Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

witajcie, jestem na forum nowa. Planujemy z mężem budowę domu, działkę już mamy. W tym roku chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności, pozwolenia itp. oraz zalać fundamenty. Chcemy domek parterowy podobają nam się te dwa projekty:

http://projekty.muratordom.pl/projek...i,2421,0,0.htm

http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm

bardziej podoba nam się domek muratora z dachem wielospadowym, ale obawiamy się, że będzie dużo droższy... a budujemy bez kredytu i zależy nam na jak najmniejszych kosztach... oczywiście jesteśmy zieloni, jeśli chodzi o budowę domu. Czy możecie doradzić nam, podpowiedzieć, który z tych domków jest waszym zdaniem lepszy, ma korzystniejszy rozkład pomieszczeń i czy duża byłaby różnica w ich budowie? interesuje nas dom parterowy, ponieważ mamy niepełnosprawnego synka, i chcemy dostosować go głównie pod niego. Z góry dziękuję za rady i opinie.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie, na Śląsku, przy 195 m2 domu robocizna SSO (komplet ze schodami wew, zew, tarasem, drenażem, odprowadzeniem deszczówki, kominem) bez piwnic za 27 000 zł a całkowitą robociznę 220 m2 dachu za 10 000 zł. Tyle, że ekipa budowlana z polecenia, oddalona ode mnie ok 50 km. Ekipy z polecenia z moich stron to SSO zaczyna się od 40 000 zł... Dlatego warto szukać nie tylko "na własnym podwórku".

witajcie, jestem na forum nowa. Planujemy z mężem budowę domu, działkę już mamy. W tym roku chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności, pozwolenia itp. oraz zalać fundamenty. Chcemy domek parterowy podobają nam się te dwa projekty:

http://projekty.muratordom.pl/projek...i,2421,0,0.htm

http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm

bardziej podoba nam się domek muratora z dachem wielospadowym, ale obawiamy się, że będzie dużo droższy... a budujemy bez kredytu i zależy nam na jak najmniejszych kosztach... oczywiście jesteśmy zieloni, jeśli chodzi o budowę domu. Czy możecie doradzić nam, podpowiedzieć, który z tych domków jest waszym zdaniem lepszy, ma korzystniejszy rozkład pomieszczeń i czy duża byłaby różnica w ich budowie? interesuje nas dom parterowy, ponieważ mamy niepełnosprawnego synka, i chcemy dostosować go głównie pod niego. Z góry dziękuję za rady i opinie.

Witam!, moim skromnym zdaniem o wiele lepszy jest domek o prostej bryle z dachem dwuspadowym, sam taki buduje, tylko my z użytkowym poddaszem, ale taki domek jest tańszy i ogólnie chyba ostatnie trzy numery Ładnego domu pisali o czymś takim artykuł brzmiał "mały domek na trudne czasy", jak myślicie o czymś tanim bo bez kredytu to może coś takiego

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-11.html

Jak chcecie zaooszczędzić to też radze przemyśleć dwie łazienki szczególnie że obie są na tym samym poziomie, a bajdurzenie że łazienka dla gości, no decyzje pozostawiam inwestorom!

Jak za taką chatę, ekipa 3 osobowa, to poważnie tanio strasznie, a u nas nie dość że drogo to połowa z nich nie bardzo sie orientuje co i jak, jak coś powiedziałem że wyczytałem w Muratorze to mnie wyśmiali i powiedzieli że jakby oni czytali muratora to by żadnego domu nie postawili że to same bzdury, tak że takich fachowców mamy, ale za stan zero 40 tysi przy prostej prostokątnej bryle i dach dwu spadowym, no śmiech na sali!

chłop który będzie na budował, postawił naszym trzem sąsiadom więc my wiemy co buduje i jak. Ledwo udało nam się go namówić bo już zamówienia na ter rok ma.

Sąsiedzi obok postawili z inną ekipą. Zapłacili 41 tysi. Ja sie ciesze ze tylko 33 tysięcy bo to troszkę nasz znajomy i może inaczej policzył. A co fajne to mieszka na tej samej ulicy co buduje domy, więc nie jest źle :)

Wysyłałam oferty do firm budujących to jedna z firm z materiałami naliczyła 380 tysięcy - zwariowali troszkę ;), drudzy wyliczyli 150 tysięcy z materiałami, wiec różnice w cenach są ogromne.

Ja wiem jedno, wiem kto będzie budował i lipy nie powinno być :)

mariontg fajny domeczek :), taki funkcjonalny. Ale ja mimo wszystko bym zrobiła piwnicę i poddasze :)

Edytowane przez gosiakmala

Do pinacolada88

Budując domek zwróćcie uwagę przede wszystkim na łazienkę, żeby nie była za mała, abyś miała miejsce się w niej swobodnie poruszać z synkiem, prysznic najlepiej murowany, róbcie od razu wszędzie drzwi 100 nie żadne 80 bo wózek lub balkonik może się nie zmieścić (jeśli oczywiście synek korzysta z tego typu sprzętu, bo nie wiem), likwidujcie wszelkie progi, kontakty montujcie w miarę nisko aby synuś mógł swobodnie do nich dostać, jeśli nie porusza się samodzielnie. Zwróćcie uwagę na możliwość montażu podjazdów, poręczy. Najlepiej aby nie było żadnych schodów. Pokój Wasz najlepiej aby był obok pokoju malca. Drugi projekt bodajże promyk jest całkiem ok, pierwszego nie mogłam otworzyć, tylko zastanówcie się nad garażem lub górą bo gdzie bedziecie trzymać rzeczy typu" kosiarka, rowery, i inne przysłowiowe ,,graty".

