Gość Gosc321_1 12.03.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam, My bierzemy pod uwagę SOLBET i Porotherm Wienerbergera... Nie wiem... Ceny poszły w marcu w góre i to nawet po 50 groszy za sztukę... No u mnie Porotherm Wienerbergera w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataRoman 12.03.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 bierzcie Porotherm Wienerbergera , my będziemy budować z Porotherm DRYFIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Albert 12.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 bierzcie Porotherm Wienerbergera , my będziemy budować z Porotherm DRYFIX Różnica na cały domek - 550zl - Porotherm droższy, ale taka kwota przy budowie to tak na prawdę nic... Bardziej skłonna jestem do Porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 12.03.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Moze tez taka moja rada/przemyslenie Sprawdzcie jak wasza ekipa czuje sie w danych materialach tj. Ceramika/BK Np. ja wybralem Suporeks i klej bo widzialem jak ekipa budowala z tego materaialu. Ladnie prosto i malo balaganu. ceramike tez robia i tez ogladalem ich przy pracy i tu juz troche slabiej. Cenowo panowie licza tak samo za robocizne czy za ceramike czy za BK ale chyba wole jednak BK , widzialem wszystkie etapy az po wprowadzenie sie znajomych do takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 12.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam my też w końcu... uffff ruszamy w kwietniu. Kierownik jest, kredyt też, ekipa w trakcie kastingu, woda - no to osobny temat, a prąd do 17 kwietnia mają podłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 12.03.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Skrzynkę mam docelową i taryfę również Czasami tak się udaje załatwić, chociaż wiadomo dla zakładu energetycznego skrzynka budowlana to czysty zysk. Gdyby tego tak się nie udało załatwić najprawdopodobniej szukałbym sąsiada, który zgodzi się pożyczyć prąd no a na końcu skrzynka budowlana. To ciekawe, że się udało. Aksami - masz już podpisaną umowę na dostarczenie energii w zwykłej taryfie ( nie chodzi mi o umowę przyłączeniową - bo ta jest tylko na podłączenie skrzynki )? Jeżeli tak - to gratulacje. Mnie się nie udało tego obejść. Jeżeli nie masz - to można się trochę zdziwić, zanim popłynie "upragniony" prąd. Tauron postawił mi skrzynkę docelową na działce - wraz z fakturą przysłał informację, że taryfa docelowa będzie w momencie okazania kopii zgłoszenia odbioru budynku do PINB. Na dzień dzisiejszy muszę postawić RB-tkę, zaś elektryk musi mi ją podpiąć do skrzynki. Później muszę udać się do Tauron'a, aby złożyć wniosek o chęć podpisania umowy na dostarczenie energii ( oczywiście w taryfie budowlanej ). Po podpisaniu umowy - w ciągu 14 dni mają wstawić licznik do skrzynki i załączyć prąd budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 12.03.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 To ciekawe, że się udało. Aksami - masz już podpisaną umowę na dostarczenie energii w zwykłej taryfie ( nie chodzi mi o umowę przyłączeniową - bo ta jest tylko na podłączenie skrzynki )? Jeżeli tak - to gratulacje. Mnie się nie udało tego obejść. Jeżeli nie masz - to można się trochę zdziwić, zanim popłynie "upragniony" prąd. Tauron postawił mi skrzynkę docelową na działce - wraz z fakturą przysłał informację, że taryfa docelowa będzie w momencie okazania kopii zgłoszenia odbioru budynku do PINB. Na dzień dzisiejszy muszę postawić RB-tkę, zaś elektryk musi mi ją podpiąć do skrzynki. Później muszę udać się do Tauron'a, aby złożyć wniosek o chęć podpisania umowy na dostarczenie energii ( oczywiście w taryfie budowlanej ). Po podpisaniu umowy - w ciągu 14 dni mają wstawić licznik do skrzynki i załączyć prąd budowlany. Ja będę miał dokładnie tak samo, tez się dziwie, że Aksami się udało załatwić bez odbioru budynku?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 12.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Słuchajcie tak wszystko załatwiałem, że teoretycznie mam mieć od razu taryfę docelową (nie budowlaną). Natomiast macie racje, że dopóki nie podpisze umowy to jeszcze pewne nie jest (przyłącz dzisiaj ostatecznie zakończony mam nadzieję, że na dniach będę mógł podpisać umowę). Oczywiście dam znać co i jak. Jeżeli okazałoby się, że ma być taryfa budowlana, to nie zamawiałbym teraz mocy docelowej 11kW, tylko jakieś 3-4 kW brrr! Zdaję sobie sobie sprawy, że takie uzgadnianie na zasadzie "da się zrobić" w rzeczywistości często oznacza "nigdy się nie dało a ty jesteś frajer haha"Szczerze mówiąc byłem święcie przekonany, że wzmiankę o taryfie mam już wpisaną w umowę o przyłącz. Po Waszych postach czytam umowę a tu zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 12.03.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Słuchajcie tak wszystko załatwiałem, że teoretycznie mam mieć od razu taryfę docelową (nie budowlaną). Natomiast macie racje, że dopóki nie podpisze umowy to jeszcze pewne nie jest (przyłącz dzisiaj ostatecznie zakończony mam nadzieję, że na dniach będę mógł podpisać umowę). Oczywiście dam znać co i jak. Jeżeli okazałoby się, że ma być taryfa budowlana, to nie zamawiałbym teraz mocy docelowej 11kW, tylko jakieś 3-4 kW brrr! Zdaję sobie sobie sprawy, że takie uzgadnianie na zasadzie "da się zrobić" w rzeczywistości często oznacza "nigdy się nie dało a ty jesteś frajer haha" Szczerze mówiąc byłem święcie przekonany, że wzmiankę o taryfie mam już wpisaną w umowę o przyłącz. Po Waszych postach czytam umowę a tu zonk Ja też myślałem, że jak będę miał już prąd docelowy nie tymczasowy to jest git, a tu dupa jest i trzeba tak czy inaczej na innej taryfie przy budowie pracować, ale przynajmniej mamy już za sobą docelowy prąd, a nie potem gdybyśmy chcieli oddać budynek, a energetyka by 6 miesięcy dawała ciała i odbioru by nie było! Przynajmniej w moim wypadku płaciłbym dalej tylko odsetki, a nie już kapitał ,a tak domek stanie, energia jest więc cacy, od razu odbiór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 12.03.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a nam udało sie podłaczyc normalny prad. złozylismy wniosek o przyłacz do altany . mamy umowe i skrzynke i normalny prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 12.03.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a nam udało sie podłaczyc normalny prad. złozylismy wniosek o przyłacz do altany . mamy umowe i skrzynke i normalny prad Ale altana juz stoi!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 12.03.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a nam udało sie podłaczyc normalny prad. złozylismy wniosek o przyłacz do altany . mamy umowe i skrzynke i normalny prad No właśnie ja tak samo kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.03.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Skrzynkę mam docelową i taryfę również Czasami tak się udaje załatwić, chociaż wiadomo dla zakładu energetycznego skrzynka budowlana to czysty zysk. Gdyby tego tak się nie udało załatwić najprawdopodobniej szukałbym sąsiada, który zgodzi się pożyczyć prąd no a na końcu skrzynka budowlana. A umowę podpisałeś na taryfę G11 czy C11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ja będę miał dokładnie tak samo, tez się dziwie, że Aksami się udało załatwić bez odbioru budynku?! Wydaje mi się że on jeszcze nie wie jaką będzie miał taryfę. Po prostu ma na razie zrobione przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.03.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a nam udało sie podłaczyc normalny prad. złozylismy wniosek o przyłacz do altany . mamy umowe i skrzynke i normalny prad Budujecie już bo podobno jak energetycy się kapną to kary walą, czytałem gdzieś na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 12.03.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a jak długo czekaliście od chwili zalania ław do układania bloczków? też przez te zimne dni Wam lali ? Minęły dwa dni i już murowali. Wylanie ław w taką pogodę to trochę ryzyko, to jest podstawa domu :/ sprawdź dobrze, czy nie będzie się beton kruszył jak przyjdą dodatnie temperatury lub czy nie będzie miękki. Murowanie w mróz to też niezbyt dobry pomysł, zwłaszcza, że teraz zimno i w dzień i w nocy. Są dodatki do zapraw, ale jak nie musisz to wstrzymaj się z tą robotą, od poniedziałku znów ma wrócić wiosna. My też mamy narwanych na robotę budowlańców, ale wszystko w granicach rozsądku. Nam ławy lali jak było u nas 12 stopni na plusie i na plusie w nocy. Co do prądu, to my też mamy skrzynkę docelową. Podpisanie umowy nastąpi po przyłączeniu instalacji w domu. A prąd na budowę ciągnę z domu dziadków, w którym teraz mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 12.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ale jaka kara? za to ze mam altanke (4 słupy i dach z namiotu ogrodowego)?. w przepisach nie ma mowy jak ma wyglądać altanka... a ze po roku zdecydowaliśmy na budowe domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo19811 12.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Z tym prądem to jest loteria , ale bardzo rzadko chyba się zdarza ja bynajmniej nie słyszałem żeby od razu mieć prąd na zwykłej taryfie, energetyka musi nas trochę podoić z kasy. Jakby to człowiek ważniejszych wydatków nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) ale jaka kara? za to ze mam altanke (4 słupy i dach z namiotu ogrodowego)?. w przepisach nie ma mowy jak ma wyglądać altanka... a ze po roku zdecydowaliśmy na budowe domu... Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru Tam poczytajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page15 Edytowane 12 Marca 2013 przez jaro4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 13.03.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru Tam poczytajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page15 Jaro4 masz rację. Ja oczywiście jeszcze nie podpisałem umowy - pisałem o tym wcześniej, tak, że nie wiem jaką będę miał taryfę. Miałem nadzieję, że już docelową, ale skoro to jest, jak twierdzisz, nielegalne, tak samo jak nielegalne jest "pożyczanie" prądu od sąsiada, to przy podpisaniu umowy zwrócę uwagę, żeby została wpisana odpowiednia - budowlana. Będzie legalnie aż do bólu (w portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts