Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lucjus

My ciągniemy wszystko razem (garaż z wiatą, dach jednospadowy- nie mogliśmy innego).Wykonawca stanu SSO będzie robił jednocześnie. Chcemy zakończyć budowę ok. października. Oczywiście nie wszystko będzie zrobione, tylko tyle ile potrzeba do wprowadzenia .Dach robimy z dachówki betonowej Braas (Romańska lub Celtycka) i wychodzi nam ok. 25 tys. netto bez więźby tylko dom.

skraburski

Złożyliśmy do trzech banków wnioski- Pekao BP, ING,Nordea. Nas interesowała wcześniejsza spłata bez większych opłat z tego tytułu i mało dodatkowych ubezpieczeń obowiązkowych

Teraz niski WIBOR więc i warunki, mogą być niezłe!

A co ma piernik do wiatraka?

Wibor to zmienna na którą ty i bank nie macie wplywu! dziś jest najniższy w historii co zrobisz jak za 3 lata podskoczy o 1%? to m/w 60zł większa rata za każde pożyczone 100tys

Co trzeba sprawdzać:

- marża

- ubezpieczenie

- dodatki ( podwyższony % za niski wkład i brak wpisu do KW)

Przed umówieniem się z doradcą zadzwoń na infolinię i zapytaj o warunki ( mają nagrywane rozmowy i nie mogą kłamać) - nie twierdzę że doradcy w bankach kłamią ale miałem już (nie)przyjemność kłócić się o ubezpieczenie które w placówce było obowiązkowe a na infolinii już nie....

ups...

Ale mogą nie powiedzieć całej prawdy, przemilczeć, nie dopowiedzieć...

prawda. tyle że nie mają w tym żadnego interesu. Infolinia nie jest rozliczana od sprzedaży. A doradca w oddziale tak. sprzeda kredyt bez ubezpiecznie dostanie x pkt premii i z...bę od szefa, a z ubezpieczeniem xx pkt premii. Można też w drugą stronę. Po spotkaniu z doradcą zadzwonić na infolinię i zapytać czy obowiązkowe składniki są naprawdę obowiązkowe. Zadając konkretne pytania dostaniesz konkretne odpowiedzi bez przemilczeń.

Witam, kto z was już rozpoczął budowanie w tym roku? Aż się sobie dziwię, ale mimo, że wszsytko gotowe od listopada (dokumenty) to jakoś ciężko się zabrać i zrobić wycieczkę do starostwa, żeby zgłosić rozpoczęcie robót. Ciągle coś - jak nie praca, to dzieci, jak nie dzieci to pogoda dołująca. Ale sobie obiecuję, że najpóźniej w poniedziałek to zgłoszę, to będziemy mieć tydzień na umówienie koparki i geodety.

A powiedzcie, ilość bloczków fundamentowych liczyliście sami, czy w hurtowniach kazaliście policzyć? Tak samo z betonem na ławy - to się liczy samemu czy zleca betoniarniom? A co jeśli mi przywiozą za mało/za dużo? Czy za nadwyżkę też muszę płacić?

Witam, kto z was już rozpoczął budowanie w tym roku? Aż się sobie dziwię, ale mimo, że wszsytko gotowe od listopada (dokumenty) to jakoś ciężko się zabrać i zrobić wycieczkę do starostwa, żeby zgłosić rozpoczęcie robót. Ciągle coś - jak nie praca, to dzieci, jak nie dzieci to pogoda dołująca. Ale sobie obiecuję, że najpóźniej w poniedziałek to zgłoszę, to będziemy mieć tydzień na umówienie koparki i geodety.

A powiedzcie, ilość bloczków fundamentowych liczyliście sami, czy w hurtowniach kazaliście policzyć? Tak samo z betonem na ławy - to się liczy samemu czy zleca betoniarniom? A co jeśli mi przywiozą za mało/za dużo? Czy za nadwyżkę też muszę płacić?

Bloczki sam sobie liczę. Pytam jedynie jakie wymiary bloczków mają na hurtowni. Zrobiłem sobie w exelu arkusz. Właśnie siedzę i przeliczam jeszcze raz i rozsyłam zapytanie po hurtowniach. A jeśli chodzi o beton to też sam sobie wyliczam. Trzeba wiedzieć tylko jakie wymiary mają ławy i nic trudnego. U nas w regionie za nadwyżkę niestety trzeba płacić, ale zawsze można sobie przygotować wylewkę pod schody.

Bloczki sam sobie liczę. Pytam jedynie jakie wymiary bloczków mają na hurtowni. Zrobiłem sobie w exelu arkusz. Właśnie siedzę i przeliczam jeszcze raz i rozsyłam zapytanie po hurtowniach. A jeśli chodzi o beton to też sam sobie wyliczam. Trzeba wiedzieć tylko jakie wymiary mają ławy i nic trudnego. U nas w regionie za nadwyżkę niestety trzeba płacić, ale zawsze można sobie przygotować wylewkę pod schody.

A czy to liczenie to masz jakiś patent? Bo ja normalnie tak łopatologicznie, podzieliłam fundament na pojedyncze ściany, policzyłam długość i wysokość i z tego liczę ile ma wejść bloczków. Np dwie hurtownie przysłały mi obliczenia a w nich ok 400szt bloczków różnicy. (?) A ile warstw bloczków planujesz dać? Nam archi/kierbud kazała dać ok. 60cm wysokość, to by mi wyszło np 5 warstw bloczków 12cm a może lepiej 5x 14cm?, wtedy wyjdzie 70cm.... Sama nie wiem...

A czy to liczenie to masz jakiś patent? Bo ja normalnie tak łopatologicznie, podzieliłam fundament na pojedyncze ściany, policzyłam długość i wysokość i z tego liczę ile ma wejść bloczków. Np dwie hurtownie przysłały mi obliczenia a w nich ok 400szt bloczków różnicy. (?) A ile warstw bloczków planujesz dać? Nam archi/kierbud kazała dać ok. 60cm wysokość, to by mi wyszło np 5 warstw bloczków 12cm a może lepiej 5x 14cm?, wtedy wyjdzie 70cm.... Sama nie wiem...

Żadnego patentu. Podobnie jak Ty, "rozebrałem" fundament na części składowe (czyt. ściany) przeliczyłem ile bloczków potrzebuję na jedną warstwę w każdej ścianie, następnie podzieliłem wysokość ścian przez wysokość bloczka i wyszła mi ilość warstw. Później ilość warstw * ilość bloczków na długości i mam ilość bloczków potrzebnych na ścianę. Ja mam piwnicę więc mi wychodzi duuuuużo bloczków, ale coś za coś.

Hurtownie oferują różne wymiary bloczków więc może różnica wynika z tego?

Teraz to nie wiem za bardzo, Braliśmy kredyt w listopadzie w tamtym roku RNS, złożyliśmy wnioski w PKO BP(nawet na 35 lat nie mieliśmy zdolności), Pekao SA(w nim mamy kredyt ...

My też wzięliśmy w Pekao S.A. Póki co jest bez zastrzeżeń, warunki też były dla nas najkorzystniejsze.

Witam

My też wybraliśmy ten tym dachówki, mam pytanko w jakiej hurtowni planujecie zakup dachówki i jaka jest cena?

My bierzemy z firmy TOP Dach , ale to jest w mazowieckim.Cena za sztukę podstawowej dachówki to było 1,86(pozostałych elementów jest dość sporo- dach mamy dokładnie 204 m2). Teraz od 01.03 Braas podwyższył ceny (oferta już nieważna) i czekamy co powiedzą o dodatkowych promocjach wtedy załatwiamy dach.