Edytowane przez asica25

Do pinacolada88

Budując domek zwróćcie uwagę przede wszystkim na łazienkę, żeby nie była za mała, abyś miała miejsce się w niej swobodnie poruszać z synkiem, prysznic najlepiej murowany, róbcie od razu wszędzie drzwi 100 nie żadne 80 bo wózek lub balkonik może się nie zmieścić (jeśli oczywiście synek korzysta z tego typu sprzętu, bo nie wiem), likwidujcie wszelkie progi, kontakty montujcie w miarę nisko aby synuś mógł swobodnie do nich dostać, jeśli nie porusza się samodzielnie. Zwróćcie uwagę na możliwość montażu podjazdów, poręczy. Najlepiej aby nie było żadnych schodów. Pokój Wasz najlepiej aby był obok pokoju malca. Drugi projekt bodajże promyk jest całkiem ok, pierwszego nie mogłam otworzyć, tylko zastanówcie się nad garażem lub górą bo gdzie bedziecie trzymać rzeczy typu" kosiarka, rowery, i inne przysłowiowe ,,graty".

tak właśnie mamy zamiar robić szersze drzwi, niżej kontakty itp. potrzebujemy dwie łazienki, ponieważ jedną chcemy całkowicie dostosować pod synka, uchwyty itp. schodów nie chcemy więc piwnica i poddasze odpada, myślę, że jakieś drobne rzeczy rzadko potrzebne będziemy trzymać na strychu... na rowery,kosiarki itp, kupimy pewnie garaż blaszany, a kiedyś może dostawimy garaż, z jakimś pomieszczeniem gospodarczym...

coraz bardziej przekonuję się do tego projektu: http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm mam nadzieję, że domek nie będzie wyglądał jak stodoła... planujemy zresztą nad wejściem dać daszek, tzw. wykusz? na dwóch kolumnach, co by troszkę ten domek uatrakcyjnić. Co o tym myślicie?

jeszcze raz wrzucam link do projektu nad którym się też nadal zastanawiamy: http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-dusza-wariant-i,2421,0,0.htm

Witam!, moim skromnym zdaniem o wiele lepszy jest domek o prostej bryle z dachem dwuspadowym, sam taki buduje, tylko my z użytkowym poddaszem, ale taki domek jest tańszy i ogólnie chyba ostatnie trzy numery Ładnego domu pisali o czymś takim artykuł brzmiał "mały domek na trudne czasy", jak myślicie o czymś tanim bo bez kredytu to może coś takiego

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-11.html

Jak chcecie zaooszczędzić to też radze przemyśleć dwie łazienki szczególnie że obie są na tym samym poziomie, a bajdurzenie że łazienka dla gości, no decyzje pozostawiam inwestorom!

ten domek ma tylko dwie sypialnie, my szukamy z trzema, poza tym chcemy też bez garażu, ale dzięki za link;)

czy ktoś może mi powiedzieć, czy dach wielospadowy a dwuspadowy powiedzmy o podobnej powierzchni to faktycznie taka kolosalna różnica w cenie, bo tak słyszałam juz od kilku osób...

do alkasta

Zdaje się, że też budujecie garaż oddzielnie, a jak to w praktyce? Bo nie wiem, czy najpierw garaż , fundamenty pod dom i dopiero mury w górę, czy jednocześnie ciągnąć dwie budowy. Boję się, że to 2 rozwiązanie może nas wykończyc finansowo... A może rozłozyć na raty fundamenty i garaż a w przyszłym roku reszta?

No tak dach dwuspadowy na pewno tańszy, zależy jeszcze czym chcecie kryć.Nasz wielospadowmy(Jonagoldy Archon), dachówka ceramiczna wyszedł ok.60 tys:eek:. Zobaczymy...I tak trzeba będzie kredyt...;)

Teraz to nie wiem za bardzo, Braliśmy kredyt w listopadzie w tamtym roku RNS, złożyliśmy wnioski w PKO BP(nawet na 35 lat nie mieliśmy zdolności), Pekao SA(w nim mamy kredyt),Bank Pocztowy(nie polecam), Bank Milenium(najgorsze warunki), Bank Kredytowy(najlepsze warunki, ale niestety 2 zł, które się ciągnęło za mną w biku przez 4 miesiące przez WIBOR, który się podniósł, więc moja ocena końcowa w Biku była nie wystarczająca dla Kredytowego). Najlepiej zadzwonić spotkać się z konsultantami i wybrać najlepszy, uważajcie na koszty ukryte(ubezpieczenia od tamtego i owego)

tak właśnie mamy zamiar robić szersze drzwi, niżej kontakty itp. potrzebujemy dwie łazienki, ponieważ jedną chcemy całkowicie dostosować pod synka, uchwyty itp. schodów nie chcemy więc piwnica i poddasze odpada, myślę, że jakieś drobne rzeczy rzadko potrzebne będziemy trzymać na strychu... na rowery,kosiarki itp, kupimy pewnie garaż blaszany, a kiedyś może dostawimy garaż, z jakimś pomieszczeniem gospodarczym...

coraz bardziej przekonuję się do tego projektu: http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm mam nadzieję, że domek nie będzie wyglądał jak stodoła... planujemy zresztą nad wejściem dać daszek, tzw. wykusz? na dwóch kolumnach, co by troszkę ten domek uatrakcyjnić. Co o tym myślicie?

jeszcze raz wrzucam link do projektu nad którym się też nadal zastanawiamy: http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-dusza-wariant-i,2421,0,0.htm

No ten drugi projekt- dom z duszą też całkiem fajny, ale ja mam słabość do dachów czterospadowych:) Też uważam, że ten domek dwuspadowy znacznie lepiej będzie wygładał z daszkiem nawet bez kolumn.