pinacolada88 03.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 witajcie, jestem na forum nowa. Planujemy z mężem budowę domu, działkę już mamy. W tym roku chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności, pozwolenia itp. oraz zalać fundamenty. Chcemy domek parterowy podobają nam się te dwa projekty:http://projekty.muratordom.pl/projek...i,2421,0,0.htmhttp://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm bardziej podoba nam się domek muratora z dachem wielospadowym, ale obawiamy się, że będzie dużo droższy... a budujemy bez kredytu i zależy nam na jak najmniejszych kosztach... oczywiście jesteśmy zieloni, jeśli chodzi o budowę domu. Czy możecie doradzić nam, podpowiedzieć, który z tych domków jest waszym zdaniem lepszy, ma korzystniejszy rozkład pomieszczeń i czy duża byłaby różnica w ich budowie? interesuje nas dom parterowy, ponieważ mamy niepełnosprawnego synka, i chcemy dostosować go głównie pod niego. Z góry dziękuję za rady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klos1010 03.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 U mnie, na Śląsku, przy 195 m2 domu robocizna SSO (komplet ze schodami wew, zew, tarasem, drenażem, odprowadzeniem deszczówki, kominem) bez piwnic za 27 000 zł a całkowitą robociznę 220 m2 dachu za 10 000 zł. Tyle, że ekipa budowlana z polecenia, oddalona ode mnie ok 50 km. Ekipy z polecenia z moich stron to SSO zaczyna się od 40 000 zł... Dlatego warto szukać nie tylko "na własnym podwórku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 03.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 witajcie, jestem na forum nowa. Planujemy z mężem budowę domu, działkę już mamy. W tym roku chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności, pozwolenia itp. oraz zalać fundamenty. Chcemy domek parterowy podobają nam się te dwa projekty: http://projekty.muratordom.pl/projek...i,2421,0,0.htm http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm bardziej podoba nam się domek muratora z dachem wielospadowym, ale obawiamy się, że będzie dużo droższy... a budujemy bez kredytu i zależy nam na jak najmniejszych kosztach... oczywiście jesteśmy zieloni, jeśli chodzi o budowę domu. Czy możecie doradzić nam, podpowiedzieć, który z tych domków jest waszym zdaniem lepszy, ma korzystniejszy rozkład pomieszczeń i czy duża byłaby różnica w ich budowie? interesuje nas dom parterowy, ponieważ mamy niepełnosprawnego synka, i chcemy dostosować go głównie pod niego. Z góry dziękuję za rady i opinie. Witam!, moim skromnym zdaniem o wiele lepszy jest domek o prostej bryle z dachem dwuspadowym, sam taki buduje, tylko my z użytkowym poddaszem, ale taki domek jest tańszy i ogólnie chyba ostatnie trzy numery Ładnego domu pisali o czymś takim artykuł brzmiał "mały domek na trudne czasy", jak myślicie o czymś tanim bo bez kredytu to może coś takiego http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-11.html Jak chcecie zaooszczędzić to też radze przemyśleć dwie łazienki szczególnie że obie są na tym samym poziomie, a bajdurzenie że łazienka dla gości, no decyzje pozostawiam inwestorom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 04.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Jak za taką chatę, ekipa 3 osobowa, to poważnie tanio strasznie, a u nas nie dość że drogo to połowa z nich nie bardzo sie orientuje co i jak, jak coś powiedziałem że wyczytałem w Muratorze to mnie wyśmiali i powiedzieli że jakby oni czytali muratora to by żadnego domu nie postawili że to same bzdury, tak że takich fachowców mamy, ale za stan zero 40 tysi przy prostej prostokątnej bryle i dach dwu spadowym, no śmiech na sali! chłop który będzie na budował, postawił naszym trzem sąsiadom więc my wiemy co buduje i jak. Ledwo udało nam się go namówić bo już zamówienia na ter rok ma. Sąsiedzi obok postawili z inną ekipą. Zapłacili 41 tysi. Ja sie ciesze ze tylko 33 tysięcy bo to troszkę nasz znajomy i może inaczej policzył. A co fajne to mieszka na tej samej ulicy co buduje domy, więc nie jest źle Wysyłałam oferty do firm budujących to jedna z firm z materiałami naliczyła 380 tysięcy - zwariowali troszkę , drudzy wyliczyli 150 tysięcy z materiałami, wiec różnice w cenach są ogromne. Ja wiem jedno, wiem kto będzie budował i lipy nie powinno być mariontg fajny domeczek , taki funkcjonalny. Ale ja mimo wszystko bym zrobiła piwnicę i poddasze Edytowane 4 Marca 2013 przez gosiakmala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 04.