Ladybird76 10.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Dopytajcie raz jeszcze kierbuda... Pewne zmiany są dopuszczalne i nie wymagają zmiany pozwolenia na budowę a jedynie wpis w dziennik budowy! Nie boicie się, że jeśli to będzie wymagało faktycznie zmiany i czasu na wydanie nowego - poprawionego PnB to ekipie może się to nie spodobać i "ucieknie " Wam? Edytowane 10 Marca 2013 przez Ladybird76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 11.03.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 ale w ostatnim momencie doszliśmy do wniosku że chcielibyśmy zmienić wykusz w domu ( kształt oraz wysunąć go na 90 cm oraz dołożyć nad niego " tak jakby grzybek " z dachówki ) W projekcie jest wykusz w kształcie prostokąta wysuniętego 40 cm a my chcemy w kształcie trapeza wysuniętego na 90 cm . Nurtuję nas teraz taka rzecz , kierownik budowy powiedział że zrobi taką zmiane w dzienniku budowy , ale czy my nie musimy tego w jakiś sposób zgłosić do starostwa tam gdzie pozwolenia na budowe ??? Kierownik nic nam nie wspomniał , ale wolimy się upewnić , i jeśli trzeba zgłosić to musimy czekać na nowe pozwolenie na budowę a potem znowu na uprawomocnienie . Zapytajcie lepiej w starostwie, u mnie wyszło nieoczekiwane powiększenie drzwi wejściowych i pozwolono wpisem w dzienniku budowy, ale to Polska przecież to może będziecie musieli uzgadniać dokumenty na nowo ... bo wam się metraż zwiększy;) U nas na działce nadal zima, ale panowie elektrycy zdążyli w przebłyskach wiosny postawić słup więc jest duże prawdopodobieństwo, ze budować będziemy już ze swoim prądem:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo19811 11.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam ja też zamierzam w tym roku ruszyć z budową , najprawdopodobniej w czerwcu. Projekt już jest Dom w żurawkach z pracowni Archon a papierkowe sprawy w toku. Ekipa budowlana tez już załatwiona.Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 11.03.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich Męczy mnie taka rzecz i mam nadzieje że mi pomożecie Zaczynamy z mężem budowę lada dzień ( jak pogoda się poprawi ) mamy załatwione formalności ekipę itd. ale w ostatnim momencie doszliśmy do wniosku że chcielibyśmy zmienić wykusz w domu ( kształt oraz wysunąć go na 90 cm oraz dołożyć nad niego " tak jakby grzybek " z dachówki ) W projekcie jest wykusz w kształcie prostokąta wysuniętego 40 cm a my chcemy w kształcie trapeza wysuniętego na 90 cm . Nurtuję nas teraz taka rzecz , kierownik budowy powiedział że zrobi taką zmiane w dzienniku budowy , ale czy my nie musimy tego w jakiś sposób zgłosić do starostwa tam gdzie pozwolenia na budowe ??? Kierownik nic nam nie wspomniał , ale wolimy się upewnić , i jeśli trzeba zgłosić to musimy czekać na nowe pozwolenie na budowę a potem znowu na uprawomocnienie . Pozdrawiam Jeżeli ta zmiana spowoduje zmianę powierzchni/kubatury budynku to raczej jest zmianą istotną a zatem wymagającą zmiany PnB Oczywiście najlepiej i najszybciej byłoby po prostu zdzwonić do architekta, który wykonywał (albo adaptował) projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 11.03.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie dzisiaj Tauron robi przyłącz Przyłącz kablem ziemnym długość ok. 70m (chłopaki zapewniają że przekopią w jeden dzień). To będzie mój pierwszy wydatek, którego efekty będą widoczne na działce. UFF jak się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 11.03.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez paliszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataRoman 11.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Dziękuje za odpowiedzi w mojej sprawie.Kierownik budowy mówi że zaliczy to w zmiany nie istotne - mam nadzieje że będzie wszystko grało. ( chociaż jeszcze nie daje mi to spokoju ) Pogoda beznadziejna u nas zaspy - mam nadzieje, pewnie jak każdy tutaj, że pogoda się poprawi i będzie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 11.03.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Dziękuje za odpowiedzi w mojej sprawie. Kierownik budowy mówi że zaliczy to w zmiany nie istotne - mam nadzieje że będzie wszystko grało. ( chociaż jeszcze nie daje mi to spokoju ) Pogoda beznadziejna u nas zaspy - mam nadzieje, pewnie jak każdy tutaj, że pogoda się poprawi i będzie ciepło Ja jednak w dalszym ciągu doradzałbym konsultację z architektem. Ja np. planowałem dodanie balkonu i okazało się, że nie jest to możliwe bez zmiany PnB gdyż balkony wliczane są do kubatury budynku. A zmiana kubatury wymaga zmiany PnB. Jeżeli planowana przez Was zmiana zmienia parametry budynku (powierzchnia kubatura) to na 100% jest to zmiana istotna i żaden wpis Kierbuda nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataRoman 11.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 kierownik budowy i architekt który robił adaptację podpiszą się pod tym i zaliczą w zmianę nieistotną . sama już nie wiem, może by było lepiej pozostawić tak jak jest w projekcie ( glen III g2 ) chociaż z drugiej strony " fajny by był ten wykurz na który chcemy zmienić w kształcie trapeza . Sam nie wiem chyba jutro udam się do starostwa i zapytam sama ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 11.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 kierownik budowy i architekt który robił adaptację podpiszą się pod tym i zaliczą w zmianę nieistotną . sama już nie wiem, może by było lepiej pozostawić tak jak jest w projekcie ( glen III g2 ) chociaż z drugiej strony " fajny by był ten wykurz na który chcemy zmienić w kształcie trapeza . Sam nie wiem chyba jutro udam się do starostwa i zapytam sama ..... [ATTACH=CONFIG]175854[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175855[/ATTACH] Tak będzie najpewniej i najbezpieczniej Oczywiście czekamy na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 11.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 No i do nas mrozy dotarły. Na szczęście fundament już wymurowany i czekamy na pogodę żeby ciapać izobudem. Co do wykusza - interpretacja przepisów przez urzędników jest tak różna, że nic mnie już nie zdziwi, może być zarówno zmiana istotna jak i nieistotna, nie zdziwię się również jak w jednym urzędzie jeden urzędnik powie tak, a drugi inaczej - sam tak miałem u siebie we Wrocławiu jak latałem z papierami:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 11.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Projekt Glen-przez moment też o tym myslelismy, ale jednak Jonagoldy z Archonu-trochę przerobione. A ile płacicie za prąd-my mamy juz skrzynkę, teraz tylko podłączenie siły do gniazdek i chcemy bezpiecznik c25 bo podobno b wywala przy wierceniu studni i potem tynkach.A ktoś mógłbypodać cenę przy grodzeniu działki? U nas ok.100m, 35 słupków 12zł/za słupek to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Albert 11.03.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witamy i my Mamy już PnB i czekamy aż mrozy puszczą żeby koparka mogła wjechać Budujemy projekt Tokio III od Lipińskich. Takie małe pytanie do budujących: z czego budujecie? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 11.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jeżeli chodzi o prąd, to na całe szczęście udało mi się załatwić od razu docelową skrzynkę do zasilania projektowanego budynku a nie tymczasową dla zasilania placu budowy. Podciągnięcie do granicy działki w całości po stronie Tauronu, który potraktował przyłącz jako rozbudowę sieci Zapłacę jedynie za moc przyłączeniową docelową (1600 netto) no i przede wszystkim podczas budowy będę korzystał z normalnych cen za prąd a nie tych dla wybrańców - budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo19811 11.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Aksami wydaję mi się że i tak będziesz na taryfie budowlanej chociaż masz już skrzynkę docelową , gdzieś czytałem o tym. Dopiero jak wykonasz przyłącze do domu i dom będzie odebrany to zamienią ci na normalną taryfę, ale mogę się mylić. Ja niestety muszę robić najpierw przyłącze budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 11.03.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 u mnie chłopcy dzisiaj w taką dość kiepską pogodę wylali ławy ehhh a w nocy -3 rano chcą wziąć przymiarkę do bloczków ale wydaje mi się a raczej jestem pewna, że to za wcześnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 11.03.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witamy i my Mamy już PnB i czekamy aż mrozy puszczą żeby koparka mogła wjechać Budujemy projekt Tokio III od Lipińskich. Takie małe pytanie do budujących: z czego budujecie? Pozdrawiamy do środy bodajże muszę decyzję podjąć z czego budować mój dom i jestem w rozsypce SOLBET czy SILKA? dwa różne materiały o zupełnie innych parametrach - nie wiem - po prostu nie wiem co robić CHYBA SIĘ ZARYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 11.03.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 No i do nas mrozy dotarły. Na szczęście fundament już wymurowany i czekamy na pogodę żeby ciapać izobudem. Co do wykusza - interpretacja przepisów przez urzędników jest tak różna, że nic mnie już nie zdziwi, może być zarówno zmiana istotna jak i nieistotna, nie zdziwię się również jak w jednym urzędzie jeden urzędnik powie tak, a drugi inaczej - sam tak miałem u siebie we Wrocławiu jak latałem z papierami:bash: a jak długo czekaliście od chwili zalania ław do układania bloczków? też przez te zimne dni Wam lali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 12.03.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Aksami wydaję mi się że i tak będziesz na taryfie budowlanej chociaż masz już skrzynkę docelową , gdzieś czytałem o tym. Dopiero jak wykonasz przyłącze do domu i dom będzie odebrany to zamienią ci na normalną taryfę, ale mogę się mylić. Ja niestety muszę robić najpierw przyłącze budowlane Skrzynkę mam docelową i taryfę również Czasami tak się udaje załatwić, chociaż wiadomo dla zakładu energetycznego skrzynka budowlana to czysty zysk. Gdyby tego tak się nie udało załatwić najprawdopodobniej szukałbym sąsiada, który zgodzi się pożyczyć prąd no a na końcu skrzynka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Albert 12.03.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 do środy bodajże muszę decyzję podjąć z czego budować mój dom i jestem w rozsypce SOLBET czy SILKA? dwa różne materiały o zupełnie innych parametrach - nie wiem - po prostu nie wiem co robić CHYBA SIĘ ZARYCZĘ Witam, My bierzemy pod uwagę SOLBET i Porotherm Wienerbergera... Nie wiem... Ceny poszły w marcu w góre i to nawet po 50 groszy za sztukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts