Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Witajcie! Dyskusja na temat prądu, więc w porę przyszłam :)

Tauron zrobił mi przyłącz do sieci 17kW, 25A, trójfazowe (plac budowy, docelowo budynek mieszkalny).

Czy jest możliwe podciągnięcie prądu do garażu blaszanego, a tym samym obniżenie rachunków przez zmianę taryfy?

Czy zostaje mi obniżenie mocy na czas budowy (ze względu na to, że we wniosku wpisane było zasilenie placu budowy, a docelowo budynku mieszkalnego? A jeśli tak, to do ilu? 10kW?

I jeszcze jedna prośba o poradę. Do końca października mam czas na podpisanie umowy o dostawę prądu. Co zrobić w sytuacji, jeśli nie zacznę budowy domu, czyli nie będę potrzebowała prądu? Zrobić prowizorkę i zawiesić dostawę prądu? Jeśli tak, to na jak długo można to zrobić? Czy nie robić prowizorki i napisać o przedłużenie terminu na podpisanie umowy?

Będę wdzięczna za rady, pozdrawiam!

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie chłopcy dzisiaj w taką dość kiepską pogodę wylali ławy ehhh a w nocy -3 :( rano chcą wziąć przymiarkę do bloczków ale wydaje mi się a raczej jestem pewna, że to za wcześnie ...

ja bym poczekała jeszcze z robotami. Prognozy nie są obiecujące, mróz i śnieg nadają w całej Polsce :(

Ladybird - zrob porzadek w skrzynce prywatnej. Nie mogę wysłać wiadomości.

Wklejam poniżej:

Hej,

widzialem na forum, ze budujesz z silikatow prawdopodobnie. Ja wlasnie dzisiaj szukalem tego materialu i kilka miejsc obdzwonilem. Moje bloczki to 18 cm - producent wlasciwie obojetny - cena jest wazna (pewnie bedzie Sil-Pro albo Klucze).

U mnie narazie:

Siliakty Hedwiżyn - od producenta - bloczek 18cm za 2,00 zł brutto (transport drogi - 1500 zł auto bo aż z Biłgoraja)

Sil-Pro - Budmax Olawa - 2,27 zł brutto (transport 800 zł za auto)

Klucze - hurtowania z Wielkiej Wsi (nad Krakowem) - 2,45 zł brutto (transport 1200 zł netto auto)

Jakie ceny dostajesz na bloczki? Ile kasuja za transport? Gdzie sie pytalas? Kto najtanszy?

szybko zapełniła się ta moja skrzynka nooo :) już uporządkowana na tyle abyś mógł raz jeszcze napisać...

Jeśli chodzi o mnie to pytałam skład w Świętochłowicach KEMPOL, Pyskowice u Pana Roberta i tam cena była najciekawsza oraz Tarnowskie Góry Bilder... Jednak Ja ciągle uparta jestem na BK... ekipa wykonawcy kręci nosem na silkę ale na dobrą sprawę jak będę miała dalej takie problemy ze ścianami w moim domu to wybiorę albo porotherm albo silkę... na razi BK podobno nie wytrzyma nacisku ze strony mojego domu - czego zupełnie nie rozumie!

szybko zapełniła się ta moja skrzynka nooo :) już uporządkowana na tyle abyś mógł raz jeszcze napisać...

Jeśli chodzi o mnie to pytałam skład w Świętochłowicach KEMPOL, Pyskowice u Pana Roberta i tam cena była najciekawsza oraz Tarnowskie Góry Bilder... Jednak Ja ciągle uparta jestem na BK... ekipa wykonawcy kręci nosem na silkę ale na dobrą sprawę jak będę miała dalej takie problemy ze ścianami w moim domu to wybiorę albo porotherm albo silkę... na razi BK podobno nie wytrzyma nacisku ze strony mojego domu - czego zupełnie nie rozumie!

Jak wysoki domek planujecie że BK nie wytrzyma?, też mam zamiar z BK budować, 24,24,49 Prefabet Bielsko Biała jednak najtaniej w mojej okolicy!

My znowu czekamy na pogodę...

Mamy już ściany zewnętrzne, a wewnętrznych zostało niewiele do dostawienia... Jak pogoda będzie ok to robimy strop. Teraz w trakcie przestoju ekipa przygotowuje zbrojenie na wieniec.

Jak spadł śnieg, to nasza ekipa nam odśnieżyła :) Teraz czekają razem z nami na odpowiednie temperatury.

W między czasie robimy wyceny dachów w kilku firmach z okolicy.

I dodam jeszcze, że póki co transze kredytu rozliczają nam się ładnie i nie mamy żadnych problemów z bankiem. Żebym nie zapeszyła, tfu ;)

Mamy już ściany zewnętrzne, a wewnętrznych zostało niewiele do dostawienia... Jak pogoda będzie ok to robimy strop. Teraz w trakcie przestoju ekipa przygotowuje zbrojenie na wieniec.

Jak spadł śnieg, to nasza ekipa nam odśnieżyła :) Teraz czekają razem z nami na odpowiednie temperatury.

I dodam jeszcze, że póki co transze kredytu rozliczają nam się ładnie i nie mamy żadnych problemów z bankiem. Żebym nie zapeszyła, tfu ;)

No to pogratulować!

U nas 15 cm śniegu i znowu trzeba czekać aż to zejdzie, działka przeschnie itd,

To tylko Wam pogratulować takiego stanu rzeczy, u nas zimno i biało, zastanawiam się nawet czy to idzie na wiosnę, czy raczej na zimę, bo wiosny to jak narazie ani widu, ani słychu:bash:

A u nas w ciągu dwóch dni dowiało tyle śniegu że z domu ciężko wyjść a co mówić o rozpoczęciu budowy. Wczoraj mieli mi przywieźć suporki na plac budowy no ale na szczęście zawiało ich i mam narazie spokój.Kilka zdjęć obrazujących sytuację. A na działce wolę nie mysleć ile jest śniegu...001.jpg002.jpg003.jpg005.jpg

Hej, mam pytanie. Pomijając warunki pogodowe, choć u nas na śląsku słoneczko i brak śniegu (choć nadal w okolicy 0stopni), możemy zacząć budować w piątek, tj 22.03. No i tu moje pytanie. Musimy: wyznaczyć budynek (geodeta), ściągnąć humus i wykopać rowy na ławy (koparka - kolega męża) i szalować bądź nie (to zależy od gruntu). Do tego skręcić zbrojenie i zalać. W ile dni to zdążymy zrobić? Bo nie chciałabym zostawiać wykopanych ław i np zbrojenia na Wielkanoc. Czy zdążymy (mąż, ja + pomocnik) to zrobić przed np Wielkim Piątkiem? Bo mnie się wydaje, że nie, w związku z tym "olewamy" sprawę i czekamy na kwiecień, tj po świętach.

Co myślicie?