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Do pinacolada88Budując domek zwróćcie uwagę przede wszystkim na łazienkę, żeby nie była za mała, abyś miała miejsce się w niej swobodnie poruszać z synkiem, prysznic najlepiej murowany, róbcie od razu wszędzie drzwi 100 nie żadne 80 bo wózek lub balkonik może się nie zmieścić (jeśli oczywiście synek korzysta z tego typu sprzętu, bo nie wiem), likwidujcie wszelkie progi, kontakty montujcie w miarę nisko aby synuś mógł swobodnie do nich dostać, jeśli nie porusza się samodzielnie. Zwróćcie uwagę na możliwość montażu podjazdów, poręczy. Najlepiej aby nie było żadnych schodów. Pokój Wasz najlepiej aby był obok pokoju malca. Drugi projekt bodajże promyk jest całkiem ok, pierwszego nie mogłam otworzyć, tylko zastanówcie się nad garażem lub górą bo gdzie bedziecie trzymać rzeczy typu" kosiarka, rowery, i inne przysłowiowe ,,graty". Edytowane 4 Marca 2013 przez asica25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkasta 04.03.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 No u nas już powoli klaruje się wizja rozpoczęcia prac.Dziś podpisana umowa z wykonawcą 35 tys. za stan SSO domek 105m2 użyt. i garaż wolnostojący z wiatą. Wnioski kredytowe złożone. A prace planujemy od 16.03 rozpocząć. Teraz dach i do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.03.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 U mnie z budową mały klops: umówiony murarz nie będzie mógł postawić mi domu i zostałem na lodzie. Dzwonię wszędzie ale nikt nie ma już wolnych terminów. Nie ma ktoś namiarów na murarzy - powiat Garwolin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 04.03.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 mariontg fajny domeczek , taki funkcjonalny. Ale ja mimo wszystko bym zrobiła piwnicę i poddasze hej ale to nie mój domek, polecałem Pinacoladzie88, jak kogos interesuje to za niedługo wypełnie dziennik budowy, mój z poddaszem ale bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 04.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 pewnie ze chcemy! pokazuj predko swoje gniazdko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 05.03.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 U mnie ruszylo od soboty, na dzisiaj fundament zaszalowany, dzisiaj przyjda zbrojenia. Kujawsko-pomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinacolada88 05.03.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Do pinacolada88 Budując domek zwróćcie uwagę przede wszystkim na łazienkę, żeby nie była za mała, abyś miała miejsce się w niej swobodnie poruszać z synkiem, prysznic najlepiej murowany, róbcie od razu wszędzie drzwi 100 nie żadne 80 bo wózek lub balkonik może się nie zmieścić (jeśli oczywiście synek korzysta z tego typu sprzętu, bo nie wiem), likwidujcie wszelkie progi, kontakty montujcie w miarę nisko aby synuś mógł swobodnie do nich dostać, jeśli nie porusza się samodzielnie. Zwróćcie uwagę na możliwość montażu podjazdów, poręczy. Najlepiej aby nie było żadnych schodów. Pokój Wasz najlepiej aby był obok pokoju malca. Drugi projekt bodajże promyk jest całkiem ok, pierwszego nie mogłam otworzyć, tylko zastanówcie się nad garażem lub górą bo gdzie bedziecie trzymać rzeczy typu" kosiarka, rowery, i inne przysłowiowe ,,graty". tak właśnie mamy zamiar robić szersze drzwi, niżej kontakty itp. potrzebujemy dwie łazienki, ponieważ jedną chcemy całkowicie dostosować pod synka, uchwyty itp. schodów nie chcemy więc piwnica i poddasze odpada, myślę, że jakieś drobne rzeczy rzadko potrzebne będziemy trzymać na strychu... na rowery,kosiarki itp, kupimy pewnie garaż blaszany, a kiedyś może dostawimy garaż, z jakimś pomieszczeniem gospodarczym... coraz bardziej przekonuję się do tego projektu: http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm mam nadzieję, że domek nie będzie wyglądał jak stodoła... planujemy zresztą nad wejściem dać daszek, tzw. wykusz? na dwóch kolumnach, co by troszkę ten domek uatrakcyjnić. Co o tym myślicie? jeszcze raz wrzucam link do projektu nad którym się też nadal zastanawiamy: http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-dusza-wariant-i,2421,0,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinacolada88 05.03.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam!, moim skromnym zdaniem o wiele lepszy jest domek o prostej bryle z dachem dwuspadowym, sam taki buduje, tylko my z użytkowym poddaszem, ale taki domek jest tańszy i ogólnie chyba ostatnie trzy numery Ładnego domu pisali o czymś takim artykuł brzmiał "mały domek na trudne czasy", jak myślicie o czymś tanim bo bez kredytu to może coś takiego http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-11.html Jak chcecie zaooszczędzić to też radze przemyśleć dwie łazienki szczególnie że obie są na tym samym poziomie, a bajdurzenie że łazienka dla gości, no decyzje pozostawiam inwestorom! ten domek ma tylko dwie sypialnie, my szukamy z trzema, poza tym chcemy też bez garażu, ale dzięki za link;) czy ktoś może mi powiedzieć, czy dach wielospadowy a dwuspadowy powiedzmy o podobnej powierzchni to faktycznie taka kolosalna różnica w cenie, bo tak słyszałam juz od kilku osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 05.03.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 do alkasta Zdaje się, że też budujecie garaż oddzielnie, a jak to w praktyce? Bo nie wiem, czy najpierw garaż , fundamenty pod dom i dopiero mury w górę, czy jednocześnie ciągnąć dwie budowy. Boję się, że to 2 rozwiązanie może nas wykończyc finansowo... A może rozłozyć na raty fundamenty i garaż a w przyszłym roku reszta? No tak dach dwuspadowy na pewno tańszy, zależy jeszcze czym chcecie kryć.Nasz wielospadowmy(Jonagoldy Archon), dachówka ceramiczna wyszedł ok.60 tys:eek:. Zobaczymy...I tak trzeba będzie kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 mam dzisiaj info telefoniczne ze starostwa, że w piątek możemy odebrać pozwolenie na budowę jest super, mamy miesiąc wyprzedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 05.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 A my dzisiaj mieliśmy telefon z banku. Decyzja kredytowa pozytywna:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 w jakim banku dają teraz dobre warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 05.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Teraz to nie wiem za bardzo, Braliśmy kredyt w listopadzie w tamtym roku RNS, złożyliśmy wnioski w PKO BP(nawet na 35 lat nie mieliśmy zdolności), Pekao SA(w nim mamy kredyt),Bank Pocztowy(nie polecam), Bank Milenium(najgorsze warunki), Bank Kredytowy(najlepsze warunki, ale niestety 2 zł, które się ciągnęło za mną w biku przez 4 miesiące przez WIBOR, który się podniósł, więc moja ocena końcowa w Biku była nie wystarczająca dla Kredytowego). Najlepiej zadzwonić spotkać się z konsultantami i wybrać najlepszy, uważajcie na koszty ukryte(ubezpieczenia od tamtego i owego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 nie jest to mój pierwszy kredyt, więc już wiem na co zwracać uwagę kilka banków już sprawdziłem, i chyba najlepiej wg mnie wypadł credit agricole, ale muszę jeszcze raz wszystkie obdzwonić bo oferty mogły się w ciągu ostatniego miesiąca pozmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 05.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Teraz niski WIBOR więc i warunki, mogą być niezłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 05.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 tak właśnie mamy zamiar robić szersze drzwi, niżej kontakty itp. potrzebujemy dwie łazienki, ponieważ jedną chcemy całkowicie dostosować pod synka, uchwyty itp. schodów nie chcemy więc piwnica i poddasze odpada, myślę, że jakieś drobne rzeczy rzadko potrzebne będziemy trzymać na strychu... na rowery,kosiarki itp, kupimy pewnie garaż blaszany, a kiedyś może dostawimy garaż, z jakimś pomieszczeniem gospodarczym... coraz bardziej przekonuję się do tego projektu: http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm mam nadzieję, że domek nie będzie wyglądał jak stodoła... planujemy zresztą nad wejściem dać daszek, tzw. wykusz? na dwóch kolumnach, co by troszkę ten domek uatrakcyjnić. Co o tym myślicie? jeszcze raz wrzucam link do projektu nad którym się też nadal zastanawiamy: http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-dusza-wariant-i,2421,0,0.htm No ten drugi projekt- dom z duszą też całkiem fajny, ale ja mam słabość do dachów czterospadowych:) Też uważam, że ten domek dwuspadowy znacznie lepiej będzie wygładał z daszkiem nawet bez kolumn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts