u nas nie dość że drogo to połowa z nich nie bardzo sie orientuje co i jak, jak coś powiedziałem że wyczytałem w Muratorze to mnie wyśmiali i powiedzieli że jakby oni czytali muratora to by żadnego domu nie postawili że to same bzdury, tak że takich fachowców mamy, ale za stan zero 40 tysi przy prostej prostokątnej bryle i dach dwu spadowym, no śmiech na sali!

mi ekipy podaly robocizne w przedziale 45-55 tysi, raczej oferty byly spojne poza dwiema, ktore wyskoczyly z ceną z kosmosu

oferty z materialem oscylowaly w przedziale 155-165 tysi, ale mialem tez dwie oferty na ponad 190 tysi :/

mam ogolnie prosty dom, ale posadowiony na plycie fundamentowej, wiec to troszeczke podnioslo koszt, powiedzmy o 5-10 tysi

mi ekipy podaly robocizne w przedziale 45-55 tysi, raczej oferty byly spojne poza dwiema, ktore wyskoczyly z ceną z kosmosu

oferty z materialem oscylowaly w przedziale 155-165 tysi, ale mialem tez dwie oferty na ponad 190 tysi :/

mam ogolnie prosty dom, ale posadowiony na plycie fundamentowej, wiec to troszeczke podnioslo koszt, powiedzmy o 5-10 tysi

A ja wogóle mam jakiś przekombinowany dom bo mam i fundamenty 120 cm 30cm szerokości to jescze mam płytę fundamentową 12 cm

Jak za taką chatę, ekipa 3 osobowa, to poważnie tanio strasznie, a u nas nie dość że drogo to połowa z nich nie bardzo sie orientuje co i jak, jak coś powiedziałem że wyczytałem w Muratorze to mnie wyśmiali i powiedzieli że jakby oni czytali muratora to by żadnego domu nie postawili że to same bzdury, tak że takich fachowców mamy, ale za stan zero 40 tysi przy prostej prostokątnej bryle i dach dwu spadowym, no śmiech na sali!

Podejrzana sprawa z takimi fachowcami, jesli stosuja "domowe sprawdzone sposoby" na budowanie to ja bym przynajmniej wzial solidnego kierownika ktory bedzie "patrzyl panom" na rece. Powazna inwestycja, powazna kasa i zbyt duze ryzyko w efekcie koncowym. Takie ryzyko moim zdaniem trzeba minimalizowac i brac fachowcow z polecenia, nie zbyt tanich / nie zbyt drogich i na 100% odbyc z szefem brygady dluzsza rozmowe zeby sie zorientowac co / gdzie budowali i jakie maja referencje.

A na solidnym kierowniku budowy nie powinno sie oszczedzac - jak mowie, duze ryzyko trzeba minimalizowac.