balu3939 07.03.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dziś pierwsze pracę na naszej działeczce więc z całą odpowiedzialnością witam towarzyszy i wkraczam w progi Bocianków 2013. Szkoda tylko, że nie znalazłem nigdzie w sieci kompanów budujących ten sam domek ( http://archetyp.pl/projekt_driada_3/ )ale mam nadzieję, że jak zapoczątkuję to może ktoś się znajdzie. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 07.03.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 A u nas ławy wylane, rozszalowane i zasypane piaskiem, w ostatniej chwili przed zapowiadanym tygodniowym załamaniem pogody. Widziałem wracając z pracy, że budowy dopiero ruszają i współczuje tym, co wczoraj humus wioskę obok ściągali - zaleje deszcz, zasypie śnieg, ziemia się uplastyczni i będzie dupa. Znajomy zaczął 3 tygodnie temu po czym spadł taki śnieg, że musiał grunt wymieniać bo się zrobił niestabilny (miał tylko zdjęty humus)- tak mu przynajmniej kierownik kazał zrobić. Jak to powiadają - w marcu jak w garncu Do przygotowujących umowy z wykonawcami - zapiszcie sobie KONIECZNIE w umowie, że jak ekipa nie zrobi poprawek zgłoszonych przez kierownika budowy a zawołają kierownika na odbiór prac mówiąc, że wszystko gotowe i poprawki naniesione, to oni płacą za wizytę kierbuda. To moje pierwsze spostrzeżenie po rozpoczęciu budowy, nie mam tego zapisu w umowie a by się przydał. Przyjechał kierbud odebrać zbrojenie i miał małe zastrzeżenia i kazał poprawiać, na drugi dzień poprawili i zgłosili kierbudowi, że może przyjechać odebrać poprawki - przyjechał a poprawki nie wszystkie zrobione i się wkurzył, że mu tyłek zawracają. Ja też wkurzony, bo wizyta kierbuda 200 zł. Wziąłem urlop i stałem nad ekipą jak kat nad grzeszną duszą aż nie poprawili wszystkiego. Na szczęście kierownikowi wystarczyło moje zapewnienie, że wszystko poprawili i nie przyjeżdżał po raz trzeci bo bym na jednym zbrojeniu 6 stów poleciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 07.03.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 No cóż, niestety niekiedy trzeba stać nad kimś żeby było ok., też sobie dzisiaj postałem, pierwsze prace na działce poczynione zrobiony odwiert studni głębinowej jutro przyłącze tymczasowe, podobno wody mam multum odwiert zakończony na 30 m na 24 była już woda, ale że dają gwarancje na wodę, to pogłębili mi wykop do tych trzydziestu żeby było cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 08.03.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A czy to liczenie to masz jakiś patent? Bo ja normalnie tak łopatologicznie, podzieliłam fundament na pojedyncze ściany, policzyłam długość i wysokość i z tego liczę ile ma wejść bloczków. Np dwie hurtownie przysłały mi obliczenia a w nich ok 400szt bloczków różnicy. (?) A ile warstw bloczków planujesz dać? Nam archi/kierbud kazała dać ok. 60cm wysokość, to by mi wyszło np 5 warstw bloczków 12cm a może lepiej 5x 14cm?, wtedy wyjdzie 70cm.... Sama nie wiem... nie zapomnij o zaprawie miedzy każdą warstwą ok2cm ! poza tym warto by najpierw ustalić poziom "0" z geodetami i wtedy się zastanawiać nad wysokością scianki fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norek28 08.03.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Chcielibyśmy z żoną przesunąć o 50 cm ścianę nośną na parterze, aby powiększyć kuchnię kosztem salonu i teraz pytanie czy wystarczy aby pozwolił na to kierbud czy trzeba robić zmiany w projekcie. Może ktoś z Was przerabiał ten problem. Nie mamy jeszcze wylanych ław i dlatego zdecydowaliśmy się na taki krok. Edytowane 8 Marca 2013 przez norek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 08.03.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Chcielibyśmy z żoną przesunąć o 50 cm ścianę nośną na parterze, aby powiększyć kuchnię kosztem salonu i teraz pytanie czy wystarczy aby pozwolił na to kierbud czy trzeba robić zmiany w projekcie. Może ktoś z Was przerabiał ten problem. Nie mamy jeszcze wylanych ław i dlatego zdecydowaliśmy się na taki krok. W trakcie budowy można robić tzw. "nieistotne zmiany" względem projektu budowlanego. Po budowie kierownik nanosi je na plan jako właśnie nieistotne. Musielibyście poszukać, czy przesuwanie ścianek działowych należy do takiego wykazu zmian. My w trakcie budowy zmieniamy otwory okienne- zmniejszamy co niektóre i nie ma z tym problemu. Ale zupełnie nie orientuję się, jak jest ze ściankami działowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 08.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ale norek pisze o przesunięciu ściany nośnej. Stawiam że jednak jest to zmiana istotna i musi ją przeliczyć konstruktor. Sam wpis kierbuda nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 08.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ale norek pisze o przesunięciu ściany nośnej. Stawiam że jednak jest to zmiana istotna i musi ją przeliczyć konstruktor. Sam wpis kierbuda nie starczy. Najlepiej byłoby skontaktować się z architektem. jeden telefon i po sprawie Ja np. byłem przekonany, że sobie na etapie budowy jeden malutki balkonik "dołożę", ot, jeden wpis Kierbuda i załatwione. A okazało się, że balkony wliczane są do kubatury i trzeba zmieniać PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 08.03.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 O to mój błąd, przyznaję się Art 36a Ustawy Prawo budowlane nawiązuje do tego tematu: "Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, O ILE NIE DOTYCZY: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, ... (uchylone) 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5." Popieram Aksami, że najlepiej radzić się architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 08.03.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 meldujemy się i my dzisiaj geodeci przyjechali i kołków nawbijali szkoda, że pogoda klops no nic... poczekamy jeszcze kilka dni na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 08.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No cóż, niestety niekiedy trzeba stać nad kimś żeby było ok., też sobie dzisiaj postałem, pierwsze prace na działce poczynione zrobiony odwiert studni głębinowej jutro przyłącze tymczasowe, podobno wody mam multum odwiert zakończony na 30 m na 24 była już woda, ale że dają gwarancje na wodę, to pogłębili mi wykop do tych trzydziestu żeby było cacy zgłaszaliscie w urzedzie wywiert studni? jaki koszt poniesliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 08.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 zgłaszaliscie w urzedzie wywiert studni? jaki koszt poniesliscie? Zgłoszenie musi być, bo sąsiadom wszystko w oczach stoi i może znaleźć się jakiś dobrodziej, który to doniesie, że sobie studnie wywierciliście, dzisiaj zrobili przyłącze wody, a koszt odwiert 30m – 250 zł od metra, przyłącze tymczasowe z pompą polską, ale daje rade 2600zł, na grandfosa już nam nie starczyło, przed nami w sumie jeszcze budowa całego domu. Jutro jak tylko nie będzie padać robimy ogrodzenie, na ogrodzenie również potrzebne zgłoszenie! Wszystkie zgłoszenia przyjmuje Starostwo, są z nimi problemy, no ale cóż trzeba walczyć o swoje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 08.03.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A co do studni, fajna rzecz przy budowie nie trzeba latać za jakąś beczką, czy dziadować od sąsiadów, przy budowie prawie się wyczyści złoże, a jak już się będzie mieszkać, powinna lecieć czysta woda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 08.03.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Najlepiej byłoby skontaktować się z architektem. jeden telefon i po sprawie Ja np. byłem przekonany, że sobie na etapie budowy jeden malutki balkonik "dołożę", ot, jeden wpis Kierbuda i załatwione. A okazało się, że balkony wliczane są do kubatury i trzeba zmieniać PnB Poważnie, jak to? Wydaje mi się że chyba nie, tzn. że balkony wlicza się w powierzchnie całkowitą budynku? Z balkonem może być problem jedynie dla tego bo ingerujecie w cały wygląd fasady budynku, trzeba zmienić okno albo nawet dołożyć balkonowe, a to wymaga już zmiany projektu, więc tym samym poprawka pozwolenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lk79 08.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam wszystkich Jeżeli wszystko się uda to na jesień również startuję. Zapewne jak większość zasypię pytaniami Pozdrawiam lk79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 08.03.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Poważnie, jak to? Wydaje mi się że chyba nie, tzn. że balkony wlicza się w powierzchnie całkowitą budynku? Z balkonem może być problem jedynie dla tego bo ingerujecie w cały wygląd fasady budynku, trzeba zmienić okno albo nawet dołożyć balkonowe, a to wymaga już zmiany projektu, więc tym samym poprawka pozwolenia! Balkonu nie wlicza się do powierzchni, tylko kubatury budynku - tak poinformował mnie architekt. A wiadomo zmiana kubatury to już zmiana istotna i żeby ją wprowadzić trzeba zmieniać PnB. Mnie również się wydawało że sobie to załatwię z Kierbudem. Dlatego lepiej wszelkie zmiany konsultować w kilku źródłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.03.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 no i mamy PnB czekaliśmy miesiąc i jeden dzień, jeszcze musimy dostać pozwolenie na budowę wjazdu na działkę, ale w urzędzie powiedzieli, że prawdopodobnie wydadzą w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 09.03.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Dzień dobry:)U nas w ręku prawomocne PnB i umowa z kierbudem:).Wycena się tworzy i kosztorysy i w czwartek zamierzam Notusowi zawieźć dokumenty do banków.Nadal zastanawimy się nad technologią szkieletową, powinno być ok 15% taniej, a czas nas goni, no i swojej pracy raczej niewiele moglibyśmy włożyć.Czy ktoś z naszych bocianków buduje szkielet?A swoją drogą rozpiętość cen jest niezła, teraz zamierzamy skonkretyzować zakres prac i jeszcze raz poprosić wybranych trzech o wycenę.Na razie raczej pewny jest gont bitumiczny od góry;)Tak czy owak najpierw finansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewo 09.03.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zaczynamy tez my. Projekt kwarc z garażem. Wszystkie pozwolenia mamy, kierbud też jest. Wyznaczony budynek na działce i czekamy na ustabilizowanie sie pogody żeby zacząć kopac fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 09.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witamy i dołączamy się budujących w tym roku. U nas miało być wytyczenie budynku, ale pogoda nie dopisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts