budowlanka11 13.03.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witajcie! Dyskusja na temat prądu, więc w porę przyszłam Tauron zrobił mi przyłącz do sieci 17kW, 25A, trójfazowe (plac budowy, docelowo budynek mieszkalny). Czy jest możliwe podciągnięcie prądu do garażu blaszanego, a tym samym obniżenie rachunków przez zmianę taryfy? Czy zostaje mi obniżenie mocy na czas budowy (ze względu na to, że we wniosku wpisane było zasilenie placu budowy, a docelowo budynku mieszkalnego? A jeśli tak, to do ilu? 10kW? I jeszcze jedna prośba o poradę. Do końca października mam czas na podpisanie umowy o dostawę prądu. Co zrobić w sytuacji, jeśli nie zacznę budowy domu, czyli nie będę potrzebowała prądu? Zrobić prowizorkę i zawiesić dostawę prądu? Jeśli tak, to na jak długo można to zrobić? Czy nie robić prowizorki i napisać o przedłużenie terminu na podpisanie umowy? Będę wdzięczna za rady, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 13.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 u mnie chłopcy dzisiaj w taką dość kiepską pogodę wylali ławy ehhh a w nocy -3 rano chcą wziąć przymiarkę do bloczków ale wydaje mi się a raczej jestem pewna, że to za wcześnie ... ja bym poczekała jeszcze z robotami. Prognozy nie są obiecujące, mróz i śnieg nadają w całej Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 13.03.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 No ja też czekam, jak to mawiają co nagle to po diable , u nas mróz i śnieg nawet prace z ogrodzeniem wstrzymane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 13.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) U nas odstęp czasowy między zalaniem ław i chudziaka a stawianiem bloczków fundamentowych w piwnicy to ok. 20 dni. A co do prądu to mamy budowlany i płacimy co miesiąc ok 100-130 zł mimo, iż prądu nie czerpiemy teraz wcale:( Edytowane 13 Marca 2013 przez asica25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 13.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A co do prądu to mamy budowlany i płacimy co miesiąc ok 100-130 zł mimo, iż prądu nie czerpiemy teraz wcale:( Czy nie próbowałaś zawiesić dostawę prądu na pewnie okres? Napewno to taniej by wyszło, bo ponowne wznowienie to koszt ok. 100 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 13.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Ladybird - zrob porzadek w skrzynce prywatnej. Nie mogę wysłać wiadomości. Wklejam poniżej: Hej, widzialem na forum, ze budujesz z silikatow prawdopodobnie. Ja wlasnie dzisiaj szukalem tego materialu i kilka miejsc obdzwonilem. Moje bloczki to 18 cm - producent wlasciwie obojetny - cena jest wazna (pewnie bedzie Sil-Pro albo Klucze). U mnie narazie: Siliakty Hedwiżyn - od producenta - bloczek 18cm za 2,00 zł brutto (transport drogi - 1500 zł auto bo aż z Biłgoraja)Sil-Pro - Budmax Olawa - 2,27 zł brutto (transport 800 zł za auto)Klucze - hurtowania z Wielkiej Wsi (nad Krakowem) - 2,45 zł brutto (transport 1200 zł netto auto) Jakie ceny dostajesz na bloczki? Ile kasuja za transport? Gdzie sie pytalas? Kto najtanszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 13.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 szybko zapełniła się ta moja skrzynka nooo już uporządkowana na tyle abyś mógł raz jeszcze napisać... Jeśli chodzi o mnie to pytałam skład w Świętochłowicach KEMPOL, Pyskowice u Pana Roberta i tam cena była najciekawsza oraz Tarnowskie Góry Bilder... Jednak Ja ciągle uparta jestem na BK... ekipa wykonawcy kręci nosem na silkę ale na dobrą sprawę jak będę miała dalej takie problemy ze ścianami w moim domu to wybiorę albo porotherm albo silkę... na razi BK podobno nie wytrzyma nacisku ze strony mojego domu - czego zupełnie nie rozumie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 13.03.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 . Sam nie wiem chyba jutro udam się do starostwa i zapytam sama ..... [ATTACH=CONFIG]175854[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175855[/ATTACH] Czy coś już wiesz odnośnie czy można na wpis w dziennik czy nowe PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 14.03.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 szybko zapełniła się ta moja skrzynka nooo już uporządkowana na tyle abyś mógł raz jeszcze napisać... Jeśli chodzi o mnie to pytałam skład w Świętochłowicach KEMPOL, Pyskowice u Pana Roberta i tam cena była najciekawsza oraz Tarnowskie Góry Bilder... Jednak Ja ciągle uparta jestem na BK... ekipa wykonawcy kręci nosem na silkę ale na dobrą sprawę jak będę miała dalej takie problemy ze ścianami w moim domu to wybiorę albo porotherm albo silkę... na razi BK podobno nie wytrzyma nacisku ze strony mojego domu - czego zupełnie nie rozumie! Jak wysoki domek planujecie że BK nie wytrzyma?, też mam zamiar z BK budować, 24,24,49 Prefabet Bielsko Biała jednak najtaniej w mojej okolicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 15.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) u nas będzie wspinać się z ceramiki z Lewkowa . Zadzwoniliśmy do majstra spytać go czy woli z 38x250x24 czy z 18x25x22 budować, to wręcz krzyknął że z 38 . Edytowane 15 Marca 2013 przez gosiakmala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko1 15.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam ...Rozpoczynamy z żoną w tym roku budowę ,,dom w koniczynce'' i szukam kogoś z wielkopolski kto ma taki domek bo chciałbym obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 15.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 My znowu czekamy na pogodę... Mamy już ściany zewnętrzne, a wewnętrznych zostało niewiele do dostawienia... Jak pogoda będzie ok to robimy strop. Teraz w trakcie przestoju ekipa przygotowuje zbrojenie na wieniec. Jak spadł śnieg, to nasza ekipa nam odśnieżyła Teraz czekają razem z nami na odpowiednie temperatury. W między czasie robimy wyceny dachów w kilku firmach z okolicy. I dodam jeszcze, że póki co transze kredytu rozliczają nam się ładnie i nie mamy żadnych problemów z bankiem. Żebym nie zapeszyła, tfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 15.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 A u nas PnB dopiero ok.25.03, zanim sie jeszcze uprawomocni, to jeszcze potrwa. A i tak studnię wykopią dopiero jak będzie w miarę sucho żeby wjechać. Jak patrze na dzisiejsza pogode, to chyba nam si e mocno przesuwa termin rozpoczęcia. No ale nic sie nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 15.03.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 My znowu czekamy na pogodę... Mamy już ściany zewnętrzne, a wewnętrznych zostało niewiele do dostawienia... Jak pogoda będzie ok to robimy strop. Teraz w trakcie przestoju ekipa przygotowuje zbrojenie na wieniec. Jak spadł śnieg, to nasza ekipa nam odśnieżyła Teraz czekają razem z nami na odpowiednie temperatury. W między czasie robimy wyceny dachów w kilku firmach z okolicy. I dodam jeszcze, że póki co transze kredytu rozliczają nam się ładnie i nie mamy żadnych problemów z bankiem. Żebym nie zapeszyła, tfu No to pogratulować! U nas 15 cm śniegu i znowu trzeba czekać aż to zejdzie, działka przeschnie itd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Albert 15.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam ponownie, Zapadła decyzja i zamówiliśmy Porotherm... Mam nadzieję że to dobra decyzja:) Czekamy na lepszą pogodę żeby koparka mogła wjechać i ruszamy. Aż nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 15.03.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam ponownie, Zapadła decyzja i zamówiliśmy Porotherm... Mam nadzieję że to dobra decyzja:) Czekamy na lepszą pogodę żeby koparka mogła wjechać i ruszamy. Aż nie mogę się doczekać po ile u was porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 15.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 My znowu czekamy na pogodę... Mamy już ściany zewnętrzne, a wewnętrznych zostało niewiele do dostawienia... Jak pogoda będzie ok to robimy strop. Teraz w trakcie przestoju ekipa przygotowuje zbrojenie na wieniec. Jak spadł śnieg, to nasza ekipa nam odśnieżyła Teraz czekają razem z nami na odpowiednie temperatury. W między czasie robimy wyceny dachów w kilku firmach z okolicy. I dodam jeszcze, że póki co transze kredytu rozliczają nam się ładnie i nie mamy żadnych problemów z bankiem. Żebym nie zapeszyła, tfu To tylko Wam pogratulować takiego stanu rzeczy, u nas zimno i biało, zastanawiam się nawet czy to idzie na wiosnę, czy raczej na zimę, bo wiosny to jak narazie ani widu, ani słychu:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 15.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Na pogodę to chyba wszystkie Bocianki już czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norek28 16.03.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A u nas w ciągu dwóch dni dowiało tyle śniegu że z domu ciężko wyjść a co mówić o rozpoczęciu budowy. Wczoraj mieli mi przywieźć suporki na plac budowy no ale na szczęście zawiało ich i mam narazie spokój.Kilka zdjęć obrazujących sytuację. A na działce wolę nie mysleć ile jest śniegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 16.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Hej, mam pytanie. Pomijając warunki pogodowe, choć u nas na śląsku słoneczko i brak śniegu (choć nadal w okolicy 0stopni), możemy zacząć budować w piątek, tj 22.03. No i tu moje pytanie. Musimy: wyznaczyć budynek (geodeta), ściągnąć humus i wykopać rowy na ławy (koparka - kolega męża) i szalować bądź nie (to zależy od gruntu). Do tego skręcić zbrojenie i zalać. W ile dni to zdążymy zrobić? Bo nie chciałabym zostawiać wykopanych ław i np zbrojenia na Wielkanoc. Czy zdążymy (mąż, ja + pomocnik) to zrobić przed np Wielkim Piątkiem? Bo mnie się wydaje, że nie, w związku z tym "olewamy" sprawę i czekamy na kwiecień, tj po świętach. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts